Een fondant taart maken is nog steeds een populaire bezigheid. De mogelijkheden zijn eindeloos qua decoratie, maar de basis is eigenlijk altijd wel hetzelfde. Dus vandaag een stap-voor-stap instructie hoe jij jouw eigen fondant taart kunt gaan maken.

Alhoewel hoewel het qua bakken niet altijd hoog op mijn lijstje staat, krijg ik de vraag toch vaak. Tessa, hoe kun je een fondant taart maken? Zeker voor verjaardagen en feestjes is het een taart die het prachtig doet. Weliswaar is de decoratie soms heel bewerkelijk, maar een feestelijke taart is het zeker!

Nu kun je een fondant taart eigenlijk van heel veel verschillende cake-recepten maken, maar mijn basis is hiervoor toch altijd biscuit. Een lekker luchtige taart die bij veel vullingen past.

Qua basis vulling ga ik altijd uit van jam en banketbakkersroom, want dat zijn toch de publiekslievelingen. Ook is dat een prima basis om mee te beginnen. Maak het jezelf in het begin niet al te moeilijk.

De techniek van het fondant taart maken onder de knie? Dan kun je je daarna storten op de verschillende cake- en vullingsoorten. Wees zo creatief als je zelf wil, al is het wel verstandig rekening te houden met de zoete fondantlaag aan de buitenkant van de taart.

Voorbeeld van een fondant taart maken, wit met bloemen en taarttopper 60 jaar

Het geheim van een lekkere fondant taart?

Dat is niet alleen de binnenkant, maar ook de fondant zelf. Of beter: Juist de fondant zelf. Wellicht een open deur, maar ik hoor zoveel klachten over niet lekkere fondant taarten. En echt, dat ligt meestal aan de gebruikte fondant. Een kwalitatieve fondant is wél lekker van smaak, kun je dun uitrollen en is elastisch genoeg om te kunnen bewerken.

Dus ‘investeer’ daarin of maak het zelf. Dat maakt het niet alleen fijner om mee te werken, maar je resultaat is echt smaakvoller. Het is toch super zonde dat iedereen de fondant van de taart af haalt, wanneer het moment komt om de taart op te eten. Daar heb je al dat werk niet voor gedaan, toch?

Detail van een een witte fondant taart met fondant bloemen

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig, waar kun je misschien tegenaanlopen bij het maken van een fondant taart en natuurlijk een goed basisrecept!

Wat heb je nodig om een fondant taart te maken?

Dit zijn dit de belangrijkste ingrediënten

  • Goede fondant
    Een goede fondant kost geld. Ik gebruik zelf deze en maak het soms ook wel eens zelf. En eerlijk? Wanneer je je fondant dunner uit kun rollen omdat je een betere kwaliteit te pakken hebt, ben je misschien nog wel goedkoper uit dan die chemische pakjes uit de supermarkt of voordeelwinkel.
  • Biscuit
    Mijn basis ín de fondant taart is standaard een luchtige biscuit. Hoe je dat maakt leer je hier. Wil je een ander formaat? Dan zijn deze omrekentabellen heel handig om te gebruiken.
  • Vulling
    Natuurlijk kun je helemaal los gaan met verschillende smaken in je taart. Maar met een ‘simpele’ basis vulling kom je eigenlijk al een heel eind. Een lekkere aardbeienjam en eigengemaakte banketbakkersroom zijn smaken die bijna iedereen wel lekker vindt. In plaats van banketbakkersoom kun je ook prima een zwitserse meringue botercreme gebruiken, aangezien die heel goed aan te passen is met verschillende smaken. Een goede basisvulling leidt de aandacht niet af naar de buitenkant van de taart én past goed bij de smaak van de fondant.
  • Botercreme
    Een botercreme heb je nodig voor het rondom afsmeren van je taart. Niet alleen blijft hierdoor de fondant goed op je taart ‘plakken’ maar het zorgt er ook voor dat je geen geknoei met kruimels krijgt in je fondant.
  • Plaksel en versteviger
    De fondantlaag over de taart zelf hoef je niets mee te doen, dat blijft wel plakken aan de botercrème. Wanneer je echter decoraties maakt, dan kun je deze met water op je taart plakken. Ik vind het echter handiger om zelf van tylose wat ‘plaksel’ te maken, dat blijft beter zitten. Bovendien kun je tylose ook gebruiken om fondant decoraties die steviger moeten zijn, harder te maken.

Benodigde bakspullen

  • Een gladde grote roller
    Je fondant wil je in één grote lap over je taart leggen. Daarvoor zul je de fondant dus tot een vrij grote lap moeten uitrollen. Dat doe je het beste met een lange rolstok zodat je gelijkmatig kunt uitrollen en geen aanzettingen van de verschillende rolbewegingen in je fondant krijgt. Een gladde roller zorgt ook voor een glad eindresultaat.
  • Een smoother
    Om je fondant strak om je taart heen te krijgen, is een smoother een heel handig plastic hulpmiddel.
  • Een draaiplateau
    Voor het afsmeren en bekleden van je taart is het handig om je taart te kunnen draaien. Een draaiplateau is hiervoor heel handig. Je kunt een officieel draaiplateau voor taarten gebruiken, maar een houten versie van de ikea werkt ook heel goed en is niet duur.
  • Evt uitstekers, speciale decoratie tools en mallen
    Wanneer je taart eenmaal bekleed is kun je met de decoratie aan de slag. Er is hiervoor heel veel materiaal op de markt. Uitstekers voor letters, cijfers, figuurtjes. Maar ook handige tools voor het boetseren of handige mallen om snel kleine decoraties te kunnen maken. Start eenvoudig met wat basics.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Een taart in lagen snijden

Wanneer je je basistaart gebakken hebt, wil je deze natuurlijk een lekkere vulling geven. Daarvoor zul je je taart in gelijke lagen moeten snijden. Hiervoor zijn een aantal handige tips om te weten:

  • Mes of taartsnijder
    Voor het doorsnijden van je taart kun je een mes of een speciale taartsnijder gebruiken. Een taartsnijder is vooral in het begin heel handig en niet heel duur. Nadeel is wel dat de metaaldraad vaak wat minder scherp is en dat soms lastiger snijdt, zeker nadat je de taartsnijder al een tijdje gebruikt hebt. Wat meer ervaren bakkers gebruiken liever een lang plat broodmes zoals deze. Let erop dat je het mes goed horizontaal houdt en je met een platte hand op de taart je taart op zijn plek houdt, zodat je je jezelf ook niet in je handen snijdt.
  • Een rechte taart
    Tijdens het snijden gebeurt het toch best vaak dat niet elke laag perfect recht gesneden is. Dat is helemaal niet erg, maar zorg er wel voor dat de lagen weer zo op elkaar komen te liggen als dat je ze gesneden hebt. Anders krijg je een scheve taart. Dat kun je heel handig met cocktailprikkertjes doen (in elke laag 1) of door een kleine inkeping in de zijkant van je taart te maken.

Een lagen taart vullen

Voor het vullen van de taart zijn een paar handige weetjes:

  • Hoeveelheid en soort vulling
    Het idee van meer is lekkerder gaat hier zeker niet op! De fondant laag is al zoet, dus pas op met je vullingen. Maar het gaat niet alleen om ‘teveel’ smaak. Teveel vulling kan ervoor zorgen dat het tussen de taart lagen uit gaat lekken. Dat werkt niet goed samen met je fondant, maar zorgt ook voor een onstabiele taart.
  • Een dijkje maken
    Fondant gaat smelten door vocht. Gebruik je een vulling waar vocht in zit, dan doe je er verstandig aan een tussenlaagje te creëren waardoor de vulling niet in aanraking kan komen met de fondant. We noemen dat ook wel een dijkje maken. Hiervoor spuit je een dunne rand botercrème rond de rand van je taartlaag, zodat je daarbinnen de vulling kunt ‘vasthouden’. Vullingen met veel vocht zijn oa banketbakkersroom, lemoncurd en crèmes op basis van zuivel of fruit. Je kunt voor het dijkje zwitserse meringue botercreme gebruiken of de basis botercreme (1 deel boter, 1 deel poedersuiker)
Afgesmeerde taart

Een taart afsmeren

Om ervoor te zorgen dat de fondant aan je taart blijft ‘plakken’ maak je een ‘crumbcoat’. Dat is een dunne laag botercrème om je taart heen zodat je geen kruimels in je decoratieve laag krijgt én je een plaklaagje hebt voor de fondant.

  • Wat gebruik je voor een crumbcoat
    Je kunt zowel een zwitserse meringue botercreme gebruiken als een 1:1 botercreme (gelijke delen boter en poedersuiker) voor je crumbcoat. Het liefste gebruik ik de zwitserse meringue botercreme, maar die is lastig in kleine hoeveelheden te maken. Verwerk je die botercreme niet verder in je taart of een ander recept, dan kun je eenvoudig je 1:1 botercreme maken en gebruiken.
  • Hoe maak je een crumbcoat
    Er zijn twee manieren om je crumbcoat te maken. De een doet eerst de bovenkant van de taart en daarna pas de zijkanten, een ander doet het juist andersom. Ik vind de laatste het handigste, want dan kun je de bovenkant van de taart zo nu en dan even vasthouden tijdens het afsmeren.

    Het afsmeren doe je het handigste met een klein paletmesje, waarbij je steeds wat botercreme langs de zijkanten van je taart smeert en gladstrijkt. Vul de gaatjes en ‘trek de taart verticaal recht’. Een rechte deegkrabber kan hierbij ook heel handig zijn. Je laag hoeft niet heel dik te zijn, je mag de cake er gerust nog doorheen zien!

    Onthou wel: hoe strakker deze laag, deste strakker je eindresultaat! Koel de taart nu goed voordat de fondant erop gaat.

Een taart bekleden met fondant

Wanneer de basis goed is kan de fondant laag erop. Hiervoor rol je de fondant dun én royaal uit. Om de fondant strak over je taart te krijgen, werkt het gemakkelijker met een ruime lap fondant. Indien je de fondant wil kleuren, gebruik dan kleurstoffen op gelbasis.

  • Leg de fondantlap op de taart en druk de bovenkant van de taart vast. Door er met je hand of een smoother overheen te wrijven kun je ‘m mooi strak maken en alle lucht er onderweg halen.
  • Druk dan de zijkanten vast. Doe dit verticaal en werk dan van onder naar boven, zodat je de fondant niet naar beneden trekt en daarmee scheuren op de rand creeert.
  • Snij het overtollige fondant af en strijk de zijkanten glad met de smoother of met je handen.
  • De taart is nu klaar om te decoreren naar eigen inzicht.

Veel voorkomende vragen


Kan ik de fondant vervangen door marsepein?

Je kunt de taart ook met marsepein bekleden. Marsepein is echter wel een stuk plakkeriger en heeft ook een grovere structuur.

Mijn fondant blijft plakken aan het werkblad / rolstok

Bestrooi je werkblad met poedersuiker of maizena om plakken te voorkomen. Draai ook steeds je fondantlap een klein stukje na het rollen zodat het los blijft van je werkvlak en je eventueel op tijd nog wat extra poedersuiker of maizena eronder kunt strooien.

Hoe kleur ik mijn fondant

Je kunt je fondant het beste zelf kleuren, tenzij je zwart wilt. Gebruik daarvoor gelkleurstoffen en gebruik handschoenen om vlekken te voorkomen.

Hoe krijg ik zo’n grote lap in één geheel op de taart?

Rol je fondantlap om je rolstok en rol heb bij je taart er weer voorzichtig van af.

Hoe bewaar ik een fondant taart?

Fondant heeft snel last van vocht, daarvan gaat het smelten. Bewaar je taart dus liever niet in een koelkast, want die heeft vaak een hoge luchtvochtigheid. Wanneer je bederfelijke producten in de vulling hebt gebruikt, zal het wel moeten. Zet ‘m dan in een kartonnen taartdoos, zodat de taart kan ademen. Een plastic verpakking kan ervoor zorgen dat je taart gaat zweten. Laat je taart in de doos buiten de koelkast op kamertemperatuur komen voor het serveren.


Fondant taart maken

Een mooie basis taart om verder te decoreren tot een ware showstopper op feestjes en verjaardagen
Gang: gebak
Keuken: dutch
Porties: 12
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 1 biscuittaart 20cm
  • 1/2 recept banketbakkersroom
  • 3-4 eetlepel jam
  • 300 gram botercreme 1:1
  • 600 gr fondant
  • poedersuiker of maizena om op uit te rollen
  • kleurstof op gelbasis om je fondant te kleuren

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bak de biscuit volgens de instructies en laat deze volledig afkoelen
  • Maak de banketbakkersroom en laat deze volledig afkoelen
  • Maak de botercreme en zet deze apart, hou deze op kamertemperatuur

Vullen van de taart

  • Snij de taart in drie plakken
  • Spuit een dijkje botercreme op de onderste plak en bestrijk het midden met de jam. Leg de volgende plak biscuit erop
  • Spuit een dijkje botercreme op de middelste plak en vul het midden met de banketbakkersoom. Leg de bovenste plak erop.

Afsmeren van de taart

  • Bestrijk de zijkant van de taart met een paletmes met een dunne laag botercreme. Zorg dat alle gaatjes en naden dicht zijn. Gebruik eventueel een deegschaper om er een mooie strakke zijkant van te maken.
  • Bestrijk ook de bovenkant van de taart met een dunne laag botercreme en strijk deze recht af.
  • Zet de taart in de koelkast en laat deze in ca 30 min goed afkoelen en opstijven.

Bekleden met fondant

  • Kneed de fondant totdat deze soepel is en kleur het eventueel in de gewenste kleur.
  • Bestrooi je werkvlak met poedersuiker of maizena en rol de fondant uit tot een lap die royaal groter is dan de taart.
  • Leg de lap fondant op de taart en strijk de bovenkant glad
  • Zet de zijkanten vast en strijk deze van onder naar boven glad. Snij de overtollige randen af met een scherp mes en strijk daarna de zijkanten met de smoother glad en strak.

Decoreren

  • Maak je decoraties naar eigen inzicht en plak deze met eetbare lijm (tylose) op de taart.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!
Witte fondant taart met bloemen en een 60 jaar taarttopper

Ook lekker!

Vind je het leuk om feestelijke taarten te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je! Een vanille botercreme is een heerlijke vulling. Of gebruik de chocolade cake als basis cake in plaats van biscuit. Wil je eens anders uitpakken dan is een fault line cake ook een superleuke uitdaging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.