Als echte Fries mag een fries suikerbrood recept hier natuurlijk niet ontbreken. Suikerbrood kun je in Friesland overal kopen: Bij de supermarkt, de bakker en lokale markten. Maar laten we eerlijk zijn, zelf suikerbrood maken is natuurlijk veel leuker én lekkerder!

Fryske Sûkerbôle is een echt feestbrood, wat van bij ons in weekenden of op feestdagen bij de broodmaaltijd op tafel kwam. Ook wordt het regelmatig, royaal besmeerd met roomboter, geserveerd bij de koffie in plaats van een koek.

Ik ben er mee opgegroeid en vind het nog steeds een traktatie! Hoe kleveriger deste beter! En natuurlijk met een royale lik roomboter erop! Tijd om het zelf eens te maken!

fries suikerbrood (sukerbole) met drie losse afgesneden plakjes

Fries suikerbrood

Sûkerbôle is fries voor suikerbrood. Fries suikerbrood is een witbrood waarin grein- of parelsuiker in mee wordt gebakken. Dit smelt tijdens het bakken, waardoor de typische kleverige gaten in het brood ontstaan. Een fries suikerbrood recept bevat naast flink wat parelsuiker ook kaneel en gembersiroop.

Suikerbrood is een feestelijk en luxe brood. Traditioneel was het een brood wat aan de kraamvrouw werd gegeven als er een dochter was geboren. (Bij een zoon werd er een een krentenbrood gegeven).

Tegenwoordig wordt het gegeten bij de lunch, een uitgebreid ontbijt of gewoon een plak bij de koffie.

Suikerbrood is het lekkerst met een dikke laag roomboter.

gebakken fries suikerbrood in de bakvorm op een taartrooster

Okay, aan de slag! Wat heb je nodig en welke handige tips zorgen voor het lekkerste suikerbrood.

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor dit Fries suikerbrood recept

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Bloem
    Om brood te bakken heb je een goede bloemsoort nodig die daarvoor geschikt is. Patentbloem bevat meer eiwitten, waardoor het meer dan gewone tarwebloem geschikt is voor het maken van brood. Omdat suikerbrood een witbrood is, maak je het met bloem en niet met meel.
  • Suiker
    Geen suikerbrood zonder suiker natuurlijk! We gebruiken twee soorten in dit recept: Kristalsuiker en parelsuiker. Kristalsuiker om de vorm mee te bestrooien voor een gekarameliseerde buitenkant van het brood. Parel- of greinsuiker is de suiker die we in en op het brood gebruiken. Parelsuiker is samengeperste suiker, het zijn harde suikerbolletjes die je in verschillende maten kunt krijgen. Parelsuiker wordt in suikerbrood wel eens vervangen door fijngehakte suikerklontjes, maar dat geeft toch echt een ander resultaat omdat dit niet zo stevig is als parelsuiker. Je vind parelsuiker in molenwinkels of online.
  • Vetstof
    Suikerbrood is wordt met een rijk brooddeeg gemaakt en dus gaat er boter en ei als extra vetstof in het deeg. Bij voorkeur gebruik je roomboter, maar margarine kan ook.
  • Rijsmiddel
    Om het brood te laten rijzen maak je gebruik van gist. Dit kan verse gist of droge gist zijn. In dit recept ga ik uit van droge gist. Wil je met verse gist werken, neem dan ongeveer 3x het gewicht van de droge gist.
  • Kaneel
    Kaneel is een onmisbare smaakmaker in suikerbrood. Ook al hoef je niet heel veel te gebruiken, dat vleugje kaneel hoort er echt bij. Tijdens het vormen van het deeg bestrooi je het deeg met een klein beetje kaneel. Ga uit van maximaal 2x een theelepel dus strooi voorzichtig en wrijf het wat uit over het deeg, anders heb je al snel teveel kaneel.
  • Gembersiroop
    Gembersiroop is deels een zoetmaker en smaakmaker voor het deeg. Daarnaast bestrijk je het brood na de baktijd met gembersiroop voor glans en extra smaak. Gembersiroop is in de meeste supermarkten wel te verkrijgen, maar je kunt ook prima zelf gembersiroop maken.

Benodigde bakspullen

  • Bakvorm
    Je kunt voor dit recept een speciale bakvorm voor brood gebruiken, maar ook een cakeblik volstaat. Zorg er wel voor dat je een metalen vorm gebruikt die de warmte goed geleidt zodat je brood ook goed bakt in de vorm. Glas of sicilonenvormen werken hiervoor echt minder goed.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je suikerbrood?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Zet al je ingrediënten klaar en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn.
  • Verdeel daarnaast de parelsuiker in het deel voor in het deeg (2x 100 gram) en het deel wat straks in je vorm en op het brood gaat.
  • Vet de bakvorm royaal in met boter en bestrooi deze rijkelijk met kristalsuiker. Strooi op de bodem eventueel wat parelsuiker en zet de vorm dan in de koelkast.

Brooddeeg maken

  • Maak het deeg door alle droge ingrediënten en de boter eerst te mengen en daarna de natte ingrediënten toe te voegen. Je kunt hiervoor prima het ei met de melk en de gembersiroop even door elkaar klutsen zodat je het er gemakkelijker erbij kunt gieten.
  • Het kneden van het deeg is belangrijk. Voldoende gekneed deeg zorgt voor een mooi bakresultaat. Je kunt met de hand kneden of met de machine. Zorg altijd dat je net zo lang kneed totdat je gemakkelijk een vliesje kunt trekken van het deeg. Dit kan betekenen dat je wellicht ruim 15-20 minuten met de hand moet kneden of 10 minuten met de machine.
  • Bol het deeg daarna op. Stevig opbollen zorgt voor spanning op het deeg wat het rijzen ten goede komt.
  • Doe het deeg in een met olie ingevette kom die je af kunt dekken, zodat het daarin kan rijzen. Laat het tijdens de 1e rijs in volume verdubbelen. Afhankelijk van de omgevingswarmte duurt dit ongeveer een uur. Het deeg is voldoende gerezen als je vingerafdruk in het deeg blijft staan.

Vormen en de vulling toevoegen

  • Wanneer het deeg voldoende gerezen is haal je het uit de kom en druk je het plat op je werkvlak. Maak er een rechthoekige lap van.
  • Bestrooi 2/3 van je deeg met een dun laagje kaneel en de helft van de parelsuiker. Vouw het deeg dan in drieën en keer het een kwartslag.
  • Druk het deeg een beetje uit, maar zorg ervoor dat het niet breder dan de bakvorm wordt. Bestrooi het deeg wederom met kaneel en parelsuiker en rol het dan op.
  • Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm. Dek de vorm af door het bijvoorbeeld in een grote plastic zak te doen en laat het deeg nog 20-30 minuten rijzen. Deze rijs is korter dan bij een normaal witbrood, maar door de grote hoeveelheid suiker in de vulling werkt een lange 2e rijs niet voor een ideaal resultaat. Een kortere 2e rijs volstaat dus bij suikerbrood.

Bakken

  • Zorg dat je tijdens de 2e rijs de oven alvast voorverwarmd op 180C. Suikerbrood bak je op een relatief lage temperatuur.
  • Bestrooi het deeg met de laatste parelsuiker. Als de oven op temperatuur is, kan de bakvorm de oven in.
  • Je zet de bakvorm op het rek ongeveer in het midden van de oven, zodat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
  • Voor extra ovenrijs kun je een bakplaat of een los hittebestendig bakje onderin in de oven zetten en daar wat heet water in gieten zodat je de eerste bakminuten wat extra stoom genereert. Door de stoom, zal je korst minder snel vormen en kan het brood iets meer rijzen. Je hebt hier zelfs een speciaal stoombakje voor van Desh wat speciaal voor broodbakken gemaakt is.
  • Bak het brood in ca 45 minuten gaar. Het brood is gaar als de kerntemperatuur 96C is.
  • Laat het brood in de vorm een paar minuten afkoelen, maar haal het nog wel warm uit de vorm anders blijft het door de gekarameliseerde suiker plakken.
  • Bestrijk het warme brood rondom met de gembersiroop en laat het dan volledig afkoelen.

Serveertips

Suikerbrood is heerlijk op een uitgebreide broodtafel. Bestrijk het royaal met roomboter en serveer het eens bij koffie. Van suikerbrood kun je ook heerlijke wentelteefjes maken, wat tezamen met een bolletje ijs ook een heerlijk toetje is!

Friese specialiteiten

De smaak van Friese recepten te pakken? Denk dan ook eens aan deze lekkere recepten:

Veel voorkomende vragen


Kan ik de parelsuiker vervangen?

Nee. Je leest wel regelmatig dat parelsuiker door fijner gehakte suikerklontjes worden vervangen, maar die zijn veel losser van structuur hetgeen echt een ander effect in het suikerbrood geeft.

Hoelang kun je suikerbrood bewaren?

In een broodzak of een luchtdichte trommel kun je suikerbrood prima een aantal dagen bewaren. Suikerbrood kun je ook prima invriezen, dan blijft het zeker een paar maanden goed.

Hoeveel water moet er in de oven in het stoombakje?

Je wil tijdens het bakken in de eerste minuten wat stoom in de oven hebben voor een extra oven rijs. Dus er moet ongeveer zoveel water in wat na 4-5 minuten verdampt is. Ik doe meestal een half kopje (50-100 ml).

Op welke ovenstand bak je dit?

Een brood bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om deze cake te bakken.

Ik bak suikerbrood op 180C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.


Recept: Fries suikerbrood

Fries suikerbrood

Een typische Friese specialiteit die leuk is om zelf te maken. Een zoet luxe brood met parelsuiker kaneel en een vleugje gembersiroop.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
rijstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Gang: bread, Breakfast, brood, brunch
Keuken: Fries, friesland, nederland
Porties: 1 brood
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • 1 bakvorm voor brood of cake 25 cm
  • 1 Keukenmachine met deeghaak optioneel voor het kneden

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 7 gram zout
  • 7 gram gist droge gist
  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 ml melk
  • 1 ei
  • 40 gram gembersiroop
  • 250 gram parelsuiker 200 voor in het deeg, en ca 50 voor in de vorm en de bovenkant van het brood
  • kaneel naar smaak
  • boter voor het invetten van de vorm
  • kristalsuiker voor het bestrooien van de bakvorm
  • gembersiroop voor het bestrijken van het brood

Bereidingswijze

Deeg maken

  • Doe de bloem met het zout, de boter en het gist in de kom van je keukenmachine en meng dit even.
  • Meng de melk met het ei en de gembersiroop. Zet je keukenmachine aan op een lage stand en schenk het melk mengsel erbij.
  • Kneed het deeg totdat je een mooi soepel deeg hebt en je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs

  • Bol het deeg op en doe het in een kom, welke je ingevet hebt met wat olie. Dek het af en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Bakvorm invetten

  • Splits de parelsuiker in 2x 100 gram voor in het deeg en 50 gram wat je gaat gebruiken voor als topping op het brood en een beetje voor op de bodem van de bakvorm.
  • Vet je bakvorm in met een dikke laag boter en bestrooi deze ruim met kristalsuiker. Strooi op de bodem eventueel nog een extra laagje suiker en een beetje parelsuiker.
  • Zet de vorm tot gebruik in de koelkast zodat het botersuiker mengsel goed blijft zitten.

Vormen

  • Leg het deeg op je werkvlak en druk het plat in een rechthoek.
  • Betrooi het onderste 2/3 deel van het deeg met een dun laagje kaneel en 100 gram van de parelsuiker.
  • Druk het even goed aan en vouw dan de bovenste 1/3 naar beneden over het middelste deel van het deeg. Vouw het daarna om over de onderste 1/3 deel van het deeg.
  • Draai het deeg een kwartslag en bestrooi het wederom met een beetje kaneel en weer 100 gram van de parelsuiker.
  • Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in de bakvorm.

2e rijs

  • Dek de vorm weer af en laat het deeg ca 20-30 minuten rijzen.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180C en leg een diepe bakplaat of hittebestendige schaal onderin de oven. Zet een rek iets onder het midden van het oven, zodat het midden van de bakvorm straks ook in het midden van de oven staat.
  • Strooi de laatste parelsuiker over het brood en druk het een beetje aan.
  • Zet de bakvorm in de oven op het rek en giet een scheutje water in de schaal onderin de oven, zodat je wat stoom genereert tijdens de eerste minuten van het bakken.
  • Bak het suikerbrood in ca 45 minuten gaar.

Afwerken

  • Laat het brood in de vorm even iets afkoelen, maar haal het na 5-10 minuten nog warm uit de vorm anders gaat het vastplakken.
  • Bestrijk het warme brood rondom met gembersiroop voor glans en smaak.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Dat smaakt naar meer!

Bewaar dit recept

1 REACTIE

4.67 from 3 votes (2 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.