Als er één zoet brood is wat super lekker is om te maken én gemakkelijk is om te delen, dan moet je eens Monkey Bread maken. Dit plukbrood met karamel en pecan noten is écht fantastisch lekker, zeker wanneer het nog een beetje warm is!

Monkey Bread is een zoet, kleverig brood wat gemaakt wordt van allemaal kleine bolletjes brooddeeg. Doordat deze deegbolletjes door de suiker (en soms ook door boter) worden gerold, pluk je het na het bakken gemakkelijk van elkaar. Hierdoor is dit populaire ‘apenbrood’ ideaal als een plukbrood om samen te delen. Het komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en wordt daar geserveerd als ontbijt / brunch brood.

Meestal bestaat monkey bread uit brood met kaneelsuiker, maar deze variant op daarop is nog lekkerder! Een plukbrood met karamel en pecan noten. Het is écht ontzettend lekker door het super zachte brooddeeg en ja, de karamel en de pecannoten maken het natuurlijk af. Voor feestdagen zeker een mooi brood om op de ontbijt of brunchtafel te zetten!

Dit recept komt uit de Bak Atlas van Rutger van den Broek. Een prachtig bakboek waarin je de lekkerste bakrecepten van over de hele wereld vindt. Dit recept is één van de favorieten van de Verenigde Staten. Ik had dit nog nooit gegeten, laat staan gemaakt dus dan is het extra leuk om daarmee aan de slag te gaan! Heb jij het al eens gemaakt of gegeten?

Zij detail close up van een karamel pull apart brood

En ondanks dat ik die hype om monkey bread niet zo snapte ben ik na het bakken (én eten) hiervan compleet om! Wanneer je onderstaand recept maakt, zet je namelijk een superlekker fluffy en zacht brood op tafel, waarvan de karamel afdruipt en jij je vingers bij af gaat likken.

Uit zelfbescherming heb ik dit zoete plukbrood meegenomen naar de repetitie-avond van het plaatselijke toneel, want anders had ik het hele brood zelf op willen eten! De toneel-collega’s waren trouwens net zo enthousiast als ik. Ik mocht dit wel vaker meenemen 😉

Het maken van dit plukbrood is eigenlijk net zo gemakkelijk als het maken van een gewoon brood. Je maakt een brooddeeg, wat in dit geval extra verrijkt is met boter, en maakt er allemaal kleine bolletjes van. Een mooie manier om te oefenen met het opbollen van deeg!

Daarnaast komt de techniek van karamelsaus maken als extraatje om de hoek kijken, maar moeilijk dan dat is het eigenlijk niet.

een stukje brood uit een monkey bread met karamel en pecannoten tussen duim en wijsvinger

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om Monkey Bread met karamel te maken?

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

 • Bloem
  Voor het maken van een lekker fluffy brood heb je goede bloem nodig die geschikt is om brood mee te maken. Een goede patentbloem uit de supermarkt of, zoals ik gebruik, een patentbloem van de molen. Deze keer van Molen de Hoop, wat te bestellen is via Baktotaal Bouwhuis, maar ook werk ik graag met de producten van de Molen ‘t Lam uit mijn eigen woonplaats Woudsend.
 • Gist
  Dit brood maak je met gist, wat ervoor zorgt dat je deeg gaat rijzen. Gist is dus ook niet te vervangen door een bakpoeder of bakingsoda. Ik gebruik droge gist, wil je liever verse gist gebruiken, vermeerder het gistbestanddeel 3x.
 • Suiker
  Voor dit recept gebruik ik ‘gewone’ kristalsuiker. De suiker in het brood maakt het brood niet perse veel zoeter, het is ook een deel ‘voeding’ voor de gist. Voor de karamel is het wel het hoofdbestanddeel en ook daarvoor gebruik je kristalsuiker.
 • Zuivel
  Door aan het brooddeeg ei, boter en melk toe te voegen krijg je een extra rijk deeg, waardoor je een heerlijk zacht brood krijgt wat vol van smaak is. Voor de karamel gebruik je (slag)room en (room)boter voor een heerlijke rijke volle karamelsaus.
 • Pecannoten
  De pecannoten geven het brood niet alleen extra smaak, maar het is ook een heerlijke ‘crunch’ in het zachte brood, waardoor je extra textuur krijg in je monkey bread. Pecan noten gaan onzettend goed samen met karamel qua smaak. Kies voor een goede kwaliteit, je bestelt ze gemakkelijk online bijvoorbeeld via de Notenshop. Je kunt ze ook vervangen door walnoten, al zijn die iets bitterder en minder vol van smaak. Ook hazelnoten of amandelen zou je als alternatief kunnen gebruiken.

Benodigde bakspullen

 • Bakvorm
  Dit brood heb ik gebakken in een prachtige tulbandvorm van Nordic Ware, maar je kunt natuurlijk een andere tulbandvorm gebruiken. Hou wel rekening met een inhoudsmaat van 2,4 liter. Wil je liever een andere vorm gebruiken, dan kan dat ook, maar hou ook dan weer rekening met de inhoudsmaat. Een tulbandvorm bakt ook in het midden door het ‘gat’ wat in het midden zit. Gebruik je een dichte (ronde of vierkante) vorm, hou er dan rekening mee dat je het brood misschien iets langer moet bakken.
 • Keukenmachine
  Je kunt het deeg prima met de hand kneden, maar met een goede keukenmachine met deeghaak bespaar je jezelf een hoop werk. Ik kneed dit deeg in deze machine totdat het zo goed als klaar is en kneed het vaak nog 1-2 minuten met de hand af totdat het helemaal perfect is en je goed een vliesje kunt trekken.
 • Pannen voor de karamel
  Voor het maken van de karamelsaus gebruik ik het liefst 2 steelpannen met een anti aanbaklaag. Zorg er wel voor dat deze niet beschadigd zijn, met name de pan voor de suiker aangezien suiker snel de neiging heeft om weer te kristalliseren, zeker als er onregelmatigheden zijn in de pan of in het suiker mengsel. Meer over het wel of niet kristalliseren van suiker lees je hier. Gebruik voor het maken van karamel altijd 2 pannen, eentje voor de suikersiroop en de andere om de room in te verwarmen. Op die manier voorkom je al een hoop gespetter tijdens het samenvoegen.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je Monkey bread?

Al hoewel het recept voor monkey bread duidelijk is, zijn deze extra tips wel even handig om door te lezen.

 • Brood maken
  Voor het maken van brooddeeg is, naast goede ingrediënten, belangrijk dat je een aantal stappen goed doorloopt.
  Kneden: Een goed gekneed brooddeeg kost al gauw 10 minuten met de machine en minstens 15 minuten met de hand. Kneed net zolang totdat je een vliesje kunt trekken, zodat je weet dat je voldoende gluten vorming hebt, waardoor het brood lekker luchtig gaat worden.
  Opbollen: Na het kneden vorm je een bol, waarbij je het deeg niet alleen in een handige ronde vorm brengt, maar ook op spanning brengt, wat nodig is voor een goede rijs en mooi brood resultaat.
  Rijzen: De tijden die in het recept aangegeven zijn zijn altijd indicatief. De rijstijd is een combinatie van de hoeveelheid gist en omgevingswarmte. De eerste rijs is klaar wanneer je met een vinger in het deeg prikt en dat gat zich niet meteen weer vult. Bij de 2e rijs moet het juist wel weer terugveren.
 • Karamelsaus maken
  Karamel maken is soms lastig. Ik gebruik altijd kristalsuiker met wat water in een pan die geen onregelmatigheden heeft.
  Suiker: Suiker heeft de neiging om, wanneer het vloeibaar wordt, toch weer terug te willen naar de kristalvorm. Dit gebeurt al snel zodra de suiker daar een aanknopingspunt voor ziet en het zich ‘aan vast’ kan zetten. Daarom is roeren of de pan flink bewegen vaak al aanleiding voor de suiker om te gaan greinen (kristalliseren). Laat het suikerwater dus egaal eerst koken en wals de pan voorzichtig heen en weer als het karamelisatie proces start. Door het toevoegen van glucose of honing help je de suiker om minder snel te gaan kristalliseren.
  Room: Kokende suiker is gloeiend heet en je kunt je vast wel voorstellen dat wanneer je daar koude room bij doet dat dit dan gaat reageren. Bij karamel gaat dit ontzettend veel bruisen en komt het dus enorm omhoog in de pan. Naast een goed hoge pan te gebruiken is het verstanding om in een andere pan de room alvast voor te verwarmen tot aan het kookpunt. Hierdoor voorkom je al heel veel heet gespetter en overkoken van je karamel. Bovendien gaat de karamelsuiker zich dan ook minder tot een grote harde klomp vormen, waardoor je al roerend gemakkelijker een mooie egale saus kunt maken.
 • Samenstellen van het brood
  Door de kleine ronde broodbolletjes door de kaneelsuiker te rollen zorg je ervoor dat de broodbolletjes niet te veel aan elkaar vast bakken. Ze zullen wel een brood als een geheel vormen, maar je kunt ze gemakkelijk van elkaar afhalen, waardoor het typische pluk-effect ontstaat.
zij aanzicht van een monkey bread met karamel en pecannoten erover heen

Veel voorkomende vragen


Kan ik de patentbloem vervangen door een ander soort meel?

Voor het maken van brood heb je bloem nodig waarmee je glutenvorming creëert. Je kunt het dus niet vervangen door glutenvrije bloem/meel, dan krijg je gewoon een ander soort brood. Wil je geen witbrood maar een bruin brood maken, dan kun je een deel van de bloem vervangen door (volkoren tarwe) meel. Hou er wel rekening mee dat je brooddeeg dan wellicht iets meer vocht nodig heeft.

Kan ik de droge gist ook vervangen?

Dit broodrecept is op basis van droge instant gist, wat ervoor zorgt dat je brood gaat rijzen. Je kunt dit vervangend door verse gist. Neem dan 3x het gewicht aan droge gist voor je verse gist hoeveelheid. Gist is een ander rijsmiddel dan bakpoeder of bakingsoda dus dat kun je niet als vervanger gebruiken en vervang daardoor dus niet de bloem door zelfrijzend bakmeel. Je zou de gist kunnen vervangen door desem, maar hou dan rekening met de werkwijze die voor desembrood geldt. (ik heb daar nog onvoldoende ervaring in om die tips met je te delen)

Hoe bewaar ik monkey bread

Dit brood is echt het allerlekkerste wanneer het nog een beetje warm is. Pas op met het brood wat direct uit de oven komt, met name de karamel is heet! Dus laat het altijd eerst flink afkoelen. Wil je het brood op een later tijdstip gebruiken, verpak het dan goed in een luchtdichte bak of plastic zak.

Op welke ovenstand bak je dit?

Dit brood bak ik op onder- en bovenwarmte. Heb je alleen een oven met hetelucht functie, lees dan hier hoe je de oventemperatuur aanpast. Ik zet de vorm zo in het midden van de oven, dat het midden van de vorm ook in het midden van de oven staat.


een monkey bread met karamel en pecannoten op een wit bord, waarbij een aantal stukjes vanaf zijn gehaald
Zij detail close up van een karamel pull apart brood

Monkey Bread, plukbrood met karamel en pecan

Een feestelijk brood om steeds weer een plakkerig karamel bolletje vanaf te plukken. Het is heerlijk sticky en superlekker door de karamelsaus en pecannoten. Perfect voor een feestelijk ontbijt of brunch
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 55 minuten
Gang: bread, Breakfast, brood, brunch, lunchgerecht, Ontbijt
Keuken: American, Amerikaans
Porties: 8
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • Tulbandvorm (2,4 liter)
 • (meng) kom om het deeg in te laten rijzen
 • huishoudfolie of iets anders om de kom tijdens het rijzen af te dekken
 • 2 steelpannen

Ingrediënten

Deeg

 • 450 gram patentbloem
 • 9 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 20 gram suiker
 • 1 ei op kamertemperatuur
 • 225 ml melk op kamertemperatuur
 • 60 gram boter op kamertemperatuur

Karamelsaus

 • 110 ml slagroom
 • 130 gram suiker
 • 20 gram honing
 • 20 ml water
 • 80 gram boter
 • snuf zout
 • 75 gram pecannoten grof gehakt

Overig

 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1,5 tl kaneel
 • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Deeg maken

 • Doe de bloem met het zout, de gist, de suiker in een kom en meng door elkaar.
 • Voeg het ei en de melk toe en kneed in ca 10 minuten tot een soepel brooddeeg.
 • Voeg als laatste de zachte boter toe en kneed het in het deeg totdat het volledig opgenomen is en je een vliesje van het deeg kunt trekken.
 • Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom.

1e rijs

 • Dek de kom met het deeg af en laat het deeg in ca 1 uur rijzen totdat het verdubbeld is

Karamelsaus maken

 • Maak ondertussen de karamelsaus door in 1 steelpan de room te verwarmen en in een andere steelpan de suiker, het water en de honing aan de kook te brengen.
 • Kook het suikermengsel op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
 • Zet het vuur laag en voeg de warme room toe. Pas op, het zal flink gaan bruisen en omhoog komen en is goed heet!
 • Roer voorzichtig door totdat je een gladde egale karamelsaus hebt.
 • Haal de karamelsaus van het vuur en roer er de fijngehakte pecannoten door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voorbereiden om te bakken

 • Vet de tulbandvorm in met boter.
 • Verdeel de helft van de pecan karamel saus over de bodem van de tulband vorm.
 • Meng in een kom of diep bord de basterdsuiker met de kaneel.

Brood vormen

 • Wanneer het brooddeeg voldoende gerezen is, verdeel je het deeg in kleine stukjes ter grote van een druif.
 • Bol de kleine stukjes deeg op en wentel ze allemaal door de kaneel-basterdsuiker.
 • Doe de helft van de broodbolletjes in de vorm.
 • Verdeel de rest van de pecan karamelsaus over die brood bolletjes.
 • Doe daarna de rest van de broodbolletjes in de vorm.

2e rijs

 • Dek de tulbandvorm af met folie en laat deze op een warme plek nog 45 minuten rijzen.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 180C

Bakken

 • Bak het monkey bread n ca 40 minuten gaar en goudbruin. Indien de bovenkant te snel gaat en dus te donker wordt, kun je dat afdekken met aluminiumfolie.

Serveren

 • Laat het monkey bread na het bakken nog ca 5 minuten in de vorm zitten, voordat je het eruit haalt.
 • Stort het nog warme monkey bread op een bord.
 • Je kunt het brood daarna warm of op kamertemperatuur serveren.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je! Alle karamelrecepten vind je hier, broodrecepten staan hier en heb je nog pecannoten over, dan kun je die gebruiken in deze recepten. Mijn favorieten zijn oa deze tips:

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.