Eigen chocolade decoraties maken is ontzettend leuk en eenmaal de smaak te bakken zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Voor deze chocolade bloemen gebruik je een bijzondere techniek, voor een verrassend mooi resultaat.

Het maken van een chocolade decoraties zorgt voor een eigen touch aan jou gebak. Met veel creativiteit kun je zelf van alles bedenken, maar ik mag ook graag inspiratie ophalen bij andere chefs en patissiers.

Dit idee voor chocolade bloemen als decoratie op gebak, zag ik voorbij komen bij Joris van Hee. Een Belgische patissier die in Japan werkt en echt fantastische creaties maakt. Zijn instagram-pagina staat dan ook onder mijn favorieten.

Het leuke is dat hij, naast prachtige en kunstige creaties, laat zien dat je met een paar simpele spullen, die je wellicht al in huis hebt, ook prachtige details kunt maken zoals deze bloemen van chocolade.

gele chocolade bloemen op een grijs bord waarbij er met een cornetje gevuld met roze chocolade het hart op de bloem wordt gespoten.

Chocolade bloemen maken

Beter leren bakken: Werken aan je chocolade technieken

Evt betekenis / herkomst beschrijven (check google ‘mensen vragen ook’)

Het maken van chocolade decoraties is een mooie manier om aan je chocolade technieken te werken. In zo’n ‘simpel’ bloemetje van chocolade zitten weer een paar leuke leermomenten. En ideaal: Indien ze de eerste keer niet lukken, kun je ze gewoon weer terugsmelten en opnieuw beginnen!

Kleuren van chocolade

Voor deze chocoladebloemen gebruik je witte chocolade die je kleurt. Hou er rekening mee dat niet elke kleurstof geschikt is voor chocolade. Kleurstoffen op basis van vocht kun je niet gebruiken. Ik geeft de voorkeur aan gekleurde cacaoboter of aan poederkleurstoffen.

Mix een klein beetje kleurstof door de gesmolten chocolade totdat het de gewenste kleur is en ga daarna je chocolade tempereren.

Tempereren van chocolade: kleine hoeveelheden

Witte chocolade tempereren is vaak wat lastiger dan pure chocolade (afhankelijk van de kwaliteit) en daarom een prima oefening. Wees iets voorzichtiger met het verwarmen, aangezien witte chocolade lagere temperaturen nodig heeft voor het tempereren dan pure- of melkchocolade.

Bij het tempereren van chocolade tempereer je inprincipe de cacaoboter die erin zit. In witte chocolade zit naast cacaoboter ook nog suiker en melkpoeder (en eventueel nog andere hulpstoffen). Voor het beste resultaat kies je een witte chocolade van goede kwaliteit. Dat is eentje die niet veel hulp- en smaakstoffen heeft en het liefst zoveel mogelijk cacaoboter bevat (en dus geen andere vetten)

Kleine hoeveelheden chocolade tempereren vraagt om sneller te werken, aangezien het sneller afkoelt. Hierdoor is werkt deze manier van tempereren dan ook handiger bij kleine hoeveelheden dan wanneer je de andere methodes voor tempereren gebruikt.

schaal met gele chocolade bloemen met een zalmroze hart

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Witte chocolade
  Gebruik het liefst een couverture chocolade, dat is chocolade die gemaakt is om te verwerken in de chocolaterie en welke vaak iets meer cacaoboter bevat dan een gewone reep chocolade. Ik gebruik momenteel graag de couverture van de Nederlandse chocolademakers Heinde en Verre.
 • Kleurstof voor chocolade
  Niet alle kleurstoffen zijn geschikt om chocolade te kleuren. Zorg sowieso voor een kleurstof die niet op vocht basis is. Mijn voorkeur gaat naar reeds gekleurde cacaoboter of deze kleurpoeders die bij groothandels en diverse bak-webshops wel te verkrijgen zijn.
vierkant wit blok chocolade op een zilverkleurige verpakking waarop een sticker zit waarop staat Dutch white 37%

Benodigde bakspullen

 • Plastic vellen en folie
  Chocolade decoraties maak je het beste op acetaatfolie. Voor de bovenkant merk ik dat dit wat te stevig is voor een goed eindresultaat waardoor ik daarvoor slagersfolie gebruikt heb. Huishoudfolie kan ook, maar dat werkt lastiger omdat dit de neiging heeft om aan elkaar te gaan plakken en je dit er niet altijd mooi strak op krijgt.
 • Uitsteker
  Voor dit bloemen design gebruik je deze uitstekers, waarbij je het binnenste deel eruit haalt. Andere soorten kun je natuurlijk ook gebruiken, maar hou er daarbij wel rekening mee dat deste kleiner en fijner de uitsteker is, deste moeilijker het is om mee te werken.
 • Cornetje of spuitzak
  Voor het opspuiten van de chocolade is het handig om een spuitzak te gebruiken. Omdat je voor het gekleurde middendeel maar heel weinig nodig hebt, gebruik ik daarvoor een cornetje. Dat is een mini spuitzakje wat je zelf vouwt van een stukje bakpapier.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je dit?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

 • Zet al je ingrediënten en spullen klaar. Wanneer je met getempereerde chocolade gaat werken moet je, zeker bij kleine hoeveelheden, even snel doorwerken. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt, zodat je niet meer iets erbij hoeft te pakken, maar direct aan de slag kunt.

Kleuren en tempereren

 • Smelt eerst je witte chocolade
 • Kleur de chocolade geel en tempereer het dan op de wijze die jou het beste handigt. Hoe je chocolade tempereert lees je hier en voor kleine hoeveelheden gebruik ik deze methode met cacaoboter.
 • Doe het meeste in een spuitzak. Kleur dan de rest met nog wat roze of rood voor het centrum van de bloem en doe dat in een cornetje. Vouw deze goed dicht en bewaar deze bv in je broekzak zodat deze op de verwerkingstemperatuur van ca 29 graden blijft.

Chocolade bloemen maken

 • Spuit ronde doppen chocolade op je acetaatfolie en leg daarover heen de slagersfolie.
 • Druk met je uitsteker het patroon in de chocolade.
 • Laat de chocolade uitharden en verwijder dan voorzichtig de slagersfolie.
 • Haal eventueel onregelmatigheden weg met een scherp mesje.
 • Spuit het centrum van de bloemen op de chocolade bloemen en laat dit ook uitharden.

Serveertips

Decoreer je gebak of toetje met deze leuke chocoladebloem decoraties. In een afgesloten bakje kun je deze decoraties jaren bewaren.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

In een afgesloten bakje kun je chocolade jaren bewaren.

Waar koop ik slagersfolie?

Slagersfolie kun je bij online bakwinkels vaak wel op een rol kopen. Wil je niet een hele rol aanschaffen? Vraag dan eens bij de lokale horeca of je een paar velletjes van ze mag hebben. In de horeca wordt slagersfolie ontzettend veel gebruikt.

gele chocolade bloemen onder folie met daarvoor de gebruikte uitsteker

Ook leuk!

De smaak van het werken met chocolade te pakken? Dan vind je deze recepten vast ook leuk. Restjes chocolade gebruik ik altijd voor pindarotsjes en ja die kunnen ook prima een ander kleurtje krijgen 😉

Recept: Chocolade bloemen maken

Chocolade bloemen als decoratie

Maak van gekleurde witte chocolade eens leuke bloemen om je eigen chocolade decoraties te gebruiken op gebak of desserts
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Gang: Chocolade
Keuken: nederland
Porties: 30
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • 3 vel acetaatfolie
 • 3 vel slagersfolie
 • 1 spuitzak
 • 1 cornetje
 • 1 uitsteker bloemenvorm

Ingrediënten

 • 100 gram witte chocolade
 • gele kleurstof op cacaoboter basis
 • roze kleurstof op cacaoboter basis
 • 1,5 gram mycryo optioneel

Bereidingswijze

Voorbereiding

 • Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron
 • Kleur de gesmolten chocolade met de gele kleurstof tot je de gewenste kleur hebt.

Tempereren

 • Tempereer de chocolade op de manier die jij het fijnste vind.
 • Doe het meeste van de chocolade in een spuitzak.
 • Kleur het restant met wat roze kleurstof tot een zalmroze kleur voor het hart van de bloemen. Doe dit in een cornetje en bewaar dit op je lijf om het op verwerkingstemperatuur te houden.

Maken

 • Leg een vel acetaatfolie op je werkvlak.
 • Spuit hierop doppen getempereerde gele chocolade
 • Leg hierop de slagersfolie
 • Druk met de uitsteker het patroon in je chocolade en laat het uitharden.
 • Verwijder voorzichtig de slagersfolie en decoreer de bloemen met de ander kleur chocolade.
 • Laat uitharden en bewaar in een afgelosten bak tot gebruik.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Bewaar dit recept

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.