Boerenjongens is een oud Friese lekkernij, waarbij rozijnen met specerijen en suiker op brandewijn gezet worden. Het is lekker om zo te eten, maar vooral ook een heerlijk ingrediënt voor koek, gebak of toetjes.

Zelf boerenjongens maken is heel eenvoudig en snel klaar. Toch moet je even wachten tot je ze kunt gebruiken, want ze zijn het lekkerst als ze minimaal 6 weken hebben staan trekken.

Traditioneel wordt een boerenjongens recept als een drank geserveerd bij de bruidsmaaltijd of tijdens oogstfeesten. Je serveert de ‘drank’ met een lepeltje, zodat je de rozijnen er gemakkelijk uit kunt halen om op te eten.

Maar liever gebruik ik de boerenjongens als een smaakmaker in toetjes zoals vla, ijs of pudding. Daarnaast zijn boerenjongens heerlijk om als vulling in een taart of koeken te gebruiken.

pot boerenjongens met een lepel erop waar uitgelekte boerenjongens (rozijnen) liggen

Waar wordt boerenjongens van gemaakt?

Boerenjongens wordt gemaakt van rozijnen, bruine suiker en inmaakbrandewijn, welke je op smaak brengt met specerijen als kaneel, kruidnagel, steranijs en citroenschil.

De rozijnen worden ingelegd in brandewijn. Dit was vroeger een veel gebruikte conserveringstechniek en werd er veel fruit om alcohol ingelegd om te bewaren.

Gedroogde rozijnen kun je op zich prima zo bewaren, maar om ze te gebruiken moet je ze vaak wellen zodat ze weer sappig en lekkerder van smaak zijn.

Door de rozijnen op brandewijn te zetten, vullen ze zich met de alcohol en specerijen, waardoor ze extra smaakvol worden. Je kunt zo niet alleen heel lang bewaren, maar ook direct gebruiken.

Naar recept gaan
ingredienten voor boerenjongens: een fles inmaak brandewijn, een kom rozijnen, donkere basterdsuiker en losse specerijen als vanille, een citroenschil, kaneelstokje en steranijs

De belangrijkste ingrediënten voor pot boerenjongens

  • Rozijnen
    Gebruik mooie sultana rozijnen als basis voor je boerenjongens. Sultana rozijnen zijn heerlijke zoete rozijnen die licht van kleur zijn. Je kunt ook gewone rozijnen gebruiken.
  • Inmaakbrandewijn
    Voor het inleggen van de boerenjongens gebruik je inmaakbrandewijn. Dit is in de meeste supermarkten op de slijterij afdeling wel te vinden. Inmaakbrandewijn is meestal kleurloos, gezoet en heeft een alcoholpercentage van minstens 28%. Kun je geen inmaakbrandewijn vinden dan is gewone brandewijn, jenever of wodka eventueel ook een optie maar hou er dan wel rekening mee dat deze niet of minder zoet zijn en een hoger alcoholpercentage bevatten.
  • Basterdsuiker
    Voor een mooie donkere kleur en lekker zoete boerenjongens gebruik je het beste een bruine suiker. Donkerbruine basterdsuiker is hiervoor het lekkerste, maar kan eventueel vervangen worden door gele basterdsuiker of gewone/rietsuiker.
  • Smaakmakers
    De basissmaak voor boerenjongens bestaat uit een specerijenmengsel van kaneel, kruidnagel, steranijs, vanille en een stukje citroenschil. Je kunt hierin zelf zeker variëren om er je eigen draai aan te geven. Gebruik hele specerijen en geen poeder omdat deze minder goed oplossen in het brandewijnmengsel.
weckpot met boerenjongens erin en losse boerenjongens ervoor

Benodigde spullen voor het inmaken

  • Steelpan
    Voor het maken van de suikersiroop gebruik je het beste een steelpan, zodat je de warme siroop gemakkelijk in de pot kunt gieten.
  • Weckpot of voorraadpot
    Voor het inmaken van de boerenjongens gebruik je een mooie weckpot of voorraadpot die goed af te sluiten is.

Hoe maak je zelf een pot met Boerenjongens?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Zet al je ingrediënten en spullen klaar voor gebruik.

De suikersiroop maken

  • Je maakt eerst de suikersiroop door het water en de suiker te verwarmen totdat de suiker is opgelost.
  • Daarna voeg je de sultana/rozijnen toe en de specerijen en dit laat je heel voorzichtig koken of hou je het tegen de kook aan. Zo kunnen de sultanas goed wellen en kook je ze niet kapot. Bovendien wordt de temperatuur van je suikersiroop zo niet te hoog, waardoor het een siroop blijft en niet hard wordt bij afkoelen of gaat karameliseren.

Inmaken

  • Lepel de warme rozijnen voorzichtig in de pot. De suikersiroop kan flink heet zijn en zo voorkom je dat het kan gaan spatten. Verwijder de specerijen en giet dan de siroop er ook bij, maar vul de pot tot maximaal de helft. Heb je meer? Gebruik dan meerdere potten.
  • Vul de potten aan met de inmaakbrandewijn, roer alles even goed door, maak de randen schoon en sluit de potten dan.
  • Laat de potten afkoelen en zet ze dan weg op een koele en donkere plek zoals achter in een keukenkastje, de kelderkast of in de schuur/bijkeuken, maar niet in de koelkast.
  • Laat ze minstens 6 weken staan voordat je de boerenjongens gaat gebruiken. Zo kunnen de smaken goed intrekken.

Bewaren

  • Een pot boerenjongens kun je ongeopend jarenlang bewaren.
  • Eenmaal geopend kun je ze ook nog maandenlang bewaren zolang ze maar ‘onder water’ staan. Dit kan goed afgesloten in of buiten de koelkast.

Serveren

Traditioneel serveer je ze zo, maar eigenlijk wordt dat niet veel meer gedaan. Hoe je ze dan gebruikt? Roer ze eens een paar eetlepels door de vla, serveer ze met vanille ijs of doe ze bij de pannenkoeken (volwassen versie 😉 ).

Lekkere recepten waar ik ze graag bij gebruik zijn:
Vanillepudding met boerenjongens
Boerenjongens koeken

Veel voorkomende vragen


Hoeveel alcohol zit er in boerenjongens?

Wanneer je dit recept aanhoudt en de pot voor de helft vult met de rozijnen in suikersiroop en de andere helft met de inmaakbrandewijn, dan bevatten deze boerenjongens ongeveer 12-14% alcohol.

Hoe bewaar ik een geopende pot boerenjongens?

Deze kun je gewoon in je keukenkast bewaren. Door de conserverende werking van de alcohol en de suiker blijven de rozijnen nog maandenlang goed (zolang ze maar voldoende onder staan in de vloeistof)


boerenjongens (rozijnen ingelegd in brandewijn)

boerenjongens, patesserie.com

Boerenjongens

Voldoende voor ca één 1 liter pot
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 42 dagen
Totale tijd: 42 dagen 20 minuten
Gang: Smaakmakers
Keuken: nederland
Porties: 10
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • 1 Steelpan
  • 1 weck- of voorraadpot van 1 liter

Ingrediënten

  • 250 gram bruine suiker
  • 125 milliliter water
  • schil van ½ citroen
  • 250 gram sultanas
  • ½ theelepel honing
  • ½ theelepel vanille extract
  • ½ kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 0,5 liter inmaakbrandewijn

Bereidingswijze

  • Kook de suiker en water tot een suikersiroop.
  • Doe zodra de suiker is opgelost de citroenschil, sultanas, honing en de specerijen in de suikersiroop.
  • Kook voorzichtig totdat de sultanas goed geweld zijn.
  • Doe de sultanas in de weckpot, vul deze tot ongeveer de helft.
  • Verwijder de citroenschil en de specerijen uit de suikersiroop. en giet deze in de pot bij de rozijnen.
  • Vul de pot aan met de inmaakbrandewijn en roer het even goed door.
  • Sluit de pot goed af en laat, minimaal 6 weken, op een donkere plaats en koele plaats staan. Hoe langer de boerenjongens staan, des te lekkerder ze worden.

Video

Handige tips

Bewaren: Ongeopend zijn de potten boerenjongens jarenlang houdbaar.
Eenmaal geopend kun je de boerenjongens maandenlang bewaren. Zorg er wel voor dat ze ‘onder’ staan in de brandewijnsiroop. Je kunt ze gewoon in de keukenkast laten staan, maar je kunt de pot ook in de koelkast zetten.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Dit recept verscheen voor het eerst op PaTESSerie op 15 januari 2014 en is voor het laatst geüpdate op 5 mei 2024

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimervoor meer informatie

11 REACTIES

  1. Heerlijk Tessa
    Ik ga dit gelijk het weekend maken, zijn ze klaar met mijn verjaardag. 🙂
    Ik herinner mij nog dat ik voor mijn mem, ook altijd een fles Samos van het eiland moest halen bij de gezusters Westra als zij boeren jongens ging maken. Weet jij ook of dat een soort van brandewijn was?

    • Ik wist niet dat beppe ze ook maakte! Samos is volgens mij een muskaatwijn (dessertwijn). Heeft een lager alcoholpercentage, maar denk dat dit ook wel lekker is om de sultanas in te laten wellen. Misschien dan wel wat minder suiker gebruiken, omdat muskaatwijn al zoet is.

    • Ja , ik heb er ook goede herinneringen bij en ga het recept vast proberen .
      Doch … (met enige humor) zag ik nou 6 weken staan ???
      Iedereen fijne dagen en ik hoopdat jullie allemaal noordelijke mensen zijn .. Ook dit slaat nergens op maar enige herkenning is wel leuk.
      Groningers de kniepertjes en de friezen boerejongens???? Fijne dagen !!!

  2. Boerenjongens, ik heb ze weer in de pot! Vanmiddag gemaakt. Samos van het Eiland is niet meer verkrijgbaar, daarom heb ik hiervoor een dessertwijn gebruikt. Met natuurlijk brandewijn. O, wat zullen wij met Kerst smullen!

  3. 5 sterren
    Boerenjongens, maar dan nog gemakkelijker. Slechts twee ingrediënten in plaats van tien. Was een zakje grote rozijnen in kokend water, spoel ze goed af en schenk er opnieuw kokend water op. Laat plm. 30 minuten wellen tot de rozijnen groot en zacht zijn. Spoel ze af. Doe ze in een weckpot en schenk er inmaakbrandewijn op tot ze ruim onder staan. Er zit genoeg suiker in de brandewijn dus niets zoets meer toevoegen; en op een donker plekje bewaren hoeft niet. Ze zijn morgen al lekker in yoghurt, gele vla, kwark, of gewoon zo uit een glaasje. In de koelkast bewaren. Bodem in zicht? Gewoon bovenstaande procedure herhalen.

5 from 2 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.