Vanille is een heerlijke smaakmaker voor in de patisserie. Om gebruikte vanillestokjes beter te benutten kun je zelf heel eenvoudig vanille extract maken door ze op alcohol te zetten. Maar wat als je nu geen alcohol wil gebruiken? Dan heb ik nu een goed recept voor je, want vanille extract zonder alcohol is ook prima zelf te maken.

De vraag komt steeds vaker… kan ik ook vanille extract zonder alcohol maken? Want ook al verdampt het grootste deel van de alcohol tijdens het bakken, je gebruikt het ook wel eens in recepten waarbij dat niet het geval is. Denk maar eens aan een botercrème. Zeker als je een recept maakt wat voor kinderen bestemd is, kan ik me voorstellen dat je daar liever geen alcohol in gebruikt. Weliswaar is de hoeveelheid minimaal, maar toch.

En om die reden deel ik vandaag het recept met je voor een alcoholvrije versie. Een prima vervanger voor die sterkte drank is glycerine. En dan de plantaardige, eetbare versie daarvan. Deze kun je heel eenvoudig online bestellen bij bijvoorbeeld Baktotaal Bouwhuis. Het is neutraal van smaak en gebruik je om bijvoorbeeld fondant zachter te maken. Bovendien mengt het goed met water en neemt het goed smaken op, waardoor het een prima alternatief is.

Wat is glycerine?

Glycerine wordt ook wel glycerol genoemd. Pure glycerol gebruikt men in de medische wereld en glycerine is meestal glycerol met wat water en vind je in voedingsmiddelen of verzorgingsmiddelen zoals bv zeep en crèmes. Glycerol wordt gehaald uit plantaardige of dierlijke vetten / oliën en veelal gebruikt in extracten die alcoholvrij zijn. Ondanks dat het chemisch/technisch gezien wel een suiker-alcohol verbinding is, is glycerine dus wel alcoholvrij. Het is een kleur en geurloze vloeistof die wat zoet van smaak is. Daarnaast werkt het goed tegen bederf, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor extracten die je langer wilt bewaren. Een vanille-extract alleen op basis van water zal veel sneller bederven. Je kunt voor dit recept de verhoudingen wel wat aanpassen, maar zorg er wel voor dat je minstens 50% glycerine gebruikt om het lang houdbaar te houden.

En voor de rest werkt het eigenlijk net zoals gewone vanille extract. Doe de vanille peulen erin en laat een tijd trekken. Ik schraap meestal minimaal de helft van de vanille peulen leeg om in het extract te doen en een paar doe ik in stukjes en laat ik vol. Heb je dan een keer wat meer vanille nodig in je recept, dan kan je die stukjes even uitknijpen voor een extra vanille shot. Natuurlijk kun je ook gebruikte, leeggeschraapte, vanille peulen in je extract doen en op die manier de vanillestokjes optimaler gebruiken.

pot vanille extract zonder alcohol en een paar vanille peulen

Extra tips en info voor vanille extract zonder alcohol

 • Je kunt de pot extract steeds weer bijvullen met minimaal gelijke delen glycerine en water
 • Gebruikte (schone) vanille stokjes kun je altijd toevoegen
 • Zitten de vanille stokjes er al heel erg lang in en geven ze niet veel aroma meer af? Gebruik ze dan in vanille-pasta zodat je echt alles van de vanille peul gebruikt.
 • Deze vanille kun je altijd gebruiken wanneer er in een recept om vanille staat. Afhankelijk van de sterkte van je extract voeg je het toe naar smaak
 • Gebruik altijd vanille van een hoogwaardige kwaliteit. Daar heb je het langst en meest plezier van! Ik bestel het hier of hier.
 • Kies voor een plantaardige glycerine die geschikt is voor consumptie. Deze is bovendien geschikt voor vegan recepten en halal.
 • Hoewel de suikerverbinding van glycerine de bloedsuikerspiegel anders beïnvloedt dan gewone suiker wordt glycerine wel aangemerkt als een vorm van koolhydraten.
vanille extract zonder alcohol in pot met de ingredienten ernaast
pot vanille extract zonder alcohol

Vanille extract zonder alcohol

Vanille extract kun je eenvoudig zelf maken door vanille peulen op alcohol te zetten. Maar wanneer je geen alcohol wil gebruiken is dit het recept om te gebruiken.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
wachttijd: 49 dagen
Totale tijd: 49 dagen 5 minuten
Gang: cake
Keuken: dutch
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • gesteriliseerde pot

Ingrediënten

 • 6 vanille stokjes van goede kwaliteit
 • 150 ml glycerine
 • 75 ml water

Bereidingswijze

 • Meng de glycerine met het water
 • Snij de vanille stokjes open en schraap het merg eruit
 • Doe zowel de vanille stokjes als het merg bij het glycerine mengsel, draai het deksel op de pot en schud even goed doorelkaar
 • Zet de pot 6-8 weken weg op een koele donkere plaats en schud de pot regelmatig even goed door voor een optimaal resultaat
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

4 REACTIES

 1. 5 sterren
  Altijd interessant om over alternatieve bereidingen te lezen.
  In dit geval vraag ik me echter af waarom er tegenwoordig zo overdreven moeilijk wordt gedaan over de absoluut minimale hoeveelheid alcohol die kinderen binnen krijgen en veel minder over de absoluut grote hoeveelheden suiker (en andere rommel in kant-en-klaar-producten) die ze op alle mogelijke manieren verstouwen. Hier brandt mijn ‘logica-knopje’ vaak van door.

 2. Heel fijn om dit recept te vinden. Wegens een alcohol-allergie (ja, het bestaat ècht) in de familie ben ik heel voorzichtig, ook al vervliegt veel tijdens verhitten. Nu hoef ik geen dure, niet-alcoholische versie meer in het buitenland te bestellen. Dankjewel!

4.50 from 2 votes (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.