Tips voor de beginnende bakker

Beginnende bakker? Wat leuk dat je (meer) wilt gaan bakken. Welkom in een verslavende wereld van het maken van heerlijke baksels. Er valt zoveel te ontdekken! En wat is er mooier dan vol trots iets heerlijks op tafel te zetten en te delen met anderen. Allemaal zelf gemaakt. 

Bakken kan soms lastig lijken. Vaak komt het nogal precies. Er zijn zoveel verschillende technieken en ontzettend veel recepten om uit te kiezen. Toch hoeft het niet zo erg moeilijk te zijn. Bakken is iets waar je heel veel plezier aan kunt beleven. Het is niet voor niets tegenwoordig (weer) een geliefde hobby. Maar… waar en hoe begin je?

Hier vind je een aantal handige tips voor de startende thuisbakkers en ik hoop dat je met net zoveel plezier in de keuken zult staan als ik!

beginnende bakker, patesserie, baktips

Tips voor de beginnende bakker

1. Begin eenvoudig
Wanneer je nog niet zo vaak wat gebakken hebt, is een ingewikkelde drie-laags-bruidstaart natuurlijk niet het beste startpunt. Begin met eenvoudige recepten. Kies zelf het punt wat voor jou eenvoudig is. Voor de een zal dat een pak met kant en klare cupcake-mix zijn, voor een ander is dat misschien al wel een gevulde taart. Ik ben niet echt een voorstander van kant en klare mixen, maar toch zijn veel bakkers zo begonnen. Ook ik! Mijn eerste taarten waren de bekende kwarktaarten uit een pakje. Het gaat erom dat je vertrouwen krijgt in je bakkunsten, je oven, materiaal en de ingrediënten en van daaruit zul je steeds verdere stappen zetten.

Eenvoudige succesrecepten om mee te starten:

Appelcake
Mon Chou taart
Espresso chocolade ijs zonder ijsmachine
Havermoutkoeken
Brigadeiros

beginnende bakker, patesserie, baktips
Zelfs van MonChou taart kun je iets spectaculairs maken


2. Neem je tijd!
Even een cake of taart bakken kan soms meer tijd nemen dan je vooraf denkt. Wanneer je net begint is het belangrijk dat je voldoende tijd hebt en je niet ‘even’ een taart gaat bakken. Niet alleen het opeten van het eindresultaat, maar ook het bakken zelf is iets wat je met plezier wilt doen. Dus  waarom haasten? Neem tijd om het recept uit te kiezen, te kijken of je alles daarvoor in huis hebt en lees het recept nog eens stap voor stap door. Hoe lang is de baktijd, zit er tussendoor nog ‘wachttijd’? Ook is het heel vervelend wanneer je op het laatste moment nog naar de winkel of de buren moet omdat er iets ontbreekt, je boter nog keihard is omdat deze nog in de koelkast lag of je de afwas naderhand maar laat staan omdat het al zo laat is. Begin dus op tijd.

3. Investeer in een paar basics
Je hoeft niet eerst een hele kookwinkel leeg te kopen voordat je kunt beginnen met bakken. Tijdens mijn reizen heb ik vaak beslag geklopt in kookpannen, rol ik nog regelmatig deeg uit met een lege wijnfles en bak ik vaak in dezelfde bakvorm. Niet echt ideaal, maar zo kan het ook. Toch kan de aanschaf van een paar basics het (bak)leven je een stuk gemakkelijker maken.

Wat ik onmisbaar in de keuken vind:

– Een (digitale) weegschaal en maatbeker
– Een goede garde of een handmixer
– Een basis-set van bakvormen: Een springvorm, cupcakevorm en cakeblik zijn een prima start.
– Klein materiaal: Een paar eenvoudige mengkommen, spatels en lepels en een rol bakpapier

Een keukenmachine, prachtige bakvormen en allerlei handige gadgets, je kunt er eerst  best zonder. Zet ze op je verlanglijstje, zodat je voor speciale momenten een leuk kadootje hebt. Bovendien zul je er al bakkend ook achter komen dat bepaalde dingen die je eerst wilde hebben, je helemaal niet nodig hebt en dat je juist andere dingen wel wilt gaan gebruiken.

beginnende bakker, patesserie, baktips
Bak vrolijk met een leuk keukenschort!

4. Volg de basis-stappen van elk recept
Wanneer je een recept maakt is het handig om een goede volgorde van een aantal basis-stappen te hebben. Het zijn niet echte regels, maar wanneer je die stappen volgt kan er niet veel meer mis gaan met het maken van je recept. Klik hier voor dat handige lijstje

5. Wees niet bang om fouten te maken
Fouten maken, dat doen we allemaal. Sterker nog, nieuwe recepten zijn hierdoor vaak ‘uitgevonden’. Wees dus niet bang voor fouten of mislukkingen. Bakken hoort ontspannend te zijn en ik merk dat wanneer ik gespannen aan een recept begin (ja, ook ik heb dat soms) het minder goed lukt. Het is dan net of de taart mijn angst voelt. Mijn beste baksels zijn vaak ontstaan omdat ik het ‘gewoon maar deed’. Niet te moeilijk doen en wanneer het niet perfect is, dan leer je ervan voor de volgende keer. Goed bakken is een leerproces.

6. Leer een paar basis technieken
Het  is handig om een paar basis technieken onder de knie te hebben aangezien je vaak dezelfde technieken in recepten tegenkomt. Hoe tempereer je chocolade, konfijt je fruit en wat is au-bain-marie? 

Met deze tips maak je een goede start wanneer je wilt beginnen met bakken. Heb je vragen, twijfels of gewoon nog een andere hele goede tip. Je mag altijd contact met mij opnemen!

Heel veel bakplezier gewenst!

Tessa

beginnende bakker, patesserie, baktips

P.S. Ik vind het  ontzettend leuk om ook jullie baksels te zien! Wanneer je een recept van PaTESSerie maakt, deel het dan op de social media met de hashtag #patesserie of stuur me een berichtje.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info daarover vind je hier (Disclaimer).