Wanneer je aan patisserie denkt, denk je aan zoet. Maar wat doet die kroket dan op de voorkant van ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp? Ja echt waar, hartige snacks behoren ook tot het assortiment van de banketbakker. Dus toen mede-foodie Ilona met haar eigen Bourgondische Bitterballen boek kwam, werd ik super nieuwsgierig! Want bitterballen vind ik eigenlijk nog veel leuker dan kroketten. Bovendien wil ik ze graag eens zelf gaan maken, dus een speciaal boek daarvoor lijkt me superhandig!

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten

Dat er met bitterballen veel meer kan dan alleen maar vullen met een rundvlees ragout blijkt al heel snel wanneer je Ilona volgt op social media. Ze tovert daar het ene na het andere gerecht om in een heerlijke bitterbal. Als een echte foodie kookt ze al jaren de meest fantastische gerechten, al dan niet met ingrediënten uit haar moestuin, en met haar uitgebreide kookboeken collectie is haar inspiratie eindeloos.

De hobby die enkele jaren geleden ontstond, liep al snel uit de hand en daaruit (en onder lichte druk van haar fans) ontstond het idee om er een boek over te maken. En als Ilona een idee heeft bijt ze zich er in vast en zo besloot ze dit volledig in eigen beheer te doen, waarbij ze hulp kreeg van foodfotograaf Debbie Bodewes (die ook mijn mooie foto’s maakte voor de website) en Suzanne Klooster voor de vormgeving. Een hele klus maar met een prachtig resultaat, waardoor het nu voor iedereen mogelijk is om zelf de lekkerste bitterballen te maken.

Wat zijn bourgondische bitterballen?

Denk bij bourgondische bitterballen niet aan de bitterballen die je tot toe kende; die dingen die in het vriesvak van de supermarkt liggen of welke je bestelt wanneer je ergens een borrel drinkt. Bourgonische bitterballen zijn goedgevulde bitterballen met uitgesproken smaken. Smaakbommetjes die je net zo goed als een voorgerecht als op een borrelplank serveert.

Wat staat er in het boek ‘Het Bourgondische Bitterballen Boek’

Het bourgondische bitterballen boek staat niet alleen bomvol met lekker recepten, er staan ook heel veel handige tips in die jou verder kunnen helpen bij het maken én serveren van een heerlijke bitterbal. Zo begint het boek, na een leuk persoonlijk voorwoord, direct al met wat handige tips over het verdubbelen of halveren van de recepten en een snelle hack om de salpicon (zo heet de bitterballenvulling) te laten koelen.

De basis
Eigenlijk is het maken van allerlei soorten bitterballen in de basis gelijk. In heldere taal lees je hier precies wat je moet weten over de basis ingrediënten en het materiaal wat je nodig hebt. Daarna neemt Ilona je stap voor stap mee in het maken van de salpicon, hoe je portioneert, ervoor zorgt dat de paneerlaag goed is en waar je op moet letten met het frituren. Nog voordat je aan de slag gaat leer je al hoe je ze kunt bewaren (dus vergeet dat halveren van recepten maar 😉 ) en hoe je ze leuk en origineel kunt serveren.

De recepten
De verschillende bitterballen zijn onderverdeeld in hoofdstukken als vlees, gevogelte, vis en vegetarisch. Daarnaast kun je in de inhoudsopgave al zien dat een aantal van deze recepten ook nog eens heel eenvoudig vegan gemaakt kunnen worden. De opbouw van de recepten is stiekem best een beetje grappig, want begint Ilona met eigenlijk de meest saaie bitterbal die er is (de standaard rundvlees), het recept wat daarna volgt is direct al haar signature bitterbal Chorizo Paprika! Maar ook de aspergebitterballen, marrokaanse lam of de momofuku buikspek bitterballen laten al zien dat er veel mogelijk is. Zelfs een snertbitterbal en de discutabele hawaii bitterbal sieren dit hoofdstuk.

Qua gevogelte gaat het van de allemansvriend kipsaté naar het wat luxere confit de canard. Ook vis past prima in een bourgondische bitterbal, of dat nu garnalen met saffraan en pastis zijn, een tuna-melt of mosselen met spek. Ze zien er allemaal rijk gevuld en zeer kleurrijk uit. Ondanks dat ik niet direct een vegetariër ben, staan hier echt lekkere varianten in die ik wil gaan maken. De Thaise groene curry staat hier met stip op 1 direct gevolgd door de Oosterse Oesterzwam. Met in totaal 30 recepten voor de meest uiteenlopende bitterballen zitten er zeker een paar tussen die jij ook leuk gaat vinden om te maken en met trots kunt gaan serveren aan je visite!

Het boek sluit af met tips voor de airfryer, hoe je de bitterballen glutenvrij of vegan maakt en een mooie serie met (dip)sauzen en basisrecepten waaronder zelf bouillon maken. Wil je de bitterballen ook nog met een lekker drankje serveren, dan vind je als laatste nog wat dranktips van echte kenners als Tess Posthumus en Thérèse Boer & Astrid Joosten.

Al met al dus een zeer compleet boek voor een perfecte bitterballen party!

Ilona de wit, auteur van xBougondische bitterballen boek

Wie is de auteur?

Ilona de Wit is al jaren het gezicht achter het blog Worstenbroodenwijn.nl. Een website met vol met heerlijke bourgondische recepten voor doordeweeks en in het weekend. Als rasechte brabantse weet ze veel over lekker eten én het maken ervan. Het maken van bourgondische bitterballen werden al snel haar specialiteit en levert haar de bijnaam ‘bitterballenkoningin op’.

Wat vind ik ervan?

Allereerst vind ik het enorm knap dat je zo’n prachtig boek in eigen beheer kunt uitgeven. Dat zie je niet vaak en zeker niet van deze kwaliteit. Alle bitterbalrecepten klinken stuk voor stuk fantastisch en de foto’s doen je het water in de mond lopen. Of de bitterballen allemaal ook echt zo lekker zijn, mocht ik uitproberen op één van kleine de bitterballenparty’s die dit jaar tussen de lockdowns door gegeven konden worden. Ik lieg niet dat elke schaal zo leeg was! Toch vond ik het in mijn uppie lastig om er mee aan de slag te gaan, maar gelukkig waren daar Ilona’s online workshops. En sindsdien ben ik verslingerd geraakt aan deze hartige toevoeging in de patisserie keuken.

Het blijkt dus echt reuze mee te vallen om ze te maken en met dit boek heb je niet alleen een flink aantal fantastische recepten in de hand, maar ook een prima basis om zelf variaties te kunnen maken. Je leert met dit boek om er échte bourgondische bitterballen van te maken, dus vol van smaak én goed gevuld. Het is een ontzettend leuk werkje om te doen (zelfs kinderen kunnen helpen) en wat is er nu fijner dan je eigen bitterballen op een borrelplank te serveren! Echt… dit boek staat met trots naast ‘de banketbakker’ in mijn bakboeken kast!

Boekgegevens

Het bourgondische bitterballen boek
 (kijk hier voor een inkijkexemplaar)
Auteur      : Ilona de Wit
Uitgever : Ilona de Wit
Uitgave     : maart 2020
ISBN         : 978 94 9272 3857
Prijs          : € 22,50 (of 9,95 voor een e-book)

Het boek is te bestellen via bol.com of via de website van Ilona

1 REACTIE

  1. Nou zeg wat een ontzettend mooie recensie! Echt super leuk om te lezen en om trots op te zijn 🙂 Dankjewel lieve Tessa. En wie had nou ooit kunnen denken dat ik jou nog iets over patisserie zou leren 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.