Een recept lezen, hoe doe je het goed?

Okay, dat klinkt misschien wat raar, want hoe moeilijk is het? Een recept lezen. Toch zijn heel veel mislukte baksels te wijten aan het niet goed lezen van het recept. Natuurlijk bekijken we allemaal het recept, er staat immers in wat we nodig hebben en hoe we het moeten maken, maar waar let je nu echt op? Met andere woorden: Een recept lezen, hoe doe je het goed en waar let je nu eigenlijk precies op?

 

  1. Lees het recept helemaal.
    Ga er even voor zitten en lees het gewoon helemaal door van begin tot eind. Geen aantekeningen maken, gewoon het recept lezen. Punt. Hierdoor krijg je duidelijk een idee wat de bedoeling is van het recept.
  2. Lees het nu nog een keer en maak notities.
    1. Kloppen alle ingrediënten? Er wordt soms wel eens wat vergeten, gewoon een tikfout gemaakt. Dat kan gebeuren, dus let daar op.
    2. Kijk ook of er geen verborgen ingrediënten inzitten, zoals bv water, extra bloem om je werkvlak te bestuiven of boter om je vorm in te vetten
    3. Moet je ingrediënten ook splitsen? Bv: enkele noten achterhouden voor decoratie, 1 ei door het deeg, het andere om te bestrijken of bv deel van de genoemde suiker gaat door het deeg en een ander deel door de vulling. Hier gaat tijdens het recept lezen nog wel eens wat mis 😉
    4. Houd rekening met voorbereiding. Heb je gesmolten boter nodig, banketbakkersroom of  gewelde rozijnen? Die laatste twee, daar ga ik zelf nog wel eens de mist mee in, daar had je gisteren al mee moeten beginnen.recept lezen, patesserie, baktips
  3. Hou rekening met de volgorde.
    Is het je opgevallen dat de meeste ingrediënten genoemd worden in volgorde van gebruik? Dit is erg handig, dus verander de volgorde niet wanneer je dingen overschrijft. De volgorde in de beschrijving van het recept heeft ook een reden. Je begint idd met het voorverwarmen van de oven en het invetten van de vorm. Dat scheelt je later tijd en het is zonde van je luchtige beslag als het nog 10 min moet wachten totdat de oven op de juiste temperatuur is. Kans is groot dat de meeste lucht eruit is en dus kans op mislukkingen.
  4. Wanneer is het klaar?
    Baktijden variëren en zijn afhankelijk van je oven. Lees dus goed hoe je weet wanneer je gebak klaar is. Moet je het testen met een prikker, kun je het aan de kleur zien of … lees het in het recept. Moeite met de juiste kleur bepalen van je brood, koekjes of gebak? Kijk in de winkel of bij de bakker en je weet hoe het er ongeveer uit moet zien!
    Zorg dat je een paar minuten voor de baktijd afgelopen is je bij de oven bent. Hou het in de gaten, test je baksel en zet de kookwekker evt nog voor een paar minuten extra, terwijl je met de pannenlappen gereed staat. Ja… ook ik zit soms voor mijn oven te wachten en te kijken wat het juiste moment is om de oven open te trekken!

Met deze 4 stappen zorg je voor de juiste voorbereiding en verminder je de kans op misbaksels, want laten we eerlijk zijn, dat is toch zonde. En al helemaal als het komt doordat je een fout gemaakt hebt bij het recept lezen

recept lezen, patesserie, baktips
Fragment uit een van mijn favoriete boeken: Eclairs! Kloppende recepten en duidelijk omschreven

Daarnaast kun je de recepten ook nog anders lezen: Gewoon als ‘literatuur’. Ik vind het heerlijk om kookboeken te lezen, gewoon voor de fun. Misschien raar, het zal wel een  bloggers of bakkerstic zijn… De meeste kook– of bakboeken die ik heb, heb ik bijna allemaal van begin tot eind gelezen, terwijl ik er slechts misschien een paar recepten uit gemaakt hebt.