Pectinegehalte van Fruit

Voor het maken van jam of gelei is de hoeveelheid pectine in het fruit belangrijk. Hoe meer pectine, deste beter geleert je jam. Hier geef ik je even een handige lijst met fruitsoorten en of ze een hoog of laag pectinegehalte hebben. Zo kun je daar rekening mee kunt houden tijdens het jam maken en krijg je niet een veel te dikke of dunne jam.

Pectine zorgt er onder andere voor dat de jam dik wordt. Het zit in de celwanden van het fruit en tijdens het kookproces bindt het zich met het (evt toegevoegde) zuur van het fruit en de suiker. Gebruik je fruit met een laag pectinegehalte, dan kun je het beste geleisuiker gebruiken. Heb je dat niet, maak dan een combinatie met fruit wat veel pectine heeft. Zo voeg ik vaak wat citroensap toe om het pectine gehalte wat hoger te krijgen, echt proeven doe je het niet in de jam en citroen heb ik altijd wel in huis. Voor rode jams kun je trouwens ook prima zelfgemaakte bessensap van bijvoorbeeld aalbessen gebruiken. Maar eigenlijk is het veel leuker om je eigen jam combinaties te maken. Hier vind je een handig lijstje van het pectinegehalte per fruitsoort.

Let op:
Het pectine gehalte in het fruit is wel afhankelijk van de rijpheid van het fruit. Fruit wat nog niet rijp is heeft vaak weinig tot geen pectine en overrijp fruit heeft ook niet veel pectine. Je kunt dus het beste fruit gebruiken wat net rijp is.

pectinegehalte van fruit, patesserie.com

Pectinegehalte van fruit

Hoog pectinegehalte
Aalbessen (rood, wit, zwart)
Appel
Bramen
Citroen
Grapefruit
Kruisbessen
Kweeperen
Limoen
Passiefruit
Pruim
Sinaasappel

Gemiddeld pectinegehalte
Abrikoos
Bosbessen
Druiven
Frambozen
Mandarijn

Laag Pectinegehalte
Aardbei
Ananas
Banaan
Granaatappel
Kersen
Kiwi
Mango
Meloen
Nectarine
Peer
Perzik
Rabarber
Vlierbes
Vijgen

pectinegehalte van fruit, patesserie.com

Mijn favoriete jam combinaties:

Handige dingen om te hebben voor het maken van jam, gelei of siropen

Voor het maken van jam, gelei of siropen is het handig om een paar goed afsluitbare potten te hebben. Ik ben zelf fan van echte weckpotten of masonjars, maar gewone jampotjes kunnen natuurlijk ook.

Voorzie de potten altijd van een leuk (herbruikbaar) etiket. Niet alleen staat het leuk en weet je wat erin zit, maar vergeet vooral niet de datum van het maken te noteren!

Dit zijn momenteel mijn favoriete jamboeken. Heb jij ook een favoriet? Laat het me weten want er is in de ‘inmaak’-sectie in mijn boekenkast nog ruimte 😉

Jam, gelei en Confituur van Janine Bruinooge (inkijk exemplaar)
Jam & Zuur van Philippine van der Goes (inkijk exemplaar)

soorten fruit ivm de hoeveelheid pectine in fruit voor het maken van jam