Zelf bonbons maken is ontzettend leuk om te doen, maar je moet het tempereren van chocolade wel goed onder de knie hebben. Deze Bonbons met licor 43 karamel zijn qua vulling ontzettend eenvoudig, waardoor ze uitermate geschikt zijn om het tempereren en vullen van een bonbonmal te kunnen oefenen. En het resultaat is ontzettend lekker! Want hoe lekker is zo’n bonbon waar de de karamel voorzichtig uitloopt, als je er in bijt! Die karamel is zo fantastisch dat ik vind dat eigenlijk iedereen ‘m zou moet kunnen proeven. Dát kan ik natuurlijk niet regelen, maar wat wel kan is dat ik samen met CaramelZ een leuke winactie heb bedacht. Lees dus snel verder wat deze actie inhoudt!

Chocolade tempereren is zo’n klus waar ik weer even wat handigheid in moet krijgen. Regelmatig doen dus, want oefening is de beste manier om het weer zo goed onder de knie te krijgen als een paar jaar terug. Ook hier ging nog wel eens wat mis en o, wat vond ik het dan zonde wanneer ik lekkere bonbon vullingen had gemaakt, deze door de chocolade haalde en bij het opstijven bleek dat de chocolade toch niet helemaal goed getempereerd was! Weg mooie bonbon inclusief al het werk voor het maken van de vulling! (natuurlijk waren ze nog wel te eten, maar niet om weg te geven 😉 ).

Bonbons met licor 43 karamel

Om dat te voorkomen besloot ik het wat anders aan te pakken. Even geen werk maken van de vulling, maar dat lekker laten doen door iemand die dat heel goed kan. Dan kan ik me richten op wat ik graag wil kunnen: Bonbons maken met die prachtige bonbonvormen die ik heb. De truc met bonbonvormen is goed getempereerde chocolade. Wanneer je de chocolade goed tempereert krimpt deze licht bij het afkoelen en uitharden en tik je ze dus zo uit de vorm. Hoe vaker je dit doet, deste mooier ze gaan glanzen, want bonbonvormen was je niet af. Er blijft zo steeds een klein laagje van de cacaoboter achter in de vorm en die laag zorgt op een gegeven moment voor steeds mooiere en glimmende bonbons.

Maar…. wanneer je de chocolade niet goed tempereert dan tik je ze er dus niet uit. Dan zitten ze muurvast en is er maar één optie: onder de warme kraan en afwassen die handel. En laat dat nu meestal net gebeuren met vormen die prachtige leuke kleine naadjes en hoekjes hebben. Tegenwoordig komt er ontzettend heet water uit de kraan, veel staan afgesteld op zo’n 65C en als je weet dat chocolade smelt bij 40C en verbrand boven de 50C dan komt het dus redelijk nauw om ze goed schoon te krijgen. Verbrande chocolade is namelijk nog veel lastiger uit de vorm te krijgen als niet gesmolten chocolade! (ja, ook ik heb alle fouten al gemaakt 😉 ).

Nu kom je er natuurlijk pas achter wanneer je de bonbons eruit wil tikken of het wel of niet goed gedaan is. Maar wanneer je kiest voor de doorzichtige hardplastic bonbonmallen dan kun je dus, voordat je de vulling erin stopt, zien of het goed gegaan is of niet. Je ziet dan aan de onderkant van de mal dat ze enigszins losgelaten hebben. Je ziet dat er een klein beetje ruimte zit tussen de mal en de chocolade. Wanneer je dit ziet weet je dus dat je vulling erin kunt stoppen. Geen verloren vullingen meer!

Om de aandacht dus even te houden op het oefenen hiermee, vul ik de bonbons met de overheerlijke karamel van Caramelz! Er zijn inmiddels ontzettend veel soorten bij hem in de webshop te koop, maar mijn favoriet is deze met Licor 43 of die met Balinees Zeezout. Zo’n potje kun je prima een tijdje bewaren en dus zit je niet met eigengemaakte vullingen die op een gegeven moment toch echt in de chocolade moeten of anders ‘op’ moeten. Enige risico wat je nu loopt is dat het potje karamel eerder leeg is dan dat je het tempereren onder de knie hebt….

Karamel met Balinees Zeezout

Die Karamel met Balinees Zeezout is trouwens erg bijzonder en weer zo’n verhaal van een product waar ik blij van wordt: Constan (de man achter CaramelZ) kwam nl tijdens een vakantie op Bali in aanraking met Balinees Zeezout, wat daar kleinschalig gewonnen wordt. Inmiddels mag hij het gebruiken voor zijn CaramelZ Zeezout uit Bali en om de boeren daar wat te steunen wordt er van elke verkochte pot een deel gedoneerd aan deze boeren. Een soort FairTrade dus maar dan op eigen manier. Fijn zulke initiatieven!

Het Noord-Balinese Tasik Segeara zeezout wordt op traditionele wijze gewonnen door twintig zoutboeren. Door de manier waarop het zout gewonnen wordt heeft het een unieke zoete smaak.

De boeren zijn enorm trots op wat ze doen, maar het is zwaar werk dat niet genoeg oplevert om hun gemeenschap van te onderhouden en hun -in de Balinese cultuur zo belangrijke- ceremonies te vieren. – Constan Heestermans –

INSTAGRAM WINACTIE
Omdat ik dit soort initiatieven een warm hart toedraag én ontzettende fan ben van met name deze karamel, mag ik in samenwerking met Constan een potje van deze heerlijke karamel met balinees zeezout weg geven. Wil je die niet in een bonbon gebruiken maar ergens anders voor? Dan heeft hij ook nog genoeg inspiratie voor je, want hij doet zijn boek Koken met Karamel er ook nog eens bij. Hoe tof is dat!

Om kans te maken op dit potje karamel én het boek Koken met Karamel moet je het volgende doen:

1) Volg PaTESSerie én Caramelzsweet op Instagram
2) Like het bericht over deze winactie op Instagram en geef in een reactie aan dat je meedoet aan deze winactie

Je kunt meedoen tot woensdag 23 mei 2018 23.59 uur. De winnaar maak ik daarna zo spoedig mogelijk bekend.

Recept: Bonbons met licor 43 karamel

Ingrediënten
400 gr pure chocolade
1 potje karamel met licor 43
(je gebruikt niet het hele potje)

Bereidingswijze

  • Smelt de chocolade en tempereer het op de manier die het beste bij je past. Ik tempereer het liefst op een marmeren plaat, maar met kleinere hoeveelheden zoals dit werkt de ent-methode ook prima!
  • Vul de bonbonvorm met de chocolade, draai de vorm dan om boven een brede kom of een schone bakplaat zodat het meeste van de chocolade er weer uitkomt en de mal gevuld is met een mooi dun laagje chocolade. Maak de bovenkant én de zijkanten schoon met een paletmes.
  • Zet de bonbonvorm op het aanrecht om op te stijven, dit kan ook eventueel ook even kort in de koelkast
  • Doe ondertussen de karamel in een wegwerp spuitzak
  • Check de bodem van je bonbonvorm om te zien of de chocolade goed getempereerd is en vul de chocoladeholtes dan met de karamel. Knip hiervoor een heel klein puntje van de spuitzak af zodat je goed kunt doseren. Zorg ervoor dat de vulling net iets onder de rand blijft.
  • Zet de vorm ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat de karamel wat kan opstijven.
  • Smelt en tempereer het restant van de chocolade opnieuw en dicht de bonbons af met chocolade. De chocolade die je overhoudt kun je prima voor een volgende keer gebruiken.
  • Laat de chocolade volledig uitharden en tik de bonbons dan uit je bonbonvorm.
Bonbons met licor 43 karamel
bonbons met licor 43 karamel, patesserie.com

{Winactie} Bonbons met licor 43 karamel

Gang: Chocolate
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 400 gr pure chocolade
  • 1 potje karamel met licor 43
  •     je gebruikt niet het hele potje

Bereidingswijze

  • Smelt de chocolade en tempereer het op de manier die het beste bij je past. Ik tempereer het liefst op een marmeren plaat, maar met kleinere hoeveelheden zoals dit is werkt de ent-methode ook prima!
  • Vul de bonbonvorm met de chocolade, draai de vorm dan om boven een brede kom of een schone bakplaat zodat het meeste van de chocolade er weer uitkomt en de mal gevuld is met een mooi dun laagje chocolade. Maak de bovenkant én de zijkanten schoon met een paletmes.
  • Zet de bonbonvorm op het aanrecht om op te stijven, dit kan ook eventueel ook even kort in de koelkast
  • Doe ondertussen de karamel in een wegwerp spuitzak
  • Check de bodem van je bonbonvorm om te zien of de chocolade goed getempereerd is en vul de chocoladeholtes dan met de karamel. Knip hiervoor een heel klein puntje van de spuitzak af zodat je goed kunt doseren. Zorg ervoor dat de vulling niet iets onder de rand blijft.
  • Zet de vorm ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat de karamel wat kan opstijven.
  • Smelt en tempereer het restant van de chocolade opnieuw en dicht de bonbons af met chocolade. De chocolade die je overhoudt kun je prima voor een volgende keer gebruiken.
  • Laat de chocolade volledig uitharden en tik de bonbons dan uit je bonbonvorm.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

5 REACTIES

  1. 1 ster
    Jammer. Leek een leuke actie maar als het puntje bij paaltje komt moet je lid van Instagram worden…..
    Ik blijf je gewoon volgen via je prima site.
    De sterren die ik hier achter laat zijn voor de win actie, niet voor het recept van de bonbons.

  2. nu word ik lekker gemaakt met een potje karamel winactie die allang voorbij is ,
    had dat potje zeker willen winnen omdat het mij niet gelukt is om zelf karamel te maken en brandblaren opliep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.