Festivals, food-evenementen, er is zoveel leuks om op foodgebied naar toe te gaan. Veel foodfestivals draaien om veel gezelligheid en hebben vaak een divers aanbod, maar eerlijk gezegd ben ik nogal fan van hele specifieke festivals. Chocoa over duurzame chocolade is veruit mijn favoriet, maar ook het Amsterdam Coffee Festival stond hoog op mijn lijst. Ik ging er dit jaar dan ook naar toe om de nieuwe ontwikkelingen op koffiegebied te ontdekken. Ondanks dat ik niks met dat hipster-koffie-gedoe heb, is het echt een leuk  festival voor alle koffieliefhebbers.

Een grote koffiedrinker ben ik niet, maar als ik koffie drink dan wil ik een lekkere kop koffie drinken. Verschillende smaken in de koffie kunnen proeven, net als dat ik dat bij chocolade ook zo leuk en lekker vind. Het leuke is dat koffie een proces heeft wat wel wat gelijksoortige stappen heeft als het chocoladeproces, waardoor het extra mijn interesse heeft. Bovendien smaakt een lekker gemaakt taartje zoveel beter als je ook een goede kop koffie erbij hebt. Of thee, want ook dat is te vinden op het Amsterdam Coffee  Festival.

Amsterdam Coffee Festival. patesserie.com

Wat is het Amsterdam Coffee Festival

Het Amsterdam Coffee Festival is een driedaags evenement wat jaarlijks gehouden wordt op de Westergasfabriek. Een onmisbaar event voor koffiekenners, belangrijke spelers uit de koffie-industrie en iedereen die geïnteresseerd is in koffie, maar in thee, chocolade en food. Het festival wordt in levendige atmosfeer neergezet met muziek, kunst, street food en natuurlijk fantastische koffie. Alles wat bij de huidige koffie-beleving hoort, vind je op het Amsterdam Coffee Festival.

Amsterdam Coffee Festival, patesserie.com

 

Wat vind je allemaal op het Amsterdam Coffee Festival

Het Amsterdam Coffee Festival is niet alleen de plek om kennis te maken met allemaal aanbieders van speciale koffie, thee en chocolade, maar hier vinden ook diverse kampioenschappen plaats. Zo maak je tijdens het festival de finale van het Dutch Barista Championship en de finale voor het NL Latte Art mee. Ook de The Dutch Brewers Cup, The Cuptasters Championship en The Coffee Roasting Championship vinden plaats tijdens het festivalweekend.

 

In The Lab, een speciaal gebied op het festival, zijn er workshops en lezingen voor wie meer wil weten en ontdekken op koffiegebied. Hoe zit het met de duurzaamheid, hoe proef je nu eigenlijk koffie, hoe past koffie in de huidige trend van plantaardige producten (vb plantaardige melksoorten)en wat doet de kwaliteit van water met je koffie. Allemaal erg leuke en interessante onderwerpen dus en gepresenteerd door topnamen uit de koffie-wereld. Daarnaast brengt Coffee Mixologists de wereld van koffie en cocktails samen.

Voor de profs is er op de vakdag The Coffee Summit om de laatste ontwikkelingen in de koffiebranche te bespreken.

Wat waren mijn hoogtepunten op het Amsterdam Coffee Festival 2018?

De Lab sessies zijn echt superleuk om mee te maken. Je leert echt veel over de verschillende onderwerpen en volgend jaar ga ik het programma nog beter inplannen om meer sessies te volgen.

Lopend door de verschillende stands vond ik het geweldig om weer nieuwe koffie’s te ontdekken. Er wordt steeds meer in Nederland gedaan op het gebied van het maken van speciale koffies. Niet alleen leuke zaken waar je goede en specialty koffies kunt drinken, maar er wordt ook steeds meer zelf geroosterd. NordKapp vond ik heel erg leuk!

Het aanbod van goede en speciale koffie wordt ook steeds groter. Zo kun je nu thuis vaker genieten van diverse soorten koffie van kleinere merken die hun eigen melanges of roast samenstellen. Om er thuis van te genieten kun je echt hele leuke koffie-abonnementen afsluiten voor direct-trade koffie en specialty koffie in plaats van alleen maar grote zakken ‘normale’ koffie… Gebruik je koffiecups? Ook dan kun je nu single origin koffie zetten, want er zijn nu ook specialty cups!

De stand van De Koffieschool is een echte must om te bezoeken wanneer je op het Coffee Festival bent. Joost Leopold weet elke keer weer met innovatieve zetmethodes op het festival te komen. Prachtig, maar ook indrukwekkend om te zien hoe je nog meer koffie kunt zetten. Hij is echt een alleskenner en -kunner als het op koffie aankomt. Enkele jaren geleden een barista training bij hem gevolgd. Misschien moet ik maar weer eens terug voor herscholing. Wàt een inspirerende man is dat!

Amsterdam Coffee Festival 2019

De data voor de volgende editie van het Amsterdam Coffee Festival zijn al bekend. Volgend jaar van 1-3 maart vindt dit event weer plaats bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Alvast noteren dus!

Wil je ondertussen ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en trends op het gebied van koffie, thee en chocolade? Dan is het tijdschrift Koffie T Cacao misschien ook leuk voor jou! Ik vind dat echt een leuk tijdschrift en ben blij dat het nu voor iedereen beschikbaar is en niet meer zoals eerst voor de professionals uit de industrie.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.