Van een echte Friezin mag je verwachten dat ze een aardige verzameling friese recepten heeft. Afgelopen jaren heb ik al flink wat friese bakrecepten gemaakt, maar ook heerlijke recepten met typisch friese producten als beerenburg en friese nagelkaas.

In Friesland kun je heerlijk eten en drinken. Naast heerlijke friese streekgerechten zijn ook de lokale baksels als dúmkes en oranjekoek alom bekend. Heb jij in Friesland wat lekkers geproefd en zoek jij die recepten uit Friesland? Dan vind je hier mijn ultieme friese bakrecepten om zelf te maken.

14 friese bakrecepten met foto's van oranjekoek, suikerbrood, dumkes en beerenburg bonbons

FRIESE PRODUCTEN

Friesland kent een keur van lokale producten. Echt typisch friese producten zijn natuurlijk Beerenburg, nagelkaas en friese droge worst. Maar denk ook eens aan de geitenkaas van ‘de Molkerij‘ of de heerlijke Riperkrite kaas van Kaasboederij de Deelen. Er worden op het Brouwdok in Harlingen en bij Us Heit in Bolsward heerlijke biertjes gebrouwen. Daarnaast bieden de Friese waddeneilanden ook nog voor specifieke lekkernijen zoals Terschelling en Vlieland met hun cranberries en duindoornbessen of Ameland met de bekende Amelander mosterd.

FRIESE RECEPTEN

Natuurlijk ken je Friese recepten als oranjekoek, dumkes en suikerbrood. Maar Friesland heeft nog veel meer aan typische bakrecepten te bieden. Heb jij al eens sukerlatte of keallepoat bij de koffie gehad? Of wat dacht je van een heerlijke Beerenburg bonbon.

Ook kun je met typisch friese producten heerlijke nieuwe recepten bedenken. De friese tiramisu is een ware hit en ook de hartige kaaskoekjes met friese nagelkaas zijn zo op tijdens de borrel.

Ik zet hier voor jou mijn Friese recepten, of op Friese producten geïnspireerde, recepten voor je op een rij. Wat is jouw favoriet? En welke mis je hier nog?

Friese koekjes, koeken en reepkoek

1. Friese dúmkes

Het meest bekende koekje van Friesland: Het friese dumke! Vaak als kneiterhard koekje naast de koffie of thee. Maar wanneer je ‘m goed maakt dan is het een heerlijk bros koekje met anijs en hazelnoten.
Ga direct naar het recept voor friese dúikes ->>

schaal met friese dumkes

2. Fryske jonkjes

Een minder bekend koekje, maar ontzettend lekker door de stukjes gember en amandelen!
Ga direct naar het recept voor friese jongens koekjes ->>

3. Suikerlatten (smulkoek)

De lekkerste reepkoek van Friesland is toch wel de ‘sukerkoeke’ of suikerlatten. Of je ‘m nu met of zonder roze glazuurlaag maakt, beide keren smaakt ‘ie opperbest!
Ga direct naar het recept voor suikerlatten ->>

4. Keallepoat (kruidige reepkoek)

Wellicht iets minder bekend, maar van oudsher een populaire koek voor bij de koffie. Een bijzondere vorm en een mooie techniek om te maken. De anijs en steranijs in het deeg maken keallepoat tot een heerlijke, kruidige reepkoek.
Ga direct naar het recept voor keallepoat ->>

Friese gebak recepten (taart en gebakjes)

5. Oranjekoek

Het bekendste gebakje van Friesland is toch wel de oranjekoek. En ja, die wordt nog steeds met roze glazuur gemaakt ;-). Specerijen in het deeg, een vulling van amandelspijs en een decoratie van slagroom of botercreme. Wie krijg je daar niet enthousiast voor? Ga direct naar het recept voor friese oranjekoek ->>

stukjes Friese oranjekoek waarbij er eentje wordt weggepakt

6. Friese kerst taart

Een recept dat in de vergetelheid is geraakt. Weinig friezen weten nog van dit bestaan af, maar het is bijzonder genoeg om met jou te delen. Koeklagen met pruimenjam zijn kenmerkend voor deze old school taart
Ga direct naar het recept voor friese kerst taart ->>

Friese Kerst Taart www.PaTESSerie.com

Friese Brood recepten

7. Sukerbole

Een brood wat ook buiten friesland inmiddels zijn plek wel heeft veroverd. Dit zoete brood is het lekkerst met een dikke lik boter erop.
Ga direct naar het recept voor fries suikerbrood ->>

vier losse plakjes fries suikerbrood

8. Trommelkoek

Een heerlijk lunch gerecht wat vroeger op drukke dagen werd geserveerd. Trommelkoek zit wat tussen brood en cake in en is de volgende dag ook heerlijk als ontbijt! Heb jij het al eens gemaakt?
Ga direct naar het recept voor trommelkoek ->>

trommelkoek | www.patesserie.com

9. Terschellinger Broodpudding

Broodpudding is ideaal om oud brood in te verwerken. Dit recept maakte ik steevast voor het ontbijtbuffet toen ik op Terschelling werkte en het was altijd weer een groot succes!
Ga direct naar het recept voor Terschellinger broodpudding ->>

bread and butter pudding cranberry apple

Friese nagerechten (toetjes en zoetigheid)

10. Friese tiramisu

Een Italiaans dessert maar dan met een fries tintje! Heerlijk met dumkes en friese beerenburg!
Ga direct naar het recept voor friese tiramisu ->>

schaal met friese tiramisu met een schep eruit

11. Pareltsjebrij

Pareltsjebrij is de friese benaming voor watergruwel. Een heerlijk dessert wat zowel warm als koud gegeten wordt. Voor mijn verjaardag vroeger steevast het favoriete toetje!
Ga direct naar het recept voor pareltsjebrij ->>

fries dessert pareltsjebrij

12. Beerenburg bonbons

Heerlijke truffels gevuld met een karamel-ganache met friese Beerenburg. Een heerlijke traktatie!
Ga direct naar het recept voor Beerenburg bonbons ->>

13. Cranberry bonbons

Cranberries geven deze bonbonvulling een heerlijke frisse smaak. Een heerlijke manier om verse cranberries te verwerken, zeker wanneer je ze zelf geoogst hebt op één van de friese waddeneilanden.
Ga direct naar het recept voor deze cranberry bonbons ->>

bonbons met terschellinger cranberry vulling, patesserie.com

Friese hartige recepten (snacks en hapjes)

14. Kaaskoekjes met friese nagelkaas

Een heerlijk kaaskoekje wat als hartig hapje ontzettend lekker is bij de borrel. Eenvoudig te maken!
Ga direct naar het recept voor de kaaskoekjes ->>

stapel kaaskoekjes van friese nagelkaas met een stuk nagelkaas op de achtergrond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.