Dat ik een fan ben van de kook/bakboeken van Uitgeverij Loopvis is onderhand geen geheim meer. Elke keer weer mooie vormgegeven boeken met een eigen insteek. Koken met Karamel is er weer zo eentje. Een boek waarin niet alleen staat hoe je karamel maakt, maar met name wat je er allemaal mee kunt doen en dan zowel zoet als hartig! Kijk dat trekt mijn aandacht. Weer eens wat anders dan alleen maar in taart of met chocolade. 

koken met karamel, patesserie.com

Koken met Karamel

Een heel boek over de mogelijkheden van Karamel is dat wat? Ja, als je het mij vraagt wel en zeker als je weet wie er naast uitgeefster Marije achter het boek zit. Constan Heestermans maakt nl al geruime tijd veel karamel, eerst als hobby maar ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig eigen karamelmerk: Caramelz. De mensen die al eens zo’n potje bij hem op de markt gekocht hebben, weten dat die karamel overheerlijk is en dat er inmiddels echt legio variaties van te krijgen zijn. Ik heb er al een aantal keren van kunnen proeven en geloof me, die potjes zijn in een mum van tijd leeg.

Maar wat doe je nu met al die heerlijke karamel? Zo leeg lepelen (ja, sorry) is natuurlijk heerlijk, maar ermee bakken kan ook. Ik maakte oa al deze karamel-chocoladekoekjes, pecan-karamelbroodjes en chocolade tartelettes. Toch is er nog veel meer mee te maken. En omdat die vraag steeds weer aan Constan werd gesteld, is er nu dus een boek vol met recepten over hoe te koken met karamel. Natuurlijk wordt in dat boek het basisrecept van die karamel niet vergeten, zodat we die ook gewoon zelf kunnen maken. Want ja, dat kunnen wij thuisbakkers natuurlijk wel zelf 😉 .

Waar je in Frankrijk op iedere straathoek potjes met smeerbare karamel kunt vinden, moet je daarvoor bij ons speuren tot je een ons weegt. Zonde! – Constan –

koken met karamel, patesserie.com
Photocredits: © Saskia Lelieveld

INHOUD

Koken met Karamel is een handzaam boek van niet al te groot formaat, gebonden en met harde omslag. Ik vind dat altijd wel fijn. Als je het openslaat zie je dat de meeste foto’s een donkere, blauwgrijze, ondergrond hebben. Dat geeft direct een mooi contrast met het oranjebruine van de karamel. Het blauwe lettertype en de opmaak van de recepten leest ook fijn en maakt het een lekker leesbaar boek.

Qua indeling is het boek heel helder ingedeeld:

 • De Basis
  Logischerwijs begint het bij de basis. En dan met name veel uitleg. Welke pan is het handigst (Constan en Marije zijn het geloof ik niet helemaal samen eens 😉 ), moet je nu wel of niet roeren en hoe doe je het met de afwas? Het basisrecept wordt echt heel duidelijk en met veel stap voor stap foto’s uitgelegd. Heel fijn, aangezien veel mensen het toch lastig vinden om een mooie stroperige karamelsaus te maken. En wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, kun je met de lijst variaties aan de slag: Dikkere karamel? Extra romig? Smaakje toevoegen?  Met de tips kun je eindeloos variëren en je eigen karamel maken.
 • Hartig
  Om als eerste met hartige recepten te beginnen laat je duidelijk zien dat karamel veelzijdig is. Tien verrassende recepten variërend van Sticky Spareribs naar pittig zoete garnalen of van witloftaartjes naar camembert. Echt het kan allemaal dus met karamel. Ondanks dat ik meer zoet dan hartig maak, staan een aantal recepten zeker op mijn lijstje om eens te maken.
 • Snoeperij
  Natuurlijk horen snoepjes bij karamel. Snoepjes worden niet voor niks in Zuid-Amerika caramelos genoemd. Dus lolly’s, toffees, bonbons en snoepjes komen aan bod. Maar ook koekjes, taart en cake, want laten we eerlijk zijn, koekjes en taart worden al snel lekkerder met karamel. En ja, natuurlijk staat de Banoffee Pie er ook in, die mocht niet ontbreken.
 • Nagerechten
  Als laatste hoofdstuk de toetjes. Panna Cotta, Cheesecakemousse, Vanille-ijs of ijskoffie, ze vallen prima in de smaak wanneer ze gecombineerd worden met karamel!

Koken met karamel, patesserie.com, boekentip

AUTEUR

Constan Heesterman begon ooit als marktonderzoeker bij Mars en de liefde voor karamel ontstond al tijdens de kinderjaren. Een potje gezouten karamel meenemen uit Frankrijk en dat namaken zorgde voor een volledige carriereswitch. Voortaan in de keuken en naar de markt om zijn eigen merk CaramelZ aan de man te brengen. Inmiddels is er ook een webshop waardoor de CaramelZ voor iedereen beschikbaar is.

Marije Sietsma bestiert op prachtig creatieve wijze haar uitgeverij Loopvis. Prachtige boeken, grappige Okapi’s en originele schrijfwaren. Allemaal op duurzame wijze. Je vindt ze oa in de Loopviswinkel in Arnhem of je wordt lid van haar originele visclub (een paar keer per jaar inspirerende vissenpost!). Bij Loopvis verscheen oa al het boek Pindakaas, Saakje’s Zoete Bakboek en Arbeidsvitaminen. Alle drie favorieten in mijn bakboekencollectie.

koken met karamel, patesserie.com
Photocredits: © Saskia Lelieveld

MIJN IMPRESSIE VAN DIT BOEK

Karamel maken, de één vindt het reuze eenvoudig en de ander is als de dood voor die hete suiker. Maar de meeste mensen zijn het wel met elkaar eens: Het is verslavend lekker! Voor beide liefhebbers is dit boek geschikt, want of je die karamel nu zelf maakt of koopt, dat maakt niet uit. Dit boek daagt je uit om eens verder te denken waarvoor je die pot karamel kunt gebruiken en dat doen Marije en Constan goed. Constan weet je sowieso goed op een ander spoor te zetten met al zijn karamelvariaties (knoflookkaramel?!? En ja, ik heb t geproefd en het kan ècht!). Met veel recepten gaan ze qua smaak net even dat stapje verder dan wat je zelf zou bedenken. Toch zijn de recepten toegankelijk om te maken. Hierdoor heeft dit boek wat mij betreft een plekje in je keukenkast verdiend. Well done!

En mocht je ondanks de stap voor stap foto’s zelf geen karamel willen maken? Dan raad ik je aan de CaramelZ met Balinees Zeezout eens te proberen. Dit is weer zo’n product waar ik weer helemaal achter sta. Niet alleen heel erg lekker, maar je steunt er ook nog eens een geweldig project mee!

koken met karamel, patesserie.com

DE GEGEVENS

Koken met Karamel (kijk hier voor een inkijkexemplaar)
Auteur       :  Constan Heestermans en Marije Sietsma
Uitgeverij :  Loopvis
Uitgave     :  oktober 2017
ISBN         :  978 94 99206 49 7
Prijs           :  17,50
Als je het boek bij Bol.com bestelt heb je het binnen een dag in huis!

koken met karamel, patesserie.com

Met dank aan Constan van CaramelZ voor het ontvangen van een leuk gesigneerd exemplaar van dit boek!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.