Naan is een super lekker platbrood uit India. Met dit recept voor naanbrood kun je heerlijk zachte en luchtige naan maken. Eenmaal zelfgemaakt kom je er achter dat dit veel lekkerder is dan de varianten die je in de winkel koopt. Â
Een Indiase maaltijd is pas echt compleet als je er naan brood bij serveert. Maar naan kun je ook prima anders serveren. Zet het eens op tafel met een lekkere dip, maak er een Naanpizza van of beleg het met je favoriete topping voor een lekkere lunch.
Dit is het recept voor klassieke naan, welke na het bakken in de pan bestreken wordt met boter en knoflook en wat verse koriander.
Wat is naan brood?
Naan brood is een platbrood wat oorspronkelijk uit India komt, maar ook in andere Aziatische landen wordt gemaakt. Naan betekent brood, maar in de volksmond wordt het vaak naanbrood genoemd. Eigenlijk is dat dus dubbelop en zeg je gewoon Naan. Naan heeft een ovale vorm.
Naan wordt traditioneel in een hele hete tandoor of klei oven gebakken. Thuis bak je naan echter in de pan. In de oven kan ook, maar in de pan gebakken naan geeft het beste en lekkerste resultaat.
Naan wordt traditioneel geserveerd bij curry’s, waarbij je een stukje brood afscheurt en dit als een soort lepel gebruikt om je curry te eten.
Inmiddels zijn er vele andere lekkere manieren bedacht om naan te serveren. Zo kun je er een heerlijke naan pizza van maken, maar is het ook een heerlijk brood om met lekkere dips tijdens de borrel te serveren.
Waar is naan van gemaakt?
Naan wordt gemaakt van een gistdeeg op basis van tarwebloem, water, yoghurt, gist en wat zout.
Kun je naan ook zonder gist maken?
Alhoewel je naan traditioneel met gist of desem maakt, zijn er inmiddels ook variaties om naan zonder gist te maken. Gebruik dan wel een ander rijsmiddel zoals bakpoeder en/of bakingsoda. Het resultaat is echter wél anders van structuur, omdat je het brood op deze manier anders laat rijzen dan met gist.
Okay, aan de slag! Wat heb je nodig om dit te maken en hoe maak je het? Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Maak je het voor de eerste keer of kun je wat tips gebruiken, lees dan gewoon verder.
Naar recept gaanWat heb je nodig om zelf naan te maken?
Dit zijn de belangrijkste ingrediënten
- Tarwebloem
Voor het maken van naan gebruik je gewone tarwebloem. - Rijsmiddel
Traditioneel maak je naan met gist. Hiervoor kun je gewone droge gist gebruiken. Liever verse gist? Neem dan 3x het gewicht van de droge gist. Liever zonder gist maken? Lees dan even verder bij de ‘veel gestelde vragen’. - Vocht
Om het deeg te maken voeg je water en yoghurt toe. De yoghurt zorgt voor volume en dat het een lekker zacht deeg wordt. Je kunt de yoghurt eventueel vervangen door een plantaardige variant. - Overige ingrediënten voor het deeg
Zout en suiker. Brood zonder zout is smaakloos en helpt ook voor het maken van een goede broodstructuur. Suiker voeg je toe om je gist te voeden, waardoor dit wat beter werkt. Het voedt het gist, waardoor het niet een zoet brood wordt. - Topping
Boter en knoflook. Na het bakken bestrijk je de naan met gesmolten boter en knoflook. Lekker voor de smaak, maar door de boter blijven je naanbroodjes ook lekker zacht. Wat extra verse koriander, sesamzaadjes of Nigella zaadjes erop is ook erg lekker.
Benodigde bakspullen
- Keukenmachine om te kneden (optioneel)
Voor het kneden van het deeg kun je een keukenmachine of mixer gebruiken. Je kunt hiervoor een kneedhaak gebruiken, maar voor een klein recept (tot 1 kilo deeg) werkt het vlinder-opzet stuk vaak beter. Je kunt het deeg ook prima met de hand kneden. - Pan om in te bakken
Naan bak je in de pan. Het liefst gebruik ik hiervoor mijn gietijzeren pan van mijn Dutch oven omdat je deze echt goed heet kunt maken. Maak ook een pan, met een anti-aanbaklaag, kun je hiervoor gebruiken.
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je Naan brood?
Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.
Naar recept gaanVoorbereiding
- Zet al je ingrediënten en spullen klaar voor gebruik.
Deeg maken
- Doe de bloem, het gist, zout en suiker in een kom en roer dit even door elkaar.
- Voeg daarna de het water en de yoghurt toe en meng dit goed door elkaar.
- Kneed daarna het deeg in ca 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Kneed je met de hand? Dan heb je wellicht wat meer tijd nodig om het deeg te kneden.
- Maak een bol van het deeg en dek het af om te laten rijzen.
Rijzen
- Laat het deeg op kamertemperatuur of een warme plek in ca 1 uur rijzen totdat het verdubbeld is in volume.
Verdelen en vormen
- Nadat het deeg voldoende gerezen is, verdeel je het deeg in 8 gelijke stukken.
- Bol elk deegstukje op en laat dit 10 minuten rusten. Hierdoor ontspant het deeg wat, waardoor je het gemakkelijker kunt vormen.
- Pak een bolletje deeg en druk het met de hand plat en druk het uit tot een ovale vorm van ongeveer 15 cm en een halve cm dikte. Je kunt hiervoor ook een deegroller gebruiken.
- Maak het deeg niet te dun, want dan zal het tijdens het bakken niet goed narijzen en droog bakken. Te dik deeg kan tijdens het bakken niet volledig gaar worden.
- Je kunt tijdens het bakken de volgende deegstukjes uitrollen. Dek tijdens het bakken de uitgerolde deegstukken af om uitdrogen te voorkomen.
- Indien het deeg wat aan je werkblad plakt kun je een klein beetje bloem op je werkvlak strooien. Doe dit niet te dik, want als er teveel bloem op je deeg zit, gaat dit aanbranden in de pan en dat is niet lekker 😉
Bakken
- Verhit de pan op hoog vuur zodat de pan goed heet wordt.
- Smelt ondertussen in een ander pannetje op laag vuur de boter. Haal de pan van het vuur zodra de boter gesmolten is en roer de fijngehakte knoflook erdoor.
- Je kunt een klein beetje olie in de pan doen zodat het deeg niet vastplakt, maar dit is niet noodzakelijk.
- Bak de stukken deeg stuk voor stuk achter elkaar.
- Wanneer het deeg bubbels begint te krijgen en bruine bakplekken aan de onderkant krijgt, keer je het deeg om en bak je het nog even kort aan de andere kant. Druk het deeg niet plat met een spatel.
- Bak alle stukken deeg zo achter elkaar.
- Bestrijk de gebakken naan direct met de gesmolten knoflook boter.
Serveren
- Serveer de naan direct na het bakken of bewaar het op een bord tussen een theedoek.
- Bestrooi de naan bij het serveren met wat verse koriander.
Variaties
Vegan naan brood
Voor een vegan naan vervang je in het recept de yoghurt door een plantaardige yoghurt. Kun je dit niet krijgen dan kun je ook een plantaardige melk gebruiken. Voeg niet al het vocht in één keer toe, wellicht heb je wat minder nodig. Voor het serveren bestrijk je de naan in plaats van boter met margarine.
Smaken toevoegen
Knoflooknaan: Hou je van extra knoflook? Dan kun je extra uitgeperste knoflook aan je deeg toevoegen. Doe dit echter pas tijdens het vormen van de bolletjes, want knoflook heeft een negatieve werking op gist tijdens het rijzen.
Naanbrood met Nigella zaad: Je kunt aan het deeg 1-2 eetlepels Nigella zaad aan het deeg toevoegen.
Veel voorkomende vragen
Gist geeft het beste structuur aan naan, het is immers een brood. Wil je echter snel (geen rijstijd) of heb je geen gist in huis dan kun je in plaats van gist op dit recept 1 theelepel bakpoeder en 0,5 theelepel bakingsoda gebruiken. Je hoeft het deeg dan niet te laten rijzen. Hou er wel rekening mee dan de structuur wel anders wordt.
Het is het lekkerst om het direct na het bakken te serveren, maar wil je het even bewaren, verpak het dan een theedoek tot serveren zodat het niet uitdroogt. Wil je het langer bewaren, dan kun je ze afgedekt in de koeling bewaren of zelfs invriezen. Verwarm ze voor serveren even kort in de pan (met deksel) of magnetron.
Ja, je kunt naan tot ca 3 maand in de vriezer bewaren. Verpak het goed in folie zodat het niet uitdroogt. Laat het ontdooien op je werkvlak tussen een theedoek en verwarm ze voor serveren even kort in een pan met deksel of in de magnetron.
Naan eet je het liefst vers gebakken. Wil je het van te voren maken, hou het dan warm tussen een theedoek.
Je kunt de yoghurt weglaten en vervangen door wat meer vocht (water of melk) aan je recept toe te voegen. Het deeg zal dan wel minder zacht en ‘fluffy’ worden.
Naan bak je het liefst in de pan voor het mooiste resultaat. Indien je het wel in de oven wil bakken, verwarm je de oven voor op 250C met een bakplaat erin, zodat deze ook goed heet is en je het op de hete plaat kunt bakken.
Elke bloem is anders, waardoor het ene merk meer vocht op kan nemen dan het andere. Indien je wat langer kneed wordt het vaak al minder plakkerig. Blijft het plakkerig dan kun je een klein beetje extra bloem toevoegen. Voor een volgende keer voeg je het water in delen toe totdat je de juiste consistentie hebt. Wellicht heb je dan niet al het vocht nodig.
Deeg wat niet rijst kan verschillende oorzaken hebben. Check eerst of je gist nog vers genoeg is (hoe oud is het?). Daarnaast heeft rijzen warmte nodig. Kamertemperatuur (20-22C) is meestal voldoende, maar op koude dagen kan het rijzen wat langer duren. Zet het deeg op een wat warmere plek.
Naan is een platbrood, maar dan gemaakt met gist terwijl de meeste flatbreads vaak zonder gist of rijsmiddel worden gemaakt.
Indien je naan tijdens het bakken geen bellen krijgt is je pan waarschijnlijk niet heet genoeg. Ook kan het zijn dat je bloem meer vocht opneemt, waardoor het te droog is. Ook kan je deeg niet voldoende gerezen zijn.
Naan wat hard wordt kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te lang gebakken zijn of op een te lage temperatuur, waardoor het uitdroogt. Ook kan je deeg te droog zijn. Na het bakken moet je het platbrood direct bestrijken met gesmolten boter en afdekken met een doek zodat het niet uitdroogt.
Recept: Naan brood maken
Naan brood bakken
Equipment
- 1 pan bij voorkeur gietijzer
- deegroller
- Keukenmachine met vlinder
Ingrediënten
Deeg
- 500 gram tarwebloem
- 7 gram droge gist
- 1 theelepel suiker
- 10 gram gist
- 175 milliliter water
- 175 milliliter yoghurt
Topping
- 100 gram boter
- 1 teen knoflook fijngehakt
- verse koriander
Instructies
Deeg maken
- Doe de droge ingredienten voor het deeg in een kom en roer dit even door elkaar
- Voeg de yoghurt en het water toe, meng dit door de bloem en vorm er een deeg van.
- Kneed het deeg in ca 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.
Rijzen
- Vorm het deeg tot een bol en laat het afgedekt rijzen op een warme plek.
- Het deeg is voldoende gerezen wanneer het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer een uur.
Vormen
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en maak hier bollen van.
- Druk een bol plat en druk dit uit tot een ovale deeglap van ongeveer 0,5 dm dikte. Je kunt hiervoor een deegroller gebruiken.
- Smelt de boter. Wanneer de boter gesmolten is haal je de pan van het vuur en voeg je de knoflook er aan toe.
Bakken
- Verwarm de pan totdat deze goed heet is.
- Bak de naanbroden stuk voor stuk in de pan. Je kunt de pan eventueel invetten met een heel klein beetje olie.
- Bak de naan in de pan totdat er bubbels ontstaan en aan de onderkant bruine bak-plekken ontstaan. Draai de naan om en bak nog even kort aan de andere zijde.
- Haal de naan uit de pan en bestrijk deze op de bovenkant direct met de knoflook boter.
Serveren
- Bewaar de naan tot serveren onder een theedoek.
- Serveer warm