Zie jij momenteel ook hoe snel de fruitstruiken zich ontwikkelen? Je kunt het fruit bijna per dag zien groeien en verkleuren. Prachtig vind ik het. De aalbessen zijn hier als eerste klaar om geoogst te worden, de eerste aardbeien zijn al geplukt en de kruisbessenstruik ziet er ook veel belovend uit. Aalbessen zijn enorm lekker met vanillevla of om er jam van te maken. Maar gezien de rijkelijke oogst ga ik nu eens bessensap maken van aalbessen.

In de tuin van mijn ouders doen de aalbessenstruiken het ontzettend goed. Ze hangen echt bomvol met trossen rode bessen. Mijn moeder belde me al, je moet snel komen plukken anders zijn de vogels je voor! Dus snel op de fiets en plukken maar. En dat was maar goed ook, want van veel strengen bessen misten al flink wat bessen af. Gelukkig heeft mijn vader een grote buitenren voor de kippen, want als die los zouden lopen, dan vrees ik dat ook die er veel van opgesnoept hadden! Die zijn er namelijk ook gek op. De pluk leverde dit keer een flinke emmer vol met aalbessen op. Ik heb er wel een paar laten hangen voor de vogels, stiekem ook om ze wat af te leiden van de kruisbessen, zodat ik die later ook nog goed kan oogsten. Wie weet helpt het.

bessensap maken, patesserie.com

Om de oogst snel te verwerken heb ik van een groot deel bessensap gemaakt. Je kunt het op twee manieren maken: Eerst stuk koken in een pannetje en dan verder verwerken of met een ontsapper. Wanneer je vaker groente en fruit inmaakt of weckt is een ontsapper echt ideaal. Zorg er altijd voor dat je het bessensap heet in gesteriliseerde flessen doet. Dan zal de fles of pot vacuüm trekken en is het op een donkere koele plek nog heel lang houdbaar. Na openmaken kun je het maximaal nog een dag of 2-3 in de koelkast bewaren.

Hoe gebruik je bessensap?

Meestal verdwijnen de bessen zo in de jam of eten we ze vers op met vla, yoghurt of vanille-ijs. Maar wanneer je er bessensap van hebt gemaakt, dan kun je nog veel langer genieten van de aalbessen. De flesjes sap gebruik ik om er puddingsaus van te maken of friese pareltjsebrij‘. En dan is er natuurlijk ook nog de Haagse bluf! Ook bij het jam maken is zo’n flesje sap handig, want aalbessen bevatten veel pectine. Heb je fruit wat niet zoveel pectine heeft, meng het dan in plaats van extra citroen eens met aalbessensap.

Tip voor het maken van aalbessensap

Bij het verwarmen van het bessensap laat je het niet koken! Aalbessen hebben heel veel pectine en wanneer je het laat koken zal het snel gaan geleren. Je bessensap gaat dan al snel richting saus. Zorg er dan ook voor dat je het niet hoger dan zo’n 90C verwarmt.

bessensap maken, flesje aalbessensap, patesserie.com
bessensap maken, een flesje bessensap van aalbessen, patesserie.com

Bessensap maken van aalbessen

Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • Aalbessen

Bereidingswijze

 • Ris alle bessen van de takjes af en doe ze in een vergiet. Spoel ze dan even goed af onder de kraan en doe ze met ‘aanhangend’ water in een pan.
 • Verwarm de aalbessen en druk ondertussen de bessen plat.
 • Laat de bessen even (2-3 mivoorzichtig doorkoken, net zolang totdat de bessen allemaal zijn stuk gekookt en er voldoende sap is.
 • Zet een vergiet boven een schaal of pan en leg in het vergiet een schone oude theedoek of kaasdoek.
 • Giet de bessen en sap in het vergiet en laat uitlekken.
 • Wil je helder sap, roer dan niet en knijp de doek niet uit (nadat alles afgekoeld is), anders kun je de doek gewoon uitknijpen en al het sap zo eruit halen.
 • Verwarm de koude bessensap tot ca 90C en giet het heet in gesteriliseerde flessen. Vul tot ongeveer 1 cm onder de rand en sluit direct af met het deksel.

Met gebruik van de ontsapper

 • Doe alle (gewassen/afgespoelde) aalbessen in het vergiet van de ontsapper, rissen is niet nodig, je kunt ze met takjes en al erin stoppen.
 • Vul de inmaakketel of pan met water en zet hem aan op ontsappen en de tijdsklok op doorlopend. Verwarm de pan ongeveer een half uur voor.
 • Zet het vergietdeel met de bessen op de ketel en sluit af met het deksel. Laat de ontsapper nu ongeveer een uur de bessen laten ontsappen. Je kunt eventueel de bessen zo nu en dan doorroeren om meer sap los te kunnen laten, het sap zal dan wel sneller troebel worden.
 • Pak de gesteriliseerde flessen en zul ze (tot 1 cm onder de rand) met het slangetje van de sapmaker en sluit direct af met een deksel.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

3 REACTIES

 1. Hallo,
  Kun je van het sap uit de sappen ook likeur maken of moet je diet met de bessen erbij doen en dan later zeven ?

  B.v.d. Fennie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.