Regelmatig brood bakken is niet alleen ontzettend leuk, maar laat je ook zien hoe veelzijdig broodbakken is. Om wat variatie in je broodbakken te maken zijn vlechtbroden ontzetten leuk om te maken. Ik maakte voor het eerst een prachtig viervlecht brood, met hulp van Levine van Doorne’s nieuwste boek “vlechtbrood uit eigen oven”.

Wanneer je graag brood wil leren bakken is oefening de allerbeste methode. Broodbakken heeft verschillende stappen die allemaal nogal belangrijk zijn om tot een goed brood te komen.

Allereerst de juiste ingrediënten, maar ook bij het kneden, opbollen, rijzen en bakken komt het nogal precies. Want niet alleen de techniek daarbij is belangrijk, maar ook tijd en temperatuur. En aangezien die per dag verschillen, komt dus veel ‘op het oog en gevoel’ aan en dat vergt kennis en ervaring. Veel lezen, maar vooral veel brood bakken dus!

Ik ben zelf de routine van het broodbakken weer wat aan het oppakken, omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind om te doen. Bovendien is vers gebakken brood het allerlekkerste én brengt het een heerlijke geur in je huis.

Toen het nieuwste boek van Levine van Doorne op de mat viel, wist ik het zeker: mijn volgende broden worden prachtige vlechtbroden! Om niet al te moeilijk te beginnen, start ik met een vier-vlecht brood. Hiervan zijn er verschillende variaties te vinden.

gebakken viervlecht brood met sesamzaad

VIERVLECHT BROOD MET SESAMZAAD

Een viervlecht brood is een brood wat je maakt met vier strengen brood. Om het vlechten wat gemakkelijker te maken, kun je twee strengen door sesamzaad wentelen. Bovendien geeft dat ook nog eens een heerlijke smaak aan het brood.

Dit vlechtbrood maak je met een eenvoudig witbrood recept, maar kun je ook prima maken met een broodrecept voor bruinbrood of een brooddeeg met een smaakje of vulling erin.

viervlecht brood met sesamzaad, waar een aantal plakken vanaf gesneden zijn

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om dit viervlecht brood te maken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Bloem
  Witbrood maak je van tarwebloem, kies indien mogelijk voor patentbloem. Dat heeft een iets hoger eiwit gehalte waardoor glutonstructuren gemakkelijker te vormen zijn. Ik haal mijn broodmeel het liefst bij de molenwinkel hier in het dorp. Heb jij die luxe niet, dan kun je broodmeel van de molen oa online bestellen via Baktotaal Bouwhuis of rechtstreeks bij de Zuidmolen.
 • Gist
  Om brooddeeg te laten rijzen heb je gist nodig. Ik gebruik zelf het liefste gedroogde gist, want dat kun je wat langer bewaren. Gebruik je liever verse gist, neem dan 3x de hoeveelheid gedroogde gist. Met de hoeveelheid gist in een broodrecept kun je variëren. Hier is dus geen standaard voor. Hoe meer gist, deste sneller rijst je brood. Minder gist zorgt weliswaar voor een langere rijstijd, maar zorgt ervoor dat je deeg beter kan ontwikkelen wat ten goede komt aan de smaak.
 • Zout
  Zout geeft smaak aan je brood, maar heeft ook invloed op de structuur van je brood. Zout houdt vocht vast én heeft een positieve werking op het vormen van je glutennetwerk. Het zoutpercentage in brood zit tussen de 1,5% en 1,8%
 • Vocht (melk)
  Vocht is het beste broodverbetermiddel wat er is en met name water. Toch kun je water prima vervangen door bijvoorbeeld melk. Melk geeft niet alleen smaak aan je brood, maar zorgt ook voor een zachte korst. Wil je brood liever met water maken, dan heb je vaak iets minder water nodig voor een goed soepel deeg. Hoeveel vocht je precies nodig hebt, kan afhangen van je bloemsoort. De ene soort neemt nu eenmaal wat meer vocht op dan het andere. Werk je met een voor jou nieuwe meelsoort, voeg dan niet direct al het vocht toe maar kijk wat je deeg op kan nemen. Heel veel vocht geeft een luchtiger brood, maar zorgt ook voor een slapper en plakkeriger deeg wat lastiger te bewerken is.
 • Boter
  Boter zorgt in dit deeg voor een iets rijker deeg én een mooie zachte korst.
 • Suiker
  Suiker voeg je toe aan het deeg als ‘voeding’ voor de gist. Het is maar een klein beetje en het helpt de werking van de gist. Hierdoor krijg je dus niet een zoet brood, maar is het puur een hulpstof..
ingredienten voor brood: bloem, boter, gist, suiker, zout en melk

Benodigde bakspullen

 • Bakplaat
  Dit vlechtbrood is een vloerbrood en bak je dus op de bakplaat.
 • Keukenmachine om te kneden (optioneel)
  Om een deeg goed te kneden is een keukenmachine met een deeghaak ontzettend fijn, dat scheelt je een flinke workout! Maar je kunt het deeg ook prima met de hand kneden. Hou er wel rekening mee dat je al gauw 15 minuten flink aan het kneden bent voor een goed deeg.
 • Kom en folie voor tijdens het rijsproces.
  Tijdens het rijzen wil je niet dat je deeg uitdroogt. Laat het dus rijzen in een royale kom, welke goed afgedekt is met folie.
 • Deegroller of rolstok
 • Stappenplan voor het vlechten
  Voor het maken van een vlechtbrood is het handig om een goed stappenplan te hebben hoe je moet vlechten. Het nieuwste boek van Levine van Doorne heeft heel veel verschillende vlechtbroden waarbij er duidelijke stap voor stap foto’s gemaakt zijn van de verschillende stappen.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je een viervlecht brood?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Brooddeeg maken

 • Maak het brooddeeg door alle ingrediënten te mengen en daarna te kneden totdat je een mooi en soepel deeg hebt. Je deeg is voldoende gekneed wanneer je er een vliesje van kunt trekken.
 • Bol het deeg op, zodat je een strakke bol deeg hebt. Door de spanning op het deeg kan het deeg beter rijzen. Laat het circa een uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Het deeg is voldoende gerezen wanneer je vingerafdruk in het deeg blijft staan.
 • Verdeel het deeg dan in vier gelijke porties voor de 4 strengen. Bol deze weer op en laat deze even rusten, zodat je gemakkelijker de strengen kunt vormen.

Strengen vormen

 • Leg een bolletje deeg, met de onderkant naar boven, voor je en rol deze uit tot een lapje deeg wat ongeveer de lengte (of korter) heeft van de streng die je wil maken.
 • Rol het lapje deeg op door vanaf de lange kant op te rollen. Druk de naad goed vast. Rol de streng nog even zodat deze overal even dik is. Dek af en maak de volgende.
 • Rol de strengen stuk voor stuk nog een keer totdat ze de juiste lengte hebben en alle vier gelijk zijn. Je kunt twee strengen door sesamzaad rollen voor een lekkere smaak. Bovendien maakt dat het overzicht tijdens het vlechten ook wat gemakkelijker.

Vlechten van een viervlecht brood

 • Leg de vier strengen naast elkaar, de twee met sesamzaad in het midden. Nummer de posities van de strengen in gedachten van links naar rechts 1 tot 4. Let op: je nummert de positie, niet de streng. Wanneer je streng 1 over de 3e streng legt, wordt de streng die eerst op nummer 2 lag automatisch nummer 1 voor de volgende stap.
 • Knijp de vier strengen boven aan elkaar vast.
 • Stappen voor het vlechten:
  • 3 over 1
  • 4 over 3
  • 2 over 4
  • 1 over 2
  • 3 over 1
  • 4 over 3
  • 2 over 4
  • 1 over 2
  • 3 over 1
  • 4 over 3
 • Knijp aan de onderkant de strengen nu ook samen zodat ze vast zitten en duw de beide uiteinden wat onder het deeg zodat je een mooi uiteinde hebt.

Rijzen

 • Leg het deeg op de bakplaat met eventueel een bakpapiertje eronder.
 • Schuif de bakplaat in een plastic zak of dek het goed af en laat je brood nog ca een uur rijzen. De 2e rijs is klaar wanneer het brood ongeveer verdubbeld is in volume, maar je vingerafdruk nu licht terugveert.

Bakken

 • Start altijd met het voorverwarmen van de oven, doe dit al tijdig tijdens de tweede rijs zodat je oven goed op temperatuur is.
 • Zet de bakplaat in de oven en bak het brood in ca 35 minuten gaar. Wanneer je brood aan de bovenkant te donker wordt, kun je het afdekken met wat aluminiumfolie.
 • Het brood is gaar wanneer de kerntemperatuur 95C is
 • Bestrijk het warme brood met wat zachte boter voor een zachte korst en een mooie glans.

Veel voorkomende vragen


Kan ik de bloem vervangen door meel voor een bruin brood?

Voor een bruin brood kun je de helft van de bloem vervangen door volkorenmeel. Hou er wel rekening mee dat je dan ca 20 gram meer melk nodig hebt.

Kan ik de melk vervangen door water?

Ja dat kan, maar dan heb je wellicht iets minder water nodig. Voeg dus niet direct al het vocht toe, maar hou iets achter.

Kan ik het zout in het broodrecept weglaten?

Wat niet kan… maar je deeg zal er niet beter van worden. Ook zal je brood sneller uitdrogen. Je kunt het zoutpercentage verlagen naar 1,5% (van het bloem bestanddeel). Wanneer je zo weinig mogelijk zout eet, kun je wel zout in je brood gebruiken, maar hou dan rekening met je beleg. Er gaat 8 gram zout in het hele recept, dus per snee zal dit minder dan 0,5 gram zijn.

Hoe bewaar ik het

Brood bewaar je het beste in een papieren of linnen broodzak en niet in plastic.

Op welke ovenstand bak je dit?

Brood bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om dit brood te bakken.


Recept: Viervlecht brood met sesamzaad

gebakken viervlecht brood met sesamzaad

viervlecht brood

een heerlijk vlechtbrood van wit brood met sesamzaad. Een plaatje voor op de broodtafel
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 55 minuten
Gang: bread, Breakfast, brood, brunch, lunch, Ontbijt
Keuken: nederland
Porties: 900 gram deeg
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

Brooddeeg

 • 500 gram bloem tarwe of patentbloem
 • 7 gram instant gist
 • 8 gram zout
 • 10 gram suiker
 • 325 gram volle melk
 • 50 gram boter in blokjes, op kamertemperatuur

Decoratie

 • sesamzaad
 • boter gesmolten, om te bestrijken

Bereidingswijze

Brooddeeg maken

 • Meng de ingredienten voor het brooddeeg en kneed dit in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
 • Bol het deeg op en doe in een met wat olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het brood in ca 1 uur rijzen verdubbelen in volume.
 • Verdeel het brood in vier gelijke delen. Bol elk deel op en laat dit 15-20 minuten afgedekt rusten.

Brood strengen maken

 • Pak een bolletje deeg en leg deze met de onderkant naar boven. Rol het deeg uit tot een brede lap die korter is dan de gewenste lengte van de streng (ca 40 cm).
 • Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een streng en knijp de naad goed dicht. Rol de streng even heen en weer zodat het deeg overal even dik is. Dek af en maak op deze manier van de andere bolletjes ook strengen.
 • Rol 2 strengen door sesamzaad.
 • Leg de strengen naast elkaar, met de sesamzaad strengen in het midden. Knijp de bovenkant van de strengen aan elkaar zodat het goed vast zit.

Vlechten

 • stappenplan voor het vlechten:
  3 over 1
  4 over 3
  2 over 4
  1 over 2
  3 over 1
  4 over 3
  2 over 4
  1 over 2
  3 over 1
  4 over 3
 • Knijp de strengen aan de onderkant aan elkaar en duw de beide uiteinden van je brood iets onder het deeg zodat je mooie uiteinden krijgt.

Rijzen

 • Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat, dek af met folie en laat het deeg nog ca een uur rijzen totdat het weer in volume verdubbeld is.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 220C

Bakken

 • Bak het brood in ca 35 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar wanneer de kerntemperatuur 95C is. Indien je brood te donker wordt aan de bovenkant, kun je het afdekken met wat aluminiumfolie.
 • Haal het brood uit de oven en leg op een rooster. Bestrijk het warme brood direct met gesmolten boter.

Handige tips

Laat het brood volledig afkoelen voordat je het aansnijdt. Maar eerlijk? Wanneer het brood nog warm is en je besmeert het gezouten boter, dan is dat een ware traktatie.
Bewaar het brood in een broodzak. Brood is het lekkerst wanneer het op de dag van het bakken wordt gegeten, maar je kunt het 1-2 dagen bewaren in de broodtrommel.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Bewaar dit recept

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.