vanille botercreme

Niet iedereen is fan van botercrème en dat komt vooral omdat het woord boter niet altijd even lekker klinkt én het vaak niet goed gemaakt wordt, waardoor de smaak inderdaad tegenvalt. Toch is deze vanille botercrème één van de lekkerste crèmes die ik ken. Ik gebruik deze vanille botercrème eigenlijk altijd als basis in veel taarten.

Botercrèmes hebben niet altijd een even goed imago. Ik denk dat het onder andere aan het woord boter ligt. Dan denken we al snel aan heel veel calorieën niet waar? Deze vanille botercrème bestaat echter voor het grootste deel uit banketbakkersroom, waardoor het eigenlijk meer een mooie stevige vanille crème is. En die is ontzettend lekker! Wanneer ik taarten maak voor familie of vrienden voor bijvoorbeeld een verjaardag, dan is steevast de vraag of die lekkere vanille vulling er weer in kan.

Het geheim van een goede botercrème

Een goede vanille botercrème bestaat natuurlijk uit hele goede ingrediënten, maar ook uit het goed en lang opkloppen van de boter met de suiker. Klop de boter met de suiker net zo lang op totdat deze helemaal wit van kleur is. Dit duurt gerust 10 minuten dus ik laat mijn keukenmachine dat werk altijd doen, kan ik ondertussen mooi wat anders doen. En laat ik voor de volledigheid ook nog even vermelden: boter is (room)boter en dus geen margarine. Voor smaak wil je hier echt niet iets anders gebruiken!

Banketbakkersroom
Een goede banketbakkersroom maak ik het liefst op basis van eidooiers zoals ik dat hier beschreven heb. Dat geeft de meest volle smaak. Maar ook met custardpoeder kan dat prima. Custard poeder is een soort maizena met vanille smaak en wordt ook wel roompoeder genoemd. Ook al maak ik regelmatig gebruik van custard, een vanillestokje hoort er dan nog steeds in. Echte vanille geeft gewoon heel veel smaak. Ik haal mijn vanille hier. Natuurlijk kun je ook vanille-extract toevoegen. Zorg dan wel dat je een goede hebt.

Waar gebruik je vanille botercreme voor?

Vanille botercreme is een basis recept wat voor verschillende recepten te gebruiken is. Zo gebruik ik ‘m dus eigenlijk altijd in mijn stapeltaarten, maar ook voor deze recepten is het een heerlijk ingrediënt. Waar gebruik jij graag botercrème voor?

Wil je liever een botercrème met ander smaakje? Kijk dan eens hier.

Dit recept maakt ongeveer 1000 gr botercrème. Dit is voldoende voor ongeveer 2 lagen vulling in een taart.

Bewaar dit recept door onderstaande afbeelding op Pinterest te pinnen:

vanille botercreme op een garde

Vanille botercreme

Dit is het basisrecept voor een heerlijke vanille botercreme.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: Dessert
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • mixer

Ingrediënten

 • 300 gr boter
 • 150 gr basterdsuiker wit

Voor de banketbakkersroom

 • 500 ml melk
 • 50 gr suiker
 • 50 gr custard
 • 1 vanille stokje

Bereidingswijze

De banketbakkersroom

 • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
 • Doe de melk in een pan, voeg het vanillestokje en het vanille merg toe. Breng langzaam aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek af met een deksel/bord en laat de vanille ca 15 minuten intrekken in de warme melk.
 • Meng de custardpoeder met de suiker en maak met een beetje lauwe melk hier een papje van. Zodra de melk kookt, giet je al roerend wat van de hete melk bij het custard papje.Zet de pan terug op het vuur en giet het aangelengde custardpapje al roerend bij de melk. Laat, al roerend, minimaal 3 minuten licht koken.
 • Giet de banketbakkersroom in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen en opstijven.

Vanille botercreme maken

 • Klop de boter met de basterdsuiker in ruim 10 minuten op de hoogste stand van je mixer tot een luchtige witte massa ontstaat.
 • Haal het vanillestokje uit de banketbakkersroom en voeg deze in delen toe aan de botercrème. Klop goed door tot een mooie luchtige botercreme ontstaat.
 • Verwerk de botercreme direct
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Deel het en tag me @tessa_patesserie of gebruik de hashtag #patesserie . Dan kan ik het ook zien. Vind ik leuk 😉

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.