Krentenbollen, of eigenlijk rozijnenbollen, zijn ontzettend lekker, of je ze nu belegd met roomboter of een plak kaas. Hoe je zelf de lekkerste krentenbollen maakt leg ik je vandaag uit met dit krentenbollen recept

Brood bakken wordt steeds meer een favoriete bezigheid van mij. Naast gewone witte bollen, al dan niet met zaden en pitten erop, vind ik gevuld brood ook fantastisch!

Krentenbollen zijn hier sowieso favoriet, toen ik net weer terug in Nederland kwam was een krentenbol met oude kaas een van de eerste dingen die ik wilde eten!

Natuurlijk zijn die van de bakker hartstikke lekker, maar het is nog lekkerder én leuker om zelf krentenbollen te bakken. Wanneer je al wat vaker gewoon broodjes bakt, is dit een leuke vervolg stap om mee aan de slag te gaan!

Maar eigenlijk zijn de meeste krentenbollen rozijnenbollen, want vaak gaan er of rozijnen of een mix tussen krenten en rozijnen in. Maar wat is nu het verschil? Het verschil tussen krenten en rozijnen is de druif waar ze van gemaakt zijn.

Voor krenten worden de druiven van een specifiek ras gedroogd: de pitloze Vitis vinifera Korinthiaka. Rozijnen worden gemaakt van verschillende soorten druiven. Hierdoor én door het droogproces kun je dus verschillende kleuren rozijnen krijgen. Krenten zijn daarentegen altijd donkerblauw/bruin. Qua smaak verschillen ze ook iets. Een krent is iets droger en zuurder dan de meeste rozijnen.

Eerlijk? Ik vind rozijnen eigenlijk net iets lekkerder dan de krenten en dus zijn deze krentenbollen eigenlijk rozijnenbollen. Om rozijnenbollen te maken moet er minstens 30% aan rozijnenvulling in zitten wil je ze zo ook mogen noemen. Maar eigenlijk is dat wel een karige vulling en dus ga ik uit van minstens 50% vulling (op basis van het gewicht aan de bloem).

Okay, laten we aan de slag gaan en zelf krentenbollen bakken!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig?

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

  • Tarwebloem
    Om (wit) brood te kunnen maken heb je bloem nodig. Kies bloem uit met een hoog eiwitgehalte zodat je een goede glutonstructuur kunt opbouwen. Tarwebloem is hier heel geschikt voor en de meeste patentbloem soorten hebben ook een iets hoger eiwitgehalte. Voor de beste tarwebloem koop je bloem rechtstreeks bij de molen.
  • Gist
    Om het deeg te laten rijzen gebruik je gist in dit recept. Droge gist is hiervoor het handigste om dat dit langer houdbaar is dan verse gist. Wil je toch graag verse gist gebruiken? Dan geldt de stelregel verse gist is 3x de hoeveelheid droge gist.
  • Water
    Het deeg maak je met water. Zorg ervoor dat je water niet te koud en te warm is. Een ideale deegtemperatuur om goed te laten rijzen is rond de 26C. Wanneer je keuken (en daarmee ook de bloem en andere ingrediënten) rond de 22C is (kamertemperatuur) dan is de ideale water temperatuur ca 30C.
  • Zout
    Zout is niet alleen een smaakmaker aan het deeg maar zorgt ook voor een goede werking in het deeg. Standaard wordt er tussen de 1,8-2% zout gebruikt in een deegrecept.

  • Rozijnen en/of krenten
    De rozijnen en/of krenten moet je eerst wellen voordat je ze aan het deeg toevoegt, anders onttrekken ze vocht uit het deeg en krijg je niet mooi luchtig brood. Om ervoor te zorgen dat je ze niet stuk kneed laat je ze ongeveer 20 minuten wellen en laat je ze daarna in een zeef weer drogen zodat ze wel geweld maar niet nat het deeg in gaan.

Benodigde bakspullen

  • Keuken- of kneedmachine
    Een machine is niet zozeer nodig, maar wel heel erg handig. Om deeg met de hand te kneden ben je al snel 20 minuten bezig, een flinke workout! Een keukenmachine met een deeghaak is wel zo handig en neemt je veel zwaar werk uit handen.
  • Een plastic zak of een vochtige theedoek
    Om ervoor te zorgen dat je deeg tijdens het rijzen niet uitdroogt bedek je het met plastic of een vochtige theedoek. Een kom is voor de eerste rijs handig, maar zodra je bollen gemaakt hebt, laat je ze op de bakplaat rijzen. Zorg er dus voor dat je de bakplaat volledig af kunt dekken met een grote plastic zak of vochtige theedoeken.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Maak je nog niet zo vaak brood? Let wel even op de volgende tips voor het maken:

  • Het kneden van het deeg is een belangrijke stap in het maken van brood. Door het kneden van het deeg ontstaan er gluten die ervoor zorgen dat er lucht vastgehouden kan worden in het deeg. Deze lucht ontstaat tijdens het rijzen. Niet voldoende gluten betekent geen luchtig brood. Je deeg is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
  • De vulling in het deeg krijgen is in het begin best wel even een klusje. Vouw het goed door het deeg en kneed het niet te hard door, want dan gaan de rozijnen stuk en krijg je een grauwe kleur aan het deeg. Probeer de vulling zoveel mogelijk in het deeg te krijgen. Rozijnen aan de buitenkant van het deeg zullen hard worden tijdens het bakken en kunnen zelfs verbranden.
  • Voor het rijzen bol je het deeg op. Je wil hiermee niet alleen maar een ‘handige’ bal deeg maken, maar het deeg ook wat op spanning brengen. Maak er dus een stevige bol van door al draaiend het deeg steeds wat onder de bol te drukken.
  • Door het deeg te laten rijzen komt er lucht in het brood, waardoor het deeg uitzet en je dus een luchtig deeg en daarmee een luchtig brood krijgt. Het rijzen is afhankelijk van de gist en de omgevingstemperatuur. Hoe kouder de omgeving deste langer het rijzen duurt. De rijstijd is dus geen vast gegeven, maar het deeg is leidend.
  • Het deeg is tijdens de eerste rijs voldoende gerezen als je er met een vinger in drukt en deze afdruk blijft staan. Wanneer het deeg inzakt heeft het te lang gerezen. Voor de 2e rijs moet de vingerafdruk langzaam weer terugveren.
  • Brood bakken doe je op een relatief hoge temperatuur. Zorg er dus voor dat je oven goed voorverwarmd is. Verwarm deze liever 20C hoger voor en zet de temperatuur terug zodra het deeg in de oven staat.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

Brood bewaar je het beste in een broodzak of trommel

Op welke ovenstand bak je dit?

Brood bak je het beste met de oven op onder- en bovenwarmte.

Hoeveel weegt een krentenbol?

Een gemiddelde krentenbol is tussen de 60 en 90 gram. Uit dit recept haal je 20 bollen van ca 60 gram. Dat zijn niet hele grote krentenbollen. Wil je ze wat groter, verdeel het deeg dan in wat minder, grotere porties.


zij aanzicht van een krentenbol

Krentenbollen of rozijnenbollen maken

Maak zelf met dit recept ca 20 heerlijke krentenbollen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Gang: bread, Breakfast, brood, brunch, lunch
Keuken: nederland
Porties: 20
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gram tarwebloem
  • 250 gram water
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • 10 gram zout
  • 1 ei
  • 10 gram citroenrasp
  • 10 gram droge gist

Vulling

  • 300 gram rozijnen en krenten

Voor het afstrijken

  • zachte roomboter

Bereidingswijze

Deeg maken

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit met de machine/kneder in ca 10-15 minuten tot een soepel deeg waarvan je een vliesje kunt trekken.
  • Dek de kom af en laat het deeg even 15 minuten rusten voordat je de vulling er doorheen kneed.
  • Voeg de rozijnen toe aan het deeg en kneed het er met de hand doorheen.

1e rijs

  • Vorm een bol van het deeg en laat deze afgedekt, eventueel in een met olie ingevette kom, in ca 1 uur op kamertemperatuur rijzen totdat het verdubbeld is in volume.

Vormen

  • Verdeel het deeg in 20 bollen van ca 60 gram. Bol het deeg op, zorg ervoor dat de vulling in het deeg blijft ander gaan de rozijnen straks bij het bakken aanbranden.

2e rijs

  • Leg de deegbollen ruim uit elkaar op een bakplaat en dek ze af zodat ze niet uitdrogen. Laat op kamertemperatuur de krentenbollen in ca 45-60 minuten rijzen totdat ze bijna in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220C

Bakken

  • Bak de krentenbollen in ca 10-12 minuten gaar en goudbruin
  • Bestrijk ze met de zachte boter zodra ze uit de oven komen voor een mooie glanzende laag en laat ze daarna volledig afkoelen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

14 REACTIES

  1. Hoi Tessa, ze staan in de oven. Ik ben benieuwd!
    Heb volgens recept gewerkt, maar had ik het zout er wel meteen bij mogen doen? Zout kan toch de werking van het gist negatief beïnvloeden? De bollen zijn gelukkig wel gerezen!
    Ik vond het overigens lastig om de rozijnen “binnen” te houden. Ze steken hier en daar toch wel uit..
    We gaan het vanzelf zien..

  2. Waarom schrijven jullie er nier bij met
    welke temparatuur ik het moet voorverwarmen
    en dan met welke temperatuur ik het in 10-12 minuten moet bakken?
    Vriendelijke groet Mw.Toethuis

  3. 5 sterren
    Weer een superrecept. Maak het nu voor de 3e keer en elke keer perfect! Mis geen Nederlandse krentenbollen meer nu ik ze zelf kan maken.

  4. 5 sterren
    Mijn kleinzoon wilde krentenbol eten maar omdat we ziek zijn heb ik besloten om dit recept te proberen met wat ik in huis heb.
    Het werd rozijnen gemengd met cranberry’s!
    Een groot succes want kleinzoon vindt ze heerlijk !

  5. Hoi Tessa,
    We Love rozijnenbollen, als ik ze in het weekend bak, staat mijn dochter te springen van vreugde. Ik gebruik verschillende recepten van internetbakkers, ook die van jou. Omdat ik bij het koken en bakken zo weinig mogelijk weg wil gooien kom ik tot bijzondere recepten zoals pizzasoep van overgebleven pizzapunten (Snij de buitenste randjes van de pizzapunten af en scheur de rest in stukken en zet ze op met water en kook een halfuurtje zachtjes, pureer met een staafmixer, voeg wat kokend water toe als de soep te dik is, maak op smaak met zout, witte peper en majoraan. Snij de korstjes in kleine blokjes en rooster ze met een paar druppels knoflookolie of olijfolie tot knapperige croutons.) Ook bij rozijnenbrood/bollen heb je afval dat doorgaans weggegooid wordt en dat is zonde. Dan heb ik het over het water waarin de rozijnen geweld hebben. In geen enkel recept kom ik tegen dat je dit water aan het deeg toevoegt en dat is jammer want je gooit een hoop smaak én kleur weg. Ik voeg het toe aan het deeg en als je dat deeg vergelijkt met deeg dat met ‘schoon’ water gemaakt wordt, heeft het duidelijk meer smaak waardoor je met een kwart minder rozijnen toch dezelfde volle rozijnenbroodsmaak krijgt. Je kunt natuurlijk ook de aangegeven hoeveelheid rozijnen gebruiken voor nog meer rozijnensmaak.

    • Rozijnen worden gewassen en geweld om de volgende reden: zand, takjes, beestjes, blaadjes etc. Dit spoel je weg, dus niet handig om in het deegrecept te gebruiken. Wellen wordt gedaan omdat de rozijnen gedroogd zijn. Bij het niet wellen van de rozijnen trekken de rozijnen het vocht uit het deeg, waardoor het deeg droog, stug en onsmakelijk wordt. Advies: rozijnen eerst goed wassen en goed spoelen en dan in schoon water laten wellen. Wellen in water van plm. 30 gr C. Na 15 minuten (als voldoende geweld) de rozijnen afgieten en kurkdroog laten worden. Bakkers noemen dit winddroog. Bakkers rekenen hiervoor 48 uur schoonmaken/ wellen en drogen. Kleine hoeveelheden kan natuurlijk korter. Ik gebruik ook vaak theedoeken om de rozijnen te drogen (afdrogen). Natte/ vochtige rozijnen geven onsmakelijke strepen in het deeg. Normaliter heb je bij het maken van rozijnenbrood/ bollen geen afval.

  6. Toen ik nog in Nederland woonde, vond krentenbollen niet so lekker. Maar nu wilde ik proberen of ze meer naar mijn smaak zijn. Ze zijn goed gelukt en zeker smakelijk. Dank je voor je recept.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.