Het is inmiddels september en als ik zo mijn tijdlijn op Facebook bekijk, dan is het jam maken bij jullie allemaal al in volle gang! Jam zelf maken is heerlijk en nu we een vaste woonplek hebben, kan ook ik eindelijk aan de slag. Ik start met aardbeien jam.

Nu is veel fruit hier het hele jaar door wel te krijgen, aangezien we verschillende klimaten in Ecuador kennen. Wat een luxe hè! Voor het bewaren hoef ik het dus niet echt te doen.

Ik maak jam omdat ik het leuk vind om te doen en ik liever eigen gemaakte jam op brood heb dan gekochte. Geleisuiker is hier niet te krijgen dus ik maak de aardbeien jam zonder geleisuiker.

De meest klassieke jam is natuurlijk wel de aardbeienjam. Aardbeien zijn hier behoorlijk groot en vaak ook nog wel wat wit van binnen. Als ik veel aardbeien van de markt gehaald heb, dan laat ik ze soms nog even een tijdje liggen zodat ze nog iets verder kunnen rijpen, dan zijn ze wel zo lekker.

Ook gebruik ik voor de jam vaak fruit wat ik overgehouden heb van de taarten. Paar aardbeien over of enkele die niet zo mooi zijn? Rare plekjes eruit en hup in een zakje in de vriezer. Wanneer er genoeg in de vriezer ligt, maak ik er puree van voor de aardbeien bavarois taart of doe ik ze bij de aardbeien voor de jam.

aardbeien jam maken in een pan

Nu hebben we hier geen geleisuiker en dus maak ik de aardbeienjam op de ouderwetse manier: alleen met suiker en wat citroen. 

Doordat ik jam zonder geleisuiker wil maken, is het goed opletten met het pectine gehalte van fruit. Pectine zorgt ervoor dat jam gaat geleren, dik wordt.

Zit er weinig pectine in je fruit, dan zul je niet zo gemakkelijk een mooie jam krijgen. Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dus voeg ik wat citroensap toe, want dat heeft een hoog pectine gehalte en zorgt er dus voor dat mijn jam zonder geleisuiker toch mooi stevig wordt.

Dit is een basisrecept voor jam zonder geleisuiker, je kunt het in principe met elk ander soort fruit maken. Let wel op het pectine gehalte, combineer eventueel fruit met een laag pectine gehalte met fruit wat een hoog pectine gehalte heeft. Een handige lijst met fruit en hun pectine gehalte vind je hier: Pectinegehalte van fruit

jam zonder geleisuiker, aardbeiienjam, patesserie

Jam maken op deze manier is lekker, maar wel zoet! Wil je minder zoete jam maken? Kijk dan eens of je het met geleisuiker kunt maken.

Extra tips:

Leuke boeken met heel veel inspirerende jam-recepten:
Jam, gelei en Confituur van Janine Bruinooge (inkijk exemplaar)
Jam & Zuur van Philippine van der Goes (inkijk exemplaar)

jam zonder geleisuiker, aardbeiienjam, patesserie

Aardbeien jam zonder geleisuiker

Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 1 kilo aardbeien schoongemaakt gewicht
 • 1 kilo suiker
 • sap van 2 citroenen

Bereidingswijze

 • Maak de aardbeien schoon, verwijder de groene kroontjes en snij ze in stukken en doe ze in een kom.
 • Doe de suiker bij de aardbeien, roer even goed door en dek de kom af met folie, een theedoek of een bord.
 • Zet dit een tijdje apart. Je kunt ze tot een nacht buiten de koelkast laten staan, afhankelijk van de temperatuur hier, laat ik ze vaak 1-2 uren op het aanrecht staan.
 • Breng de aardbeien met de suiker en al het vrijgekomen sap en het citroensap aan de kook in een ruime pan. Gebruik het liefst een pan met een dikke bodem.
 • Laat de aardbeienjam onder af en toe roeren ongeveer een half uur zachtjes koken.
 • Doe te geleitest om te zien of de jam voldoende geleerd is. Zo niet, laat het dan nog even wat langer doorkoken.
 • Doe de jam in gesteriliseerde potten, sluit goed af en laat ze op de kop afkoelen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

27 REACTIES

  • Hallo Harry, Citroenzuur is niet hetzelfde als citroensap. Citroenzuur wordt naar ik weet tegenwoordig gewonnen uit suiker. Ik gebruik het citroensap voor de combinatie van pectine (citroenen zijn hoog in pectine) en het zuur. Voor een goede gelerende werking in jam heb je suiker, pectine en zuur nodig. Door het toevoegen van citroensap voeg ik dus èn zuur èn pectine toe. Citroenzuurpoeder heeft naar ik weet die pectine niet. Weliswaar heeft het een houdbare werking en voegt het zuur toe, waardoor de aanwezige pectine weer gemakkelijker bindt. Of het dus dezelfde verdikkende werking heeft als citroenen vind ik moeilijk te zeggen, maar ik denk dat je het wel eens zou kunnen proberen.

  • Monique, je doet wat jam op een steenkoud schoteltje, laat het even afkoelen en wanneer de jam stevig wordt weet je dat het goed geleerd is. Loopt het nog gewoon van zijn plek, wanneer je het scheef houdt, dan is het nog te vloeibaar en moet je nog even doorkoken.

 1. Ik heb in het verleden ook wel eens de suiker vervangen door appeldiksap, met het hoge gehalte aan pectine in appeldiksap krijg je een heel stevige jam.

 2. Ik maak altijd jam zonder suiker door appeldiksap toe te voegen. Ik los de pectine op in de appeldiksap en daarna samen in de kokende jam. Je krijgt er heerlijk fruitige jam van, die niet te zoet is.

 3. 5 sterren
  Wordt heerlijke jam. Heb ipv citroen ook een keer limoen gebruikt, maar dan moet de jam korter koken, anders wordt de jam te dik (limoen schijnt zuurder te zijn dan citroen).
  #ZelfgemaakteJamIsHetLekkerst

 4. Van de week mijn eerste 2 pogingen gedaan. Kilo aardbeien, kilo suiker (misschien was het ietsje meer suiker) en sap van 2 citroenen, laten koken, langer dan half uur want werd maar dit dik. Daarna in gesteriliseerde jampotjes gedaan en op zijn kop af laten koelen.
  Mijn opmerking is dat ik persoonlijk de jam nog te vloeibaar vindt. Ben woonachtig in Turkije en ook hier geen geleisuiker te verkrijgen. Kan ik desnoods meer citroensap gebruiken voor een dikker resultaat?

  Vriendelijke groet

  • Nadeel met gelatine is dat dan je jam niet meer halal is. Ik probeer zoveel mogelijk gelatine te mijden aangezien mijn baksels ook door mensen die halal willen eten/snoepenworden gegeten.

 5. Nadeel met gelatine is dat dan je jam niet meer halal is. Ik probeer zoveel mogelijk gelatine te mijden aangezien mijn baksels ook door mensen die halal willen eten/snoepenworden gegeten.

 6. Is het ook mogelijk om de aardbeiengelei in de diepvries te bewaren? Nu zijn er namelijk veel aardbeien en dus is het makkelijk om veel te maken

 7. Ik heb het afgelopen weekend jam proberen te maken met dit recept. Heb het fruit/suiker/ciitroenmengsel ruim een uur laten koken maar het werd absoluut niet dik. Toch maar in potten gedaan en laten afkoelen, maar het is nog steeds water met fruit. Kan ik dit nog herstellen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.