Boterkoek is een echt Nederlandse gebaksoort die al heel lang populair is. Na veler verzoek deel ik vandaag het recept voor de Nederlandse boterkoek, je weet wel die ouderwetse boterkoek met een vleugje citroen erin.

Boterkoek is typisch Nederlands. Het is een machtig taartje waar je maar een klein stukje van hoeft. Maar o, wat is het lekker! Het blijkt dat een boterkoek recept echt super eenvoudig en snel te maken is. Het deeg is zo klaar en kan direct de oven in.

Er zijn in andere landen ook wel boterkoeken, maar die zijn toch weer heel anders. Zo heeft een Belgische boterkoek wat meer van een Nederlands koffiebroodje dan de ons welbekende boterkoek.

De klassieke boterkoek variant hoeft geen extra smaakmakers, maar met een beetje vanille of wat citroenzest maak je ‘m toch net even wat lekkerder.

boterkoek waaruit drie kleine puntjes zijn gesneden

OUDERWETSE BOTERKOEK

Boterkoek is een klassiek Nederlands recept wat bestaat uit boter, suiker en bloem. Het wordt in een speciale boterkoek vorm gebakken en heeft traditioneel een ruitpatroon op de bovenkant.

Ook al bevatten sommige recepten wat ei in het deeg, voor de klassieke variant is dat niet nodig. Je gebruikt alleen wat losgeklopt ei voor de bovenkant om de boterkoek een mooi bruin kleurtje te geven.

Een traditionele boterkoek hoort lekker smeuïg te zijn. Toch zijn er ook mensen die het lekkerder vinden als het wat een knapperige boterkoek is. Daar hoef je geen verschillende recepten voor te gebruiken.

Wanneer je onderstaand recept gebruikt krijg je een heerlijk smeuïge en zachte boterkoek. Maar, als je de koek echter wat langer bakt, zal de koek meer garen en krijgt het een iets krokantere en luchtigere structuur.

Hoe lang je precies moet bakken hangt van je oven af. Maak dus gerust aantekeningen bij je recept en je weet exact hoe je welke structuur krijgt in jouw oven.

zij aanzicht van een ronde boterkoek met drie losse smalle puntjes koek

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig: boterkoek bakken

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Bloem
    Voor boterkoek gebruik je gewone tarwebloem. Speltbloem kun je ook prima gebruiken. Gebruik geen zelfrijzend bakmeel voor boterkoek, daar zit bakpoeder in waardoor de koek gaat rijzen en je een hele andere structuur krijgt.
  • Suiker
    Ik gebruik bij voorkeur basterdsuiker voor mijn boterkoek. Basterdsuiker houdt vocht beter vast, waardoor je een fijne smeuïge koek krijgt. Indien nodig kun je een deel van de basterdsuiker ook vervangen door kristalsuiker.
  • Boter
    Boterkoek maak je natuurlijk met boter. Maar welke boter gebruik je precies voor boterkoek? Dat is gewoon een pakje roomboter. Gebruik geen smeerbare boter, want daarmee mislukt je boterkoek. Boterkoek kun je ook met margarine of plantaardige boter maken, maar dat gaat zeker ten kosten van de smaak. Gebruik boter op kamertemperatuur, zodat deze wat zacht is en goed gemengd kan worden met de suiker. Smelt de boter niet, want daarmee verandert de structuur en krijg je een heel ander deeg/beslag.
  • Smaakmakers
    Omdat boterkoek een machtige en zoete koek is, is het goed om een snuf zout in het deeg te doen. Dat brengt de smaak wat beter in balans. Daarnaast zorgt wat citroenrasp voor een iets frissere smaak, dus dat is hartstikke lekker om toe te voegen. Ook wat merg van vanille kan heerlijk zijn om (in plaats van de citroen) toe te voegen.
ingredienten voor boterkoek: bloem, boter, ei, suiker, zout en citroen rasp

Benodigde bakspullen

  • Bakvorm
    Voor het maken van een boterkoek kun je een speciale boterkoekvorm gebruiken. Dit is een dichte bakvorm met daarin een ronddraaiend mesje. Doordat de boter smelt tijdens het bakken heb je een dichte bakvorm nodig, want een springvorm zou kunnen gaan lekken. Maar wanneer de gebakken boterkoek volledig afgekoeld is, is de boter weer opgesteven en hard geworden, waardoor je de koek niet zomaar meer uit de vorm krijgt. Zo’n vorm met een ronddraaiend mesje is dus superhandig. Heb je deze vorm niet, gebruik dan een dichte bakvorm, waarin je op de bodem een passend rondje bakpapier legt.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je boterkoek?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier indien je geen speciale boterkoekvorm gebruikt.
  • Het deeg is vet genoeg, dus je hoeft de vorm niet in te vetten.
  • Zorg dat je boter op kamertemperatuur is.

Deeg maken

  • Doe de boter met de suiker, het zout en citroenrasp in een kom en meng dit goed door elkaar. Dit kun je met de mixer doen, maar je hoeft het niet heel lang en heel luchtig te kloppen.
  • Voeg de bloem toe en kneed het kort tot een samenhangend deeg. Het deeg zal eerst wat droog lijken, maar door de warmte van je handen zal de boter zachter worden en krijg je wel een goed deeg. Het is niet nodig om water of ei toe te voegen om het te laten binden.
  • Druk het deeg in de bakvorm, maak de bovenkant mooi glad met de achterkant van een lepel.
  • Decoreer de boterkoek met een ruitpatroon door met een vork banen in het deeg te trekken. Dit staat niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat het laagje ei niet los gaat laten tijdens het bakken.
  • Bestrijk het met losgeklopt ei.

Bakken

  • Je kunt de boterkoek nu direct bakken, maar je kunt het deeg ook nog een uurtje laten rusten in de koelkast.
  • Door het deeg te laten rusten kan het vocht van de boter beter met de suiker en de bloem mengen, waardoor je een mooiere deeg structuur krijgt.
  • Verwarm ondertussen de oven (dit hoeft niet eerder, want dan kan het deeg sowieso nog even rusten totdat de oven warm is)
  • Vlak voordat de boterkoek de oven in gaat voorzie je het nogmaals van een dun laagje ei.
  • Bak de boterkoek in 30 minuten goudbruin. Wanneer je boterkoek in de koelkast hebt laten rusten bak je ‘m 3-5 minuten langer.
  • De boterkoek is nog heel zacht wanneer de baktijd voorbij is. Laat de koek dus in de bakvorm afkoelen en opstijven. Wanneer je de koek nog warm uit de vorm wil halen, zal deze zeker breken. Geduld dus 😉

Veel voorkomende vragen


Kun je boterkoek met margarine maken?

Ja, je kunt de roomboter vervangen door margarine of plantaardige boter. Hou er wel rekening mee dat je voor een harde variant gaat en niet een smeerbare boter. Roomboter geeft echter wel de specifieke smaak aan de koek, waardoor de smaak wel minder wordt wanneer je een andere ‘boter’ gebruikt.

Hoe moet je boterkoek bewaren?

Boterkoek bewaar je 2-3 dagen in een afgesloten koektrommel in op kamertemperatuur. Wil je het langer bewaren dan kun je het beter in de koelkast zetten. Zo blijft je boterkoek wel 2-3 weken goed. Zorg er wel voor dat de koek in een afgesloten bewaardoos zit, anders droogt de koek uit. Je kunt boterkoek ook invriezen.

Op welke ovenstand bak je dit?

Boterkoek bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om deze cake te bakken.

Ik bak een boterkoek op 180C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.

zij aanzicht van een punt boterkoek

Recept: Hollandse boterkoek

zij aanzicht van een ronde boterkoek met drie losse smalle puntjes koek

Klassieke Boterkoek, naturel smaak

Een ouderwetse boterkoek met een vleugje citroen. Een machtig gebakje, dus je haalt veel stukjes uit een taartje van 22 cm
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: cake, Taart, traktaties
Keuken: dutch, nederland
Porties: 20 smalle stukjes
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • mixer of keukenmachine
  • 1 boterkoekvorm (ca 21-23cm)

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 1/2 citroen alleen de rasp
  • 1 ei losgeklopt om te bestrijken

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed de bodem van de bakvorm indien je niet een speciale boterkoek vorm gebruikt.

Deeg maken

  • Meng de boter met de suiker, citroenrasp en het zout.
  • Voeg de bloem toe en kneed het kort tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant mooi glad.
  • Bestrijk de bovenkant met een dun laagje losgeklopt ei en trek met een vork een mooi patroon in het deeg.
  • Optioneel: laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180C
  • Bestrijk de boterkoek vlak voordat het de oven ingaat nog een keer met een dunne laag ei.
  • Bak de boterkoek in 30 minuten goudbruin.
  • De boterkoek zal nog heel zacht zijn, wanneer je deze uit de oven haalt.
  • Laat de boterkoek afkoelen in de vorm.

Serveren

  • Haal de boterkoek uit de boterkoekvorm door met het draaiende mesje rond te draaien en daarmee de koek los te maken. Gebruik je een gewone vorm, snij de zijkanten dan los en doordat je bakpapier in de vorm hebt gedaan, kun je de koek er zo uit halen.
  • Snij de koek in kleine puntjes, want hij is erg machtig. Je kunt altijd nog een 2e stukje nemen 😉

Handige tips

Boterkoek bewaar je het beste in de koelkast, maar is het lekkerste op kamertemperatuur.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekkere Nederlandse klassiekers!

Bewaar dit recept

2 REACTIES

  1. 5 sterren
    Lekker, snel, gemakkelijk en met maar een paar eenvoudige ingrediënten! 😀
    De smaak was prima, de consistentie wat kruimelig maar dat lag aan mijzelf. Ik had ghee gemaakt en daarvan het onderste laagje boter, met maar een béétje melkeiwitten eraan, voor de koek genomen. De volgende keer neem ik volle boter, wordt vast wat smeuïger. Een volgende keer komt er in ieder geval!

    Vraagje: in mijn beleving krimpt deeg (ook bv. quichedeeg) minder in de oven als je het eerst met vorm en al een half uurtje in de koelkast zet. Is dat ook jouw ervaring?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.