boerenjongens, patesserie.com

Traditionele en regionale recepten hebben al geruime tijd mijn voorkeur. Zo vind ik het prachtig om lokale recepten zelf te maken in plaats van te kopen. Boerenjongens is zo’n recept. Een recept met leuke herinneringen, met name ook om dat wij het vroeger niet mochten hebben, wat natuurlijk voor extra aantrekkingskracht zorgde. 

In mijn tienerjaren gingen wij met ons gezin bijna iedere zomer naar de “Boerebrulloft” in Joure. Een schouwspel waarin een friese boerenbruiloft wordt nagespeeld uit 1850. Tijdens de bruidsmaaltijd wordt traditioneel ook boerenjongens geserveerd. Dat is een lokale variant op de “rum-rozijnen”. Deze, in brandewijn ingelegde, rozijnen komen ook vaak bij de traditionele oogstfeesten op tafel, zoals het Heamielfeest hier in Bolsward.

Je kunt boerenjongens zo eten, maar toch combineer ik ze liever in een gerecht. Ik doe de boerenjongens bijvoorbeeld graag  door de vla pudding of over wat vanille-ijs.  Ook zijn ze prima te verwerken in cakes, koeken of taartvullingen. Natuurlijk kun je ze in de betere supermarkt kopen, maar ik vind het leuker en lekkerder om ze zelf te maken. Bovendien, het is ook nog eens super simpel!

Zelfgemaakte Boerenjongens moeten wel even staan voordat ze echt op smaak zijn. Houd rekening met minstens 6 weken.

Tips:

 • Ik gebruik bruine basterdsuiker in verband met de kleur en smaak. Je zou ook voor een andere soort suiker kunnen kiezen, zoals panela.
 • Wist je dat je de citroenschil ook kunt bewaren? Zou heb je altijd wat achter de hand en kun je het aanvullen als je citroenschil over hebt.
 • Gebruik voor vanille-extract ook eens de zelfgemaakte variant. Dat is ook nog eens veel goedkoper!

Ik ben wel benieuwd hoe jullie boerenjongens of rum-rozijnen combineren! Vertel jouw favoriete combinatie in een reactie hieronder en wie weet publiceer ik jouw recept.

Recept: Boerenjongens

Ingrediënten
250 gr bruine suiker
125 ml water
schil van ½ citroen
250 gr sultanas
½ tl honing
½ tl vanille extract
½ kaneelstokje
1 kruidnagel
1 steranijs
ca ½ liter (inmaak)brandewijn

Bereidingswijze

 • Kook de suiker en water tot een suikersiroop.
 • Doe zodra de suiker is opgelost de citroenschil, sultanas, honing en de specerijen in de suikersiroop.
 • Kook voorzichtig totdat de sultanas goed geweld zijn.
 • Verdeel de sultanas over gesteriliseerde potten, vul deze tot ongeveer de helft.
 • Kook de suikersiroop nog iets verder in, verwijder dan de citroenschil en de specerijen.
 • Verdeel de siroop over de potten en vul de potten dan aan met de brandewijn.
 • Sluit de potten goed af en laat minimaal 6 weken op een donkere plaats en koele plaats staan (niet in de koelkast). Hoe langer de boerenjongens staan, des te lekkerder ze worden.

boerenjongens, patesserie.com

5.0 from 1 reviews
Zelf maken: Boerenjongens
 
Voldoende voor 2-3 kleine groentepotjes
Author:
Recipe type: Smaakmakers
Ingrediënten
 • 250 gr bruine suiker
 • 125 ml water
 • schil van ½ citroen
 • 250 gr sultanas
 • ½ tl honing
 • ½ tl vanille extract
 • ½ kaneelstokje
 • 1 kruidnagel
 • 1 steranijs
 • ca ½ liter (inmaak)brandewijn
Bereidingswijze
 1. Kook de suiker en water tot een suikersiroop.
 2. Doe zodra de suiker is opgelost de citroenschil, sultanas, honing en de specerijen in de suikersiroop.
 3. Kook voorzichtig totdat de sultanas goed geweld zijn.
 4. Verdeel de sultanas over gesteriliseerde potten, vul deze tot ongeveer de helft.
 5. Kook de suikersiroop nog iets verder in, verwijder dan de citroenschil en de specerijen.
 6. Verdeel de siroop over de potten en vul de potten dan aan met de brandewijn.
 7. Sluit de potten goed af en laat minimaal 6 weken op een donkere plaats en koele plaats staan (niet in de koelkast!). Hoe langer de boerenjongens staan, des te lekkerder ze worden.

 

8 REACTIES

 1. Heerlijk Tessa
  Ik ga dit gelijk het weekend maken, zijn ze klaar met mijn verjaardag. 🙂
  Ik herinner mij nog dat ik voor mijn mem, ook altijd een fles Samos van het eiland moest halen bij de gezusters Westra als zij boeren jongens ging maken. Weet jij ook of dat een soort van brandewijn was?

  • Ik wist niet dat beppe ze ook maakte! Samos is volgens mij een muskaatwijn (dessertwijn). Heeft een lager alcoholpercentage, maar denk dat dit ook wel lekker is om de sultanas in te laten wellen. Misschien dan wel wat minder suiker gebruiken, omdat muskaatwijn al zoet is.

 2. Boerenjongens, ik heb ze weer in de pot! Vanmiddag gemaakt. Samos van het Eiland is niet meer verkrijgbaar, daarom heb ik hiervoor een dessertwijn gebruikt. Met natuurlijk brandewijn. O, wat zullen wij met Kerst smullen!

 3. Boerenjongens, maar dan nog gemakkelijker. Slechts twee ingrediënten in plaats van tien. Was een zakje grote rozijnen in kokend water, spoel ze goed af en schenk er opnieuw kokend water op. Laat plm. 30 minuten wellen tot de rozijnen groot en zacht zijn. Spoel ze af. Doe ze in een weckpot en schenk er inmaakbrandewijn op tot ze ruim onder staan. Er zit genoeg suiker in de brandewijn dus niets zoets meer toevoegen; en op een donker plekje bewaren hoeft niet. Ze zijn morgen al lekker in yoghurt, gele vla, kwark, of gewoon zo uit een glaasje. In de koelkast bewaren. Bodem in zicht? Gewoon bovenstaande procedure herhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.