Banketbakkersroom wordt meestal met melk en vanille gemaakt. Maar wist je wel dat je de melk heel goed kunt vervangen door fruitpuree? Dan maak je een heerlijke fruit ‘banketbakkersroom’ die een heerlijke basis is voor fris gebak. Zoals in deze frisse passievruchten napoleons.

Napoleons is eigenlijk de internationale benaming voor onze tompoucen en eigenlijk hoort hij dan ook uit 3 laagjes bladerdeeg te bestaan. Maar omdat ik voor een verjaardag leuke kleine gebakjes zou maken, leken mij 2 lagen voor deze passievruchten napoleons wel voldoende.

De inspiratie voor deze mini gebakjes komt van Raíza Costa van Dulce Delight Brasil. Een braziliaanse die een youtube kanaal heeft waarop ze al flink wat jaren op haar fantastische eigen wijze aan het bakken is. De engelse versie is niet altijd even actief, maar ondanks dat mijn portugees niet geweldig is, vind ik haar video’s elke keer weer leuk om te zien. Ik ontdekte haar kanaal tijdens mijn reizen door Zuid Amerika en ben haar sindsdien blijven volgend. Haar drie laags passievruchten napoleons vormden de basis voor dit recept.

Het recept viel mij destijds op omdat ik nog niet eerder banketbakkersroom gemaakt had met iets anders dan melk. Maar melk kun je dus prima vervangen door wat anders en daarmee zijn de mogelijkheden om te variëren dus ineens eindeloos geworden.

Passievruchten Napoleons

Extra tips voor deze Passievruchten Napoleons

  • Passievruchtenpuree koop ik via de groothandel. Heb je daar geen toegang tot dan kun je het ook zelf maken door de pulp uit passievruchten te halen. Zeef dit zodat je geen pitjes hebt.
  • Passievruchtenpuree is zuur, heel zuur. Daarom zul je zien dat het suikerdeel in het recept voor deze passievruchten napoleons veel groter is dan bij een normale banketbakkersroom. En in sommige gevallen is dit nog niet eens voldoende. Proef dus goed! Wanneer je besluit dit recept met een andere smaak te maken, pas je dus het suikergehalte weer aan. Je kunt dan ook gewoon 200 ml fruitpuree nemen. Heb je wat puree over? Vries het gewoon in of maak er deze heerlijke limonade van.
  • Voor de bladerdeegrondjes gebruikte ik gewoon koekjesuitstekers zoals deze
  • Bladerdeeg kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar wanneer je het eenmaal zelf gemaakt hebt, weet je het verschil en wil je nooit weer anders.
Passievruchten Napoleons
Passievruchten Napoleons

Passievruchten Napoleons

Kleine bladerdeeg taartjes met een passievruchtenvulling
Gang: gebak
Keuken: dutch
Porties: 12
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

Voor de passievruchten creme

  • 150 ml passievruchtenpuree
  • 50 ml water
  • 100 gr suiker
  • 25 gr maizena
  • 100 boter kamertemperatuur

Decoratie

  • poedersuiker

Bereidingswijze

Bladerdeeg bakken

  • Verwarm de oven voor op 200C
  • Rol het bladerdeeg uit en steek hieruit cirkels van ca 5-6cm diameter. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik het bladerdeeg goed in, leg er een ander vel bakpapier op en zet er een ander bakblik op.
  • Bak de bladerdeegrondjes 15 minuten, haal dan het bakblik en het bakpapier eraf, bestrooi de rondjes met poedersuiker en schuif ze nog voor ca 15 minuten de oven in. Hou ze de laatste 5 minuten goed in de gaten, zodat de karamellaag niet gaat verbranden. Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak de passievruchten banketbakkersroom

  • Maak een papje van de suiker, zetmeel en het water
  • Verwarm de rest van de passievruchtenpuree en zodra deze aan de kook is, meng je een deel van deze warme puree met het papje, roer goed door, schenk terug in de pan en laat dit in ca 2-3 minuten voorzichtig kokend binden.
  • Doe in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen

Maak de Passievruchten botercrème

  • Klop de boter tot een witte en luchtige crème. Voeg de passievruchtencreme in delen tot totdat je een mooie luchtige en egale creme hebt. Proef en indien hij nog te zuur is kun je poedersuiker naar smaak toevoegen. Klop de botercreme dan net zo lang totdat de suiker is opgelost. Doe de creme in een spuitzak met rond spuitmondje

Samenstellen

  • Leg de helft van de bladerdeegrondjes op je werkblad en spuit hierop in mooie doppen de passievruchtencrème. Druk het andere rondje bladerdeeg erop.
  • Zet de bladerdeeg gebakjes in rechte rijen naast elkaar, dek de helft af met een stuk papier en bestrooi de andere helft met poedersuiker.
  • Decoreer naar eigen inzicht
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

11 REACTIES

  1. 5 sterren
    Wat leuk en lekker.
    Ik heb nog 2 doosjes paasievruchtblokjes van AH in de vriezer liggen.
    En nu het recept van jou wat ik ervan ga maken.
    Laatst kocht ik bij de beste banketbakker in het dorp vruchten schelpen en daar zat deze passievruchten creme ook op dat was echt super lekker.
    Bedankt voor het recept.

    • In principe kan het met alle soorten fruit, al zul je qua smaak hier en daar wel wat moeten proeven/testen. De frissere vind ik het lekkerste dus sinaasappel zou kunnen, al wordt het van alleen sap soms wat laf van smaak. Wat zest of gepureerde gekonfijte schil erdoor kan dan de smaak ophalen of eventueel wat citroen of limoen om de frissigheid er in te houden

  2. Hallo, als je gevroren passievrucht blokjes inkookt moet je er dan water/suiker bij doen ? Of is dat niet nodig en gewoon een minuut of 5 inkoken zonder water of suiker? Groetjes

  3. Had alleen mangoblokjes, waarvan fruitpuree gemaakt iets minder suiker voor dit recept gebruikt.En de crème aangevuld met ongeveer 150gr overgebleven banketb.room naturel met wat opgeklopte slagroom erdoor, maakte t iets frisser en smeuïger! +
    Uitsteekvorm hartjes gekozen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.