Wanneer Levine van Doorne met een nieuw broodboek komt, dan weet ik dat ik die wil hebben. Het nieuwste boek heet ‘Vlechtbrood uit eigen oven’ en leert je de meest mooie vlechtbroden maken. Ik ben gestart met een viervlecht brood. Met een prachtig resultaat, wat smaakt naar meer!

Broodbakken is een kunst op zich en als je het van iemand wil leren, dan is Levine van Doorne hét adres! Haar boeken zijn echt gericht op alle niveau’s van thuisbakkers, waardoor je met haar collectie boeken een wereld aan kennis én recepten in huis hebt waar je jaren mee vooruit kunt!

Het nieuwste boek gaat over vlechtbroden en daarmee is het boek nét even wat anders dan voorgaande boeken. In dit boek vind je namelijk niet alleen maar recepten, maar ‘slechts’ 12 basis recepten en 24 zoete en hartige broodrecepten. De focus ligt écht op hoe je de verschillende vlechten maakt en dat kan natuurlijk met elk broodrecept naar keuze.

coverfoto van het boek 'vlechtbrood uit eigen oven'

Boekentip: VLECHTBROOD UIT EIGEN OVEN

Het doel van de boeken van Levine moge duidelijk zijn: jou stap voor stap leren hoe je de lekkerste broden maakt. Met dit nieuwste boek zorgt ze er ook nog eens voor dat je ook de mooiste broden op tafel zet! Want laten we eerlijk zijn, vlechtbroden zien er enorm mooi en indrukwekkend uit!

Wanneer je brood kunt bakken, kun je ook vlechtbroden maken. Zeker wanneer je handige vlechtschema’s hebt en laat dit boek daar nu bomvol mee staan. Of je nu met 3 strengen of zelfs met 9 strengen aan de slag wil, in dit boek vind je diverse variaties met veel handige stap voor stap foto’s zodat het vlechten niet kan mislukken!

Inhoud van dit boek

Ook al ligt de focus op het vlechten met brood, toch start dit boek weer met de broodnodige informatie voor het maken van lekker brood. Alles wat je nodig hebt aan bakmateriaal en ingrediënten wordt benoemd. Wat ook alweer nodig is voor een goed geslaagd brood vind je in Levine haar 10-stappenplan voor brood bakken, waarbij het vormen van broodstrengen extra wordt uitgelicht met extra handige tips voor het vlechten.

Zo kun je direct met dit boek aan de slag, ook wanneer je haar eerdere boeken niet hebt. Ben je echter een starter op het gebied van broodbakken, dan is het wél aan te raden om ook met haar eerste en tweede boek aan de slag te gaan. Die staan namelijk bomvol kennis over broodrecepten en zullen het broodbakken alleen maar gemakkelijker maken. Maar ook zonder die boeken kun je dus met dit Vlechtbroden boek aan de slag.

inhoudsopgave van het boek 'vlechtbrood uit eigen oven '

De basis recepten voor de verschillende vlechtbroden

Na alle handige broodbak-informatie start het boek met maar liefst 12 basis recepten voor brood. Van een simpel beginners witbrood recept tot heerlijk rijke luxere brooddegen.

Daarnaast is er aandacht voor brooddegen zonder ei, suiker of lactose, waardoor bijna iedereen met deze recepten aan de slag kan.

Elk recept wordt bovendien nog eens verdeeld in een klein, middel of groot recept. Niet alleen handig voor de hoeveelheid brood die je wil bakken, maar ook omdat een brood met veel strengen nu eenmaal een groter recept nodig heeft dan een brood met 3 strengen deeg.

Met hoeveel strengen wil je vlechten?

Wanneer je denkt dat een vlecht uit drie strengen bestaat, dan gaat er met dit boek een wereld voor je open! Want de vlecht-hoofdstukken zijn maar liefst opgedeeld van een drievoudige vlecht naar vlechtbroden met wel 9 strengen!

Zo kun je met dit boek drie verschillende 3-vlechten maken, zeven soorten 4-vlechten, vijf variaties op een 5-vlecht en vijf soorten 6-vlechten.

Heb je dit onder de knie en raak je niet snel verward met al die strengen brood, ga dan de uitdaging aan voor de broden met een 7-vlecht, een 8-vlecht of zelfs een 9-vlecht brood!

Zoet of hartig brood?

Als start kun je het beste met de basis-recepten beginnen, maar wanneer je het broodmager en vlechten eenmaal een beetje onder de knie hebt kun je nog eens met 24 heerlijke zoete en hartige broodrecepten aan de slag.

Of je het deeg nu een smaakje geeft of de broodjes een vulling geeft, alle recepten die als laatste in het boek worden genoemd zijn super inspirerend en zullen ontzettend feestelijk op tafel staan. Zoete of hartige babka’s, borrelbroden of heerlijke broden voor de feestdagen, aan alles is gedacht! Bovendien laten deze recepten ook nog eens een paar leuke vlecht-variaties zien.

Voor wie is dit boek geschikt?

Of je nu graag brood wil leren bakken of al jaren brood bakt, alle boeken van Levine van Doorne zijn pareltjes om in huis te hebben. Niet alleen deelt ze heerlijke recepten, maar ook om de vele kennis die ze deelt. Bovendien bevat het boek hele duidelijke foto’s én heeft dit exemplaar ook nog eens prachtige illustraties, waardoor het ook nog eens een mooi boek is!

Dit vlechtbrood boek is natuurlijk een fantastisch boek om te hebben voor de iets ervarener broodbakkers, die van een ‘gewoon’ brood wat bijzonders wil maken. De stap voor stap foto’s zijn zó duidelijk, dat ook jij de prachtigste vlechtbroden kunt maken.

Wanneer je als beginnende broodbakker aan de slag wil met vlechtbroden zal je dat zeker gaan lukken met die duidelijke foto’s. Met name de foto’s met de gekleurde strengen, maken heel veel duidelijk over de iets ingewikkelder patronen.

Een goed brood bakken vergt echter wel kennis en ervaring. Het is fijn dat ook in dit boek duidelijk uitgelegd wordt hoe alle stappen van het broodmaker werken. Kort en bondig deelt Levine weer heel veel kennis met je. Wil je echter nog beter begrijpen hoe broodbakken en broodrecepten werken? Dan zijn de eerste twee boeken ook aan te raden naast dit boek, al zijn ze niet noodzakelijk om met dit boek aan de slag te gaan.

snapshot uit vlechtbrood uit eigen oven, sectie hartig brood

Conclusie

Hoe kan het ook anders, wederom een pareltje van een boek. Levine verstaat de kunst om voor elke thuisbakker het broodbakken duidelijker te maken. Ondanks dat dit haar vijfde boek is, wordt de basis niet vergeten en staat het boek weer bomvol kennis over broodbakken en kan iedereen hiermee aan de slag.

De vele stap-voor-stap foto’s van de verschillende vlechten maken dat je de draad bijna niet kwijt kunt raken tijdens het vlechten, zeker wanneer de foto’s ook nog eens met gekleurde broodstrengen zijn gemaakt.

Ik maakte als eerste een viervlechtbrood en was verrast hoe ook ik een prachtig vlechtbrood op tafel kan zetten. Ik denk dat jij, net als ik, met dit boek enorm veel zin krijgt in het maken van brood en het verder ontwikkelen van je ervaring op het gebied van broodbakken!

Daarnaast is het een ideaal naslagwerk voor iedereen die graag vlechtbroden wil maken.

Waar vind ik dit boek?

Vlechtbrood uit eigen oven
Levine van Doorne
Forte culinair
Uitgave november 2022
ISBN 9789000383719 
€ 27,99

Je kunt het boek hier bij Bol.com bestellen en dan heb je het heel snel in huis! Het boek is ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

De andere succesvolle boeken van Levine van Doorne zijn:

Dit artikel bevat affiliate links. Wat dit precies is en hoe ik daarmee omga lees je in de Disclaimer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.