Vandaag deel ik weer eens een basisrecept met jullie vanuit de patisserie, welke eigenlijk niet in elk bakkersrepertoire mag ontbreken. Zwitserse room. Een heerlijke vulling voor op taarten, in soezen, op een vlaai of als vulling voor de tompouce. De basis is simpel: Banketbakkersroom en slagroom. Door deze samen te mengen ontstaat er een prachtige roomvulling, die zowel luchtig als vol van (vanille)smaak is. Maak hem zelf maar eens en je zult zien dat je dit nog vaak zult gaan gebruiken. Daar waar banketbakkersroom te ‘pudding’-achtig is en je net wat meer wil dan alleen slagroom is Zwitserse room je absolute antwoord!
Zorg er wel voor dat je bij het maken van de banketbakkersroom echt goede vanille gebruikt. Dat is echt de smaakmaker in deze favoriete vulling. Dus niet een eenvoudig zakje in water oplosbare banketbakkersroommix gebruiken, maak hem zelf. Dat kan evt gewoon met custard, maar voeg er dan wèl een echt vanillestokje aan toe. Dat scheelt enorm in de smaak en bovendien… ik vind die zwarte vanille stipjes ook altijd zo mooi staan. Dan is het echt duidelijk dat er vanille gebruikt is.
Omdat je de slagroom met de banketbakkersroom mengt, is de zwitserse room iets slapper dan bijvoorbeeld alleen slagroom. Het handigste is om sowieso een slagroom te gebruiken met een hoog vetpercentage van 40%, maar een blaadje gelatine kan hier ook helpen. Je vulling blijft dan beter ‘staan’ op de taart of in de soesjes en behoudt zijn fijne luchtige structuur.
Dit recept geeft ongeveer 900 gr zwitserse room. Wil je wat minder? Halveer het dan gerust. De basis van zwitserse room is 2 delen banketbakkersroom op 1 deel slagroom.
Tips voor het maken van banketbakkersroom vind je hier en alles wat je wilt weten over een mooie stevige slagroom staat hier. Ik gebruik mijn zwitserse room oa in deze recepten: Zomerse aardbeien taart en Fruittaartjes


Ingrediënten
- 300 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 600 ml banketbakkersroom 1 recept
- 2 blaadjes gelatine
Bereidingswijze
Eventueel een dag van te voren:
- Maak de banketbakkersroom en laat deze volledig afkoelen.
De Zwitserse room maken
- Week de gelatine blaadjes in koud water (minstens 20 minuten, liever langer)
- Zorg voor het opkloppen van de slagroom dat de kom en garde goed koud zijn (zet evt even in de vriezer).
- Klop de slagroom stijf
- Klop de banketbakkersroom los met een mixer of keukenmachine.
- Smelt de gelatine in een klein pannetje op het vuur of in de magnetron en giet deze al roeren door de banketbakkersroom.
- Spatel 1/3 van de slagroom door de banketbakkersroom totdat alles goed gemengd is.
- Spatel dan de rest van de slagroom er door en probeer zoveel mogelijk lucht erin te houden.
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak en laat eventueel even koelen en iets opstijven in de koelkast voor gebruik.
Goedendag.
Ik heb nog niet met gelantine gewerkt en vroeg me af of je dat moet koken wan dar staat er niet bij.
het lijkt me wel heel lekker om op de vlaai te doen onder het fruit.
graag advies.
Gr. Jeanne
Gelatine minstens 30 min weken in koud water en daarna smelten zodat het toegevoegd kan worden aan het recept
Heb het nu diverse keren gemaakt. Steeds met een gelatine blaadje, maar ik krijg geen stevige room. Dat vind in toch wel jammer.
Aan de smaak is niks mis, maar loopt wel van je kiek af. Heb je nog een suggestie?
Groeten Henriette
Hoi Henriette,
hoe stevig is je banketbakkersroom? De gelatine is warm dus om de stevigheid in de slagroom te houden doe je de gelatine bij de banketbakkersroom en spatel de slagroom er niet te lang doorheen. Anders eerst goed in een spuitzak op laten stijven voordat je de cake ermee decoreert.
Mijn room was perfect van smaak en dikte maar de gelatine was gaan stollen in de pudding, wat heb ik fout gedaan?
wat bedoel je met stollen? Kleine stukjes gelatine?
In hoeveel water smelt je de gelatine op vuur of doe je echt alleen de gelatine in de pan en als het vloeibaar is doe je deze door de banketbakkersroom?
Met een beetje aanhangend water. Dus je haalt de blaadjes uit het water en doet het zo in de pan (niet ‘uitknijpen’ dus)