Gebakjes van soezendeeg zijn weer eens wat anders dan de standaard soes of eclair. Door lange stroken deeg te bakken bepaal je pas bij het serveren de grootte van je soezengebakjes. Dit is een ideaal recept voor feestjes of cateringklussen. Vul je soezen gebakjes met frambozen en slagroom voor een heerlijk zomers gebakje.

Wanneer je het maken van soezendeeg eenmaal onder de knie hebt, kun je er alle kanten mee uit. Natuurlijk is het leuk om soesjes of eclairs te maken, maar wist je dat je er ook heel gemakkelijk losse gebakjes mee kunt maken?

Voor dit recept bak je lange stroken soezendeeg die je pas na het vullen in porties snijdt. Hierdoor dus geen geklungel met gelijkmatig opspuiten van je deeg en geen geruzie over het feit dat de ene soes of eclair groter is dan de andere. Bovendien werkt het lekker snel, waardoor het ook voor de (semi) professionals een ideaal recept is!

soezen gebakje met slagroom en frambozen vulling

Soezen gebakjes met frambozen en slagroom

Soezen gebakjes op basis van stroken soezendeeg is ook populair bij de banketbakkers. Vaak vind je lokale varianten op dit gebakje. Die variatie kan alleen slechts de naam zijn, wel of geen craquelé laagje en natuurlijk in de vullingen.

De basis is slagroom en dat is natuurlijk prima te combineren met allerlei soorten fruit. Mijn favoriete combinatie gaat naar friszuur fruit, want dat is een prima tegenhanger voor de flinke slagroomvulling. Daarom vul ik deze soezen gebakjes met frambozen en slagroom.

twee  soezen gebakjes met frambozen en slagroom en daarvoor een dun stukje soezengebak

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om voor deze soezen gebakjes?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Water of melk
    Het vochtbestanddeel voor soezendeeg is in de basis water. Je kunt een deel vervangen door melk of melkpoeder gebruiken. Hierdoor bakt je soezendeeg iets bruiner en minder droog.
  • Boter 
    Voor de boter gebruik je roomboter. Omdat dit verwarmt wordt, hoeft deze niet koud te zijn.
  • Bloem
    Je gebruikt gewone patent- of tarwebloem en geen zelfrijzend bakmeel. Het rijzen van de soezen gebeurd door de eieren, dus een ander rijsmiddel zoals bijvoorbeeld bakpoeder is niet nodig.
  • Eieren
    De eieren zijn één van de belangrijkste ingrediënten, want zij zorgen ervoor dat je deeg gaat rijzen in de oven. Voor dit recept gebruik ik 3 eieren (M), maar hou een extra ei achter de hand. Afhankelijk van de soepelheid van je deeg kun je wellicht wat meer ei toevoegen, waardoor je gebak nog beter gaat rijzen.
  • Slagroom
    Voor de vulling gebruik je slagroom. Zog ervoor dat je slagroom goed koud is voordat je dit opklopt. Voor een mooie stevig opgeklopte slagroom vind je hier al mijn slagroomtips.
  • Frambozen en frambozenpuree
    Voor de vulling gebruik frambozenjam, maar je kunt ook zelf van verse of diepvries frambozen een lekkere frambozenpuree maken. Lees hier hoe je zelf fruitpuree maakt. Losse diepvries frambozen in de vulling zijn niet aan te raden, deze zijn na het ontdooien te vochtig.

Benodigde bakspullen

  • Steelpan
    Soezendeeg is een kookdeeg. Het gemakkelijkste is om hiervoor een steelpan te gebruiken. Deze hou je tijdens het roeren van het deeg, wat toch wel een stevige klus is, het beste beste vast. Voor het doorroeren van het deeg werkt een spatel of houten lepel het beste. Gebruik geen garde hiervoor.
  • Spuitzakken met spuitmondje
    Deeg: Voor het opspuiten van het deeg gebruik je een spuitzak. Omdat het een redelijk stevig deeg is, gebruik je het beste ook een kwalitatief goede spuitzak en niet een vervanger als een ziplock-zak of snoepzak. Als spuitmondje kun rond of gekarteld exemplaar gebruiken. Met een gekarteld spuitmondje krijg je vaak een iets strakker resultaat omdat de groeven in het deeg het wat ‘richting’ geven tijdens het rijzen/bakken. Voor dit recept gebruik je een spuitmondje van 15 mm doorsnee. Groter kan ook, maar net hoe breed je je soezen gebakjes wilt hebben.

    Vulling: Voor het opspuiten van de slagroom gebruik je een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Ik gebruik het liefst een spuitmondje met maat 10 of 12 (mm doorsnee). Voor de frambozenpuree kun je een klein puntje van de spuitzak afknippen en heb je geen spuitmondje nodig.
  • Bakspray
    Voor een mooi kleurtje kun je de soezen of eclairs, voordat je ze de oven inschuift, bestrooien met poedersuiker. Wat echter nog veel handiger werkt is bakspray. Spuit je soezendeeg even in met wat bakspray voordat ze de oven in gaan en je krijgt een prachtig mooi bakresultaat.
  • Bakpapier of een siliconen bakmatje
    Je kunt je soezen prima op een ingevette (bakspray) bakplaat bakken, maar ik bak ze zelf het liefst op bakpapier of op een siliconen bakmat. Ze laten dan prima los van de bakplaat en bakken ook niet aan.
  • Keukenmachine met vlinder/k-klopper
    Om je zelf veel werk en spierkracht te besparen is een keukenmachine echt superhandig om te gebruiken. Wanneer je de eieren door het deeg doet, moet je flink kloppen om ervoor te zorgen dat het ei niet stolt in de warme pan én om het ei goed door het deeg te kunnen werken. Dit vergt flink wat spierkracht en wanneer je keukenmachine hebt scheelt je dat echt een hoop werk.
  • Gekarteld mes / broodmes
    Om het gebakken soezendeeg door te snijden, zodat je het kunt vullen, werkt een gekarteld mes beter dan een koksmes. Ook om het gevulde gebak in porties te verdelen werkt een brood/kartelmes het beste. Ik werk het liefst met dit broodmes omdat het mooi dun is.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je deze soezen gebakjes?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Start altijd met het voorverwarmen van de oven. Voor dit recept verwarm je de oven voor op 240C en verlaag je de temperatuur pas als het deeg in de oven staat.
  • Zet al je ingrediënten klaar voor het soezendeeg, dit mag allemaal op kamertemperatuur.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Snij de boter in kleine blokjes.
  • Zet de slagroom koud, zodat deze ca 4-7 graden is wanneer je start met opkloppen.

Soezendeeg maken

  • Breng het water/melk met suiker, zout en de boter aan de kook. Door de boter in kleine stukjes toe te voegen smelt dit sneller, waardoor je massa sneller aan de kook komt. Hierdoor zullen eventuele melk eiwitten niet aankoeken aan de bodem.
  • Voeg de bloem toe. Dit kan in 1x maar mag ook in delen. Haal hiervoor de pan even van de warmtebron en roer het goed door zodat je geen klontjes in het deeg krijgt. Zodra het goed gemengd is, zet je de pan terug op de warmtebron.
  • Laat het deeg op middelhoog vuur garen. Roer het 3-5 minuten goed door zodat het goed verwarmd, niet aankoekt en kan garen. Bovendien zorg je er zo voor dat er vocht uit het deeg verdampt. Deste meer vocht er verdampt, deste meer ei je strak kunt toevoegen. Hierdoor kan het deeg beter rijzen, wat grotere soezen geeft.
  • Het deeg is klaar als het gaat ‘zweten’ en licht begint aan te koeken in je pan. Haal de pan dan van de warmtebron
  • Doe het deeg in de keukenmachine met het vlinder-opzetstuk. Voeg al roerend de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen door het deeg. Voeg zoveel ei toe totdat het beslag net niet meer aan de deeghaak blijft hangen en er in een “V”-vorm van de spatel afloopt. Voeg gerust een beetje ei toe voor de juiste consistentie, maar niet teveel want te slap deeg zorgt voor platte soezen.
  • Doe het deeg in de spuitzak en spuit banen op het bakpapier. Hou voldoende tussenruimte omdat het deeg nog flink rijst in de oven.

Bakken

  • Spray de banen deeg in met bakspray of bestrooi met poedersuiker voor een mooi bakkleurtje.
  • Schuif de bakplaat in de oven en zet direct de temperatuur terug naar 160C
  • Bak de soezen-banen in ca 45-50 minuten gaar en goudbruin. 10 minuten voor het einde van de baktijd kun je de oven even op doen om de aanwezige stoom te laten ontsnappen.
  • Laat de soezen banen volledig afkoelen voordat je ze gaat vullen.

Vulling maken

  • Tijdens het bakken van de soezen kun je eventueel ook zelf de frambozenpuree-vulling maken. Hier vind je extra tips voor eigengemaakte fruitpuree.
  • Klop de slagroom stevig met wat poedersuiker naar smaak en doe deze in een spuitzak met een kartelspuitmondje. Leg tot gebruik in de koelkast. Moeite met het stevig opkloppen van je slagroom? Dan helpen deze slagroomtips je verder.

Opmaken en serveren

  • Snij de soezenbanen horizontaal door.
  • Spuit een klein laag je slagroom op de bodem van de soezenbanen.
  • Zet in het midden een rij met frambozen en spuit de frambozenvulling langs de zijkanten.
  • Vul af met de resterende slagroom en leg de bovenste plak soezendeeg er op.
  • Bestrooi met poedersuiker.
  • Snij de banen in stukken ter grootte van je gewenste gebakjes.

Serveertips

Je serveert deze soezen gebakjes het beste gewoon bij de koffie of de thee. Doordat je deze gebakjes in lange banen bakt en pas na het vullen snijdt, zijn ze ook zeer geschikt om ze wat smaller te snijden en te serveren op sweet-tables, hightea’s of buffetten.

Variaties op deze gebakjes

Glutenvrij

Ik heb het zelf nog niet getest, maar voor glutenvrij soezendeeg kun je de meelmixen van Schar gebruiken

Lactose vrij

Voor lactosevrije soezen kun je de melkpoeder in het soezendeeg weglaten en voor de vulling een lactose vrije slagroom gebruiken.

Andere lekkere vullingen.

Frisse smaken zijn, in combinatie met de slagroom, het lekkerste. Denk hierbij aan passievrucht, rode bessen of citrusfruit. Ook mango, aardbeien en bramen kunnen prima. Liever geen fruit? Dan kun je de fruitpuree vervangen door bijvoorbeeld karamel.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

Deze gebakjes kun je enkele dagen in de koelkast bewaren, het soezendeeg wordt dan wel wat zachter.

Hoe maak ik dit recept glutenvrij

Je kunt de bloem vervangen door een glutenvrije meelmix

Hoe maak ik dit recept lactosevrij

Gebruik in het soezendeeg alleen water. Vervangen door een plantaardige melk is niet nodig. Voor de vulling kies je voor een lactose vrije slagroom.

Op welke ovenstand bak je dit?

Soezendeeg bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, dan kan het ook op hete lucht. Kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt voor de juiste temperatuur.

Ik verwarm de oven voor op 240C en zet de temperatuur op 160C zodra de bakplaat de oven in gaat. Aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.

drie kant en klare soezen gebakjes met frambozen en slagroom gevuld en bestrooid met poedersuiker en eentje die half gevuld is. Bovenin ligt een spuitzak met frambozen jam en een zeefje met poedersuiker

Recept: Soezen gebakjes met frambozen en slagroom

Soezen gebakjes met frambozen en slagroom

Heerlijke gebakjes die je maakt van lange soezen, welke je eenvoudig in de gewenste maat kunt snijden. Gevuld met slagroom en frambozen.
Porties: 10
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • Steelpan
  • Spatel
  • Keukenmachine
  • vlinder hulpstuk
  • 3 spuitzakken
  • 1 kartel spuitmondje 15 mm (of groter)
  • 1 kartel spuitmondje 10 mm
  • bakpapier
  • broodmes
  • zeefje optioneel: voor het bestrooien van de poedersuiker

Ingrediënten

Soezendeeg

  • 160 ml water
  • 3 gram suiker
  • 70 gram boter
  • snuf zout
  • 15 gram melkpoeder
  • 90 gram bloem
  • 3 hele eieren ca 160 gram en 1 extra indien je deeg meer ei kan opnemen

Vulling

  • 400 ml slagroom
  • 3 el poedersuiker
  • 125 gram frambozen
  • 60 gram frambozenjam

Decoratie

  • poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 240C. Vet een ovenplaat in of bekleed hem met bakpapier of een siliconen bakmat.

Soezendeeg maken

  • Doe in een steelpan het water, de melkpoeder, de suiker, het zout en de boter. Laat alle boter smelten en breng dit aan de kook.
    160 ml water, 3 gram suiker, 70 gram boter, snuf zout, 15 gram melkpoeder
  • Haal de pan van het vuur.
  • Doe de bloem erbij, roer ondertussen flink met de spatel om klontjes te voorkomen.
    90 gram bloem
  • Zet de pan, zodra alle bloem erdoor gemengd is, weer terug op het vuur en roer het mengsel goed met een spatel 3-5 minuten door om het soezendeeg ‘droog’ te roeren en de bloem te laten garen.
  • Doe het soezendeeg, zodra het een compacte bal is en begint ‘te zweten’, in de mengkom van de keukenmachine, draai het deeg los en laat de stoom ontsnappen.
  • Voeg een voor een de eieren toe totdat je een soezendeeg hebt wat voorzichtig in een v-vorm van je spatel afloopt.
    3 hele eieren
  • Schep het deeg in een spuitzak en spuit het soezendeeg in lange banen over de gehele breedte op de ovenplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte, aangezien de soezen/eclairs rijzen tijdens het bakken.

Bakken

  • Schuif de bakplaat in de oven en verlaag daarna de oventemperatuur naar 160C.
  • Bak de soezenrepen gaar en goudbruin in ca 45 minuten.
  • Laat in de laatste 10 minuten van de baktijd wat stoom uit de oven ontsnappen (doe dit niet te vroeg, dan storten je soezen weer in).
  • Laat de soezenrepen volledig afkoelen op een rooster.

Vullen

  • Snij de soezenrepen horizontaal doormidden.
  • Klop de slagroom lobbig, voeg dan de poedersuiker toe en klopt de slagroom dan op tot het flink stevig is.
    400 ml slagroom, 3 el poedersuiker
  • Doe de slagroom in een spuitzak en de frambozenjam in de andere spuitzak.
    60 gram frambozenjam
  • Spuit twee banen slagroom op de bodem van de soezenrepen. Spuit daarop 2 dunne lijnen frambozenjam.
  • Leg hierop de frambozen en dek de zijkanten en de bovenkant af met banen slagroom. Je kunt eventueel nog een lijntje frambozenjam op de slagroom spuiten.
    125 gram frambozen
  • Dek af met de bovenkant van de soezenrepen.

Serveren

  • Bestrooi de repen royaal met poedersuiker en snij ze met een broodmes in de gewenste stukken.
    poedersuiker

Handige tips

Kleine stukjes zijn ideaal voor catering opdrachten of high-tea’s.
Bewaren: Ze zijn het lekkerst op de dag van het maken, maar blijven in de koelkast wel een paar dagen goed. Het soezendeeg zal dan wel iets zachter worden.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

De smaak van soezendeeg te pakken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je.

Bewaar dit recept

Soezen gebakje met frambozen en slagroom van de zijkant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.