Voor veel recepten in de patisserie wordt gebruik gemaakt van fruitpuree. Fruitpuree kun je vaak per liter bevroren kopen en daarmee heb je een mooie gladde hoeveelheid fruit zonder pitjes of schil om je gebak mee op smaak te brengen. Maar wat nu als je dat niet hebt? Dan kun je zelf fruitpuree maken.

Fruitpuree is verkrijgbaar bij veel groothandels. Het bekendste merk is wel Boiron, maar kijk ook eens bij de toko voor bevroren fruitpulp of blikjes fruitpuree. Wanneer je geen toegang hebt tot de groothandel en geen fruitpuree in de buurt kunt kopen dan kun je het ook zelf maken. Nu klinkt dat natuurlijk heel eenvoudig: fruit pureren en klaar! Toch wil ik je nog even een paar tips meegeven.

Hoe maak je fruitpuree

Snij de gewenste fruitsoort in gelijke stukjes en doe in een pan. Zet de pan op het vuur en verwarm het al roerend totdat het kookt. De fruitsappen komen nu vrij, het fruit wordt zacht en het zal uiteenvallen in puree. Laat het (afhankelijk van de hoeveelheid) 2-10 minuten voorzichtig iets inkoken. Hierdoor verdampt een deel van het vocht en hou je een geconcentreerdere smaak over.

Om er een gladde puree van te maken kun je het pureren in de blender, maar ik gebruik het liefst mijn staafmixer hiervoor. Haal de fruitpuree door een zeef zodat je eventuele pitjes en restanten van de schil eruit filtert en je een mooie gladde puree overhoudt. Laat afkoelen, portioneer en vries desgewenst in.

A la minute maken?

Door het verwarmen van het fruit verlies je iets aan vocht en wanneer je het ook nog door een zeef haalt zul je nog iets aan gewicht verliezen. Wanneer je per recept fruitpuree wil maken, hou er dan rekening mee dat je iets meer vers/diepvries fruit gebruikt dan de hoeveelheid die aangegeven is in het recept.

Vers of Diepvries fruit voor je fruitpuree?

Fruitpuree kun je zowel van vers fruit als van diepvriesfruit maken. Hou er bij vers fruit wél rekening mee hoe rijp het is, want dat maak nogal verschil in de smaakbeleving. Het mooiste is natuurlijk vers fruit wat zelf geplukt is uit eigen tuin of door wildplukken. Ook op de markt is er soms een goede deal te maken met fruit wat goed rijp en vol van smaak is. Wanneer je fruit uit de supermarkt moet kopen, is diepvries vaak goedkoper en van constantere kwaliteit.

Wel of geen suiker?

Hoe puurder de smaak, deste beter. Toch kan vers fruit soms wat zuur uitvallen (bv frambozen) waardoor een klein beetje suiker dan wel helpt. Mijn voorkeur gaat uit naar fruitpuree maken zonder suiker, in het recept waarin je het verwerkt kun je gemakkelijker suiker toevoegen dan een teveel eruit halen 😉

Hoe te bewaren?

Wanneer je vers- of diepvriesfruit verwerkt tot puree zonder suiker, zitten er dus geen conserveringsmiddelen in. Ook met max zo’n 5% suiker is dat niet voldoende om het fruitpuree lang houdbaar te houden. Invriezen is dan ook de beste optie. Verpak het in porties van 50 of 100 gram, dan heb je voor de meeste recepten genoeg aan 1-2 pakjes. Wanneer je het plat in diepvrieszakjes bewaard, stapelt het gemakkelijk in de vriezer en is het lekker snel ontdooid. Deze diepvrieszakjes kun je meerdere keren gebruiken.

Fruitpuree maken, 2 voorbeelden van diepvries fruitpuree boiron

Fruitpuree kant en klaar kopen? Let hier dan op:

Fruitpuree is in verschillende soorten te krijgen. Kun je wel kant en klare fruitpuree vinden let dan wel even op het volgende:

  • Is je fruitpuree puur van het fruit wat je nodig hebt of is het ‘aangelengd’ met andere fruitsoorten zoals appel
  • Hoeveel suiker zit er in?
  • Hoe kun je het bewaren? (zit het in blik, pot of is het bevroren)

De bekendste zijn de liter verpakkingen van Boiron die je in de vriezer van een horeca groothandel als Hanos vindt. Die bieden echter zowel wel de pure als de licht gezoete variant aan. Meestal gaat het om puree wat met zo’n 5% suiker gezoet is. Niet heel erg zoet en het haalt de smaak vaak ook wel wat op. Let er wel even op welke je hebt en proef tijdens het maken van je recept, want misschien moet je het totale suikergehalte iets aanpassen in het recept.

Er zijn nog veel meer andere soorten groente- en fruitpurees op de markt. Bij de toko vind je blikjes, merken als Monin hebben fruitpuree’s in fles. Die zijn wel beperkt houdbaar en gezoet. Daarnaast heb je ook fruitpuree in de vorm van ‘knijpfruit’ voor kinderen. Die laatste is echter anders samengesteld én flink verhit, waardoor die qua smaak niet direct geschikt is om thuis te gebruiken.

Recepten waarbij fruitpuree handig is

3 REACTIES

  1. Dank voor het delen van dit recept, kan dit fruitpuree gebruikt worden om bonbons mee te vullen of moet ik dan nog iets extra’s toevoegen?

  2. Ik zoek om zelf puree te maken omdat die in de winkels nogal prijzig zijn, hiet zou dienen om ganache van witte chocolade wat fruitsmaak aan toe te voegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.