Het is herfst en dus is het volop bramen seizoen. Tijd voor een lekker bramen recept dus. Dit één-persoons macarontaartje met bramen is een prachtige manier om ze volop de hoofdrol te geven! Ga zelf leuk bramen plukken of haal mooie exemplaren nu uit de winkel

Bramen zijn inheemse planten in Europa, dat wil dus zeggen dat de braam een echte europese fruitsoort is. Toch verbaasde ik me in Zuid Amerika, toen ik daar woonde, er over dat de braam daar zo goed te krijgen was.

Sterker nog, daar waar wij in Nederland als standaard smaak vaak voor aardbeien kiezen (denk aan yoghurt, ijs, milkshakes etc) daar zie in Zuid Amerika dat de braam één van die standaard smaken is. Al heet hij daar ‘Mora’. Dus dit macarontaartje met bramen noem ik daarom ook ‘Macaron Mora’.

bovenaanzicht van een eenpersoons macarontaartje met bramen

Zowel in toetjes als gewoon op de markt, de braam is in Zuid Amerika echt overal te vinden! Grote verschillen zijn er niet, behalve dat ze vaak net ietsje groter zijn en vaak iets zoeter dan de (wilde) braam die wij hier kennen. Door dat wij in Nederland een kort bramen seizoen hebben, wordt er dus veel vanuit Zuid Amerika geïmporteerd zodat het seizoen voor de verkrijgbaarheid verlengd kan worden.

Sinds de Zuid-Amerika tijd ben ik de braam als smaakmaker dan ook echt gaan waarderen en nu ze weer volop in het seizoen zijn, is het dus tijd om wat meer bramen recepten te gaan maken!

Macarontaartjes met bramen

Dit eenpersoons macarontaartje met bramen is dan ook een heel mooi recept om ze echt luxe in de hoofdrol te zetten! Wanneer je echt prachtige exemplaren te pakken hebt, is het zonde om ze in een bramenjam, puree of een taart te verstoppen.

Macarons kun je natuurlijk als een soort los luxe koekje maken, maar wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt, kun je er ook superfijn mee variëren! Maak ze eens iets groter zodat je er deze leuke bramen taartjes van kunt maken.

Het principe van macarons maken is bij deze grotere macarons precies hetzelfde, alleen moet je de baktijd iets in de gaten houden, want ze hebben vaak iets meer tijd nodig om te bakken.

Deze bramen macaron taartjes zijn niet alleen met verse bramen gevuld maar ook met een heerlijke ganache montée van bramen. Ganache montée is een ganache die je luchtig opklopt. Door wat meer room én een fruitpuree toe te voegen kun je ‘m opkloppen ‘als slagroom’ en krijg je een heerlijk zachte vulling.

twee macarontaartjes met bramen

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor deze bramen macaron taartjes?

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

 • Macaron schelpen
  Voor het maken van macarons kun je kiezen uit twee technieken. De koude methode of de methode met kookschuim. Onderstaand recept is op basis van kookschuim, maar wil je liever de koude methode gebruiken, kijk dan even naar dit recept. Zorg voor goede kwaliteit amandelmeel! Extra tips voor het maken van macarons vind je hier en hier
 • Bramen
  De braam is hier de ster in het gerecht dus zoek voor de decoratie echt mooie bramen uit! Verse dus en niet exemplaren uit de vriezer. Voor de bramenpuree kun je kiezen voor kant en klare bramenpuree, maar die is meestal alleen bij de groothandel in het vriesvak te vinden. Ga je de puree zelf maken, kijk dan hier even hoe je dat doet en hiervoor kun je gerust minder mooie of diepvries exemplaren kiezen.
 • Witte chocolade
  De witte chocolade is hier zowel de zoetmaker als een structuurbouwer in je crème. Ik werk zelf met kwaliteits chocolade, maar je kunt hiervoor ook prima deze chocolade kiezen. Een reep uit de winkel kan, maar bevat vaak meer suiker en toevoegingen dus dat heeft niet de voorkeur.
 • Slagroom
  Hiervoor neem je ongeslagen room zonder suiker. Hiervoor kun je zowel de dagverse als houdbare variant kiezen. Hoe hoger het vetpercentage (minstens 30%, liever 35% of 40%) deste beter.
 • Decoratie
  Om je gebakje echt af te maken is een extra decoratie wel zo mooi. Je kunt extra bramen hiervoor nemen, maar als je bramen die in de macaron zitten niet allemaal even groot zijn, kun je de afsnijdsels daarvoor ook gebruiken. Door wat groen toe te voegen, haal je de kleur wat meer op. Ik gebruik zelf graag verveine wat ik gewoon in de tuin heb staan. Daarnaast is een decoratie van fondant of chocolade een mooie toevoeging.

Benodigde bakspullen

 • Bakpapier
  Macarons kun je zowel op een siliconenmatje of bakpapier bakken, maar aangezien je nu niet een standaard maat gebruikt is het handig om een stuk bakpapier te gebruiken en daarop cirkels te tekenen van 6 cm. Gebruik daarvoor een koekjesuitsteker of een glas met de juiste maat en teken zo de rondjes op het bakpapier zodat je een maat hebt. Vergeet dan niet het papier om te draaien, zodat je geen macarons krijgt met penafdruk 😉
 • Spuitzak met rond spuitmondje
  Voor het vullen van een macaron gebruik je het beste een rond spuitmondje wat niet te groot is. Ik gebruik zelf maat 8 (mm), heb je die niet, gebruik dan liever een kleinere dan een grotere.
 • Materiaal voor het maken van de macarons
  Afhankelijk van welke methode je kiest heb je eventueel een thermometer nodig en steelpan voor de suikersiroop. Voor het opkloppen van het eiwitschuim is een staande mixer heel erg handig en anders een handmixer. Een goede stevige, maar flexibele spatel is wenselijk voor het macaroneren.
 • Kleurstof
  Voor het kleuren van de macarons heb je kleurstof nodig. Gebruik daarvoor een kleurstof op basis van gel of cacaoboter. Voeg niet teveel kleurstof toe, want zeker bij vloeibare kleurstoffen kan dat ervoor zorgen dat je macarons niet goed lukken en rimpels krijgen op de schelp.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

 • Maak de vulling, een ganache montée, een dag van te voren. Je maakt als het ware een gewone witte chocolade ganache, maar dan met iets andere verhoudingen en met de toevoeging van fruitpuree voor smaak en kleur. Laat het een nacht goed afkoelen in de koelkast, zodat je het de volgende dag als slagroom kunt opkloppen tot een mooie luchtige vulling.
 • Hou er bij het opkloppen van de ganache montée rekening mee dat het grootste deel slagroom en fruitpuree is. Het is dus een zachte vulling als het te warm wordt. Koud gebruiken om op te kloppen en koud wegleggen dus! Als het te warm wordt, kan het gaan schiften.
 • Macarons maken kan op verschillende manieren. Mijn voorkeur gaat naar de methode met kookschuim, waar je hier alle tips over kunt lezen. Bevalt de koude methode je beter, dan kun je dit recept gebruiken.
 • Vul de macarons ruim voor serveren zodat ze nog even op kunnen stijven in de koelkast zodat je een mooi stevig mini taartje hebt.

Veel voorkomende vragen


Kan ik de bramen vervangen?

Je kunt dit recept natuurlijk ook met ander fruit maken. Frambozen zijn hiervoor ook heel geschikt.

Hoe bewaar ik het

Omdat de vulling voor een groot deel uit slagroom bestaat én je werkt met vers fruit bewaar je deze macarontaartjes in de koelkast. Je kunt ze 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, laat ze dan langzaam in de koelkast ontdooien.

Hoe maak ik dit recept glutenvrij

Macarons zijn glutenvrij en de vulling ook.

Op welke ovenstand bak je dit?

Macarons bak ik op onder en boven warmte (en 1 plaat tegelijk)

Kan ik ook diepvries fruit gebruiken?

Voor de vulling (ganache montée) kun je wel diepvries fruit gebruiken. Voor de losse bramen in de macaron en die als decoratie er boven op zijn verse bramen noodzakelijk. De diepvries bramen zullen te nat worden na ontdooien.


close up van een macarontaartje met bramen welke gevuld is met verse bramen, een roze bramenganache en gedecoreerd met wat ganache, braam en een fondantbloemetje
close up van een eenpersoons paars macarontaartje met bramen en bramen ganache vulling

Macarontaartje met bramen

Eénpersoons macarontaartjes gevuld met verse bramen en een bramencrème.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 45 minuten
Gang: gebak
Keuken: frankrijk, French
Porties: 7
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • bakplaat met bakpapier
 • spuitzak
 • spuitmondje nr 8

Ingrediënten

Voor de macarons

 • 75 gram amandelmeel
 • 75 gram poedersuiker
 • 28 gram eiwit
 • paarse kleurstof op gelbasis
 • 75 gram suiker
 • 25 gram water
 • 28 gram eiwit

Voor de vulling

 • 150 gram witte chocolade
 • 75 gram bramen puree
 • 225 gram slagroom
 • 35 stuks bramen

Decoratie

 • enkele bramen
 • verveine of andere eetbare blaadjes
 • fondant bloemetjes

Bereidingswijze

Vulling (ganache montee) maken

 • Smelt de witte chocolade met de bramen puree en doe daar de vloeibare (dus on opgeklopte slagroom bij). Roer goed door totdat het goed gemengd is en zet het een nacht in de koelkast.
 • Klop de volgende dag je bramen ganache op zoals je slagroom opklopt en doe dat in een spuitzak met het ronde spuitmondje. Leg koel weg tot gebruik.

Macarons maken

 • Maal het amandelmeel met de poedersuiker fijn en doe in een kom. Spatel het eerste deel eiwit erbij totdat er een spijsachtige massa ontstaat. Kleur deze met de paarse kleurstof tot je de gewenste kleur hebt.
 • Doe de suiker met het water in een steelpan en verwarm dit op middelmatig vuur. Doe het 2e deel van de eiwitten in de staande mixer. Zodra het suikermengsel ca 115C is zet je de mixer aan op middelhoge stand en klop je de eiwitten op totdat het suikermengsel 118C is. Giet de hete suikersiroop langs de rand van de kom (zodat je de garde niet raakt) bij de eiwitten terwijl de mixer nog gewoon klopt. Klop het tot een meringue totdat het niet meer warm aanvoelt. Als het goed is heb je dan een stevige meringue.
 • Meng eerst ongeveer 1/4 tot een 1/3 van het eiwitschuim door de amandelpasta om het wat slapper te maken. Voeg dan in 1 of 2 delen de rest van de meringue toe en spatel het door de amandelpasta. Spatel net zolang door tot het beslag weer begint te glimmen en het in één vloeiende beweging van de spatel afglijdt. Als je met het afglijdende beslag de vorm van een 8 kunt maken in de kom en dit langzaam wegloopt is je beslag klaar en doe je het over in een spuitzak met een rond spuitmondje.
 • Spuit gelijke rondjes van ca 6 cm op de bakplaat. Spuit ze net zoals gewone kleinere macarons, dus vanuit het midden en maak geen spiralen/ronde beweging voor een strak rond resultaat. Spuit ze niet recht onder elkaar maar 'dakpansgewijs' voor een betere verdeling van de warmte en lucht tijdens het bakken.
 • Laat de plaat met macarons ca 15 minuten staan om mooi glad uit te vloeien. Verwarm ondertussen de oven voor op 150C (hete lucht stand).
 • Bak de macarons in ca 15-16 minuten gaar. Haal na het bakken direct het bakpapier met de macarons erop van de bakplaat af en schuif (met papier en al) op een rooster om volledig af te koelen.

Samenstellen

 • Zoek mooi passende sets van gelijke macarons bij elkaar en vul de helft met de bramen ganache montee. Spuit daarvoor in het midden een dot vulling en dan vanaf de zijkanten steeds banen naar het midden. Laat voldoende ruimte tussen de banen over om een braam te kunnen plaatsen. Zorg ervoor dat de vulling ongeveer net zo hoog is als een braam.
 • Snij per macaron de bramen op gelijke hoogte en verdeel ze op over de lege plekken aan de zijkant van de macaron. Zet het andere deel van de macaron erop en decoreer deze desgewenst met nog wat vulling, een stukje braam en verdere decoratie.
 • Bewaar in de koelkast tot serveren, dan kan de vulling ook nog een beetje opstijven.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

2 REACTIES

 1. Hey! Er staat 2x 28 gram eiwit in het recept. Klopt dit is of dit een foutje? Er staat wel dat er het eiwit er in 2 delen in moet? Eerste deel is 28 gram en tweede deel is 28 gram? Of het eerste deel is 14 gram en tweede deel is 14 gram?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.