Hoe graag ik het ook zou willen, ik heb niet altijd vanillestokjes (van een goede kwaliteit) in huis. Om toch een vanillesmaak aan je gebak/dessert te geven kun je, in plaats van “verse vanille”, ook prima een vanillesmaakmaker gebruiken zoals vanillesuiker of vanille extract. In de winkel kun je van die flesjes met vanille extract, vanille-aroma of van die kleine buisjes met sterk geconcentreerd aroma kopen. Maar wat is nu precies het verschil? En als je zelf vanille extract wil maken, hoe doe je dat? Ik leg het hier uit.

Vanille is duur en ook lang niet altijd goed verkrijgbaar. Om nu toch een vanille smaak aan je gebak of desserts te kunnen geven kan het handig zijn om een vervanger voor verse vanille te gebruiken. Er zit nog al wat prijsverschil tussen vanille extract en vanille aroma. Niet voor niks, want het verschil in kwaliteit is ook behoorlijk groot. Aroma is nog wel betaalbaar, maar wil je echt vanille-extract hebben, dan zul je wat verder moeten zoeken en wat dieper in de buidel moeten tasten…

Vanille aroma Dr Oetker              38 ml  € 0,94 (AH, mei 2014)
Vanille Extract (biologisch)            60 ml  € 7,99 (Bouwhuis, mei 2014)

Het prijsverschil is groot, maar eigenlijk heb je ook een heel ander product.

Verschil vanille extract, -aroma en -essence
Extract
Hierbij zijn vanillestokjes 2 maand (of langer) geweekt in alcohol met een percentage van minstens 35%. De ingrediënten van het extract bestaan dan ook (volgens het etiket) uit water, alcohol en organische vanille peul.

Essence of Aroma
Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%. De vanillesmaak komt hierbij niet van vanille, maar van vanilline, een synthetische stof met een vanille geur en smaak. Als ik op het etiket van de Vanille-aroma kijk, dan zijn de ingrediënten: aroma’s, ethanol(=alcohol), karamelkleurstof. Eigenlijk heb je dan dus geen idee wàt er nu in dat flesje zit.

Geconcentreerd aroma
Dit wordt ook door synthetische vanilline “op smaak” gebracht en is niet op basis van alcohol maar op basis van olie.

Het verschil wordt dus bepaald door het gebruik van echte vanille of een synthetische stof en dat proef je! Voor mij is de keuze niet zo moeilijk: Ik ga voor de echte vanille variant, het vanille extract, in plaats van dat chemische goedje essence/aroma!

vanille extract, patesserie.com

Zelf maken
En laat het nu eens heel gemakkelijk zijn om zelf je eigen vanille extract te kunnen maken! Het is snel klaar, je moet alleen minstens 2 maanden geduld hebben om het goed te laten trekken. Ook qua prijs kom je beter uit. Je hebt niet de àllerbeste wodka nodig om een goed resultaat te krijgen en dus heb je je eigen fles van 200 ml al voor zo’n € 4,= in je keukenkast staan!

Tips:

 • Eenmaal gemaakt, kun je het flesje blijven bijvullen met wodka
 • Het proces versnellen? Zet het 1-2 dagen op een warme plek, schud een paar keer per dag goed door; wanneer het extract goed is, koel en droog wegzetten. Langzaam laten trekken is beter voor de smaak, maar als de nood aan de man is, is deze snellere manier een mogelijkheid.
 • Heb je een klein flesje drank gekocht? Dan kun je daar ook gewoon de vanillepeulen instoppen 😉 .
vanille extract, patesserie.com


Recept: Vanille extract

Ingrediënten
200 ml sterke drank (rum, wodka)
2-3 vanillestokjes

Bereidingswijze

 • Zorg dat je een goed schone pot/fles hebt die goed afsluitbaar is
 • Snij de vanillestokjes doormidden en doe ze in de pot/fles.
 • Vul de pot/fles met de drank.
 • Sluit goed af met het deksel en schud het een paar keer goed door elkaar.
 • Zet het op een droge en koele plaats voor minimaal 2 maanden, langer is nog beter.
 • Schud een paar keer per week goed door.
vanille extract, patesserie.com
vanille extract, patesserie.com

Zelf maken: Vanille extract

Gang: Smaakmakers
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 200 ml sterke drank rum, wodka
 • 2-3 vanillestokjes

Bereidingswijze

 • Zorg dat je een goed schone pot/fles hebt die goed afsluitbaar is
 • Snij de vanillestokjes doormidden en doe ze in de pot/fles.
 • Vul de pot/fles met de drank.
 • Sluit goed af met het deksel en schud het een paar keer goed door elkaar.
 • Zet het op een droge en koele plaats voor minimaal 2 maanden, langer is nog beter.
 • Schud een paar keer per week goed door.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!
vanille extract, patesserie.com
vanille extract, patesserie.com

17 REACTIES

 1. Ik heb mijn exctrsct nu 3 maanden staan en het smaakt heel goed. Wel zie ik witte neerslag op de bodem. Lijkt kristalachtig.enig idee wat dat is?

 2. 5 sterren
  De vraag van Natasja is eigenlijk niet beantwoord omdat je de vraag niet begreep, maar er wordt gezegd (geschreven) dat als je chocolade maakt en er vanille extract in doet die gemaakt is met alcohol de chocola gaat scheiden, hetgeen ook mijn ervaring is. Kun je de alcohol vervangen door iets anders?

  • chocolade maken of ermee werken? Als je met chocolade werkt ‘als in bonbons oid maken’ dan kun je geen vloeistoffen toevoegen. Je zou het eens kunnen proberen om vanille poeder door de getempereerde chocolade te doen als het doel is om chocolade een vanille smaak te geven. Ik raad dit echter niet aan aangezien vanillesmaak in chocolade vaak in de chocoladewereld gezien wordt als een indicator is van slechte kwaliteit chocolade/cacao. Ik hoor dan ook graag wat precies de bedoeling is voor een juist advies. Dat gaat wellicht gemakkelijker via de email

  • Hoi Michel, ik gebruik het liefst een neutrale drank, maar rum kan ook, al geeft dat wel een andere smaak aan je eindproduct. Of iets te duur is hangt af van je budget. Mi is een duurdere drank niet nodig, maar als je het hebt staan en geen aparte fles drank wil kopen kan het zeker een optie zijn.

4.75 from 4 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.