Reizen en eten zijn twee dingen die voor mij onlosmakelijk verbonden zijn. Hoe gaaf is het dan dat er nu een bakboek is met de lekkerste recepten van over de hele wereld? De Bakt Altlas van Rutger van den Broek is een prachtig bakboek met internationale recepten die mij weer doen dromen over nieuwe reizen.

Al jaren borrelt bij mij het idee om mijn wereldreis in bakrecepten nog eens over te doen. Gewoon vanuit de eigen keuken al bakkend nog eens de landen bekijken die ik tijdens mijn wereldreis en korte vakanties heb bezocht. Een hele klus met 40+ landen, maar wél een hele leuke! Wie weet…

Internationale bakrecepten naar je eigen keuken halen is ontzettend leuk. Het haalt er vakantie of reisherinneringen mee op. Maar je leert er ook een andere cultuur of land beter door kennen, door het gebruik van andere smaken, technieken of rituelen waarbij een bepaald bakrecept gebruikt wordt.

Met de Bakatlas heeft Rutger al een deel van deze reis voor mij gemaakt. Een prachtig boek met meer dan 150 recepten van over de hele wereld. Het mooie van bakken is dat het over de gehele wereld wordt gedaan en ieder land of zelfs streek daarin zijn eigen unieke recepten in heeft.

Door een hele verzameling wereldse bakrecepten te hebben ontdek je niet alleen de verschillen, maar juist ook veel gelijkenissen, waarbij de lokale touch aan een recept het juist weer bijzonder maakt.

voorkant van de bak atlas, boek van rutger van den broek

Boekentip: De Bak Atlas

Met de Bak Atlas heeft Rutger de lekkerste recepten uit de hele wereld verzameld om zelf thuis te maken. Een soort wereldreis in eigen keuken dus. En ook al zijn er nog heel veel andere unieke en heerlijke recepten wereldwijd te vinden, in dit boek heb je een prachtig compleet overzicht van een wereldwijdse variëteit aan smaken en bakrecepten. Bekende klassiekers en verrassende lokale specialiteiten vind je dus in dit boek.

Natuurlijk begint het boek met een aantal basisgegevens die in elk bakboek niet mogen ontbreken. Oventemperaturen, wegen en afmeten, het verschil in technieken als mengen, mixen, spatelen en kneden. Ook is het handig om weer even de tips door te lezen over het maken van brood, het voorbereiden van je bakvormen en de lijst met basis-ingrediënten. Stukken die je wellicht snel overslaat omdat je snel de recepten wil gaan bekijken, maar wél erg nuttig om zo nu en dan voor het bakken toch weer eens door te nemen!

De Bak Atlas – De Recepten

Als eerste reizen we in het boek door West-Europa. Dicht bij huis beginnen we met Nederlandse appeltaart, bossche bollen, de boterkoek en natuurlijk de tompoezen! Voor België mogen natuurlijk de cèmekoeken niet ontbreken, naast de mattentaartjes en de lange rozijnenkoeken. Frankrijk is met zijn uitgebreide assortiment in patisserie en brood natuurlijk een bijzonder uitgebreid bakland. Tartelettes, Paris Brest of Flan pâtissier zijn een paar van de klassiekers. Ook Groot Britannië zorgt voor flink wat recepten in dit boek, met natuurlijk de bannoffee, trifle en bakewell.

In Zuid-Oost en Oost Europa vinden we recepten uit Rusland (Medovik!), Polen, Tjechië, Griekenland en Turkije. In Midden-Europa doe je Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië aan met natuurlijk Lebkuchen, Bienenstiech, Ergadiner nusstorte en de kardinalschnitt, welke allemaal ineens weer op mijn bak-wenslijst genoteerd worden.

inhoudsopgave van de bak atlas

Noord Europa kent prachtige Zweedse, Noorse en Deense recepten, waarbij de Semla en kladdkakka natuurlijk héle fijne recepten zijn om te hebben. En voordat we verder reizen doen we ook Zuid Europa nog even aan voor oa de Portugese Pasteís de Nata, de Spaanse Leche Frita en de Italiaanse torta della nonna.

Maar voor een Bak Atlas moeten we natuurlijk ook verder dan Europa kijken! Steek de grote oceaan over om ook Amerikaanse, Canadese en Latijns Amerikaanse recepten te leren kennen, of heerlijke klassiekers uit het Caraibische gebied. Ik word zelf heel blij van hier iets minder gemaakte recepten als de Boston Cream pie, Caramel Monkeybread of Mexicaanse Conchas, Antilliaanse Eksi Koekoe. Herkenbaar van mijn Zuid Amerika tijd zijn natuurlijk de brigadeiros, tres leches, empanandas en de gaugas de pan.

foto van binnenkant bak atlas waarop het overzicht van azie staat met een roze achtergrond

Een werelddeel waar ik zelf echt nog te weinig van weet is Afrika. Maar de Marokkaanse en Zuid Afrikaanse recepten als Baghrir, chebakia en melktert of koeksisters wil ik zeker nog eens maken! En hoewel Azië wellicht wat minder bekend bij ons is (behalve veel indonesische lekkernijen, spekkoek!!) is dat echt een hoofdstuk wat je eens goed moet doornemen. Japanse souffle pancakes, Indiase Kulfi en of de Arabische Ma’amoul en Halva. Heerlijk!

Als laatste reizen we naar Down Under met Australische en Nieuw Zeelandse specialiteiten waarbij de lamingtons en de pavlova echte publiekslievelingen zijn! Heb je bepaalde basisrecepten als bijvoorbeeld banketbakkersroom, piedeeg, bladerdeeg etc nog niet helemaal onder de knie? Dan vind je achterin het boek daar de recepten en uitleg nog van zodat je zeker aan de slag kunt met alle recepten in dit dikke boek!

foto van binnenkant bak atlas waarop bladerdeeg wordt gemaakt

Wie is Rutger van den Broek

Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt en heeft sindsdien een prachtige carrière opgebouwd als bakboeken schrijver. Naast de boeken deelt Rutger ook veel recepten op zijn blog RutgerBakt.nl. De Bak Atlas is wederom een heerlijk boek in een reeks van prachtige titels zoals:
(klik op de links voor inkijk-exemplaren)

Rutger Bakt
Masterclass Cakes
Het Hartige bakboek
Het makkelijke bakboek
De Bakbijbel
De Koekjesbijbel
Rutger Bakt de 100 allerbeste recepten
‘t Verukkelijke Kinder bakboek

bak atlas foto met rutger van den broek

Voor wie is dit boek geschikt?

Of je nu al een hele ervaren bakker bent of juist iets minder, dit boek is prachtig om in je boekenkast te zetten en er regelmatig weer uit te halen om ermee aan de slag te gaan. Haal herinneringen op aan vakanties of reis in je eigen keuken naar landen die je nog niet kent door een bakrecept van dat land te maken. Zoals we van Rutger kennen kloppen de recepten en worden de recepten altijd goed uitgelegd zodat je ze al snel kunt maken.

Natuurlijk zitten er ook wel wat uitdagendere recepten tussen, maar met goed lezen en de basics van het bakken goed onder de knie leren krijgen, kom je echt een heel eind met dit boek! Als reiziger vind ik het bovendien heerlijk om weer recepten tegen te komen die herinneringen ophalen! Het boek is lekker dik, maar toch goed hanteerbaar en voorzien van prachtige heldere foto’s. Hierdoor krijg je niet alleen zin om te bakken, maar zie je ook duidelijk hoe het eindresultaat er uit moet zien. Wel handig bij de iets minder bekende recepten.

Het enige punt wat ik graag nog had willen zien in dit boek? Ik had per werelddeel graag een inhoudsopgave gezien van de recepten per land. En een paar lintjes erin was handig geweest, want ik het boek zit nu al bomvol met briefjes voor wat ik wil gaan maken. Maar wanneer je zo’n dik boek maakt, begrijp ik ook dat je keuzes moet maken en doet zeker niets onder voor de algehele kwaliteit van dit prachtige boek! Wederom een pareltje in mijn bak-boekenkast!

Waar vind ik dit boek?

De Bak Atlas
Rutger van den Broek
Carrera Culinair
Uitgave oktober 2021
ISBN 9789 0488 473 27
€ 35,-

Je kunt het boek hier bij Bol.com bestellen en dan heb je het heel snel in huis! Het boek is ook als e-book (14,99) verkrijgbaar.
wil je het boek eerst even inkijken? Dan vind je hier een inkijk exemplaar.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat dit precies is en hoe ik daarmee omga lees je in de Disclaimer.

foto van binnenkant bak atlas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.