Appelflappen maken is dé manier om eenvoudig en snel wat lekkers te bakken. Met dit appelflappen recept kun je simpele bladerdeeg appelflappen bakken in de oven, welke gevuld zijn met een heerlijke appelvulling.

Er gaat niets boven een lekkere zelfgebakken appelflap bij de koffie of thee, welke het liefst net uit de oven komt en dus nog een beetje warm is.

Ik heb echt periodes dat ik verslaafd ben aan die dingen. En dan moet ik ook nog eerlijk bekennen dat ik ze vaak koop, terwijl ze zo gemakkelijk zijn om zelf te maken. In een mum van tijd liggen ze namelijk in de oven, dus daarom gaan we vandaag met dit recept aan de slag.

Het is echt zo ontzettend eenvoudig, dat je ook prima appelflappen kunt bakken met kinderen.

gebakken appelflappen van bladerdeeg op een schotel

APPELFLAPPEN MET BLADERDEEG

Appelflappen zijn driehoekige bladerdeeg gebakjes gevuld met een appelvulling en gedecoreerd met meegebakken kristalsuiker.

Aan de appelvulling worden ook vaak rozijnen toegevoegd en kun je extra op smaak brengen met suiker, kaneel en custardpoeder.

Verschil appelbeignet en appelflap

Met oud en nieuw kun je ook vaak appelflappen kopen, al zijn dit niet dezelfde als deze appelflappen. Eigenlijk zijn dat appelbeignets.

Het verschil tussen een appelbeignet en een appelflap is het volgende: Een appelbeignet is een appelschijf is die door een beslag gehaald wordt en daarna gefrituurd. De appelflap is gemaakt van bladerdeeg welke gevuld wordt met appel en in de oven gebakken wordt.

twee bladerdeeg appelflappen waarvan de bovenste doormidden gesneden is

APPELFLAPPEN MET BLADERDEEG

Hoe meer appel in de vulling deste lekkerder de appelflap natuurlijk is. Omdat appel veel vocht bevat zal je appel tijdens het bakken flink slinken (kleiner worden). Hierdoor lijkt het alsof er niet zoveel van je goed gevulde appelvulling overgebleven is. Om ervoor te zorgen dat je appelflappen extra goed gevuld zij kun je het volgende doen:


– Snij de appelblokjes niet te groot. Zo kun je meer appel kwijt in de vulling. Bovendien heb je minder grote stukken appel met ‘scherpe’ kanten die gemakkelijk door je bladerdeeg steken als je ze wil dichtvouwen.


– Het kost even iets meer tijd en werk maar stoof de appelstukjes eerst eens. Ze zijn klaar als ze net wat gaar zijn en dus wat zacht en glazig zijn geworde. Hierdoor ben je een deel van het vocht wat anders tijdens het bakken verdwijnt al kwijt, zodat je meer appelvulling kunt gebruiken. Bovendien is het totale bakresultaat van je appelflap ook net wat beter doordat je minder vocht tijdens het bakken hebt.

Zelf appelflappen bakken

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken en hoe maak je het? Wil je het direct maken? Scroll dan direct door naar het recept.

Direct naar het recept gaan

Wat heb je nodig voor appelflappen?

plakjes diepvries bladerdeeg, appels, een eitje en een pot met suiker

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Bladerdeeg
    Het gemakkelijkste gebruik je de kant en klare vierkante bladerdeegplakjes uit de vriezer. Qua smaak kun je het beste voor roomboter bladerdeeg kiezen. Wil je vegan, kies dan voor de plantaardige variant. Natuurlijk kun je ook zelf bladerdeeg maken met dit basisrecept voor bladerdeeg–>
    Kies je voor vers bladerdeeg? Snij het dan in vierkantjes van 10×10 of 12x12cm.
  • Welke appels
    Voor de appelvulling gebruik je een lekker frisse en stevige appel zoals bijvoorbeeld een Elstar of jonagold en liever niet een moes-appel (goudrenet)
  • Suiker
    Voor de gesuikerde bladerdeeg laag gebruik je gewone of grove kristalsuiker, kies niet voor de fijne variant omdat je deze na het bakken niet terugziet en sneller karameliseert.
  • Ei
    Gebruik een losgeklopt ei om de bovenkant van de appelflappen te bestrijken. Zo plakt niet alleen de suiker goed vast, maar krijgt het tijdens het bakken ook een lekker kleurtje.

Benodigde bakspullen

  • Bakplaat
    Appelflappen bak je op de bakplaat van de oven. Je kunt ook een losse bakplaat gebruiken en deze op het rooster in de oven schuiven.

Bakpapier
Om te voorkomen dat je appelflappen vastbakken aan de bakplaat kun je het beste een vel bakpapier op de bakplaat leggen. Ook kun je hiervoor een siliconen bakmat gebruiken, welke afwasbaar is en dus her te gebruiken.

  • Kwastje
    Voor het bestrijken van het bladerdeeg met het ei gebruik je het beste een bak kwastje met dunne haren zoals deze en niet zo’n siliconen bakkwast. Door een fijne bakkwast te gebruiken kun je een mooie dunne laag eigeel aanbrengen.
vijf gebakken appelflappen op een taartrooster

Hoe maak je een bladerdeeg appelflap?

Hier volgen stap voor stap tips om zelf simpele appelflappen te maken. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Start altijd met het voorverwarmen van de oven.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer.
  • Schil de appels en snij deze in kleine stukjes.
  • Strooi een dikke laag kristalsuiker op een bord.

Maken

  • Leg een plakje bladerdeeg op je werkvlak en vul deze met ongeveer 1 eetlepel appelblokjes.
  • Bestrijk de buitenste rand ongeveer vingerbreed met water.
  • Vouw één van twee tegenovergestelde punten over de vulling naar de andere punt zodat je een driehoek krijgt.
    Druk de vouwnaden goed aan. Je kunt ze ook met een vork aandrukken voor een mooi gedecoreerd randje.
    Maak eventueel 2-3 gaatjes in de bovenkant van het bladerdeeg zodat de stoom uit de appel weg kan tijdens het bakken.
    Bestrijk de bovenkant met een dunne laag losgeklopt ei en leg de appelflap met deze kant in het bord met de suiker.
  • Leg de appelflap met de gesuikerde kant naar boven op de bakplaat.

Bakken

  • Bak de appelflappen in een voorverwarmde oven die volledig op temperatuur is, zodat je bladerdeeg het beste wordt gebakken. In een koude oven starten is funest voor mooi gebladerd bladerdeeg.
    Hou de laatste minuten van de baktijd de oven in de gaten. De ene oven is warmer dan de andere, waardoor de suiker op het bladerdeeg aan het eind in jouw oven misschien wat sneller (of juist niet) gaat karameliseren. Dat dit gebeurd is prima (lekker!) maar je wil niet dat het te donker wordt. Haal ze dus tussen de 15-20 minuten uit de oven. Zijn ze eerder al donker? Dan bakt jouw oven flink heet en kun je beter de temperatuur iets verlagen.
zijkant van een appelflap van bladerdeeg

Serveertips

De appelflappen zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en iets afgekoeld zijn. Maar ook koud zijn ze heerlijk! Om ze extra feestelijk te serveren kun je ze voorzichtig opensnijden en nog extra vullen met slagroom.

Variaties voor de appelflappen

Mini appelflappen maken

Mini appelflappen zijn ook ontzettend leuk om te maken en delen ook wat gemakkelijker uit. Hiervoor snij je de plakjes bladerdeeg diagonaal door zodat je per plakje 2 mini appelflappen kunt maken. Hou er rekening mee dat je in verhouding wat minder vulling hierin kwijt kunt, waardoor je wellicht wat vulling overhoudt. Je bakt ze op dezelfde temperatuur, maar je kunt ze wat eerder uit de oven halen. Check de oven dus goed na ca 12-15 minuten.

Glutenvrije appelflappen maken

Gebruik hiervoor glutenvrije bladerdeeg en volg verder het recept.

Vegan appelflappen maken

Om vegan appelflappen van bladerdeeg te maken gebruik je bladerdeeg wat met plantaardige boter is gemaakt. Ook bestrijk je het bladerdeeg dan niet met ei, maar gewoon met een klein beetje water zodat de suiker goed blijft plakken.

Suikervrije appelflappen

De appelvulling voor de appelflappen hoef je niet extra op smaak te brengen met suiker. Ook hoef je de bovenkant van het bladerdeeg niet te bestrooien met suiker voor een lekker bakresultaat. Hou er wel rekening mee dat appelflappen niet een suikervrij recept is en zowel appels als het bladerdeeg suikers en koolhydraten bevatten.

Vulling variaties

Naast appel kun je appelflappen natuurlijk extra lekker maken met extra ingrediënten. Denk daarbij eens aan:

  • kaneel(suiker)
  • stukjes mango, abrikoos of peer
  • handje vol (rum)rozijnen
  • custardpoeder (vanillesmaak en bindt het vocht uit de appels)
  • stukjes bakgember

Veel voorkomende vragen


Kan ik appelflappen opwarmen?

Jazeker! Verwarm de appelflappen in ca 5 minuten in een oven van 200C. Ze worden dan niet alleen lekker warm, maar ‘piept’ ze helemaal weer even op, zodat het deeg ook weer wat krokanter is.

Hoe hou je een appelflap krokant en knapperig

Een appelflap wordt tijdens het bewaren altijd wat minder knapperig, wat oa komt door het vocht van de vulling. Ook trekt de suikerlaag bovenop graag vocht aan. Zorg in elk geval dat je de appelflap luchtdicht bewaard in een droge omgeving. Is je appelflap toch wat zacht geworden? Piep ‘m dan even op door ‘m ca 5 minuten te verwarmen in een oven van 200C.

Hoe bewaar je appelflappen?

Appelflappen kun je enkele dagen bewaren in een zakje of bakje welke je volledig kunt afsluiten. Door ze luchtdicht te verpakken kan de suiker op de bovenkant geen extra vocht aantrekken, waardoor ze zacht worden. Doordat de appelvulling vocht bevat wordt de appelflap na 1 dag altijd wat zachter, maar kun je prima even oppiepen. Je bewaart de appelflappen 2-3 dagen op kamertemperatuur en tot 7 dagen in de koelkast.

Kun je appelflappen invriezen?

Gebakken appelflappen kun je prima invriezen! In de vriezer zijn ze tot 3 maanden houdbaar. Laat ze rustig op kamertemperatuur ontdooien en piep ze desgewenst even op in een oven van 200C om ze weer knapperig te krijgen.

Kan ik de appelflappen ongebakken invriezen?

Ja dat kan wanneer je vers bladerdeeg gebruikt hebt. Diepvries bladerdeeg laten ontdooien en daarna weer invriezen wordt afgeraden. Laat ongebakken appelflappen eerst volledig ontdooien en bak ze daarna af. Je kunt ze ook bevroren afbakken, hou dan rekening met een iets langere baktijd.

Welke appels voor appelflappen?

Voor de appelflappen gebruik je het liefst een stevige en frisse appel. Een combinatie van Elstar en jonagold is mijn favoriete samenstelling voor appelflappen en appeltaart.

Kan ik ook beide kanten met suiker bestrooien?

Ja dat kan, maar hou er rekening mee dat de onderkant sneller kan karameliseren en daarmee vast kan plakken aan de bakplaat. gebruik dan altijd een stuk bakpapier.

Op welke ovenstand bak je dit?

Dit recept bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om deze cake te bakken.

Ik bak bladerdeeg eigenlijk altijd op 200-225C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.

Recept: Appelflappen

vijf gebakken appelflappen op een taartrooster

Appelflappen

Heerlijke zelfgemaakte appelflappen met bladerdeeg welke gebakken worden in de oven. Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en iets afgekoeld zijn.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: gebak, gebakje, Koeken
Keuken: dutch, Nederlands
Porties: 10 stuks
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • 1 bakplaat
  • 1 bakpapier
  • 1 bakkwast
  • 1 Mes
  • 1 dunschiller

Ingrediënten

  • 450-500 gram bladerdeeg diepvries, koelvers of zelfgemaakt
  • 3-4 appels
  • 1 ei
  • extra suiker om te bestrooien
  • water om te bestrijken

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210C.
  • Schil de appels en snij ze en kleine stukjes.
    geschilde appelpartjes in kleine blokjes snijden met een koksmes
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Doe een dikke laag kristalsuiker in een bord.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een lap en snij er ca 10 vierkante stukken uit van ca 12×12 cm. Indien je gebruik maakt van diepvries plakjes bladerdeeg, haal deze dan los van elkaar en laat ze even ontdooien.

Samenstellen

  • Leg ongeveer 1 eetlepel appelvulling op de helft van een stukje bladerdeeg.
    bladerdeeg met appelstukjes erop
  • Bestrijk de randen met een kleine beetje water. Vouw de twee tegenover elkaar liggende hoeken van het deeg op elkaar door één van deeghoeken over de vulling heen te vouwen. Druk de zij randen van het deeg goed aan zodat de bladerdeeg pakketjes volledig gesloten zijn.
    bladerdeeg diagonaal dubbel vouwen tot een driehoekige appelflap
  • Bestrijk de appelflappen aan één kant met losgeklopt ei en maak met het mes 2-3 gaatjes in de bovenkant van het deeg.
    ongebakken bladerdeeg appelflap bestrijken met eigeel
  • Leg de appelflap met de met ei bestreken kant in de suiker en druk lichtjes aan.
    bladerdeeg driehoek in een bord met suiker
  • Leg de appelflappen op de met bakpapier beklede bakplaat.
    ongebakken bladerdeeg appelflappen op een bakplaat

Bakken

  • Bak de appelflappen in ca 15-20 minuten gaar, krokant en goudbruin. Check de laatste 5 minuten van de baktijd of de appelflappen in jouw oven wat korter of langer gebakken moeten worden.
    gebakken bladerdeeg appelflappen op een bakplaat met bakpapier
  • De appelflappen zijn klaar wanneer het bladerdeeg mooi bruin gebakken is en de suiker op de hoeken ietwat gekarameliseerd is.
  • Laat de gebakken appelflappen iets afkoelen op een taartrooster voordat je ze serveert.

Serveren

  • Serveer de appelflappen lauwwarm of op kamertemperatuur.

Video

Handige tips

Bewaar advies: 
Je kunt de appelflappen enkele dagen op kamertemperatuur bewaren door ze luchtdicht te verpakken.
Gebakken appelflappen kun je tot 3 maanden invriezen.
Om ze weer krokant en warm te serveren kun je ze in een oven van 200C in ca 5 minuten weer even oppiepen en verwarmen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Zijn jouw appelflappen goed gelukt en heb je nog zin in meer lekkere en gemakkelijke appelrecepten? Wat dacht je dan van:

appelmandjes met slagroom, patesserie.com

Dit recept verscheen voor het eerst op 29 december 2014 op Patesserie. De laatste update is van september 2023

3 REACTIES

  1. Hoi Tessa,

    Die appelflappen lijken me voor mezelf heel erg lekker!
    Maar denk je dat ik op diezelfde manier ook kersenflappen kan bakken? (… voor ‘een’ kersenliefhebber? 🙂 … )
    Ik wil graag aan de slag met de inhoud van een blikje kersen in saus (taart- en vlaaifruit) en een pakje roomboter-bladerdeegplakjes…
    Heb jij daar misschien ervaring mee en blijft de saus dan ook IN de flappen zitten?
    Hoe kan ik anders voorkomen dat de flappen gaan lekken?
    Het zou fijn zijn als je mij hierin kunt beraden.

    In afwachting, met een vriendelijke groet,

    Mia

    • Hoi Mia,
      ik heb dat zelf nog niet getest, maar het lijkt me dat dit prima kan. Aangezien de ‘saus’ al ingedikt is zal dit er niet zo snel uitlopen. Zorgen dat je ze niet té vol maakt én de randen goed sealen. Gewoon uitproberen dus 😀
      Groet
      Tessa

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.