Cake bakken, zijn we daar niet allemaal mee begonnen? Ik mag graag mooie gebakjes maken, maar eerlijk is eerlijk, zelf een cake maken verveelt nooit! Met dit cake recept én alle tips lukt het jou ook om altijd een heerlijke basis vanillecake te maken

Ik geloof dat ik cakebeslag één van de lekkerste dingen vind die er bestaan. Ik kan oprecht gelukkig worden van een heerlijk ruikende cake die in de oven staat en dan ondertussen de kom nog even uitlikken voordat je aan de afwas begint. Doe jij dat ook?

Maar goed, een goede vanillecake, hoe bak je die nu? En waar dien je rekening mee te houden als je zelf wilt variëren? Vandaag al mijn tips en trucs om jou te helpen bij het cake bakken. Want als je een paar regeltjes in acht houdt dan maak jij binnen de kortste keren jouw eigen favoriete cake recept. 

Een goed basisrecept is voor mij de zogenoemde poundcake, of quatre quarts zoals ze ‘m ook wel noemen. Een cake recept dat gebaseerd is op gelijke hoeveelheden van de 4 basisingrediënten: boter, suiker, eieren en bloem. Qua smaak kun je alle kanten op, maar voor de basis vanillecake hoef je alleen maar wat vanille toe te voegen en je hebt al een heerlijk resultaat.

drie plakjes vanillecake

Een cake bakken, waar moet je op letten?

Wanneer je met een cake recept aan de slag gaat, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om tot een heerlijk eindresultaat te komen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar weten waarom je wat doet is wél zo handig om problemen te voorkomen. Als eerste wat tips voor dat je begint met je recept.

Heb je alle caketips al eerder gelezen en wil je direct naar het recept? Klik dan op onderstaande link. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten? (klik op het aantal sterren)

Naar recept gaan
 • Temperatuur van de ingrediënten
  Voor het maken van een goed cakebeslag is het belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat is dus zo rond de 20C. Bij die temperatuur is de boter zacht genoeg om goed te kunnen mixen, kan het de suiker goed opnemen en ook eieren op kamertemperatuur mixen beter én mengen beter met je beslag. Haal de boter en eieren dus op tijd uit de koelkast als je ze daar bewaart. Te laat? Lees dan deze tips om ze snel op temperatuur te brengen even door.

  Oventijd en temperatuur
  Elke oven is anders! Daarom is de temperatuur van elk recept dan ook een indicatie: de ideale temperatuur in de perfecte oven. Een cake bak je op een niet al te hoge temperatuur. Tussen de 150-170C zit je meestal wel goed, afhankelijk dus van jouw eigen oven en je gewenste eindresultaat. Wil je een rechte cake? Dan bak je wat lager qua temperatuur. Mag ie openbarsten? Dan kan de temperatuur wat hoger. Hou er ook rekening mee of je met de heteluchtstand werkt of met boven/onder warmte bakt. Wat dat voor verschil uitmaakt lees je hier. En… verwarm je oven al-tijd voor!

 • De grootte van je recept
  Elk recept is bedoeld voor een bepaalde vorm. Voor mijn cakevorm van ca 25 cm houd ik 250gr van alles aan. Een gemiddeld ei weegt 50 gr dus mocht je een iets grotere of kleinere cake willen maken, vermeerder/verminder je alle ingrediënten in het recept per extra ei met 50 gram. Een handige omrekentabel voor de verschillende bakvormen vind je hier.
vanillecake met twee plakjes eraf gesneden
Vanille cake op basis van bloem met bakpoeder voor een luchtiger resultaat


Het cake recept, wat heb je nodig aan ingrediënten?

Zoals gezegd bestaat de basis van een cake recept maar uit vier ingrediënten. Toch zijn er ook nog een paar extra ingrediënten die vaak gebruikt worden, dus lees onderstaande even door om de juiste keuzes te maken.

 • Boter
  Met boter bedoel ik roomboter. Dat geeft de lekkerste smaak.
 • Suiker
  Een basiscake maak je met gewone kristalsuiker. Je kunt ook basterdsuiker gebruiken. Basterdsuiker heeft als eigenschap dat het vocht in een recept vasthoudt, wat tot een smeuïger eindresultaat kan zorgen. Door meer vocht in het beslag kan de cake ook wat compacter worden én kan het zijn dat je cake iets langer nodig heeft om gaar te bakken.
 • Eieren
  Ik gebruik eieren maat M, die hebben een gemiddeld gewicht van 50 gram. Gemiddeld dus! Dat kan betekenen dat ze dus ook wat meer of minder kunnen wegen. Bij een kleiner recept kun je ze ook even afwegen (zonder schaal). Meer ei in een recept zorgt voor meer vocht én het ei is ook het rijsmiddel in het basis recept. Teveel rijsmiddel kan inzakken van je cake veroorzaken.
 • Bloem
  Cake bak je gewoon met tarwebloem, eigenlijk gewoon de standaard bloem dus. Je ziet ook veel recepten met cakemeel of zelfrijzend bakmeel. In zelfrijzend bakmeel zit al bakpoeder in en cakemeel is eigenlijk zelfrijzend bakmeel waarbij een deel van de bloem vervangen is door een deel zetmeel voor een iets droger resultaat. Ik gebruik het liefste gewone bloem, dan ben je zelf de baas over de hoeveelheid rijsmiddel (en welke) je gaat toevoegen aan je recept.
 • Bakpoeder
  Een basis cake heeft in principe geen extra rijsmiddel nodig. De eieren is het ingredient wat voor het rijzen van je cake zorgt. Wil je toch wat een luchtigere cake? Dan kun je kun je wat bakpoeder toevoegen. Let op: teveel rijsmiddel kan ervoor zorgen dat je cake inzakt! Gebruik maximaal 2 tl bakpoeder in een recept gebaseerd op 250gr bloem.
 • Vanille
  In een basis vanille cake gaat natuurlijk vanille. Veel recepten gebruiken een zakje vanille suiker, maar dat is mi gewoon dure suiker met een chemisch vanille-smaakmiddel. Bovendien vind ik dat één zakje vanille suiker niet echt smaak toevoegt. Gebruik dus échte vanille voor een echt goede smaak. Dan kan het merg van een vanille stokje zijn, maar zelfgemaakte vanille-extract (evt zonder alcohol) of vanille-pasta zijn ook een prima (budget) oplossing voor een goede smaak.

Benodigde bakspullen voor een cake

 • Cakeblik
  Voor dit recept op basis van 250gr gebruik ik een cake vorm van 25 cm. Ik gebruik hiervoor een metalen cakeblik en dus niet een van glas of aardewerk. Een metalen cakeblik geleidt de ovenwarmte snel naar het beslag waardoor je een mooi bakresultaat krijgt. Andere vormen geleiden de warmte minder goed, waardoor het langer duurt voor je beslag begint te rijzen en te bakken, waardoor je een ander bakresultaat krijgt.
 • Bakpapier
  Door een stukje bakpapier in je cakevorm te doen voorkom je dat de cake kan vastplakken aan je vorm en je ‘m altijd mooi strak uit de vorm kunt halen.
 • Mixer
  Een staande mixer is natuurlijk het fijnste om mee te werken. Altijd je handen vrij! Gebruik in dat geval altijd de vlinder- of k-klopper omdat cakebeslag op basis van boter best een stevig beslag is en daar is de garde niet voor bedoeld. Heb je een handmixer? Dat werkt ook prima, gebruik dan wel de gardes.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Let ook even op de volgende tips voor het maken. Er zijn verschillende technieken voor het cake bakken, zo heb je de ‘alles in één methode’ en ook de ‘warme methode’. Maar deze manier is de absolute basis en geeft wat mij betreft ook het beste eindresultaat voor een gewone cake.

 • Mixen van de boter en de suiker
  Je start met het mixen van de boter met de suiker, je zult zien dat het tijdens het mixen lichter van kleur wordt. Door goed te mixen zorg je ervoor dat de suiker goed oplost in het beslag. Mix op middelhoge stand ongeveer 3-5 minuten.
 • Eieren toevoegen
  Eieren bevatten veel vocht en dat mengt lastig met boter. Voeg dus niet alle eieren in 1x toe, want dan zul je nooit een goed mengsel krijgen voor een mooi beslag. Start met 1 ei en voeg de volgende pas toe als het ei volledig opgenomen is. Bij de laatste eieren kan het beslag gaan schiften, vaak helpt wat langer kloppen, maar op zich is het niet heel erg. Het komt bij het toevoegen van de bloem wel weer goed. Je kunt tussendoor ook even 1 el bloem toevoegen om het weer ‘op te lossen’
 • Bloem / droge ingrediënten toevoegen
  Als laatste voeg je de droge ingredienten toe. Zodra dat er goed doorheen gemixt is, kun je stoppen met mixen. Gemengd is gemengd dus. Extra lang kloppen op hoge snelheid voor meer lucht is dus NIET nodig! Hoe langer je met de bloem in je beslag mixt, deste sneller je glutenvorming krijgt wat voor een
 • Vorm invetten
  Vet je vorm altijd goed in, anders kan de cake vastplakken en krijg je ‘m niet in één geheel uit de cakevorm. Bakpapier kan hier zeker bij helpen, maar gebruik je een vorm met een bijzonder patroon dan werkt dat natuurlijk niet. Voor de gewone cakeblikken gebruik gewoon bakspray en bakpapier. Andere vormen kwast ik in met zachte boter en bestrooi ik met bloem. Is het echt een lastige vorm dan kan paneermeel nog wat beter werken. Zorg er ook altijd voor dat alle hoekjes écht goed schoon zijn, want als er in een hoekje nog wat zit dan is dat de ideale plek om vast te plakken.
doorsnede van een vanillecake met twee plakjes ervoor, gemaakt met basterdsuiker wat een compactere cake maakt
Een vanille cake zonder extra rijsmiddel en met basterdsuiker, wat een smeuïge maar wat compactere cake geeft

Veel voorkomende vragen over cake bakken

Bij het cake bakken kunnen veel vragen ontstaan. De belangrijkste beantwoord ik hier. Is je cake mislukt en weet je niet waar het aan ligt? Dan raad ik je aan om ‘waarom mislukt mijn cake‘ eens goed door te lezen, waar de nodige cake problemen met hun mogelijke oplossingen staan.


Kan ik de boter ook vervangen?

Ja! je kunt de boter vervangen door een andere vetstof zoals olie, margarine of een andere plantaardige boter. Hou er alleen met olie wel rekening mee dat je maar maximaal 90% van het botergewicht neemt.

Hoe bewaar ik cake?

Cake bewaar je tot 5-7 dagen in een luchtdichte trommel of cake bewaardoos, op kamertemperatuur. Je kunt een cake ook prima invriezen (max 3 mnd). Pak het goed in in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.

Op welke ovenstand bak je dit?

Ik bak cakes altijd op onder/boven warmte. Gebruik j ij een hete lucht oven? Zorg dan dat je je temperatuur wel even omrekent. Hoe je dat doet lees je hier.

Kan ik bakpoeder vervangen door bakingsoda?

Bakpoeder kun je niet zomaar door bakingsoda vervangen. Het is een ander rijsmiddel. Heb je alleen bakingsoda in huis? Gebruik dan 1/3 baksoda ipv het bakpoeder en voeg iets zuurs toe aan je beslag om het te kunnen laten activeren (kneepje citroen, een eetlepel yoghurt of een halve theelepel azijn)

Waarom zakt mijn cake in?

Hier zijn verschillende mogelijke oorzaken voor. Mogelijke oplossingen staan hier. Een gemiddelde baktijd voor een cake is 60 minuten. Doe de oven nooit open voordat minstens 3/4 van de baktijd voorbij is, anders zakt hij geheid in!

Hoe weet ik of een cake gaar is?

Of een cake gaar is test je eenvoudig: Wanneer de baktijd voorbij is steek je een sateprikker of breinaald in het midden van de cake. Komt deze er droog en schoon uit dan is je cake klaar. Zo niet, bak ‘m dan nog even een paar minuten langer.


Recept: Een basis vanille cake bakken

Hieronder treft je het recept aan voor een basis vanillecake. Wil je echter gaan variëren? Lees dan na het recept nog even verder voor de nodige ‘cake-regels’ en tips voor het samenstellen van je eigen gemaakte cake recept.

ultieme recept basiscake, patesserie.com

Basis cake recept om een vanillecake te bakken

Hét basis recept voor een heerlijke vanille cake.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
baktijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: cake
Keuken: Amerikaans, frankrijk, nederland
Porties: 10
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • cakevorm 25 cm
 • oven
 • staande mixer

Ingrediënten

 • 250 gr boter
 • 250 gr suiker
 • 5 eieren
 • 250 gr bloem
 • 2 tl vanille extract

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 160C
 • Vet een cakevorm in met boter en bestuif lichtjes met bloem of bekleed het met bakpapier
 • Klop de boter met een mixer (heb je een staande mixer gebruik dan de vlinder ipv de garde) tot een zachte crème.
 • Voeg de suiker toe en mix minstens 5 minuten totdat het een mooie witte kleur en luchtige structuur heeft.
 • Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als de eerste volledig is opgenomen door het boter-suiker mengsel. Gaat het toch een beetje schiften? Een eetlepel bloem kan dat weer verhelpen.
 • Voeg de vanille toe
 • Mix of spatel dan de bloem er dan doorheen en schep het beslag in de cakevorm
 • Bak de cake in ca 60 min gaar en goudbruin
 • Laat de cake even 5-10 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem uit de vorm op een taartrooster zet om volledig af te koelen.

Handige tips

Naast vanille is het ook lekker om wat citroen aan je cake toe te voegen. Gebruik 2 tl citroenrasp voor een heerlijke citroensmaak
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere cakerecepten voor je!

Zelf je eigen cake recept samenstellen

Recepten veranderen is lastig, aangezien het bij bakken vaak nogal precies komt. Toch is er niks leukers om zelf te experimenteren, zeker bij cake. Om te voorkomen dat je cake mislukt, kun je de volgende basisregels aanhouden.

Cake ‘regels

 • het suikergehalte in de cake is qua gewicht gelijk of ietsje meer aan het gewicht van de bloem
 • het gewicht aan eieren (zonder de schaal) hoort gelijk te zijn aan het gewicht van de vetstof (boter/olie)
 • Hou voor de natte ingrediënten (inclusief de eieren) hetzelfde gewicht aan als de suiker

Voor een luchtigere cake kun je bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel. Voor een iets drogere (lees minder vette) variant kun je speciaal cakemeel gebruiken.

Wordt de buitenkant te snel bruin? Dan staat je oven wat te hoog! Gebruik je een cake waar meer vocht in zit door bv vers fruit? Dan bak je ‘m wat lager en langer.

ultiem recept basiscake, patesserie.com

Smaak toevoegen? 

Vloeibare smaakmakers:
Vanille-extract, citroenzest, maar ook een likeur kan de smaak van je cake echt ophalen. Voeg echter nooit meer dan 30 ml / twee eetlepels vocht toe. Voeg je meer vocht toe, dan verandert de consistentie van je beslag teveel om er een mooie cake van te maken.

Een vulling toevoegen?
Voor een droge vulling (noten, chocolade, rozijnen, kokos, gedroogd fruit)  is 150 gr een goede vuistregel om aan te houden.

Wil je vers fruit toevoegen, houd dan rekening met het vochtgehalte. Bestuiven met bloem (of maïzena of nog lekkerder custardpoeder!) helpt het vochtgehalte in balans te houden en zorgt ervoor dat je vulling niet naar de bodem van de cake zakt. Zorg bij een zwaardere vulling ook voor een steviger beslag, zodat dit je vulling kan dragen en vasthouden tijdens het bakken. Te zware vulling in een te slag beslag gaat altijd naar de bodem van je cake zakken.

Ondanks alle tips en dit recept nog problemen met het bakken van je cake? Lees dan dit artikel eens door, wellicht vind je daar de oplossing om je cake verder te verbeteren.

ultieme recept basiscake, patesserie.com

In dit artikel kunnen affiliatelinks opgenomen zijn.

35 REACTIES

  • ja hoor dat kan ook, dan heb je nog een extra rijsmiddel in de vorm van bakpoeder erin zitten, maar dat is niet noodzakelijk

 1. Ik doe al jaren cake bakken en heb altijd een hele mooie cake gehad. Tot de laatste tijd. Aan de buiten kant ziet hij er perfect uit maar in het midden komt hij maar voor de helft goed omhoog. Ik snap er niks van ,heb dezelfde oven en doe het kneden met de mixer zoals altijd . Zou het aan de mixer kunnen liggen die is al heel oud misschien geen goed toerental meer. Ik begrijp het niet wat de oorzaak kan zijn.

  • Hallo Ria,
   het is van afstand wat lastig in te schatten. Je gebruikt ook nog steeds dezelfde vorm? Wellicht is het ook een idee om de temperatuur van de oven eens na te meten.

 2. Vraagje: mijn cake smaakt naar eieren terwijl ik wel de juiste verhouding verhoudingen aangehouden. Ligt dat aan het mengen? Te kort?

 3. Wat bij het bakken van cake (onder andere) noodzakelijk is dat de te gebruiken grondstoffen wel op kamertemperatuur dient te zijn. Dat wil zeggen ongeveer 18 graden Celcius. Koude grondstoffen of grondstoffen met verschillende temperaturen(*) veroorzaken schifting in het product. Schifting kan je soms oplossen door je mengkom van buiten te verwarmen met een fohn.

  (*) eieren die bewaard worden in de koelkast [niet gewenst]; bloem te koud; smaakstoffen [bijv citroensap uit de koelkast].

 4. mijn naam is janny van de klok en ik heb dit recept vaak gebruikt en altijd goed gelukt of een variatie met banaan gemengd . of Ananas met gecarameliseerde bruine suiker.
  hier leeft zo een cake nooit erg lang meestal binnen 2 uur op

 5. wat als je bakt met volkoren tarwemeel ? heb ik pas gedaan , ik dacht lekker gezond , maar de cake was kruimelig , lastig met eten.
  wat kun je dan anders doen ?

 6. Hallo Tessa
  Heb em gemaakt en is lekker, alleen de cake is weer compact… Als je em bij de bakker koopt dan is tie meer sponzig en luchtig…
  Ik krijg dat maar niet voor elkaar. Gebruiken ze meer bakpoeder of gist ofzo.
  Of moet ik een zwaardere mixer kopen. De mijne is 280 volt

 7. Hoi,
  Ben m’n cake recept kwijt na 40 jaar, was van m’n moeder.
  Dus aan het zoeken naar nieuw recept.
  Kan dit recept ook in silicone tulband van 1 1/2liter inhoud?

 8. Beste Tessa, ik vandaag de cake gebakken en is super goed gelukt. Ik heb nog maar pas een nieuwe oven, ik had met mijn oude oven een niet zo goed resultaat meer. Ik had er eens 1 gebakken maar was minder goed gelukt, ik had de boter en de suiker waarschijnlijk niet lang genoeg gemengd. Ik heb de cake gebakken met warme lucht 150° en is perfect. Van harte dank voor de tip.

 9. Dag Tessa

  Ik probeerde vandaag jouw recept uit nadat de taarten die ik met mijn gebruikelijke recept maakte inzakten. Ook de cake die ik net maakte is ingezakt. Tot voor kort heb hier nooit problemen mee gehad. Ik zocht al in jouw artikel over het mislukken van cake, maar daar vind ik niet meteen een antwoord.
  Hie kan het dat ik jaren zonder probleem mooie taarten/cakes kon bakken en nu plots niet meer? Zou jij een idee hebben?
  Groetjes

 10. Goedemorgen, in het recept is aangegeven dat je op 250 gram bloem/meel, 4 eieren gebruikt. Klopt dit? Je houdt toch altijd aan per ei, 50 gram van alles.

 11. Hoi Tessa,
  Ik zou graag een basiscake willen maken die minder zoet is. Ik zie de vuistregel ‘suiker is minimaal gelijk aan de hoeveelheid bloem’. Met welke ingrediënten kan en mag ik sleutelen als ik bijvoorbeeld maar 200 gram suiker (of nog iets minder) wil gebruiken? Ik wil de smaak compenseren met specerijen en andere smaakmakers.

3.58 from 28 votes (28 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.