Banketbakkersroom is een onmisbaar product in de bakkerij. Het is lekker om ze te gebruiken in bijvoorbeeld een puddingbroodje of een bladerdeegschelp met vers fruit, maar het wordt ook veel verwerkt als vulling voor taarten, koekjes en koffiebroodjes.
Je kunt het natuurlijk heel gemakkelijk maken met een kant en klare mix. Wat water erbij, even laten staan, opkloppen en klaar. Maar het is echt veel lekkerder om zelf banketbakkersroom te maken.
En dat kan op twee manieren: een simpele snelle manier of op de manier zoals ze het in de professionele bakkerij doen. Beide mogelijkheden leg ik uit, aan jou de keus welke je gaat gebruiken. Daarnaast geef ik nog enkele tips en hulp bij veel voorkomende problemen.
Banketbakkersroom is één van de eerste basisrecepten die ik leerde maken zonder een kant en klare mix. En o, wat is dat verschil in smaak dan groot! De basis banketbakkersroom wordt gemaakt met melk en vanille.
Deze is zo al fantastisch om te gebruiken, maar ook heerlijk om andere recepten nog meer op smaak te maken. Zo gebruik je bijvoorbeeld deze basis banketbakkersroom in frangipane (een heerlijke amandelvulling) of maak je er de lekkerste botercrème en zwitserse room mee.
Heb je de techniek van het maken eenmaal onder de knie, dan kun je er naar hartelust mee variëren. Want waarom zou je de melk niet eens vervangen door een fruitpuree?
Of gebruik in plaats van vanille eens cacao voor een chocolade-variant. Ook kun je gewone melk vervangen door een andere melkvariant, zodat banketbakkersroom ook geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie.
Ik geef je hierbij de recepten voor de gemakkelijke manier met custard, ook wel roompoeder genoemd, en de officiële manier op basis van eidooiers.
Als je die laatste manier eenmaal onder de knie hebt, wil je niet meer anders en is dat bovendien een ideale manier om eidooiers te verwerken die je overhoudt bij het maken van ander gebak.
Recept bewaren? Pin onderstaande foto op Pinterest

Tips voor het maken van banketbakkersroom
Wanneer je banketbakkersroom wilt maken heb je een bindmiddel nodig. In de gemakkelijke manier is dat de custard, wat eigenlijk een soort maizena met vanillesmaak is. In de officiële versie is dat de maizena én de eidooiers.
Om maizena tot zijn volle bindkracht te laten komen moet je deze ongeveer 3 minuten door laten koken, bovendien ben je dan de ‘poederige’ smaak ook direct kwijt die maizena soms kan achterlaten. Het koken van de eidooiers is in dit recept geen probleem.
Doordat deze goed gemengd worden met de overige ingrediënten én ze in een kleinere hoeveelheid aanwezig zijn dan in bijvoorbeeld een crème Anglaise hoef je niet bang te zijn voor zoete roerei. De structuur van de eieren verandert iets, waardoor deze niet als roerei in je room zullen verschijnen. Blijf echter wel goed roeren tijdens het koken, want het koekt wél snel aan.
Het toevoegen van een klein beetje boter geeft extra smaak en romigheid aan de banketbakkersroom. Dit is echter niet noodzakelijk en die stap kun je weglaten uit het recept.
Gebruik je wel boter, zorg dan dat deze goed zacht op kamertemperatuur is en dat je banketbakkersroom niet te heet is. Je wilt dat de boter oplost als een soort emulsie en niet compleet gaat smelten, want dan krijg je in plaats van een romig gevoel eerder een vet-gevoel.
Banketbakkersroom is redelijk stevig als het volledig afgekoeld is en wanneer je het wil gebruiken zul je zien dat het gemakkelijk in stukjes uit elkaar valt. Dat wil je niet, je wil juist een mooie spuitbare crème hebben.
Je zult de afgekoelde banketbakkersroom dan ook altijd nog even flink moeten doorroeren om er een mooie romigachtige crème van te maken. Dit kan met de hand (garde) maar dan moet je flink wat spierbalkracht gebruiken om geen klontjes erin te krijgen. Ik vind het zelf het gemakkelijkst om het met de vlinder- of k-hulpstuk van de keukenmachine los te draaien. Met de bol-garde kan het trouwens ook prima.
Recept aanpassen?
Zoals je bij de gemakkelijke manier ziet is het recept handig aan te passen naar andere hoeveelheden. De suiker en het custarddeel is beide 10% van het melk bestanddeel en op die manier kun je dus zonder recept heel gemakkelijk meer of minder maken.

Veel voorkomende problemen bij banketbakkersroom
Soms gaat er wel eens iets mis. Ik hoop met onderstaande tips daarvoor oplossingen te geven. Staat jouw probleem er niet bij? Vraag gerust en wie weet kan ik je verder helpen.
Mijn banketbakkersroom is te dik
Afgekoelde banketbakkersroom is behoorlijk stevig. Door het losroeren zul je zien dat de structuur weer dunner wordt.
Mijn banketbakkersroom is te dun
Een te dunne banketbakkersroom betekent dat het bindmiddel niet voldoende zijn werk heeft gedaan. Maizena/custard heeft echt zo’n 3 minuten tijd nodig om tot volledige bindkracht te komen. Laat de banketbakkersroom dan ook nog zeker 2-3 minuten voorzichtig doorkoken om volledige binding te kunnen krijgen. Blijf wel roeren, want het koekt graag aan 😉
Mijn banketbakkersroom heeft klontjes
Het ontstaan van klontjes in je banketbakkersroom kan drie redenen hebben. Ten eerste kan het direct in het begin al mis gaan. Het is heel belangrijk om de maizena/custard goed los te roeren met de melk. Daar mogen geen klontjes in zitten. Maizena is het bindmiddel en als daar al klontjes inzitten krijg je nog meer klontjes in je eindresultaat.
Daarnaast is het belangrijk dat je niet de suiker op de eidooiers doet en dan even laat staan. Roer het gelijk goed door elkaar. Suiker heeft de neiging om de structuur van de eidooier te veranderen en als je het samenvoegt zonder goed te mengen zal een deel van je eidooier de neiging hebben uit te harden, wat ook weer voor klontjes in de banketbakkersroom gaat zorgen.
Dek de warme banketbakkersroom ook goed af zonder luchtbellen onder de folie. Je drukt de folie er direct op, op de plekken waar lucht zit ontstaat een vel/verdikking wat later voor klontjes kan gaan zorgen. Wil je liever geen plastic gebruiken, dan is een bijenwas-doek ook een idee. Ik gebruik zelf wel eentje die al een paar keer gebruikt is zodat de geur er al wat af is. Dan merk ik zeker geen smaak- of geurverschil met plastic.
Daarnaast dien je de afgekoelde room heel goed los te roeren. Het handigste gaat dit met het vlinder hulpstuk van je keukenmachine.
Inspirerende recepten met banketbakkersroom
Ik ben benieuwd waar jij de banketbakkersroom voor gaat gebruiken. Heb je nog wat inspiratie nodig? Wat dacht je van slagroomtaart, aardbeien sloffentaart, heerlijke koffiebroodjes of tartelettes met vers fruit
Beide recepten zijn voor ca 600 ml banketbakkersroom. Dit is oa voldoende voor 1 laag op/tussen een 24cm taart.

Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 400 ml melk
- 4 eidooiers
- 80 gr suiker
- 30 gr maizena
- 25 gr boter
Bereidingswijze
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Doe de melk in een pan, voeg het vanillestokje en het vanille merg toe.
- Breng langzaam aan de kook.
- Haal de pan van het vuur, dek af met een deksel/bord en laat de vanille ca 15 minuten intrekken in de warme melk.
- Doe de eidooiers met de suiker, maizena en een scheutje lauwe melk in een kom en klop dit goed door elkaar.
- Breng de melk weer aan de kook.
- Schenk ongeveer 1/3 van de hete melk over het eimengsel.
- Klop goed door en schenk dit dan terug in de pan.
- Breng wederom aan de kook, roer goed door en neem ook goed de zijkanten van de pan mee. Laat ongeveer 3 minuten voorzichtig doorkoken. Blijf roeren zodat het niet aankoekt.
- Haal van het vuur en schenk de crème in een schone kom. Laat het vanille stokje er gewoon inzitten totdat je het gaat gebruiken
- Laat ca 10 minuten afkoelen, zodat het nog steeds warm is, maar niet kokend heet.
- Meng de boter er dan door.
- Dek de crème af met huishoudfolie die je direct op de banketbakkersroom legt en laat volledig afkoelen.
- Voor gebruik verwijder je het vanillestokje en klop je de vanilleroom los met een garde of keukenmachine.


Ingrediënten
- 50 gr custardpoeder
- 50 gr suiker
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Doe de melk met de vanillemerg èn het opengesneden vanillestokje in een pan en breng langzaam aan de kook.
- Meng de custardpoeder met de suiker en maak met een beetje lauwe melk hier een papje van.
- Zodra de melk kookt, giet je al roerend wat van de hete melk bij het custard papje.
- Zet de pan terug op het vuur en giet het aangelengde custardpapje al roerend bij de melk. Laat, al roerend, minimaal 3 minuten licht koken en giet de custard dan in een met koud water omgespoelde schaal.
- Dek af met huishoudfolie en laat afkoelen en opstijven.
- Voor gebruik verwijder je het vanillestokje en klop je de vanilleroom los.
Echt heerlijk die met eidooiers. Ik heb hem gemaakt in de magnetron, zodat hij niet aan kon branden. Ideaal.
interesante site ,mooie recepten en duidelijk uitgelegd.
Dank u!
[…] het recept nog sneller wilt maken kun je de banketbakkersroom (ik gebruikte hiervoor het recept van patesserie) vervangen door puddingpoeder uit een pakje klaar te maken en eventueel de kersenvulling ook reeds […]
Super fijn recept! Kun je dit ook invriezen (het recept met de eidooiers), en hoe kun je het dan het beste invriezen en weer ontdooien?
Hallo Anna,
ik vries het eigenlijk nooit in, aangezien ik de kwaliteit daarna niet echt fantastisch vind.
Is het recept genoeg voor een taartbodem? Daarop komen aardbeien.
Moeilijk te beantwoorden want: Hoe groot is je taartbodem? En hoe dik wil je de laag hebben? Maar in principe is het basisrecept wel voldoende
Dank je wel. Ik ga het morgen proberen. Ik laat het nog horen. Groetjes monique
Hallo, gisteren de officiele manier gemaakt. Erg lekker. De springvorm was 24 cm. De bodem was bedekt met ongeveer een halve cm room.
Tessa
ik ga dat recept eens uitproberen mijn bedoeling is om er een rijsttaart mee te creeren
Geweldig hoe jij de tips geeft, en ook het waarom – ik leer eindelijk bakken, in plaats van domweg een recept uitvoeren. O ja, en blij dat je ook de valkuilen uitlegt!
Ontzettend dank je wel! Dit is precies waarvoor ik het doe.
Mooi recept. Ik heb ik de room op traditionele wijze gemaakt. Het was heerlijk. Hoe lang is het in de koelkast houdbaar?
ik bewaar het wel een aantal dagen, maar hangt er ook vanaf hoe koud de koelkast staat, hoe vaak open/dicht etc dus lastig om dat exact aan te geven
Ik heb geen vanillestokjes in huis, wel vanillesuiker.
Kan dat ook? En welke hoeveelheid?
Heerlijk, niks aan toe te voegen verder 🙂
Beste Tessa
Reeds geruime tijd volg ik u op uw blog en moet eerlijk bekennen dat uw enthousiasme en vakbekwaamheid, of andersom, mij allang overtuigd hebben. U brengt de mensen op een eenvoudige duidelijke taal, om resultaten te boeken tot een hoger niveau en met de nodige trucjes zodat de ontgoochelingen zo beperkt mogelijk blijven. Sta me dan ook toe u te feliciteren en indien wenselijk af en toe een extraatje toe te voegen, zonder bemoeizuchtig of belerend te willen zijn.
Bij deze een reactie, of aanvulling, bij uw recept van banketbakkersroom, of zoals ze bij ons in Vlaanderen zeggen “crème patissière ”
Hier gaan we dan,
Gebruik het liefst volle melk. Halfvolle en magere melk verminderen het vetgehalte en de smaak. Je kunt ook een kwart van de melk vervangen door room. Room zorgt voor een rijkere, vollere smaak, maar natuurlijk ook voor een hoger vetgehalte.
o Je kunt het vanillestokje vervangen door 5 à 10 druppels vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker. Voeg de vanille-essence of vanillesuiker niet toe aan de melk, maar aan de suiker-eiermengeling.
o Banketbakkersroom vries je beter niet in, want de binding gaat verloren bij het ontdooien. Je kunt hem maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
o Wanneer de banketbakkersroom te dun is, kunnen eveneens de volgende oorzaken aan de basis liggen:
Je hebt geproefd met je vingers of met een lepel die je reeds eerder in je mond hebt gestoken.
Speeksel bevat enzymen die het zetmeel doen splitsen
In de meeste gevallen kun je de banketbakkersroom redden door hem even opnieuw te laten doorkoken onder voortdurend roeren.
Aanbranden is bij deze bewerking het grootste gevaar.
Nog heel veel succes en nogmaals proficiat
Vanille essence en vanille suiker hebben niets met vanille te maken. Beter is vanille extract.
vanille suiker en extract kun je ook prima zelf maken 😀
Hi Tessa,
De room is heerlijk , gekozen voor de traditionele wijze.
De puddingbroodjes zijn een succes
Wat fijn om te horen William
He Tess wat een duidelijke uiteenzetting van je receptje. Als het nú nog misgaat kun je beter stoppen en gaan punniken.
Bedankt voor je recepten. Ik gebruik ze erg vaak. Dikke pluim!
Franklin
Heerlijk, niks aan toe te voegen verder 🙂
Ik maakte afgelopen weekend de “officiële” banketbakkersroom! De lekkerste die ik ooit ophad kan ik deze banketroom ook meebakken in bijvoorbeeld een puddingkruimelvlaai of moet het recept dan aangepast worden?
ja dat kan gewoon
Beste Tessa,
Ik heb de banketbakkersroom gemaakt, maar ik vond hem poederachtig van smaak.
Het recept had ik gehalveerd en ik had geen volle melk in huis. Zou dit de reden kunnen zijn, dat de banketbakkersroom anders van structuur is geworden?
Graag hoor ik van je.
Groet,
Jozephina
Hallo Jozephina,
poederachtig… heb je het voldoende doorgekookt? Met volle melk krijg je een romigere smaak en dat wil je ook met banketbakkersroom (het heet niet voor niks room 😉 ). Ik weet niet welke melk je nu gebruikt hebt (mager of halfvol of…). Qua structuur zou het niet zoveel uit moeten maken, maar qua smaak is een andere minder vette melk zeker een verschil
Ik had halfvolle melk gebruikt, dus dan zit daar waarschijnlijk het probleem. Ik ga het weer maken, want is te leuk om nieuwe technieken te leren.
Groet,
Jozephina
Hoi Tessa,
Bedankt voor je reactie. Ik heb halfvolle melk gebruikt, dus de volgende keer ga ik het met volle melk proberen.
Groet,
Jozephina
Dit is toch wel één van mijn guilty pleasures. Dank daarvoor. Heb het al een aantal keer gemaakt en echt fantastisch. Ik gebruik trouwens wel halfvolle melk en uit gemak, omdat ik niet altijd vanillestokjes in huis heb, gebruik ik vanillepoeder.
Top dankjewel!
Ik heb de officiële banketbakkersroom gemaakt en ben daar enthousiast over. Heb van de proevers complimenten ontvangen.
Ik zou heel graag eens goed banketbakkersroom maken, maar ik kan bij mijn dieet geen custard gebruiken. Ik dacht zelf aan het vervangen van de werking van custard door gelatine. Enig idee welke verhoudingen meest in de buurt komen?
custard of maizena (of evt bloem) gebruik je om het te binden terwijl het kookt, dus dat zou ik niet zomaar vervangen door gelatine
Banketbakkersroom met koffie gemaakt. 100 ml sterke koffie aangevuld met 400 ml melk.