Wil je met veel plezier bakken? De kans op misbaksels verkleinen? De keuken niet laten veranderen in een grote chaos tijdens het bakken? Dan is een goede bak-routine ideaal! Ik heb een vast schema waarmee ik altijd werk en wanneer jij deze basis-stappen voor succesvol bakken ook volgt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!
Dit zijn mijn basis stappen voor succesvol bakken
- Lees het recept
Klinkt als een open deur, maar toch… Lees het recept goed door! Lees het helemaal, van begin tot eind, voordat je er aan begint. Dit is echt heel belangrijk. Je ziet zo alvast wat er precies moet gebeuren, of je extra materiaal nodig hebt en er misschien wat tussenstappen zijn (citroenzest maken?). Hoe je een recept het beste kunt lezen, dat vertel ik je hier. - Mise en Place
Mise-en-place betekent zoiets als ‘alles klaarzetten op de juiste plaats’ . Het komt er gewoon op neer dat je vooraf al je spullen die je nodig hebt om te bakken klaar zet en dat geldt voor alles. Dus:- Werk in een opgeruimde keuken. Er is niets vervelender dan ruimte tekort te hebben en tussen allerlei spullen, die je niet nodig hebt, te moeten werken.
- Zet alle ingrediënten klaar; weeg het af en doe de voorbereidende werkzaamheden zoals het schillen van fruit, het fijnhakken van noten etc.
- Pak het materiaal wat je nodig hebt: mengkommen, spatels, bakvorm etc.
Wat ik zelf daarnaast ook erg handig vind is: - een extra theedoek om je handen af te drogen, iets heets te kunnen pakken of om even snel wat af te vegen
- heel ouderwets: een teil met heet sop om tussendoor kleine dingen snel af te kunnen wassen, om te spoelen of vieze vingers even schoon te maken.
- een soort tijdelijk afvalbakje op het aanrecht. Ik gebruik gewoon een kom of soms gewoon een plastic zakje. Afsnijsels, lege eierschalen, klokhuizen…. alles gaat erin. Ik vind er niks aan iedere keer die stappen te zetten naar de afvalemmer of om met vieze handen een keukenkastje te moeten openen voor de afvalbak. Elke kom, pan of zelfs een diep bord kun je hiervoor gebruiken.
- Alles op kamertemperatuur
Recepten gaan meestal uit van ingrediënten die op kamertemperatuur zijn, zo niet, dan staat het er wel bij. Kamertemperatuur wil zeggen zo rond de 19-20 C. Wanneer alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben mengen ze beter en dit komt het resultaat van je baksel absoluut ten goede. Wanneer een aantal ingrediënten te koud zijn kan bv je beslag in de schift raken. Haal daarom de ingrediënten die je in de koelkast hebt staan, zoals eieren, melk en boter ongeveer een uur van te voren uit de koelkast. Laat ze op het aanrecht op temperatuur komen. Ben je het vergeten? Hier vertel ik je nog een paar trucs om ingrediënten snel op kamertemperatuur te krijgen.NB: Slagroom is het enige ingredient wat altijd zo koud mogelijk moet zijn voordat je het opklopt. Deze breng je dus NIET op kamertemperatuur. - Het voorbereiden van de bakvormen, bakplaat etc
Beslag klaar, goed luchtig geklopt en dan moet je je cakevorm nog invetten? Dat is jammer, want hoe langer je wacht met je beslag te bakken, des te meer luchtigheid je verliest. Bereid je bakvormen of bakplaat op tijd voor.- Op de bakplaat bakken? Vet de plaat in, pak een siliconen bakmat of gebruik bakpapier
- Beslag? Beboter de vorm en bestuif daarna met bloem of gebruik alleen olie. Olie en bloem gaan niet goed samen…
- Deeg? Vet de vormen in met boter of olie, bestuiven met bloem is meestal niet nodig.
- Gebak gemakkelijker uit de vorm halen? Bekleed de vorm, of alleen de bodem, met bakpapier.
- Voorverwarmen van de oven
Wanneer je iets gaat bakken op 180C dan is het ook de bedoeling dat de hele baktijd de oventemperatuur 180C is. Verwarm de oven dus voor. Meestal is 10-15 minuten voldoende, afhankelijk van je oven en de temperatuur. Zodra je de ovendeur opentrekt om je bakvorm of bakplaat erin te zetten verlies je warmte. Hou deze tijd dus zo kort mogelijk.
En daarmee bedoel ik:- Vorm in de hand, oven openen, vorm in de oven, oven dicht -> 3 seconden!
- En niet: oven openen, naar de vorm op het aanrecht lopen, vorm in de oven zetten, staat ie goed? nog even aan draaien, oven weer dicht -> 8 seconden en een lauwwarme oven!
- Extra tip: Verwarm de oven 20C hoger dan aangeven. Zodra je het gebak in de oven zet, zet je de temperatuur terug naar de aangeven temperatuur in het recept.
- Staat de temperatuur in je recept in Fahrenheit? Hier vind je een handige omrekentabel
- Afwegen van de ingrediënten
Bij veel recepten komt het behoorlijk precies met de verhoudingen van de ingrediënten. Kun je bij het koken veel op smaak en op gevoel doen, bij het bakken heeft dat direct invloed op het resultaat. Meet alles dus goed af! Ik gebruik bij voorkeur een digitale weegschaal en weeg niet alleen de vaste ingrediënten maar weeg het liefst ook de vloeibare ingrediënten. Dit laatste hoeft niet, maar zorg dan dat je een goede en duidelijke maatbeker hebt. - Zet een kookwekker
Het klinkt wellicht als een open deur, maar ik vergeet het nog wel eens. De timer op de oven is bij mij niet digitaal, dus niet zo exact. Sommige ovens gaan automatisch uit na de ingestelde tijd, als dat net wat te vroeg blijkt, is dat echt niet gewenst. Dus haal een goede digitale kookwekker, of gebruik een timer op je telefoon, en maak er een gewoonte van dat zodra je wat in de oven stopt, je de timer zet. Het zou toch zonde zijn dat je, na al dat werk, je baksel verprutst omdat het te lang in de oven heeft gestaan.
Extra tip: Zet de timer 5 minuten korter, check je baksel en bepaal dan de resterende tijd. Wellicht heeft je baksel iets minder of meer minuten nodig dan wat het recept vraagt. Iedere oven is anders.
Dit zijn mijn basis-stappen voor succesvol bakken. Heb jij ook een vaste routine of heb je nog een andere tip voor me die niet in mijn routine mag ontbreken? Laat het me weten!