Op ontzettend veel verjaardagen of high-tea achtige feestjes staan slagroom soesjes geheid op tafel. En terecht want ze zijn ook super lekker. Toch worden ze niet vaak zelf gemaakt en dat is zonde, want wanneer je een krokante slagroom soes wil, gaat er niets boven een zelf gebakken exemplaar.

Wanneer je zelf soezen wilt gaan bakken, zijn slagroomsoesjes een prima start! Geen gedoe met lastige vullingen en je kunt mooi testen hoe ze uit je oven komen. Want wil je mooie strakke en ronde soesjes maken, dan is het handig om het eerst eens te testen.

Doordat soezendeeg flink kan rijzen in de oven, kan je eindresultaat ook wat een grillige vorm krijgen. Toch zijn er wel tips voor een strak resultaat en zoals bij veel recepten, is goed oefenen daarbij een must.

Opspuiten en bakken bij de juiste oventemperatuur hebben namelijk invloed over het uiteindelijke uiterlijk van je gebakken soezen. Voor de smaak maakt het natuurlijk niet zoveel uit, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

Voor een goede start met soezendeeg zijn slagroomsoesjes dan ook een prima begin. Je kunt mooi de slag te pakken krijgen met het maken van het kookdeeg, het opspuiten en kijken hoe het bakken in jouw oven gaat. Met onderstaande tips gaat dat jou ook zeker lukken om mooie ronde soezen-bolletjes te krijgen.

Maar wanneer je wat grilligere resultaten hebt, kun je die prima gebruiken voor die overheerlijke slagroomsoesjes. Tijdens het vullen bollen ze door al die lekkere slagroom wel weer wat rond op en bovendien is het voor dit soort soesjes geen probleem als ze wat leuke en gekke vormen hebben.

Wil je ze gebruiken voor een mooie taart, dan is het wél handig om onderstaande tips nauwkeurig te volgen voor een mooi strak en rond resultaat.

slagroom soesjes maken

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Ingrediënten en materiaal voor slagroom soesjes

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

  • Water en melk
    De basis van het vochtdeel is water, maar je kunt ook een deel vervangen door melk voor een iets minder droog en bruiner resultaat. Wanneer je niet altijd melk in huis hebt, kun je ook prima wat melkpoeder gebruiken. Heb je wel melk in huis dan laat je in dit recept de melkpoeder weg en vervang je de helft van het water door volle melk.
  • Boter 
    Hiervoor pak je gewone boter (roomboter dus). Omdat je deze verwarmt met het vocht, hoeft deze niet koud te zijn.
  • Bloem
    Ik gebruik gewone patentbloem of tarwebloem voor dit recept. Omdat de soezen rijzen door de eieren die in het beslag zitten hoef je dus geen zelfrijzend bakmeel te gebruiken of een rijsmiddel zoals bakpoeder of bakingsoda
  • Eieren
    Eieren zijn hét rijsmiddel in dit recept. Eieren hebben in de oven een rijzende (soufflerende) werking en eigenlijk is het zo dat hoe meer ei je toe kunt voegen aan het deeg deste meer je soezen kunnen rijzen. Ik ga uit van een gemiddeld gewicht van ca 50-55 gram per ei (M) dus dan heb je voor dit recept 3 nodig. Hou echter altijd een extra ei achter de hand, want de soepelheid van je deeg maak je met het ei en hoe meer vocht je uit het recept gaat koken, deste meer ei je kunt toevoegen en deste mooier je resultaat.
  • Slagroom
    Gebruik voor het vullen slagroom die vooraf goed gekoeld is. Dan kun je het gemakkelijk stevig opkloppen. Een beetje poedersuiker en eventueel vanille geven een lekkere smaak aan je slagroom.

Benodigde bakspullen

  • Steelpan en spatel
    Het eerste deel van het maken van soezen doe je in een pan op het vuur. Ik vind een steelpan hiervoor het handigste, want die hou je met het roeren gemakkelijker vast. Kies het liefst voor een steelpan met een anti-aanbaklaag, dat werkt het prettigste. Omdat je een redelijk stevig deeg in de pan maakt, werk je het beste met een spatel of houten lepel en niet met een garde.
  • Spuitzak met spuitmondje
    Voor een mooi en strak resultaat spuit je het soezendeeg op de bakplaat. Je hebt dus een spuitzak nodig met een spuitmondje. Voor soesjes gebruik ik een rond spuitmondje (grootte is afhankelijk van hoe groot je de soezen wilt hebben).
  • Bakspray
    Voor een mooi kleurtje kun je de soesjes voordat je ze de oven inschuift bestrooien met poedersuiker. Wat echter nog veel handiger werkt is bakspray. Spuit je soezendeeg even in met wat bakspray voordat ze de oven in gaan en je krijgt een prachtig mooi bakresultaat.
  • Bakpapier of een siliconen bakmatje
    Je kunt je soezen prima op een ingevette (bakspray) bakplaat bakken, maar ik bak ze zelf het liefst op bakpapier of op een siliconen bakmat. Ze laten dan prima los van de bakplaat en bakken ook niet aan.
  • Keukenmachine met vlinder/k-klopper
    Om je zelf veel werk en spierkracht te besparen is een keukenmachine echt superhandig om te gebruiken. Wanneer je de eieren door het deeg doet, moet je flink kloppen om ervoor te zorgen dat het ei niet stolt in de warme pan én om het ei goed door het deeg te kunnen werken. Dit vergt flink wat spierkracht en wanneer je keukenmachine hebt scheelt je dat echt een hoop werk.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Voor strakke ronde soesjes is een goed kookdeeg belangrijk. Lees het basisrecept voor soezendeeg even goed door zodat je weet hoe je zelf het perfecte soezendeeg maakt.

Daarnaast heb ik nog de volgende tips voor je:

  • Opspuiten
    Voor een mooi rond en strak resultaat is het belangrijk dat je het deeg in bolletjes opspuit en niet als ‘toefjes’. Hou je spuitzak dus recht (verticaal) boven je bakplaat, spuit een gelijkmatige dot en breng de spuitzak tijdens het opspuiten recht omhoog. Draai dus geen rondjes, want op de overlappende deegranden zal je deeg in de oven de neigiing hebben om open te breken
  • Eerst rijzen, dan bakken, dan drogen
    Voor gelijkmatig resultaat wil je de soesjes eerst laten rijzen. Daarom verwarm je de oven flink voor, want rijzen heeft warmte nodig. Zodra je de bakplaat in de oven schuift zet je de temperatuur omlaag.

    De meeste ovens hebben ongeveer 10 minuten nodig om de temperatuur te laten zakken naar de gewenste baktemperatuur en in die tijd kunnen de soezen mooi rijzen (verdubbelen). Door ze op een lagere temperatuur te bakken zal de binnenkant niet teveel meer uitzetten en krijg je een gelijkmatiger resultaat.

    Laat aan het einde van de baktijd wat stoom uit je oven ontsnappen zodat het deeg kan drogen voor een knapperig resultaat.
  • Vullen
    Vul de slagroomsoesjes door aan de onderkant een klein gaatje te maken. Hierin druk je het spuitmondje en vul je voorzichtig de soes. Je zult merken dat deze door de druk van de slagroom iets meer gaat opbollen. Knijp niet te hard in de spuitzak, want dan kan de vulling er op de zwakke plekken weer uitkomen.

Veel voorkomende vragen


Waarom worden mijn soesjes plat?

Wanneer je soesjes instorten na het bakken zijn ze te kort gebakken. Laat voor het einde van de oventijd de stoom uit de oven ontsnappen en bak ze iets langer. Ook kunnen je soesjes plat worden als je de oven te vroeg geopend hebt.

Hoe bewaar ik de slagroomsoesjes het beste?

Slagroom soesjes bewaar je in de koelkast (2-4 dagen). Je kunt ze ook invriezen (max 3 mnd).

Waarom zijn mijn soesjes zacht?

Soesjes die goed gebakken zijn, zijn krokant. Zijn ze dat niet dan moet je ze iets langer in de oven laten drogen/bakken. Na heb bakken hebben de soesjes wel de neiging om zachter te worden. Ongevulde soesjes kun je desgewenst nog even oppiepen door ze een paar minuten in een oven van 160-180C weer krokant te maken. Eenmaal gevuld zullen ze door het vocht in de slagroom zacht worden. Serveer ze dus zo snel mogelijk na het vullen.


slagroom soesjes maken
slagroom soesjes maken

Slagroom soesjes maken

Heerlijke slagroomsoesjes, leuk om op te trakeren of bij een high-tea te serveren. Vries ze in zodat je er altijd een paar op voorraad hebt!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
baktijd: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Gang: gebak
Keuken: Frans
Porties: 25
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

Voor het soezendeeg

  • 1,6 dl water
  • 3 gr suiker
  • 70 gr boter
  • snuf zout
  • 15 gr melkpoeder
  • 90 gr bloem
  • 3 hele eieren (ca 160 gram) en 1 extra indien je deeg meer ei kan opnemen

Vulling en decoratie

  • 500 ml slagroom
  • 3 el poedersuiker (2 voor de slagroom en 1 om mee te decoreren)

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 240C. Vet een ovenplaat in of bekleed hem met bakpapier of een siliconen bakmat.

Kookdeeg maken

  • Schenk in een steelpan het water, de melkpoeder, de suiker, het zout en de boter. Laat alle boter smelten en breng dit aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Strooi (evt beetje bij beetje) de bloem erbij, roer ondertussen flink met de spatel om klontjes te voorkomen.
  • Zet de pan, zodra alle bloem erdoor gemengd is, weer terug op het vuur en roer het mengsel goed met een spatel 3-5 minuten door om het soezendeeg ‘droog’ te roeren en de bloem te laten garen.
  • Doe het soezendeeg, zodra het een compacte bal is en begint 'te zweten', in de mengkom van de keukenmachine, draai het deeg los en laat de stoom ontsnappen.
  • Voeg een voor een de eieren toe totdat je een soezendeeg hebt wat voorzichtig in een v-vorm van je spatel afloopt.
  • Schep het deeg in een spuitzak en spuit het soezendeeg in bolletjes van ca 4 cm op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte, aangezien de soesjes rijzen tijdens het bakken.

Bakken

  • Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160C
  • Bak de soesjes in ca 30 minuten gaar en goudbruin in de oven.
  • Laat in de laatste 10 minuten van de baktijd wat stoom uit de oven ontsnappen (doe dit niet te vroeg, dan storten je soezen weer in)
  • Laat de soesjes volledig afkoelen op een rooster.

Vullen en decoreren

  • Klop de slagroom iets op zodat het al wat dikker wordt, voeg dan 1-2 el poedersuiker (naar smaak) toe en klopt de slagroom totdat het stevig is.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje
  • Maak aan de onderkant van de soesjes een klein gaatje waar het spuitmondje net in past en vul de soesjes met de slagroom
  • Bestrooi de soesjes vlak voor het serveren met poedersuiker
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit leuk om te maken? Maak dan deze vullingen ook eens voor een lekkere variatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.