Beerenburg is een Nederlandse kruidenbitter, maar vooral populair in Friesland. Iedere Fries kent het en wanneer je een Friese bonbon wil maken, dan zijn Beerenburg bonbons natuurlijk het eerste idee wat omhoog komt.

Fryske beerenburg bonbons koop je in Friesland vooral bij de lokale bakker, speciaalzaken of in souvenirwinkels. Maar met dit beerenburg bonbon recept kun je ze gewoon thuis maken, of je nu in Friesland woont of niet!

Friese beerenburg bonbons naast een schaaltje en een traditionele fles beerenburg

Friese Beerenburg

Friese Beerenburg is een kruidenbitter. De basis is een jenever waarin een geheim mengsel van kruiden wordt getrokken. Het wordt daarna gedistilleerd en heeft een alcohol percentage van rond de 30%. Beerenburg is kruidig en licht zoet van smaak, waarin je een lichte drop smaak zou kunnen herkennen doordat er oa zoethout en laurier in het kruidenmengsel zit. Beerenburg kun je puur drinken, maar je kunt er ook prima mixdrankjes mee maken.

Oorspronkelijk is Beerenburg gemaakt met een geheim kruidenmengsel van de Amsterdamse kruidenspecialist Hendrik Beerenburg. Het kruidenbitter werd populair onder de schippers omdat de kruiden heilzame werkingen zouden hebben. Ook nu nemen friezen vaak ‘een beerenburgje’ of een grog op basis van beerenburg voor het slapen gaan als ze niet helemaal fit zijn.

Omdat het kruidenmengsel geheim is zijn er diverse varianten ontstaan en daarmee ook verschillende benamingen. Want is het nu Beerenburg of Berenburg? Een eeuwige discussie en beide namen, alsook Beerenburger, kom je tegen. Het drankje is ongeveer hetzelfde, alleen de maker is anders.

De makers van Weduwe Joustra beweren het originele recept te hebben en gebruiken de naam Beerenburg. Maar ook de Berenburg van Sonnema of Boomsma zijn lekker. Al kunnen friezen nogal levendige discussies hebben over welk merk het lekkerst is ;-). Voor het maken van deze berenburg bonbons maakt het merk niet zoveel uit.

Friese beerenburg bonbons naast een traditionele fles beerenburg

Okay, aan de slag! Wil je het direct maken? Sla dan onderstaande tips over en scroll direct door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is (en wat jou favoriete beerenburg is) door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om Friese Beerenburg bonbons te maken

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Beerenburg
  Beerenburg is hier de smaakmaker. Welk merk je kiest maakt niet zoveel uit, al zijn de meningen daar in Friesland nogal eens over verdeeld 😉 . Het wordt gemengd met de karamel, waardoor de smaak toch iets afvlakt.
 • Suiker en glucose
  De vulling van de bonbons is op basis van een karamel. Deze maak je het beste met kristalsuiker en glucose. Heb je geen glucose dan kun je het vervangen door honing of golden syrup, maar dat zal de smaak wel wat beïnvloeden. Kristalsuiker kun je ook gebruiken, al kan de vulling gaan kristalliseren. Glucose is eenvoudig online te bestellen en heel lang houdbaar, dus wanneer je vaker bonbons of karamel maakt is het handig om te hebben.
 • Chocolade, puur en melk
  Zowel door de vulling als het omhulsel van de bonbon wordt chocolade gebruikt. Voor de vulling vind ik persoonlijk een melkchocolade het lekkerste, aangezien bij pure chocolade de rest van de smaakmakers wat onder kan sneeuwen. Toch past pure chocolade heel goed bij Beerenburg, waardoor ik ervoor gekozen heb voor de buitenkant pure chocolade te gebruiken. Vind je zelf melk of dark-milk chocolade lekkerder? Dan kun je dat gerust ook gebruiken. Voor dit recept gebruikte ik de chocolade van de Chocolatemakers uit Amsterdam.
 • Holle truffelkogels
  Dit soort truffel bonbons zijn heel gemakkelijk te maken met holle truffelkogels. Deze zijn niet alleen bij de groothandel te koop, maar ook als particulier kun je truffelkogels bestellen bij bv Baktotaal Bouwhuis .
ingredienten voor friese beerenburg bonbons: een fles weduwe Joustra beerenburg, een schaaltje chocolade, een schaaltje suiker en glucose en een schaaltje met room en boter

Benodigde bakspullen

 • Steelpannen
  Voor het maken van een karamel heb je een ruime steelpan nodig waarin je de karamel maakt. De inhoud van de pan kan flink omhoog borrelen. Zorg er daarnaast ook voor dat je nog een pan hebt om tegelijkertijd het roommengsel te verwarmen.
 • Spuitzakken
  Het vullen van de truffelkogels doe je het handigste met een spuitzak. Het handigste hiervoor is een wegwerkspuitzak zodat je er een klein puntje af kunt knippen en de opening niet te groot is. Hierdoor kun je zonder teveel knoeien de kogels vullen. Wil je een herbruikbare spuitzak zorg er dan voor dat je een klein spuitmondje gebruikt. Dit geldt ook voor de chocolade waarmee je de truffels afsluit, ook hier heb je maar een kleine opening nodig in je spuitzak.
 • Staafmixer
  Voor een mooie gladde vulling mix je het beste de karamel-ganache met een staafmixer. Roeren met een spatel kan ook maar geeft een iets minder verfijnd resultaat.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je Beerenburg bonbons?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Karamel vulling maken

 • Start op tijd met het maken van de vulling zodat deze kan afkoelen voordat je het in de truffelvormen doet.
 • Verwarm in een steelpan de room met de helft van de beerenburg totdat het net niet kookt. Wil je geen alcohol in je vulling, dan voeg je niet de helft maar alle beerenburg nu toe.
 • Houdt het warm door de pan af te dekken of het op een héél laag pitje te laten staan. Door een warm roommengsel straks bij de karamel te doen is de schok tussen het temperatuurverschil van de room en de karamel minder groot, waardoor het minder gaat borrelen en omhoog gaat komen als wanneer je koude room gebruikt.
 • Verwarm in een steelpan de suiker met de glucose en breng dit aan de kook om er een karamel van te maken. Roer niet in de pan, maar wanneer de zijkanten wat sneller donker worden dan kun je de pan even ‘walsen’ (horizontaal ronddraaien) om je suikermengsel egaal te laten mengen. Zet de warmtebron niet te hoog, zodat je grip houdt op hoe snel het gaat. Een mooie goudbruine kleur is voldoende.
 • Voeg dan het roommengsel toe, pas op dat het flink kan borrelen en omhoog kan komen in de pan. Maak je het voor het eerst? Voeg de room dan in delen toe zodat je ziet wat er gebeurd. Nadat alle room is toegevoegd roer je het door en verwarm je het net zolang totdat je een egale karamel hebt. Laat afkoelen tot ca 40-50C en doe roer de boter erdoor.
 • Giet de karamel bij de chocolade, laat even staan zodat de chocolade kan smelten en roer het dan door totdat er een mooie egale ganache ontstaat. De mooiste ganache krijg je als je het dan met de staafmixer mengt. Meng als laatste de resterende beerenburg erdoor.
 • Doe de vulling in een spuitzak en laat afkoelen tot kamertemperatuur (kouder dan 28C)

Vullen van de truffel kogels

 • Laat de truffels in de onderste plastic verpakking zitten zodat de chocoladekogels mooi blijven liggen.
 • Vul de truffelkogels met de vulling. Zorg ervoor dat je opening van de spuitzak niet te groot is en je de kogels volledig kunt vullen. Wanneer er te snel teveel vulling inkomt, kunnen er lucht gaten ontstaan, waardoor je een half gevulde truffel krijgt. Rustig vullen dus! Zorg er ook voor dat je net onder het randje blijft van de opening, zodat je de opening kunt dichten met chocolade straks.
 • Laat de vullingen een uur in de truffels staan voordat je de kogels vult. De vulling gaat wat uitkristalliseren (de bovenkant wordt wat steviger) zodat je de kogels straks goed kunt afdekken zonder dat de vulling eruit loopt.

Chocolade tempereren

 • Goed getempereerde chocolade is natuurlijk een must. Hoe je het beste chocolade kunt tempereren lees je hier. Er staan daar een paar methodes, kies welke jij het fijnste vindt werken. Nog steeds moeite met tempereren? Dan is deze methode ook een handige truc.
 • Doe een klein deel van de getempereerde chocolade in een spuitzak en vul alle truffelkogels met wat chocolade. Zorg ervoor dat de openingen allemaal goed zijn afgedicht.
 • Doe daarna wat getempereerde chocolade op je handen en rol de truffels één voor één door je handen voor een mooi chocolade effect. Laat ze uitharden op een vel bakpapier.

Variaties op deze Beerenburg truffels

Alcoholvrij

Je kunt de truffelvulling alcoholvrij maken door alle beerenburg direct al in het roommengsel te doen. Doordat je het met de karamel laat koken vervliegt de alcohol.

Andere likeur

Natuurlijk kun je op deze manier ook andere likeur truffels maken! Vervang de beerenburg eens door een andere favoriete likeur. Hou er wel rekening mee dat de ene likeur wat sterker van smaak kan zijn dan de andere dus proef de vulling aan het eind en check of er voldoende likeur inzit voor de juiste smaak. Je kunt dan altijd nog iets extra toevoegen.

Veel voorkomende vragen


Kan ik de Beerenburg vervangen?

Ja je kunt de truffels ook met andere likeur maken

Hoe bewaar ik het

Wanneer je de truffelkogels goed hebt afgesloten kun je de truffels buiten de koelkast tot ca 1 maand bewaren.

Waar koop ik de holle truffelkogels?

De holle truffelkogels zijn oa online te koop bij Baktotaal Bouwhuis

vier beerenburg bonbons waarvan er eentje open gemaakt is

Recept: Friese beerenburg bonbons

Beerenburg bonbons

Heerlijke bonbons die gemaakt zijn van chocolade kogels met daarin een heerlijke chocolade karamel met Friese Beerenburg
Gang: bonbons, bonbonvulling, Chocolade, Chocolate
Keuken: Fries, friesland, nederland
Porties: 50
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 125 gram suiker
 • 25 gram glucose
 • 50 gram room
 • 30 gram boter
 • 200 gram melkchocolade
 • 90 ml beerenburg
 • 400 gram pure chocolade
 • 60 chocolade kogels

Bereidingswijze

Beerenburg chocolade karamel maken

 • Breng de suiker en glucose in een pan aan de kook en karameliseer tot een lichtbruine karamel.
 • Verwarm ondertussen in een andere pan de room met de helft van de Beerenburg tot net aan de kook
 • Haal de pan met de karamel van het vuur en blus af met de Beerenburgroom, roer goed door tot een egaal mengsel en verwarm totdat het weer kookt.
 • Laat afkoelen tot ca 40-50C, voeg de boter toe en schenk dan op de melkchocolade.
 • Roer goed door totdat er een mooie gladde ganache is ontstaan. Indien het te koud in je keuken is, kun je het au-bain-marie iets verwarmen.
 • Roer als laatste de resterende Beerenburg erdoor en doe daarna de ganache in een spuitzak. Verwerk de ganache op kamertemperatuur

De chocolade kogels vullen

 • Zet de holle chocoladekogels klaar.
 • Knip een klein puntje van je spuitzak met Beerenburg ganache af en vul de kogels tot net onder de onderste rand van de opening.
 • Laat de ganache een uur uitkristalliseren.

De Beerenburg bonbons afmaken

 • Leg een plaat klaar met daarop een vel bakpapier.
 • Tempereer de pure chocolade en doe een klein beetje in een spuitzak. Knip een klein puntje van de spuitzak en vul de openingen van de chocoladekogels met kleine dopjes chocolade om ze volledig af te sluiten. Laat dit even staan totdat het chocoladedopje is uitgehard.
 • Doe wat getempereerde chocolade op je handen en rol de chocoladekogels door de chocolade op je handen. Leg ze daarna op het bakpapier om uit te harden.

Bewaren en serveren

 • Indien de chocoladekogels goed zijn afgesloten met pure chocolade kun je ze buiten de koelkast prima bewaren.
 • Serveer ze op kamertemperatuur.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Plezier in het maken van truffels en bonbons? Ga dan ook eens met deze recepten aan de slag:

Bewaar dit recept

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.