De moeder van alle degen? Wellicht. Harde wener deeg is een basisdeeg wat gemaakt wordt met simpele verhoudingen. Voordeel daarvan is dat wanneer je die eenmaal weet, je nooit meer een receptenboek nodig hebt om het deeg te maken. Weet je bovendien wat de verschillende ingredienten doen? Dan kun je met wat simpele aanpassingen je eigen recepten maken.

Harde wener deeg wordt ook wel 1-2-3 deeg genoemd: 1 deel suiker, 2 delen boter, 3 delen bloem en een eitje.

Het is een vrij eenvoudig deeg, maar wordt wél ontzettend veel gebruikt als basis in de patisserie. Nu kun je er koekjes mee bakken, maar eigenlijk is dit deeg meer bedoeld als een basisdeeg om taartbodems mee te bekleden. Zo is dit de basis voor bijvoorbeeld de appeltaart, maar ook de bodem de klassieke harde mokka’s én gebruik je het voor de gevulde koeken.

In engeland is het de basis voor oa shortbread.

Wanneer je bij een traditionele en hele goede banketbakker komt, zul je ook vaak zien dat bavarois gebak vaak op een bodem van harde wener deeg wordt gemaakt. Deze wordt voorzien van bv wat chocolade of jam zodat je ‘m dichtsealed voor vocht en daarop komt dan vaak nog een cakelaagje en natuurlijk de mousse of bavarois. De onderste laag zorgt voor een mooi stevig gebakje (het pakt wat gemakkelijker op) én een krokante structuur in het zachte gebak.

Harde wener deeg

Doordat je de basis van dit deeg snel kunt onthouden kun je dus redelijk vlot een deegje in elkaar zetten en vanuit die basis je recept aan te passen naar het eindresultaat wat je voor ogen hebt. Hierbij kun je denken aan het volgende:

  • Gebruik je gewone bloem of zeeuwse bloem? Doordat zeeuwse bloem minder eiwit en zetmeel bevat krijg je een brosser, knapperiger resultaat.
  • Doe je in dit deeg geen eitje, dan heb je zanddeeg te pakken. Een brokkelig deeg geschikt voor bv een kruimeldeeg of koekjes zoals shortbread. Een eitje zorgt in het harde wener deeg voor bindkracht, in sommige koekjes recepten wil je dat ook.
  • Voor een luchtiger resultaat kun je bakpoeder toevoegen aan het deeg, zodat het tijdens het bakken wat gaat rijzen. Hierdoor is de structuur minder hard, iets wat voor bv appeltaarten wel heel erg lekker kan zijn.
  • Een snuf zout brengt altijd wat extra smaak aan het deeg, dus voeg dit gerust toe
  • Variëren met suiker kan ook prima. Iets minder suiker zorgt logischerwijs voor een minder zoet deeg. Compleet vervangen door een suikervervanger is lastig, aangezien suiker ook een structuurcomponent van het deeg is. Basterdsuiker zorgt voor een iets minder droog deeg aangezien basterdsuiker vocht aantrekt en vasthoudt
  • Boter gebruik je voornamelijk voor de smaak. Liever geen boter maar een plantaardige variant? Dat kan ook.

Extra tips voor Harde Wener deeg

  • Weet je dat je harde wener deeg heel handig in de keukenmachine kunt maken? (ik heb deze) Dan is het echt in een mum van tijd klaar! Alles, behalve het ei, in de keukenmachine doen met het grote mes. Zodra de boter er goed doorheen zit voeg je het ei toe en wanneer er zich een bal gaat vormen, haal je het uit de machine. Even kort doorkneden tot een homogene massa en klaar ben je!
  • Deeg kun je in de koelkast gerust 2 weken bewaren. Het deeg kun je ook prima invriezen, daar is het minstens 3-6 maand houdbaar, mits goed ingepakt in folie.
  • Heb je bakpoeder aan je deeg toegevoegd? Zorg dan dat je het binnen 2-3 dagen bakt, want de kracht van bakpoeder gaat na die tijd heel snel achteruit.
  • Ook al is het niet echt een koekjesdeeg, je kunt er wél een vrij simpel koekje van bakken. Een klein beetje deeg over? Je kunt het in de vriezer bewaren, maar er ook koekjes van bakken. Rol uit, koel even in de koelkast en in ca 10-15 min op 180C heb je ze gebakken.
harde wener deeg

Harde wener deeg

Basis deeg voor heel veel verschillende recepten
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
rusttijd: 30 minuten
Gang: Koekjes, Taart
Keuken: dutch
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 100 gr suiker
  • 200 gr boter
  • 300 gr bloem
  • 1/2 ei
  • snuf zout

Bereidingswijze

  • Doe de bloem met de suiker en het zout in kom of in de keukenmachine. 
  • Snij de boter in blokjes en voeg deze toe. Mix deze door het bloem mengsel. Indien met de hand wrijf je de boter door het deeg. 
  • Voeg het ei toe en kneed kort tot een soepel deeg. Indien het te droog is kun je nog een klein beetje water toevoegen.
  • Laat het deeg minstens 30 min in de koelkast rusten.
  • Verwerk het deeg verder zoals in het betreffende recept wordt aangegeven
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

6 REACTIES

  1. 5 sterren
    Prima en een heerlijk recept, niet alleen voor appels maar ook voor Kersen op sap het sap gebonden met custard of ook heel lekker met pruimen gebonden met vruchtensap.

  2. Ik heb recept voor shortbread van mijn tante in Engeland
    Ik doe steeds half bloem half maïzena
    Eitje moet niet maar ik doe het ook vaak erbij anders vind ik het deeg te brokkelig
    Tnx voor alle lekkere recepten
    Vandaag EINDELIJK een slofbakvorm gevonden bij Dille en Kamille in Brugge
    Gtjs viviane

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.