Een echte klassieke appeltaart, wie houdt er niet van? Maar toch is het soms lastig om zelf een appeltaart te bakken. Te dikke deegranden, te vochtige onderkant die dus niet gaar wordt of niet gare appels als vulling. Ondanks dat ik al heel veel appeltaart recepten hier heb gedeeld, gaan we vandaag even wat dieper kijken naar deze oerhollandse klassieke appeltaart. Waar let je op bij het recept?
Volgens mij heeft elk huishouden wel zijn eigen versie van de klassieke appeltaart, oma’s appeltaart of nederlandse appeltaart, want in elk huishouden gaat men wel eens zelf appeltaart bakken. Het is maar net hoe je ‘m noemt. De één gebruikt goudrenetten, de ander juist elster. Welke appel is jouw favoriet? Doe je er nu wel of geen rozijnen door en welk deeg gebruik jij? Custard door de appeltaartvulling of strooi jij paneermeel op de bodem van je klassieke appeltaart zodat je geen sompige bodem krijgt?
Deeg voor de klassieke appeltaart
De basis van het appeltaartdeeg komt van het harde wener deeg. Om bij die basis te beginnen is dit recept dan ook met dat deeg gemaakt. Het zorgt voor een mooie stevige korst die niet te dik is. Doordat er geen rijsmiddel in gaat, blijft hij ook mooi dun en kun je er een mooi strak taartje van maken. Wil je echter een iets brossere bodem en zijkant? Voeg dan tot 2 tl bakpoeder toe. Er zijn ook veel recepten waarbij de verhoudingen iets anders zijn dan het basis 1-2-3 deeg. Vaak iets meer suiker, dat geeft een lekker zoet deeg en de suiker zorgt ook voor een karamelisatie tijdens het bakken, waardoor het deeg mooi bruin wordt.
Wil je wat meer smaak aan het deeg geven, vervang de suiker dan eens door een lichtbruine of bruine basterdsuiker, voeg 1 tl kaneel toe aan het deeg of, nog lekkerder, speculaaskruiden!
Welke appels gebruik je voor Oma’s appeltaart?
Er is vaak discussie over welke appel je nu het beste kunt gebruiken voor een appeltaart. Een jonagold is een prachtige stevige appel voor appeltaart, maar soms wat lafjes van smaak. Elstar is een heerlijke friszure appel, zie iets sneller zachter worden. De Goudrenet is lang dé onvolprezen appeltaart appel geweest. Eentje die tijdens het bakken wél redelijk goed zijn vorm vasthoudt, maar ook prima tot moes te koken is. Bovendien is deze appel heerlijk friszuur, wat perfect past in een zoete taart. Na veel klassieke appeltaarten in allerlei soorten en maten gebakken te hebben, is voor mij onderstaande manier dé manier om de appels te verwerken.
Door een mix van appels te gebruiken heb je een ideale vulling voor appeltaart. Wat bite, een goede vulling ‘zonder gaten’ en een heerlijke friszure, maar ook zoete smaak waardoor suiker niet of amper nodig is. Ik gebruik meestal een mix van elstar en jonagold. Wanneer de goudrenet te krijgen is, gaat die er ook nog bij. Door de appels eerst even voorzichtig gaar te koken krijg je een perfecte vulling. Doordat de mix van de appels krijg je al een deel stevige moes in je appelmix. Hiermee kun je de taarten dus lekker goed en compact vullen zonder luchtgaatjes tussen de appels. Bovendien raak je al een deel van het vocht kwijt, welke dus niet in de taartbodem zakt. Hierdoor hoef je niet een flinke laag paneermeel, amandelspijs of custard op de bodem of door de appels te strooien om een zachte, niet gare bodem te voorkomen.
De bovenkant van de Hollandse Appeltaart
Traditioneel hoort een klassieke appeltaart natuurlijk afgewerkt te worden met een mooi vlecht patroon. Dit kan op verschillende manieren. Eerst een laag repen op de taart leggen, de taart een kwartslag draaien en dan nog een laag. Of echt vlechten waarbij je het maaswerk van deeg echt om en om onder de deegrepen door’vlecht’. Het mooiste resultaat vind ik echter wanneer je de 2e laag deegrepen in een diagonaal op de taart legt.
Je kunt er ook voor kiezen om de taart aan de bovenkant helemaal af te dekken met een lap deeg. Zorg er dan wel voor dat je in het midden een ‘stoom’ gaatje creëert zodat het teveel aan vocht als stoom kan ontsnappen. Doe je dat niet, dan wordt je deeg te nat en zal het niet gaar worden. Een crumble is dan ook een goede optie.
Ben je in een creatieve bui? Haal dan je taart- en koekjes uitstekers erbij en versier je taart met allerlei vormen. Zoek eens op #pieart op instagram en je zult verwonderd zijn wat er allemaal mogelijk is!
Variaties op de appeltaart
Wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, kun je natuurlijk met bovenstaande tips je eigen variatie aanbrengen in jouw versie van een klassieke appeltaart. Iets brosser deeg, wel of geen custard door de appels en voor welke look ga je? Maar er is nog meer mogelijk!
Toevoegingen:
De een houdt er van, de ander prikt ze er tussenuit: rozijnen en krenten. Voeg een handvol ongeweld droog fruit (cranberries kan ook!) toe aan je vulling. Door ze vooraf niet te wellen nemen ze fijn extra appelvocht op!
Vervangen:
Vervang maximaal de helft van de appels eens door peren of abrikozen. Een heerlijke mix!
Smaakmakers:
Voor een extra rijke smaak kun je specerijen toevoegen. Een vanillestokje bij de appels, of wat dacht je van kardemom of steranijs? Kaneel is natuurlijk een heerlijke klassieke combinatie met de appel. Koek- of speculaaskruiden geven een heerlijk winters effect. Een klassieke appeltaart, maar toch met jouw persoonlijke touch!
Noten:
Een noten passen prima bij appeltaart. Zeker als dit ook nog in combinatie met peer is. Nu kun je gewoon een handvol noten toevoegen of over je taart strooien, maar vervang daarbij dan ook eens 50-70 gram van de bloem door notenmeel voor extra smaak aan het deeg. Ook een laagje amandelspijs op de bodem van je appeltaart is heerlijk qua smaak, al maakt dat het ook wel wat machtiger.
Op onderstaande manier heb je echt de aller eenvoudigste basis te pakken voor een appeltaart. Wanneer je vanaf dit recept gaat experimenteren kun jij ook je eigen klassieke en succesvolle appeltaart maken, waar iedereen om gaat vragen.
Handig om te gebruiken
- springvorm 24 cm
Ingrediënten
Deeg
- 1 recept harde wener deeg
- 10 appels het liefst een mix van jonagold, elstar
- 0,5 ei om te bestrijken
- abrikozenjam
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Maak het deeg volgens instructies en leg minstens 30 minuten in de koeling
- Schil de appels, ontdoe ze van de klokhuizen en snijd ze in parten
- Doe de appels in een pan en breng voorzichtig aan de kook, eventueel met een klein beetje water. Zodra de appels licht glazig en niet meer rauw zijn haal je ze van het vuur. Doe in een vergiet en giet af. Laat iets afkoelen.
Taart bakken
- Verwarm de oven voor op 175C
- Bekleed een springvorm van 24 cm met het deeg. Rol hiervoor het deeg uit tot een dunne lap van 3-4 mm. Steek er een cirkel uit ter grootte van de bodem en leg deze op de bodem. Maak lange stroken ter hoogte van de springvorm en bekleed de zijkanten. Zorg dat je de naden (ook met de bodem) goed aandrukt. Het resterende deeg gebruik je voor repen aan de bovenkant. Maak deze repen ongeveer 2cm breed.
- Vul de vorm met het appelmengsel en druk goed aan zodat je een mooie gevulde appellaag hebt.
- Beleg de bovenkant met een mooi patroon van de deegrepen. Voor het mooiste effect leg je de 2e laag diagonaal over de 1e laag zodat je een ruitpatroon krijgt en geen vierkantjes. Bestrijk met losgeklopt ei.
- Schuif de taart in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ca 60 minuten gaar en goudbruin.
Serveren
- Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrijk de bovenkant met abrikozenjam
Wat lijkt mij dit een lekker recept! Appeltaart is altijd een goed idee 😉
Ik zie het recept voor het deeg niet?
Sorry, zag te laat dat er een link was. gevonden dus.
[…] Ouderwetse appeltaart en mijn grote bak voorbeeld Ik heb de appeltaart gemaakt naar aanleiding van de foodblogswap, je krijgt een ander foodblog toegewezen waar je een gerecht van kookt en er dan een eigen draai aan geeft: en ik kreeg mijn grote vriendin Tessa van patesserie toegewezen. Tessa en ik kennen elkaar via Instagram en bleken in het echte leven best een heleboel gemeen te hebben: uiteraard onze grote voorliefde voor eten, voor Friesland (waar Tessa vandaan komt en ik mijn halve jeugd in de weekenden doorbracht) en voor het buitenland. Tessa is na velen jaren reizen teruggekomen in het land van herkomst en ik ben in Frankrijk gaan wonen. Maar we snappen als geen ander de hang naar andere culturen eetgewoontes en talen. Maar Tessa heeft 1 groot talent wat ik ontbeer en dat is bakken! Daar waar ik al in paniek raak van afgepaste hoeveelheden geeft Tessa inmiddels online cursussen in de basis van bakken! Dus toen ik aan Tessa werd gekoppeld dacht ik: hup Boor aan de bak en dat werd een ouderwetse appeltaart met een klein eigen draaitje! De appeltaart waar de mijne op gebaseerd is is deze. […]
Ik heb eergisteren de speculaascrumble appeltaart gemaakt. Die was heerlijk. Maar morgen weer verjaardagsvisite en nu wil mn man een gewone appeltaart.
Heb deze intussen in de oven staan. Zag altijd op tegen al het werk van appels snijden en reepjes maken maar het ging eigenlijk heel vlot.
Het ruikt heerlijk; nu morgen het “proefpanel” afwachten!
Jullie schrijven wel niet welke boter ik mag gebruiken
boter is roomboter, maar plantaardige boter werkt ook