Rum rozijnen is een heerlijke smaakmaker die je in veel toetjes en gebak kunt verwerken. Het is ontzettend gemakkelijk om zelf te maken, het heeft alleen wat tijd nodig. Dus pak alvast maar een mooie weckpot en maak je eigen pot met rum rozijnen!

Eigenlijk is het bijna niet een recept te noemen, maar toch wil ik het met je delen. Rum rozijnen kun je kopen, maar het is zo gemakkelijk om zelf te maken. Bovendien is het ook ontzettend leuk om zo’n pot zelfgemaakt rumrozijnen in je kast te hebben staan.

Maak gelijk ook een pot met boerenjongens en je hebt twee fantastische smaakmakers op voorraad.

bovenaanzicht weckpot met rum rozijnen, met een lepel erop waar de rozijnen opliggen

RUM ROZIJNEN MAKEN

Rum rozijnen is niets anders dan rozijnen die je in rum hebt laten wellen. Wellen betekend dat je de rozijnen een periode in de rum laat staan zodat ze zich helemaal volzuigen met de rum. Hierdoor krijgen ze een heerlijke smaak en zijn ze lekker sappig.

Omdat de rozijnen gedroogd zijn moeten ze een tijdje in de rum staan zodat ze zich helemaal vol kunnen zuigen. Je zult na een paar dagen al verschil zien, maar laat ze gerust 2-3 weken staan zodat smaak van de rum er lekker in kan trekken. Moet je snel? Dan kun je ze de volgende dag al gebruiken.

Naast rum kun je ook andere soorten drank gebruiken om de rozijnen in te wellen. Denk hierbij aan brandewijn, maar ook amaretto of likor43 zijn superlekker. Ook kun je nog extra smaakmakers toevoegen, zoals je dat ook bij de Friese Boerenjongens doet.

zij aanzicht weckpot met rum rozijnen, met een lepel erop waar de rozijnen opliggen

Wat heb je nodig om rum rozijnen te maken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Rozijnen
  Voor rum rozijnen worden lichte rozijnen of Sultana’s gebruikt. Je hebt rozijnen in verschillende kleuren, welke je daarvoor gebruikt maakt niet uit. Krenten zijn donkerder dan rozijnen en worden van een ander soort druif gemaakt, wat iets meer op een bes lijkt. Ze zijn iets zuurder en geven daarom een andere smaak. Ook deze kun je wellen op alcohol.
 • Rum
  Je kunt verschillende soorten rum gebruiken voor het maken van rum rozijnen. Hoe donkerder de rum, deste donkerder je rum rozijnen natuurlijk ook worden. Kies een rum die je lekker vindt en dan is het al snel goed. Je kunt ook prima een andere alcohol soort nemen voor een lekkere variatie. Zorg voor voldoende rum, zodat de rozijnen onder blijven staan.
weckpot, een schaal met rozijnen en een flesje bruine rum

Benodigde bakspullen

 • Een voorraad pot / weckpot
  Je kunt een mooie ‘weckpot’ gebruiken, want dat staat ontzettend leuk in je keukenkastje. De meeste potten die als weckpot verkocht worden zijn voorraad potten en die zijn prima geschikt voor inmaken en dus ook voor rum rozijnen. Het hoeft echter niet zo moeilijk, je kunt ook gewoon een andere pot of zelfs een bakje gebruiken, als het maar goed schoon is en je het goed kunt afsluiten.
  Alcohol is heeft een conserverende werking en daardoor zal de inhoud van je pot niet snel bederven. Bederf kan ontstaan wanneer je pot en deksel niet goed schoon zijn. Je kunt ze voor de zekerheid heel eenvoudig in je oven steriliseren. Hoe je dat doet lees je hier: potten zelf steriliseren –>

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Serveertips

Rum rozijnen kun je op een heel veel manieren gebruiken. Je kunt ze verwerken in ijs, vla, cake of op koeken doen. Ook lekker zijn ze met oud&nieuw door de oliebollen en wanneer je pannenkoeken aan het bakken bent kun je ook wel eens een lepel door dit beslag doen!


bovenaanzicht weckpot met rum rozijnen.

Recept: Rum rozijnen maken

bovenaanzicht weckpot met rum rozijnen, met een lepel erop waar de rozijnen opliggen

Rum Rozijnen maken

Een pot rum rozijnen maken is heel eenvoudig, het kost alleen wat tijd. Heerlijke smaakmaker voor in ijs, vla, cake of op koeken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Rusttijd: 42 dagen
Totale tijd: 42 dagen 10 minuten
Gang: Smaakmaker
Keuken: nederland
Porties: 500 ml
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • 1 weck of voorraadpot

Ingrediënten

 • 200-250 gram rozijnen
 • 300 ml donkere rum

Bereidingswijze

 • Doe de rozijnen in een pot en schenk de rum erbij. Schenk er zoveel rum bij dat de rozijnen royaal onder staan.
  200-250 gram rozijnen, 300 ml donkere rum
 • Zet de pot minstens 6 weken weg op een koele, donkere plek. Schud de pot om een paar dagen even om, zodat de rozijnen voldoende vocht op kunnen nemen.

Handige tips

rum rozijnen zijn heerlijk door of over ijs, door de vla of bak ze eens mee in een cake
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Is je pot klaar voor gebruik? Combineer ze dan eens met de volgende recepten:

Bewaar dit recept

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.