Waarom mislukt mijn cake

Een cake bakken lijkt zo eenvoudig, maar toch is het soms best lastig om de ‘perfecte’ cake te bakken. Mislukt mijn cake wel eens? Tuurlijk, maar daar heb ik ook het meeste van geleerd!

Het cake bakken hangt van zoveel factoren af. Oventemperatuur, het mixen, de ingrediënten… het kan er zomaar voor zorgen dat je cake inzakt, te kruimelig is of openbreekt aan de bovenkant tijdens het bakken. 

Tijdens het reizen had ik te maken met verschillende ovens, andere ingrediënten en moest ik soms mixen met een vork (en nee dat werkt niet)… niet echt ideale omstandigheden dus. Ik heb toen veel geleerd over cake bakken en waarom mijn cake mislukt of niet uit de oven komt zoals ik wil.

Waarom mislukt mijn cake

De meest voorkomende dingen waardoor een cake mislukt en hoe je het de volgende keer kunt voorkomen.

De cake zakt in

Dit kan verschillende oorzaken hebben

De oven deur te snel geopend.
Open tijdens het bakken nooit de deur van de oven. En zeker de eerste 20 minuten niet of minstens de eerste helft van de baktijd bij andere soorten cakes (zoals bv cupcakes of cakes die groter zijn).


Je verstoort daarmee het rijzen, waarbij de hitte absoluut nodig is. Het rijzen gebeurd door de luchtbellen die je er met veel moeite ingeklopt hebt. Deze krimpen bij kou en aangezien het beslag nog niet gaar is, is het niet stevig genoeg om de luchtigheid zelf vast te houden.


Het heeft totaal geen zin de oven te eerder te openen dan vlak voor het einde van de baktijd of wanneer de cake bruin begin te worden. Doe je dit wel eerder, dan is de kans groot dat je cake mislukt.

Niet lang genoeg gebakken
De cake lijkt gebakken, de baktijd zit er op, en toch zakt hij in. Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken.

Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.

Teveel bakpoeder: De cake rijst te snel en zakt daarna weer in.

Te weinig vochtige ingrediënten.
Wanneer de cake tijdens het bakken al inzakt dan kan het zijn dat je iets teveel bloem gebruikt hebt, de bloem niet goed gezeefd is of de eieren iets te klein waren, waardoor de verhouding natte/droge ingrediënten niet goed was. Meet je bloem goed af en voeg eventueel 1-2 el melk toe aan het beslag.

Te vochtig beslag
Wanneer de cake in de oven snel rijst en de gaarheidstest doorstaat, kan het toch nog zijn dat je cake mislukt. Wanneer hij dan toch nog inzakt nadat je hem uit de oven gehaald hebt, dan kan het ook zijn dat je beslag te nat is geweest.

De eieren te groot, natte vulling gebruikt? Ook in vochtige omstandigheden kunnen een reden zijn. Woon je in een land met een hoge luchtvochtigheid zorg er dan voor dat je droge ingrediënten goed luchtdicht verpakt.

Waarom mislukt mijn cake, patesserie, baktips
Een goede cake is zacht, luchtig en egaal gebakken

De cake is opengebarsten aan de bovenkant.

Ik vind een opengebarsten cake voor een normale cake niet echt een teken van een mislukte cake, maar wanneer je een cake wil decoreren dan kan het vervelend zijn. Hoofdreden is dat je cake niet regelmatig gebakken is en dat  kan verschillende oorzaken hebben.

Oventemperatuur te hoog
Door een te hoge temperatuur bakt je cake te snel. De bovenkant van je cake is al gebakken terwijl het beslag binnen in nog niet uitgerezen is. Dat moet ergens heen en dus knapt de cake open aan de bovenkant. Langzamer bakken dus met lagere temperatuur

Te kleine bakvorm
Hierdoor bakken de zijkant/bovenkanten sneller dan het midden en zal het rijzen van het midden de barsten veroorzaken. Grotere pan nemen of trager bakken met lagere temperatuur

Teveel rijsmiddel
Door teveel rijsmiddel rijst het deeg te lang door terwijl de bovenkant al gebakken is. Volgende keer iets minder rijsmiddel zoals bakpoeder toevoegen.

Waarom mislukt mijn cake, patesserie, baktips
Een klein beetje opengebarsten

De cake is niet gerezen

Wanneer een cake niet heeft gerezen is het lastig om te ontdekken waarom je cake mislukt is. Want… heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt?

Hou rekening met het volgende:

  • Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs
  • Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
  • Te lage oventemperatuur zorgt ervoor dat het rijsmiddel zijn werk niet goed doet en dat de lucht die je in het beslag geklopt hebt niet voldoende kan uitzetten voor een mooie rijs.

Ik krijg de cake niet uit de vorm

Het gebeurd ons allemaal wel eens, de cake wil niet uit de vorm of er blijft een stukje vastzitten. Niets teleurstellender dan dat! Want op zich heb je niet een mislukte cake, maar mooi is anders natuurlijk.

De beste manier om een cake te lossen:
Laat de cake vervolgens eerst iets afkoelen in de vorm en keer hem dan voorzichtig om op een taartrooster. Het taartrooster zorgt ervoor dat de warmte aan alle kanten kan ontsnappen en de cake niet klef wordt van de condens.

Is de cakevorm wel goed ingevet?
Het staat niet altijd in het recept, maar wanneer je een cake bakt vet je altijd je bakvormen in tenzij het er duidelijk bij staat dat het niet moet (zoals bij bv deze cake).

Is de cakevorm schoon?
Sommige (tulband)vormen zijn lastig schoon te krijgen en wanneer je een aantal cakes snel achter elkaar bakt kun je denken dat je steeds dezelfde vorm kunt gebruiken. Echter achtergebleven kleine restjes zijn ideaal om je cake eraan vast te laten plakken. Hierdoor blijft er vaak een stukje vast zitten met als gevolg een gebroken cake.

Gebruik voortaan bakpapier
Sommige vormen werken minder goed dan de andere, dat heeft vaak met de prijs/kwaliteitverhouding te maken. Blijf je problemen met een vorm houden, gebruik dan bakbakier op de bodem en wellicht ook de zijkanten.

Extra hulp:
Wanneer de cake uit de oven komt even snel met een scherp mes langs de randen van de vorm snijden.

De cake heeft niet een mooie luchtige structuur

Teveel gemixed
Zodra je de bloem/bakmeel toevoegt aan je beslag moet je niet langer mixen tot wanneer de bloem goed door het beslag verdeeld is. Zodra het goed gemengd is is het klaar, anders kan je cake mislukken.

Mix je langer door dan zullen de gluten in het meel gaan werken, waardoor er een andere structuur ontstaat in je beslag en je een minder luchtig resultaat zult hebben.

Verkeerde bloem
Restjes bloem/bakmeel/meel in de kast staan? Gooi ze niet zomaar bij elkaar, ook niet wanneer je net te weinig cakemeel hebt.

Voor een luchtige cake heb je een cakemeel nodig, ander meel zal een andere consistentie hebben en dus ook voor een ander resultaat zorgen. Meel geschikt voor broodbakken bevat meer eiwitten(glutenvorming) en zelfrijzend bakmeel heeft al een rijsmiddel, waardoor de verhoudingen volledig zullen veranderen.

De keuze van de bloem of meelsoort is heel bepalend voor het eindresultaat en dus het verschil tussen of je cake mislukt of lukt.

Je kunt beslag niet bewaren
Wanneer je meerdere cakes moet bakken kun je ervoor kiezen om een grote kom beslag te maken en dan in delen de cakes te bakken. Of wellicht zelfs op een later moment.

Hou er rekening mee dat je beslag niet al te lang kunt bewaren, aangezien alle met zorg ingeslagen lucht er langzaam uit zal gaan en het de kwaliteit en luchtigheid van je cake niet ten goede komt.

waarom mislukt mijn cake, patesserie, baktips
Voor gedecoreerde taarten is een goed gelukte cake een must

De cake valt uit elkaar en/of is te kruimelig

Een te kruimelige cake valt al snel uit elkaar en is niet mooi te snijden. Wil je de cake ook nog vullen of gebruiken voor gedecoreerde taarten dan is het echt een drama om met een kruimelige cake te werken. Dus wellicht is het niet een mislukte cake, maar wel een cake die je graag anders had gezien.

Oorzaken kunnen zijn:

de verhoudingen van je beslag zijn niet goed geweest.
Teveel suiker, te weinig ei of teveel rijsmiddel zorgt meestal voor een te kruimelige cake

Heb je wel goed en lang genoeg gemixt?
Te weinig mixen zorgt ervoor dat de ingrediënten niet voldoende met elkaar gemixt zijn om een homogene massa te hebben. Daardoor kan de cake niet goed bakken en valt hij vaak snel uit elkaar.

Om goed te mixen is een handmixer aan te raden, met een garde kan het maar zorg dat je goed mixt. Ik heb t een keer met een vork moeten doen, dat was geen slimme zet 😉 .

En als laatste: Een mislukte cake kan ook aan je apparatuur/ingrediënten liggen

Okay, je hebt ontzettend je best gedaan. Goed gemixt, alles op temperatuur, niks fout gedaan en dan toch… je cake komt niet uit de oven zoals verwacht.

Kijk dan nog eens naar de volgende dingen:

Klopt de oventemperatuur wel.
Sommige ovens geven niet de temperatuur aan die de oven daadwerkelijk heeft. Check met een oventhermometer de temperatuur van je oven.

Hoe lang heb je je bakpoeder al?
Als je een losse bakpoeder hebt dan is dat niet eeuwig houdbaar, het verliest zijn kracht. Check de uiterste houdbaarheidsdatum en gebruik verse ingrediënten van goede kwaliteit.

waarom mislukt mijn cake. een lijstje met de meest gemaakte fouten bij het bakken van cake en de oplossingen