Eén van de meest verkochte gebakjes in de vroege zomer is volgens mij de aardbeienschelp. Zodra de aardbeien echt goed in het seizoen zijn, en dus op zijn lekkerst, is het tijd om zelf ook eens aan de slag te gaan. Zo moeilijk is het namelijk ook weer niet om zelf aardbeien schelpen met roomvulling te maken.

Zodra de aardbeien op zijn lekkerst zijn, moet je er flink van genieten. Of ze nu uit eigen tuin komen of van de groenteboer, aardbeien zijn in de vroege zomer super lekker. Het aardbeien seizoen loopt in Nederland van juni tot september.

Weliswaar zijn de aardbeien tegenwoordig al veel langer in het jaar verkrijgbaar via de supermarkt, maar die verlenging van het seizoen komt de smaak niet altijd ten goede.

Er zijn op het blog al flink wat lekkere recepten om aardbeien in te verwerken, maar de Aardbeienschelpen van bladerdeeg ontbraken nog! Tijd om daar verandering in te brengen!

aardbeienschelp met verse aardbeien en een toef slagroom erop

Zin om nog meer lekkere aardbei taart recepten te maken? Sla dan deze recepten ook even op:

AARDBEIENSCHELPEN VAN BLADERDEEG

Een aardbeienschelp is een krokant gebakken bladerdeegschelp die traditioneel gevuld wordt met gele room, aardbeien en slagroom. Dit gebakje is erg populair omdat het krokante bladerdeeg heerlijk combineert met de zachte vanilleroom en de fris zoete aardbeien.

Vulling voor de aardbeienschelp

Traditioneel worden de aardbeien schelpen gevuld met banketbakkersroom. Maar ook Zwitserse room (banketbakkersroom gemengd met slagroom) is erg lekker! Wil je het eens super feestelijk en zomers maken, dan kun je in plaats van gele room ook vanille ijs gebruiken.

aardbeienschelpen met losse aardbeien en een spuitzak met slagroom

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Bladerdeeg bakjes
    De ronde bakjes van bladerdeeg met de gesuikerde onderkant maak je heel eenvoudig zelf van bladerdeeg en suiker. Hoe je dat precies doet lees je in dit recept: zelf bladerdeeg schelpen maken –> Deze kun je prima voorbereiden en 1-2 dagen eerder maken. Wil je je het echt gemakkelijk maken, dan kun je de bladerdeeg schelpen ook kant en klaar kopen.
  • Banketbakkersroom
    Banketbakkersroom maak je het allerbeste zelf! Hier lees je op welke twee manieren je dat kunt doen. Deze banketbakkersroom is echt een basis techniek die je als thuisbakker onder de knie wil hebben, zodat je nooit meer instant-banketbakkersroom zult gaan maken. Het smaakverschil is namelijk enorm.
  • Aardbeien
    Koop verse aardbeien in het seizoen of haal ze uit eigen tuin. Alleen dan zijn ze fris, superzoet en dus lekker van smaak. Ben je te vroeg in het seizoen dan zijn ze vaak nog wit van binnen en veelal erg waterig van smaak. De aardbeien zijn de ster van dit gebakje, dus zorg dat je de allerlekkerste in huis hebt. Kijk ook eens lokaal naar telers, zo haal ik ze lokaal bij Fryske Strawberries
  • Slagroom
    Het gebakje maak je echt af met een toef slagroom! Gebruik hiervoor ongeslagen room van het liefst mininmaal 35% vet. In de zomer is het soms lastig om mooie stevige slagroom te krijgen, maar met deze tips lukt het jouw ook! Tips voor slagroom kloppen –>

Benodigde bakspullen

  • Spuitzak met kartel spuitmondje
    Voor het vullen van de bladerdeeg schelpen kun je een spuitzak gebruiken zonder spuitmondje. Wil je er ook een mooie slagroomtoef op doen, dan kun je daarvoor een gekarteld spuitmondje gebruiken van 8-12mm. Gebruik het liefst een metalen spuitmondje, dat geeft het strakste eindresultaat.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

bladerdeeg schelpen, verse aardbeien op een schotel en een spuitzak met banketbakkersroom

Hoe maak je aardbeienschelpen?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Stappenplan

  • Bladerdeeg schelpen bakken en klaarleggen
  • Banketbakkersroom maken en volledig af laten koelen
  • Bladerdeeg schelpen vullen
  • Decoreren met aardbeien en slagroom

Bladerdeeg schelpen maken

  • Bladerdeegschelpen kun je eenvoudig zelf maken. Het volledige recept met alle tips en trucs vind je hier.
  • Zorg ervoor dat ze goed afgekoeld zijn voordat je ze gaat vullen, anders kan de vulling smelten.
  • Om ervoor te zorgen dat je bladerdeeg schelpen niet zacht worden, bestrijk je de binnenkant met een dun laagje gesmolten chocolade.

De vulling: Banketbakkersoom

  • Banketbakkersroom is een creme die je moet koken. Deze is dus flink heet en verwerk je pas wanneer deze volledig afgekoeld is.
  • Wil je de banketbakkersroom snel laten koelen? Doe het dan na het koken op een groot bord zodat je zoveel mogelijk oppervlakte hebt. Dek het volledig af met huishoudfolie en zet het in de koelkast om volledig af te koelen.
  • Afgekoelde banketbakkersoom stijft flink op tijdens het afkoelen. Roer het daarom altijd nog even door voordat je het gaat verwerken, dat gaat het handigste met een spatel of houten lepel. Met een garde kunnen gemakkelijk klontjes ontstaan.
  • Je kunt de vulling in de bladerdeeg schelpen scheppen met een lepel, maar wanneer je wat netter wil werken kun je het ook met een spuitzak doen.

Decoratie: aardbeien en slagroom

  • Al hoewel het verleidelijk is om hele aardbeien te gebruiken als decoratie, kun je de aardbeien beter in partjes snijden of halveren. Zo kun je de bakjes mooier en gelijkmatiger vullen.
  • Maak het af met een mooie toef slagroom!
drie aardbeienschelpen met verse aardbeien en een spuitzak met slagroom

Serveertips

Het ronde bladerdeeg bakje, ook wel suikerschelp genoemd, wordt flink gevuld met banketbakkersroom en veel aardbeien. Hierdoor eet het gebakje mischien wel wat lastig, waardoor je ‘m het beste serveert met een vorkje én een gebaksmesje.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

Een aardbeien schelp eet je het liefst op de dag van maken, maar in de koelkast kun je het gebakje prima nog 1-2 dagen mooi houden.

aardbeienschelpen met slagroom, een spuitzak en losse aardbeien

Recept: Aardbeienschelpen maken

zes aardbei schelpen met slagroom, een spuitzak met slagroom en losse aardbeien

Aardbeienschelpen maken met gele room

Heerlijk krokante bladerdeeg schelpen gevuld met banketbakkersroom, lekker zoete aardbeien en een heerlijke toef slagroom
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: gebak, gebakje
Keuken: dutch, nederland
Porties: 6 stuks
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • spuitzak
  • kartel spuitmondje 10 mm

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet de bladerdeeg schelpen op een serveerschaal
  • Klop de banketbakkersroom los en doe deze in een spuitzak zonder spuitmondje.
  • Spuit een toef banketbakkersroom in elke bladerdeeg schelp.
  • Snij de aardbeien in stukjes en leg deze aardbei stukjes tegen de banketbakkersroom aan en er bovenop. Je hebt ongeveer 2-3 aardbeien met aardbeischelp nodig.
  • Klop de slagroom met een eetlepel poedersuiker tot deze stijf is. Doe de poedersuiker in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en decoreer de aardbei schelpen met een mooie toef slagroom.

Handige tips

Je kunt de aardbei schelpen 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Indien de aardbeien snel uitdrogen in je koelkast kun je ze met wat water losgeroerde jam of met taartgelei bestrijken.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Aardbeien over? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.