Nu de tijd van het inmaken en wecken weer aankomt is het belangrijk om je oogst goed en langdurig te bewaren. Schone potten en flessen zijn dan ook erg belangrijk. Het zou toch zonde zijn wanneer je al je harde werken teniet ziet gaan door een schimmel in je pot of fles. Steriliseren van potten en flessen is daarvoor de oplossing en verassend eenvoudig om dat zelf thuis te doen.

Steriliseren van potten en flessen

Lege potten en flesjes bewaren. Het is een verslavend iets geworden bij ons de familie. Om je mooie oogst in potten en flessen te bewaren heb je heel veel lege potjes en flesjes nodig. Die kun je natuurlijk kopen en online is er prachtig spul te krijgen. Met name de echte weckpotten vind ik prachtig. Maar die zijn ook wel een beetje prijzig. Bovendien is het prima om bestaande potten te recyclen. En dus is er bij ons een run op lege potten en flesjes. Er gaat (bijna) geen enkele lege jampot of augurkenpot de glascontainer in. En ook de kleine sapflesjes op mijn werk worden inmiddels bewaard 😉 . Een mooie, goedkope èn duurzame manier voor het bewaren van je sappen, jams, kruiden etc.

Welke potten en flessen zoek ik uit?

 • Echte weckpotten van glas met glazen deksels en rubberen ringen. In diverse winkels (bv xenos, action, blokker) kun je goedkope varianten vinden, echter ik ga het liefst voor de officiële van het merk Weck. Deze zijn goed hitte bestendig omdat ze dikker zijn en van een goede kwaliteit. Met name voor het wecken zijn deze potten perfect. De goedkopere versies kun je eventueel wel gebruiken voor inmaken, omdat de potten dan zelf niet lang verhit worden.
 • Glazen potten en flesjes met metalen deksels. Het liefst met die metalen deksels die zuurbestendig zijn of zo’n zuurvrij laagje hebben. Sommige flessen hebben een schroefdeksel waarin een klein soort dun piepschuimlaagje in zit. Deze zijn ook prima voor siropen, dat piepschuimlaagje trekt vaak ook wel vacuüm op de fles.
 • Potten, flessen en deksels zonder beschadiging. Zodra er een beschadiging op de pot of deksel zit, gaan ze weg. Controleer mn ook even goed de rand! Wanneer je die nl gebruikt bij wecken kunnen ze gaan knappen of deksels sluiten niet goed af. Daarnaast krijg je de plekken van de beschadiging niet goed schoon en kunnen achtergebleven bacteriën alsnog voor bederf zorgen. Niet gebruiken dus!

Deze gerecyclede potten (en ook de eerder gebruikte weckpotten) moeten natuurlijk wel goed schoon gemaakt worden voordat je ze vult met je siropen, jams, chutneys of andere ingemaakte recepten. Het schoonmaken en steriliseren hiervan kun je prima zelf doen. Ik geef je drie manieren waarmee je je potten en flessen goed schoon krijgt en je je oogst er lang in kunt bewaren.

steriliseren van potten en flessen, patesserie.com

Schoonmaken en steriliseren van potten en flessen

 • Koken
  Kook de potten en de flessen in een grote pan. Gebruik eventueel een glastang om ze te draaien en ze ook uit het hete water te halen. Kook ze ongeveer 15 minuten en zet ze dan omgekeerd op een schone theedoek om af te laten koelen.
 • In de oven
  Was de flessen in heet water en zet ze daarna in een warme oven. De oven moet minimaal 100C zijn. Omdat de oven bij het openen van de deur al flink wat warmte verliest, verwarm ik de oven voor op 150C, zet de potten erin en zet de temperatuur dan terug naar 120C. Ik laat ze ca 20 minuten in de oven staan. Haal ze met een glastang uit de oven of laat ze in de oven afkoelen.
 • Vaatwasser
  Je kunt de potten ook goed schoonmaken in de vaatwasser op het heetste programma. Of ze echt steriel eruit komen weet ik niet, aangezien de temperatuur vaak niet hoger komt dan zo’n 65C. Ze zijn dan in ieder geval wel goed schoon. Ik zou ze voor de zekerheid nog even 20 minuten in een hete oven van 120C zetten.

Potten en flessen die erg vervuild zijn kun je eerst met heet sodawater afwassen. Soda ontvet en maakt prima schoon. Spoel ze daarna goed af met heet water zodat je de soda verwijderd en je ook geen strepen op je glas krijgt.

Het schoonmaken van de deksels, doppen en rubberen ringen

 • Maak deze schoon in de vaatwasser òf
 • Kook ze uit in een pan met kokend water, ongeveer 5-10 minuten.

De rubberen ringen kun je het beste in een bakje met koud water bewaren tot gebruik, dan drogen ze niet uit en krijgen ze niet kleine scheurtjes.

Nu je weet dat alle potten goed schoon zijn kun je aan de slag! Heel veel plezier met het inmaken, wecken en bewaren van alles!

13 REACTIES

 1. Ik kan me herinneren dat in mijn jeugd potten met heet sodawater werden schoongemaakt en daarna met heet water afgewassen en dan waren ze klaar, en zo doe ik het nog steeds.

  • dat kan ook! Ik stop ze voor de zekerheid altijd nog even in de oven, maar dit is een goede ‘ouderwetse’ manier die ook prima werkt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.