Vanille is één van mijn favorieten smaakmakers voor gebak en desserts en natuurlijk één van dé basis ingrediënten in de patisserie. Met name in de kerstperiode, maar ook tijdens andere feestelijke periodes, is vanille een veel gebruikt ingrediënt. Sinds het duidelijk is dat de oogst in Madagaskar mislukt is door stormachtig weer lijkt het ontzettend lastig om vanille te krijgen. Omdat ik natuurlijk veel vanille gebruik en nodig heb, kwam ik er wel achter dat het via de supermarkten een stuk lastiger is geworden om vanille te krijgen, laat staan góede vanille. Het was wel even stressen om het te kunnen krijgen, want als het niet goed voorhanden is, waar koop ik vanille dan? Omdat ik begrijp dat het ook een probleem is bij velen van jullie, vertel ik jullie vandaag mijn bevindingen van mijn zoektocht naar vanille.

Waar koop ik vanille?

Haalde ik in het verleden mijn vanille gewoon bij de Lidl, dat wordt hem niet meer. Ook dit jaar hebben ze het weer niet in hun speciale Delicieux collectie. En eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de kwaliteit van de vanillestokjes, die ik vorig jaar uit Duitsland haalde, ook niet echt top vond. Ik deed een rondje supermarkten en dit was wat ik tegenkwam:

waar koop ik vanille, delicious vanille, patesserie.com, vanille

Albert Heijn:
Hier greep ik mis. Een lege doos in het schap en navraag bij het personeel leert dat men het niet in het assortiment heeft èn voorlopig ook niet krijgt. Prijs was € 2,99 voor 2 gram.

Jumbo:
Hier verkopen ze eigen merk. Op het eerste gezicht ziet het er wel goed uit, wanneer je het in de verpakking in de hand hebt. Lange peul en dik. Maar eenmaal uit de verpakking blijkt deze aardig droog te zijn.  Het vanillestokjes was gebogen en rechttrekken deed de peul bijna breken. Het merg is er dan ook moeilijk uit te krijgen, waardoor je weinig vanille er daadwerkelijk uithaalt. Prijs: € 1,59 per gram

Spar:
Een leeg schap. Momenteel niet in het assortiment en het ziet er ook niet naar uit dat het binnenkort weer in het assortiment zit.

Lidl:
Niet in het standaard assortiment en ook niet in het speciale feest ‘Delicieux’ assortiment. Was het een paar jaar terug nog 2 dikke sappige peulen voor € 2,99, de peul die ik vorig jaar in de Duitse Lidl haalde was al een stuk kleiner en kostte per stuk € 1,99.

Poiesz:  
Niet in het assortiment en krijgen het voorlopig ook niet. Wel waren ze zo aardig om me door te verwijzen naar de concurrent die het wèl had.

Plus:
Bij de plus verkopen ze vanillestokjes van Silvo. Het zijn niet echt mooie peulen, maar ze zijn nog redelijk soepel en hebben een redelijk aroma. Prijs: € 1,99 per gram.

Zoals jullie wellicht kunnen begrijpen, ik kwam zwaar teleurgesteld thuis. En ook lichtelijk gestrest, want ik was bijna door mijn vanille voorraad heen en wat moet ik nu zonder vanille?

waar koop ik vanille, delicious vanille, patesserie.com, vanille
Delicious Vanille – Lidl afgelopen jaar – Jumbo – Plus

De groothandel dan maar:
Niet voor iedereen toegankelijk, maar ik wil het toch even noemen. Hier moet je wel direct grotere hoeveelheden kopen, maar het is verkrijgbaar. De peulen zien er goed uit en zijn mooi sappig en groot. Qua prijs ben je wel in één keer zo’n € 37,80 kwijt, maar dan heb je ook 35 gram.

Of online?
En toen schrok ik nog meer. Heel veel webshops bieden vanille aan, maar bijna bij iedereen staat het op ‘uitverkocht’ of je mag een hele grote voorraad ineens bestellen. En zo kwam ik in contact met Delicious Vanille, een webshop die trouwens niet alleen vanille verkoopt, maar nog meer kwalitatieve producten zoals chocolade. Bovendien één van de weinigen die ze op dat moment op voorraad had en nog steeds heeft.

Hun assortiment is veel breder dan alleen maar de Madagaskar Vanille. En dat gaf mij wel het inzicht dat er natuurlijk meer plekken op de wereld zijn waar vanille groeit! Het viel me toen ook ineens op dat je van de supermarkt vanille ook niet kunt zien waar het vandaan komt, dus hoe zit het eigenlijk met die kwaliteit? Is dat wel vergelijkbaar met Bourbon Madagaskar of??? Gezien de droge dingen die in de verpakking zaten, waarschijnlijk niet.

Ik kon geen keuze maken uit de verschillende regio’s en dus kreeg ik na contact een proefpakketje opgestuurd met verschillende soorten. Blij verrast was ik door de kwaliteit. Al bij opening van de buisjes vanille ruik je de vanillegeur, de peulen zijn groot en sappig en de opbrengst per peul is stukken beter. Al leek de prijs me wel wat hoger dan wat ik vanuit de supermarkt gewend was, als de opbrengst hoger is per peul kun je dat natuurlijk niet vergelijken.
waar koop ik vanille, delicious vanille, patesserie.com, vanille
Als voormalig medewerker van een bank/accountantskantoor ging ik dus maar even rekenen en wegen 😉

waar koop ik vanille, delicious vanille, patesserie.com, vanille

En sindsdien ben ik dus wel om. Geen supermarktgedoe meer, maar online. Sorry fysieke winkels…. Om het vergelijk toch even duidelijk te hebben tussen de verschillende webshops heb ik Delicious Vanille ook even vergeleken met andere aanbieders, die ze op dat moment niet beschikbaar in het assortiment hadden, maar op andere momenten wellicht wel. Ik heb dus ook nog de goedkoopste te pakken 😉 .

Dus als antwoord op jullie vraag, waar koop ik vanille… Hier hebben jullie mijn antwoord: Delicious Vanille dus.

Mochten jullie voor de kerst nog wat willen hebben, bestel ze dan snel hier. Tot nu toe heb ik goede ervaringen met vlotte verzending.

waar koop ik vanille, delicious vanille, patesserie.com, vanille

Disclaimer:
Ik ben niet betaald voor dit artikel en krijg ook geen provisie. Wel kreeg ik na contact een sample toegestuurd.

27 REACTIES

  • Ze zijn allemaal goed, maar verschillen wel wat in aroma (de geur verschilt echt tussen de verschillende herkomsten!). Ik laat binnenkort het verschil wel ‘zien’. Voorkeur hangt ook af waarvoor ik het gebruik.

 1. Nou, ik bak wel eens, maar ik wist ook niet dat vanille zo lastig was. Al is dit natuurlijk wel de bakkerige tijd van het jaar.
  Maar als tip voor overige bakbenodigdheden: kijk eens in Duitsland bij een supermarkt. En dan vooral bij een winkel als Edeka of Rewe. In Duitsland heb je meer keus in bakproducten omdat er hier meer gebakken wordt, van huis uit.
  Ik gebruik altijd het merk Backfee. Prima spullen en veel voordeliger dan Dr. Oetker.

 2. ik ben al meer dan 25 jaar in Oeganda er is hier veel vanilla te verkrijgen weet nu niets af van kwaliteit maar de prijzen zijn hier veel lager dan ik zie op jullie site het is nu wel al 2019 zijn de prijzen zoveel gedaald tussentijds?

  • Vanille is nog steeds lastig verkrijgbaar en duur. Het moet natuurlijk ook geïmporteerd worden, tussenhandel moet er wat aan verdienen etc.

 3. Ook ik overal gezocht naar een fatsoenlijke peul vanille. Uiteindelijk een mooie, sappige en geurige gevonden in de toko. Je moest er wel bij de kassa naar vragen, want hij was opgeslagen in een kast achter de kassa! Het nieuwe goud?! 😉
  Mathieu

 4. Hi Tessa,

  Wat raad jij aan , die van Madagaskar of Indonesië?
  Ik gebruik nu die van Albert Heijn en die blijkt uit Madagaskar te komen.
  Benieuwd hoe dit uit Indonesië daarvan verschilt?

  • Hangt van de kwaliteit af, dat is van afstand lastig te beoordelen. Ik zou ze beide eens proberen en vergelijken. Hoe zit het met de geur, smaak en hoeveel vanilline zit erin en op basis daarvan beoordelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.