De aardappel kennen we natuurlijk allemaal wel van onze aardappel-groente-vlees maaltijden van vroeger. Tegenwoordig eten we dat wat minder en varieren we meer tijdens de maaltijd. Niet alleen door de aardappel te vervangen, maar ook op de manier waarop we de aardappel eten. In de bak-keuken zien we de aardappel echter weinig terug en dat is jammer, want als ik naar de landen om ons heen kijk is er veel meer mogelijk met de aardappel dan hoe wij ‘m gebruiken. Stop ‘m bijvoorbeeld eens in een brood. Wees gerust, aardappelbrood smaakt niet naar aardappel, maar zorgt wel voor een heerlijk luchtig en zacht resultaat! Ga jij het ook eens proberen?

Een luchtig gevlochten aardappelbrood, wat besmeerd wordt met boter, op een snijplank met een theepot ernaast.

De aardappel, is het nu typisch Nederlands of niet? Tijdens mijn tijd in Zuid Amerika leerde ik in Peru heel veel verschillende soorten aardappelen kennen en het viel me op dat de aardappel daar in Zuid Amerika heel anders in een maaltijd terecht komt dan onze typisch Nederlandse aardappels, groente, vlees maaltijd. Ook in Azië kwam ik de aardappel heel anders tegen. Zo zijn ze in India dol op een platbrood gevuld met spicy aardappel. Hoe goed kennen wij Nederlanders die aardappel eigenlijk en hebben we in al die jaren dat we ‘m stomend in een grote pan op tafel zetten niet heel wat creativiteit laten liggen? Om meer over die aardappel in Nederland te leren kennen, was ik begin deze maand in Erp (NB). Bij aardappelbedrijf Verhoeven stond ik midden in de aardappelvelden waar de aardappelen voor CêlaVíta worden verbouwd. 

aardappelbrood, patesserie.com

Hoe nederlands is de aardappel?

Lekker met de voeten op Nederlandse akkerbouwgrond leerde ik van culinair historica Charlotte Klein dat de aardappel inderdaad rond 1536 vanuit Peru naar Nederland is gekomen. Peru is hét land van de superfoods en naast bv quinoa kunnen we de aardappel eigenlijk ook wel onder superfood scharen. Zo vertelde diëtiste Marieke van de Pavert dat de aardappel niet alleen rijk aan koolhydraten is, maar vooral ook veel vitamines en mineralen bevat zoals vitamine C, B6 en ook kalium. Dan is het toch eigenlijk bijzonder én jammer dat die veelzijdige aardappel bij ons wat naar de achtergrond verschuift tijdens de nederlandse maaltijden. Vol passie vertelden de aardappelboer én de ontwikkelaars van CêlaVíta over de verbouw en ontwikkeling van de aardappelrassen in Nederland en konden we met eigen ogen de oogst van de aardappelen van het land aanschouwen. 

aardappelbrood, patesserie.com

De aardappel heeft eigenlijk altijd een belangrijke plek ingenomen in de Nederlandse maaltijd, maar echt creatief zijn we er zelf niet mee geweest. Wellicht dat dit komt door het calvinistische karakter wat we hier in nederland toch wel wat hebben. Niet teveel opsmuk en ook historisch gezien was de aardappel eerst toch armelui’s eten. Dat zit bij ons dus blijkbaar toch wel aardig diep geworteld. Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik echter dat er in andere landen zoveel meer gebeurd met aardappel. Gelukkig zien we tegenwoordig veel meer variaties en CêlaVíta liet ons die dag ook zien én proeven hoe lekker de aardappel tijdens de maaltijd is. Voldoende keus inmiddels om wat lekkers op tafel te zetten met aardappel! Ook daar zie ik internationale invloeden gecombineerd worden met een voor ons inmiddels echt nederlands product. Eenmaal thuis besloot ik die én mijn eigen wereldse inspiratie er eens bij te pakken en met die aardappel aan de slag te gaan. Want waarom bakken wij er ook niet mee? Via kennissen uit oost-europa viel mijn oog op een ander typisch nederlands gerecht: het brood! 

Aardappelbrood

Aardappel gebruiken in brood is namelijk een fantastisch idee! Doordat de aardappel zetmeelrijk is, voeg je een ingrediënt toe aan het deeg wat er voor zorgt dat het vocht goed opgenomen wordt. Het zetmeel trekt van nature vocht aan en houdt het goed vast. Hierdoor ontstaat een heerlijk zacht brood! Een kliekje aardappelen bewaar ik voortaan om door het brood te doen. Probeer het ook eens en merk het verschil!

Om extra voordeel te halen van het zetmeel uit de aardappel, gebruik ik ook het kookvocht als water in het recept voor aardappelbrood. En gebruik je soms gekruide aardappelen? Dan heb ik binnenkort nog een lekker bakrecept voor je!

aardappelbrood, patesserie.com
aardappelbrood, patesserie.com

Aardappelbrood

Een recept voor aardappelbrood, voldoende voor 1 groot brood, 8 bolletjes of twee kleine broden
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 1 uur 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 55 minuten
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 100 gram aardappel
  • 50 ml water of kookvocht van de aardappel
  • 4 gram droge gist
  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 el suiker
  • 1 ei
  • 30 gr olie
  • 1 el honing

extra

  • ei om te bestrijken
  • olie om in te vetten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen gaar en bewaar wat van het kookvocht. Je kunt ook een restje gekookte aardappelen gebruiken. Prak de aardappelen tot een fijne puree zonder klontjes
    Doe de bloem met de gist, het zout en de suiker in een kom en roer even door.
    Meng in een andere kom de natte ingrediënten: Ei, olie, honing en het (kook)water.
    Voeg het natte mengsel toe aan het bloemmengsel en meng dit tot een samenhangend deeg. Voeg dan de aardappelpuree toe en kneed dit in ca 10-15 minuten tot een soepel deeg waarvan je een vliesje kunt trekken.
    Bol het deeg op en leg in afgedekt in een met olie ingevette kom. Laat het in ruim 1 uur rijzen totdat het verdubbeld is in volume.
    Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm het deeg. Maak bijvoorbeeld 8 losse bolletjes of vlecht er 2 kleine broden van. Leg deze broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een beetje losgeklopt ei.
    Laat het deeg nog zo’n 20 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 200C
    Bak het aardappelbrood al naar gelang hun grootte in ca 12-16 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CêlaVíta en Kroon op het werk. Meer informatie over samenwerkingen op PaTESSerie? Dan verwijs ik je naar de disclaimer

3 REACTIES

  1. 5 sterren
    Hoi,
    Ik kwam via pinterest op jouw site terecht en zie allerlei lekkere dingen. En aan de zijkant verscheen Aardappelbrood! Daar moest ik meer van weten en klikte het aan. Wauw…wat klinkt dit lekker zeg, die wil ik maken. Alleen eet ik alleen maar speltbrood, dus wil ik je vragen of ik hier ook speltbloem voor kan gebruiken ipv gewone bloem??? Ik zit met de vingers gekruist te duimen nu want ik wil het zooooooo graag maken.
    Hopelijk heb je een positief antwoord voor me. Tot een volgende keer dan.
    Oh ja….bij deze wens ik je veel liefde, gezondheid en geluk toe in het nieuwe jaar. Een sprankelend 2020 voor jou en voor degenen die je dierbaar zijn.
    Hartelijke groetjes en nog veel bak- en kookplezier in 2020!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.