Hoe breng ik snel ingrediënten op kamertemperatuur

Voor succesvol bakken heb je ingrediënten op kamertemperatuur nodig.  Dat is rond de 19-20C. De gemakkelijkste manier is om alles ruim op tijd op het aanrecht te zetten. Na een paar uur zijn ze dan prima op temperatuur. Maar ja… we vergeten wel eens wat hè. Ik tenminste wel. Hier dus even wat eerste hulp tips voor zulke momenten.

Ga ik ’s ochtends bakken, dan haal ik meestal mijn ingrediënten de avond van te voren al uit de koelkast. Tenminste, wanneer ik in Nederland ben. Ben ik in een ander land, zoals bv warm Ecuador, dan is dat niet altijd een optie. Soms heb ik het recept vooraf niet goed gelezen en kom ik er halverwege het bakken achter dat bv de boter of de melk nog te koud is. In zulke gevallen moet ik dus trucjes uithalen om snel de ingrediënten op kamertemperatuur te krijgen.

 • Eieren
  Vaak worden eieren in de koelkast bewaard, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Maar wanneer je ze wel in de koelkast hebt dan is dit de manier om ze snel op kamertemperatuur te krijgen.
  • In een kom met warm water
   Doe de benodigde eieren in een kom en vul deze kom met warm kraanwater, totdat de eieren onder staan. Het water moet niet te heet zijn, gewoon warm water. Laat ze hier ongeveer 5 minuten in staan en wanneer ze niet meer koud aanvoelen zijn ze goed op temperatuur.
 • Boter
  Om boter goed te kunnen verwerken is het meestal gebruikelijk om het op kamertemperatuur te hebben. Soms moet de boter koud verwerkt worden, maar dan staat dat duidelijk aangegeven in het recept. Boter is op kamertemperatuur wanneer je er gemakkelijk een vingerafdruk in kunt zetten of het eenvoudig te snijden is. Wanneer het nog te koud, en dus te hard, is, zijn dit de manieren om het snel op de juiste temperatuur te krijgen.
  • In kleine blokjes snijden
   Mijn manier die ik het liefste gebruik. Snij de boter in kleine blokjes, leg ze op een bord en binnen no-time zijn ze op de juiste temperatuur.
  • Raspen
   Iets wat ik steeds vaker op internet tegenkom: Rasp bevroren boter en het is daarna bijna direct op temperatuur. Eigenlijk is het een soort versnelde versie van mijn ‘in kleine blokjes snijden’. Ik bewaar hier in Ecuador grote porties boter inderdaad in de vriezer, doe jij dat ook dan is dit zeker een handige tip!
  • Magnetron
   Ik vind het niet de meest ideale manier, voor je het weet is het te zacht of heeft het even ‘geploft’ en mag je de hele magnetron schoonmaken. Nee, laat maar… Bovendien, een beetje te ver gesmolten boter en vergeet het maar om een mooie botercreme te maken.Maar mocht je het wel willen proberen; doe het dan zo:
   • Doe de boter in een magnetron bestendig bakje en verwarm het steeds met 3 tot maximaal 5 seconden. Voel en wanneer de boter nog hard is, doe je het nog een keer. Wordt de boter aan de zijkanten zacht, haal het dan uit de magnetron, doe even een deksel op het bakje en wacht nog even totdat de binnenkant ook zacht is.
ingrediënten op kamertemperatuur
Boter op kamertemperatuur is noodzakelijk voor een goede creme zoals in deze Paris Brest
 • Melk of andere vloeistoffen
  • In een schaal met water
   Doe net als met de eieren de melk (of andere vloeistof) in een kom met warm water om op temperatuur te komen. Heb je een beetje nodig, dan kun je gewoon een groot glas melk in de kom met water zetten, of je schenkt het in een ziplock-diepvrieszakje.
  • Magnetron
   Ook hier geldt weer, voorzichtigheid geboden. Het is snel te warm. Doe de vloeistof in een magnetron bestendig bakje en verwarm het in kleine stappen van 3-5 seconden.

Let op:
Staat er geen temperatuur bij in het recept? Volg dan deze standaardregel:
Wanneer in het recept een ingredient genoemd wordt wat op kamertemperatuur moet zijn, dan moeten de rest van de ingrediënten dat ook zij, tenzij anders vermeld!

De beste manier om ingrediënten op kamertemperatuur te brengen:
Haal de ingrediënten minstens een uur van te voren uit de koelkast en zet ze klaar op het aanrecht. Wanneer je het recept goed leest en je op tijd begint met de voorbereidingen, dan moet dat uur niet een probleem zijn.