Home Blog

Drie koningen taart met hazelnoot en karamel vulling

Een nieuw jaar start bij mij hier standaard met een drie koningen taart. Afgelopen jaren al een paar hele lekkere varianten gemaakt, maar toch vind ik het heerlijk om variaties te zoeken op de o, zo lekkere klassieke variant. Dit jaar start ik met een drie koningen taart met hazelnoot en karamel. Warme winterse smaken!

Rond 6 januari is het Drie Koningen en wat is er nu leuker om in het eerste volle weekend van januari een lekkere taart te maken die bij deze feestdag past. Of je het nu viert of niet, een drie Koningen taart is sowieso een heerlijke taart en wanneer je er ook nog een boon of een traditionele feve (klein porseleinen beeldje) in verstopt, maar je het tot een superleuk moment.

Boterkoek met noten maken

Deze boterkoek met noten is een heerlijke variant op de traditionele boterkoek. Een lekkere smeuïge boterkoek vol met krokante noten. Hartstikke lekker is dat! Wanneer ga jij deze boterkoek met noten maken?

Waneer je eenmaal een goed basisrecept voor boterkoek hebt, dan kun je eindeloos variëren. Een hele simpele variatie is gewoon de bovenkant voldrukken met noten, want moeilijker dan dat is het niet!

Liever een andere variatie op de boterkoek? Wat dacht je van deze combinaties:

  • Klassieke boterkoek
  • Boterkoek met amarena kersen
  • Boterkoek met speculaas en geschaafde amandelen

Bienenstich, een Duitse roomtaart met honing amandelen

Bienenstich is echt een typisch Duitse klassieker. Een heerlijke Duitse kuchen met gekarameliseerde amandelen en vanilleroom. Klinkt wellicht vrij eenvoudig qua smaak, maar is verrassend lekker! De basis is een zoet gistdeeg waardoor de koek wat tussen zoet brood en cake in zit.

Wie wel eens in Duitsland bij de bakkers of bakkerij-afdelingen van koffiecorners is geweest heeft ‘m vast wel eens in de vitrine zien liggen: De Bienenstich. Vaak in grote vierkante stukken.

Toch at ik mijn eerste Bienenstich niet in Duitsland maar kwam hij uit het vriesvak van een goedkope Duitse supermarkt. En het gekke is dat ik dat altijd onthouden heb. Ik vond dat zo ontzettend lekker en dat terwijl het eigenlijk niet eens zo heel bijzonder klinkt: een koek met roomvulling en gekarameliseerde amandelen.

Hot chocolate board, de zoete chocolademelk ‘borrel”-plank

De koude dagen komen er weer aan en dus is het tijd voor warme chocolademelk. Serveer je chocolademelk eens met een hot chocolate board! Een plank vol met lekkere dingen voor bij en in je chocolademelk!

Een hot chocolate board is eigenlijk een soort borrelplank maar dan met warme chocolademelk en allerlei lekkers voor bij de warme chocolade melk. Toppings om je eigen chocolademelk nog lekkerder te maken of heerlijke koekjes en stukjes chocolade om erbij te eten.

Zet de komende winter dus eens niet alleen een mok warme chocolademelk op tafel maar serveer het op een plank met allerlei zoet lekkers wat je in huis hebt. Leg marshmallows, schuimpjes, stukjes chocolade en een selectie koekjes op een plank of dienblad. Zet de warme chocolademelk in leuke mokken erbij en zet dit op tafel. Zeker weten dat dit eens succes wordt tijdens de feestdagen of zomaar op een koude herfstige of winterse dag!

hot chocolate board, een zoete borrelplank met chocolade melk en toppings als koekjes, marshmallow, chocoladebrokken

WAT ZIT ER OP EEN HOT CHOCOLATE BOARD

Warme chocolademelk

Een hot chocolate board kan natuurlijk niet zonder een goede warme chocolademelk! Er zijn verschillende manieren om zelf een lekkere chocolademelk te maken.

  • Warme melk met cacaopoeder en desgewenst suiker. Je kunt gewone cacaopoeder gebruiken maar ook kiezen voor cacaopoeder van bean-to-bar chocolademakers voor een extra lekkere smaak.
  • Witte chocolademelk
  • Chocolademelk op basis van chocolade repen
  • Vegan chocolademelk: gebruik een lekkere vegan chocolade in combinatie met een plantaardige melksoort naar keuze. Een pure chocolade is in de basis al vegan, maar er zijn tegenwoordig ook hele goede melk-chocolades te koop op basis van een plantaardige varianten met haver, kokos, cashewnoten, lupine etc etc.

Toppings en smaakmakers

Om een ieder zijn chocolademelk naar smaak aan te passen kun je op je chocolademelk-plank extra toppings en smaakmakers leggen. Marshmallows en slagroom zijn natuurlijk onmisbaar, maar denk ook eens aan blokjes anijs, kaneel- of speculaaspoeder en voor de volwassenen een lekker likeurtje.

Lekkers voor erbij

Natuurlijk moet er ook wat lekkers om te snoepen zijn voor bij de chocolademelk: Eigengemaakte kerstkransjes, gingerbread-mannetjes of gewoon gekochte koekjes. Maar ook schuimpjes, candy-canes en brokken van je favoriete chocoladereep zijn heerlijk om bij je warme chocolademelk te serveren.

Hoe ga jij je Hot Chocolate Board serveren?

hot chocolate board, een zoete borrelplank met chocolade melk en toppings als koekjes, marshmallow, chocoladebrokken


Klassieke Schwarzwälder kirsch taart maken

Een Schwarzwälder kirsch is een echte klassieker onder de taarten. Hij heeft zijn oorsprong in Duitsland waardoor we de Schwarzwalder kirsch taart ook wel Schwarzwälder kirschtorte noemen of vertaald een zwarte woud taart met kersen. Wat de naam ook is, deze chocoladetaart met kersen en slagroom is ontzettend lekker en leuk om zelf te maken.

Taartklassiekers zijn altijd leuk om zelf eens te maken. Je weet al van te voren dat de smaakcombinaties hiervan goed zijn, anders was het niet een klassieker geweest.

Witte chocolademelk maken en je eigen witte chocoladesticks

Chocolademelk is natuurlijk hét drankje voor de koude dagen. Maar heb je al eens warme witte chocolademelk gemaakt? Met eigengemaakte witte chocoladesticks wordt dat extra leuk om te drinken deze winter.

Wanneer je warme chocolade melk kunt maken van pure of melk chocolade, dan kan dat natuurlijk ook met witte chocolade. Super lekker en wanneer je voor een goede witte chocolade kiest hoeft het ook niet mierzoet te zijn.

Nu kun je natuurlijk gewoon losse witte chocolade in je mok doen, maar is het niet veel leuker om zelf deze chocoladesticks te maken? Maak er gelijk wat extra, want ze zijn ook superleuk om kado te geven.

Deze witte chocolade sticks zijn eigenlijk gewoon getempereerde witte chocolade blokjes op een stokje, die je eventueel nog extra kunt versieren met leuke smaakmakers zoals bijvoorbeeld candycanes!

Liever gewone chocolademelk maken? Kijk dan even bij dit chocolademelk recept

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

Als er iets is wat gemakkelijk te maken is, dan is het wel een boterkoek. Nu is deze ‘au naturel’ natuurlijk al heerlijk, maar zo in het winterseizoen kun je er gerust wat specerijen doorheen doen. Deze speculaas boterkoek is natuurlijk fantastisch rond de sinterklaastijd.

Gebak met speculaas kun je mij het hele jaar wel voeren, ik hou enorm van die warme smaken en maak het liefst mijn eigen speculaasspecerijen mix waar soms wat extra gemberpoeder in gaat voor wat extra pit. Nu blijkt dat een boterkoek ook heel goed matcht met speculaas! Pak de boter dus maar uit de koelkast en ga aan de slag met deze heerlijke speculaas boterkoek mét amandelschaafsel erop!

Upside down taartjes met rode ui, honing en balsamico

Wanneer je een snel hartig hapje wil serveren is dit upside down uien taartje een superleuk en lekker idee. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor deze snelle bladerdeeg taartjes met rode ui en ze smaken heerlijk bij de borrel.

Bladerdeeghapjes zijn superleuk om te maken en met dit recept heb je snel een lekker en krokant mini taartje wat ontzettend lekker is als voorgerecht, borrelhapje of bij een high-tea.

De combinatie van zoet, hartig en krokantheid maakt van dit simpel te maken uientaartje een absolute favoriet op tafel.

UPSIDE DOWN UIEN TAARTJE

Dit omgekeerde uientaartje wordt gemaakt van bladerdeeg, honing, balsamico azijn, rode ui en verse tijm. Klassieke smaken die perfect bij elkaar passen en ingrediënten die je vast allemaal wel in huis hebt.

uiringen op bakpapier met honing, balsamico en tijm voor upside down uien taartje

Okay, aan de slag! Wat heb je nodig om dit te maken en hoe maak je het? Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Maak je het voor de eerste keer of kun je wat tips gebruiken, lees dan gewoon verder.

Naar recept gaan
upside down uien taartje van bladerdeeg

Wat heb je nodig voor

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Rode ui
    Niet alleen voor de kleur, maar ook voor de smaak gebruik je dunne ringen van een rode ui. Heb je deze niet dan kun je ook gewoon een witte ui gebruiken. Het verschil tussen een rode en witte ui is niet alleen de kleur, maar ook qua smaak is de rode ui iets zoeter. Ondanks dat de rode ui vaak wat subtieler van smaak is, is deze toch lekker scherp van smaak en iets bitterder dan een gele of witte ui. Hierdoor geeft deze de lekkerste smaakbalans aan dit uien taartje.
  • Bladerdeeg
    De basis voor dit taartje is bladerdeeg. Je kunt hiervoor zelf gemaakt bladerdeeg gebruiken, maar ook kant-en-klare uit de vriezer of het koelschap.
  • Honing
    Je hebt maar een beetje honing nodig, dus gebruik gewoon de honing die je in je keukenkastje hebt staan.
  • Balsamico azijn
    Balsamico azijn heeft een specifieke smaak, die erg goed past bij rode uit. Vervang deze niet door gewone azijn.
  • Verse kruiden
    Tijm past erg goed bij deze taartjes. Heb je verse dan gebruik je die, maar gedroogde kan eventueel ook. Rozemarijn of Italiaanse kruiden kun je eventueel ook gebruiken als variatie.

Benodigde bakspullen

  • Bakplaat met bakpapier
    Deze mini uientaartjes bak je op de bakplaat. Het beste is om deze te bekleden met bakpapier. Je kunt ook een siliconen matje gebruiken, maar dat vergt naderhand even wat meer schoonmaak werk aangezien de onderkant gaat karameliseren.
  • Uitsteker
    Voor mooie bladerdeegrondjes gebruikte ik een koekjes uitsteker die groter is dan de uiringen. Heb je deze niet dan kun je ook een glas gebruiken om uit te steken, of een kleine schotel die je als mal gebruikt om bladerdeeg rond uit te snijden.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je deze mini uientaartjes?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Zet al je ingrediënten en spullen klaar voor gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200C (onder- en bovenwarmte).
  • Leg een vel bakpapier op je bakplaat.

Bereiding

  • Verdeel kleine druppen honing op de bakplaat en doe daarop een paar druppen balsamico azijn. Let op: je hebt maar een klein beetje nodig. Teveel gaat uitlopen en zorgt ervoor dat je bladerdeeg minder gemakkelijk krokant gaat bakken door teveel vocht.
  • Snij de ui in dunne ringen, hoe dunner je ze snijdt deste mooier ze zullen karameliseren. Ook zullen dunne uiringen gemakkelijker eten straks.
  • Dek de honing-balsamico rondjes af met wat kruiden en één of twee dunne plakjes uiringen.
  • Meet de diameter van de uiringen en pak een uitsteker die aan alle kanten ruimer is dan deze diameter. Steek hiermee rondjes uit je bladerdeeg en dek de uien hiermee af.
  • Wil je dat de bladerdeeg niet al te veel ‘op-poft’ dan kun je de bladerdeeg rondjes even goed inprikken met een vork.

Bakken

  • Bak de uien taartjes in ca 20 minuten gaar en goudbruin. Elke oven is anders, dus hou aan het einde van de baktijd je oven in de gaten. Misschien moeten die van jou iets korter of langer. Je wil een bakresultaat van lekker bruin gebakken bladerdeeg, maar geen aanbrande karamelisatie.

Serveren

  • Haal de bakplaat uit de oven en laat het iets afkoelen zodat je bladerdeeg stevig genoeg is om op te pakken. Laat het niet volledig afkoelen, want dan zijn ze lastig om te draaien.
  • Mocht de ui toch aan je bakpapier vastplakken, schep deze dan voorzichtig los met een paletmesje en leg deze direct op je taartje.
  • Laat ze afkoelen op een rooster of serveer ze (lauw)warm.
twee upside down uien taartjes van bladerdeeg

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik deze bladerdeeg taartjes met rode ui?

Je kunt deze bladerdeegtaartjes 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Ze zullen dan wel iets minder krokant worden. Je kunt ze ook invriezen tot ca 2-3 maand. Laat ze ontdooien in de koelkast. Je kunt ze even oppiepen door ze, met de uienkant naar boven, enkele minuten te verwarmen in een oven van 180C.


Recept: upside down taartjes met rode ui

twee upside down uien taartjes van bladerdeeg
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Upside down taartjes met rode ui, honing en balsamico

Lekkere mini hartige taartjes voor op de borrelplank, bij de hightea of als voorgerecht
Gang Appetizer, Borrelhapje, hartige snack, voorgerecht
Keuken Nederlands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 6 stuks
Auteur Tessa Couperus

Equipment

  • bakpapier
  • bakplaat
  • ronde uitsteker

Ingrediënten

  • honing
  • balsamico azijn
  • 1-2 stuks rode ui
  • 6 takjes tijm
  • 6 plakjes bladerdeeg

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200C
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat
  • Haal de schil van de rode uien en snij deze in dunne ronde plakken
    1-2 stuks rode ui

Samenstellen

  • Doe een klein beetje honing op het bakpapier en schenk daar een paar druppels balsamico azijn op.
    honing, balsamico azijn
  • Leg daarop een takje tijm en een plak van de rode ui.
    6 takjes tijm
  • Steek met een ronde uitsteker een ronde plak uit het bladerdeeg welke iets groter is dan de omtrek van de ui, zodat het bladerdeeg dit mooi overdekt.
  • Leg het plakje bladerdeeg over de ui en druk de zijkanten op het bakpapier.
    6 plakjes bladerdeeg
  • Herhaal dit voor alle 6 upside down uientaartjes

Bakken

  • Bak de upside down uientaartjes in ca 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de uientaartjes even iets afkoelen nadat je ze uit de oven gehaald hebt en keer ze dan met een spatel of paletmes om en laat ze eventueel volledig afkoelen op een taartrooster.

Serveren

  • Je kunt deze omgekeerde uientaartjes warm, lauwwarm of koud serveren.

Notities

Serveer deze omgekeerde uientaartjes bij de borrelplank, bij een kaasplankje, als hartige snack of met wat rucola sla als voor- of bijgerecht.

Bewaar dit recept

Dit recept verscheen ook in Noorderland Magazine, editie Kerst 2023

Chocolade zoenen met hazelnoot en chocolade meringue

Melo cakes of chocolade zoenen vind ik fantastisch. Maar hoe zou het zijn als ze van binnen ook met chocolade smaak zijn. En dan ook nog zo’n chocoladelaagje hebben als een Ferrero Rocher? Wacht niet langer… Want deze chocolade zoenen met hazelnoot hebben dat! Zelfs ook nog met een hazelnoot koekje! Té lekker, dus snel aan de slag!

Wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt voor het maken van Melo-cakes of chocolade zoenen, dan is het echt superleuk om met variaties aan de slag te gaan! Want dat maakt bakken nu juist zo leuk. De basis leren met de klassiekers en dan je eigen klassiekers maken!

Millionaire’s shortbread; de lekkerste karamel repen maken

Millionaire’s shortbread is een heerlijk karamelkoek die je zeker eens moet maken. Het bestaat uit een brosse koekbodem met een heerlijke laag karamel en een mooie chocolade laag erop. Het is echt een lievelingskoek van velen .

Chocolade, karamel en een bros koekje, die combinatie is ontzettend lekker en daarom is dit millionaires shortbread recept echt een succes recept om in je bakrepertoire te hebben. Het is echt niet moeilijk om te maken ondanks de zeer fancy look van de chocolade decoratie!