Het meest eenvoudige broodrecept is denk ik wel matzes. Matzes zijn eigenlijk een soort crackers die vooral rond de paasdagen veel gegeten worden.
Matzes zijn hele simpele platbroden zonder enige vorm rijsmiddel, waardoor ze je waarschijnlijk meer doen denken aan een cracker dan aan brood. Ze zijn namelijk ontzettend dun en super krokant en je hebt dus geen gist of dezem nodig.
Het eten van Matzes is een joodse traditie die verwijst naar de joodse uittocht uit Egypte. Dit wordt herdacht tijdens Pesach, het joodse paasfeest. De joden moesten destijds in allerijl vluchten, waardoor er geen tijd was om volledige broden te kunnen bakken. En dus kregen ze van God de opdracht om brood te maken zonder zuurdesem. En zo werd er een snel, ongezuurd en ongerezen brood gebakken, zodat ze toch brood mee konden nemen tijdens hun uittocht uit Egypte.
Matzes zijn platte crackers die je vooral in ronde en vierkante vormen ziet. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar rond Pasen zijn er speciale Paas Matzes. Deze zijn gemaakt volgens de speciale kosher regels die voor pasen gelden, wat wil zeggen dat er geen enkele sporen van gist of gerezen broden mogen zijn. Traditioneel wordt alles in aanloop naar Pasen dan ook grondig schoongemaakt.
De matzes bevatten traditioneel alleen meel en water, dus geen smaakstoffen als zout, suiker en olie. Een heel basic recept dus, met weinig smaak. Om er toch wat smaak aan toe te voegen heb ik er wel wat zout en olie doorgedaan. Maar wil jij het recept traditioneel maken, laat dit dat gerust weg.
Matzes uit de winkel zijn meestal wat witter van kleur omdat ze van bloem worden gemaakt en in speciale ovens regelmatig gebakken kunnen worden. Zoals je ziet is mijn versie wat ruwer en donkerder van aard, aangezien ik een mengsel van bloem en meel gebruikt heb voor wat meer voedzame vezels.
Bovendien heb ik ze niet perfect rond of vierkant gebakken, aangezien ik niet verwacht dat de Joden destijds aan de rivieroevers van de Nijl ook perfect ronde en witte matzes bakten op de kleitegels in het vuur. Maar dit is slechts mijn interpretatie van hoe een matze hoort te zijn.
Zijn het nu matzes of matses?
Volgens de officiële Nederlandse spelling is het matse, met een s dus, maar in de praktijk zie je dat iedereen het eigenlijk met een z schrijft. In het Hebreeuws is het Matzos, dus daar hebben we de herkomst van die Z al.
Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!
Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?
Naar recept gaanWat heb je nodig om matzes te maken?
Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten
- Bloem of meel
De witte matzes crackers die je in de winkel ziet liggen zijn gemaakt van bloem. Maar je kunt ook een mengsel van bloem en volkoren tarwemeel gebruiken voor een wat voedzamer resultaat. Het lijkt mij dat de Joden destijds ook geen fijne bloem hadden, maar ook met meel (en dus met vezels erin) bakten. - Water
Water is daarbij het andere enige ingrediënt wat gebruikt wordt. Gebruik je volkorenmeel dan zal je deeg wat meer vocht opnemen door de vezels in je meel. Gebruik je alleen bloem, dan heb je dus wat minder water nodig. Voeg ten alle tijde niet direct al het water toe, want elke bloem/meel soort kan anders zijn, waardoor het meer of minder vocht nodig heeft. - Smaakmakers
Wil je net als ik toch iets aan smaak toevoegen, dan is wat zout lekker en een beetje olijfolie maakt het tot een mooi deeg. Geen must, laat het gerust weg.
Benodigde bakspullen
- Een bakplaat of ovensteen
Brood bak je het mooiste op een hete ovensteen. Heb je deze niet dan kun je ook prima je bakplaat gebruiken. Zorg er wel voor dat je de pizza- of ovensteen / bakplaat mee verwarmt tijdens het voorverwarmen van de oven, zodat deze ook goed heet is om op te bakken. - Een deegroller of een pastamachine
Het matzedeeg maak je met de hand dus veel materiaal heb je niet nodig. Voor het uitrollen gebruik je gewoon een deegroller. Vind je het lastig om het deeg dun uit te rollen? Dan kan een pastamachine uitkomst bieden!
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je Matzes?
Het is niet een moeilijk recept en bovendien snel, toch zijn er wat handige dingen om te weten:
- Deeg kneden
Je kneedt het deeg totdat het een soepel deeg is. Je hoeft het niet niet zolang te kneden totdat je een vliesje kunt trekken. - Deeg laten rusten
Omdat het deeg geen rijsmiddelen heeft hoeft het dus niet te rijzen. Om het goed uit te kunnen rollen is het wel handig om het deeg even te laten rusten, zodat de glutenstrengen zich weer wat ontspannen. Doe je dit niet, dan zal het deeg teveel steeds terug trekken en is het lastig om dun uit te rollen. - Deeg inprikken
Door het deeg goed in te prikken zal het minder opbollen in de oven tijdens het bakken. - Deeg bakken
Wanneer je het deeg uitgerold hebt, kun je het direct bakken. Laat je het te lang liggen, dan ontspannen de glutenstrengen weer die ontstaan zijn tijdens het uitrollen. Daardoor rekt je deeg sneller nog verder uit en is het lastig om het gelijkmatig te bakken door de dunnere plekken. En pas op… de oven en de bakplaat/ovensteen is gloeiend heet!
Veel voorkomende vragen
Ja je kunt je eigen mengsel maken van tarwebloem en -meel. Hoe meer meel je gebruikte, deste meer water je recept ook nodig zal hebben.
Bewaar de matzes luchtdicht in een doos of trommel, anders worden ze slof.
Traditioneel worden ze geserveerd met boter en suiker, maar je kunt ze ook gewoon als cracker gebruiken en beleggen met kaas of ander beleg wat je lekker vindt. Wanneer je de matzes in stukken breekt doen ze het ook leuk op een borrelplank in plaats van gewone crackers.
Wanneer je ze niet traditioneel wilt gebruiken, kun je prima wat kruiden of specerijen op het deeg doen. Of ze met een kruiden/zaden topping bestrooien voordat ze worden gebakken.
Handig om te gebruiken
- bakplaat
- deegroller
- bakpapier
- vork
Ingrediënten
- 150 gr volkoren meel
- 150 gr tarwe bloem
- 0,5 tl zout
- 180 ml water
- 15 ml olijfolie
- zout of zoutvlokken om te bestrooien
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Verwarm de oven mét de bakplaat voor op 250C
Deeg maken
- Meng het meel, de bloem en het zout in een kom.
- Voeg het water en de olie toe en roer het met een lepel of met de hand tot een samenhangend deeg.
- Kneed het deeg op het werkvlak nog even een paar minuten (3-5) door tot het een soepel en zacht deeg wordt.
- Laat het deeg onder een vochtige doek of een stukje folie 15 minuten rusten
Vormen
- Verdeel het deeg in 8 stukken
- Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol elk deegplakje zo dun mogelijk uit.
- Haal het deeg tijdens het rollen steeds los van je werkvlak en bestrooi evt met nog een beetje bloem.
- Rol zo elk bolletje deeg uit en leg apart. (als je het stapelt doe er dan een doek of bakpapier tussen)
- Je kunt het deeg in rechthoeken of cirkels snijden, maar ook gewoon in de grillige uitgerolde vorm houden
Bakken
- Prik de deeglapjes in met een vork, bestrijk met een beetje water en bestrooi met zout(vlokken)
- Leg het deegplakje op de hete bakplaat en bak in ca 3 minuten gaar en bruin. Het is klaar als het los laat van de plaat en mooie bruine randen heeft.
- Je kunt ze het beste apart van elkaar of per 2 op de bakplaat bakken
- Laat de matzes op een rooster volledig afkoelen.
Handige tips
Ook lekker!
Vind je dit recept leuk om te maken voor Pasen? Dan heb ik nog een paar lekkere paasrecepten voor je!
.