Wanneer er taart op tafel stond, vochten wij altijd om het stukje met het chocolaatje erop. Want ja dat was natuurlijk het lekkerste stukje. Chocolade decoraties geven je gebak net even dat extra luxe idee, dus waarom zou je dat niet bij eigen gemaakt gebak doen. Nu kun je natuurlijk kijken of je zelf zo’n doos met chocolade decoraties kunt kopen, maar eigenlijk is het veel leuker om je eigen chocolade decoraties te gaan maken. Veel persoonlijker ook! Met een sjabloon is dat niet eens zo heel erg moeilijk, dus dat laat ik je vandaag zien. Ik geef er direct ook nog een gratis sjabloon bij om te downloaden, zodat je direct aan de slag kunt.

Wanneer je gaat werken met chocolade is tempereren altijd de eerste stap die men lastig vindt. Om te oefenen met chocolade is het leuk om zelf je chocolade decoraties te maken. Dan kun je mooi met iets eenvoudigs aan de slag en is het niet helemaal gelukt, dan is dat ook niet erg, want de chocolade schraap je dan gewoon weer bij elkaar en kun je weer opnieuw gebruiken. Is het wel gelukt? Dan goed bewaren en je hebt een prachtige voorraad om je taarten, gebak of toetjes te decoreren.

Er zijn verschillende manieren om chocolade decoraties te maken en dat vereist soms wat een strakke hand. Om het wat gemakkelijker te maken kun je gebruik maken van sjablonen. Op het internet zijn er wel een paar te vinden om mee te oefenen, maar eigenlijk is het nog leuker om er zelf eentje te maken met decoraties die jij leuk vind. Ik heb dat ook gedaan en deel deze graag met je. Je kunt ‘m hieronder gratis downloaden. Je kunt de hartjes en kersen opvullen, maar wanneer je wat meer gevorderd bent, ook alleen de lijntjes volgen voor een openere structuur. Met gekleurde chocolade werken maakt het natuurlijk helemaal af. Maak ze net zoals jij het wilt.

chocolade decoraties sjabloon, patesserie.com

Zelf een sjabloon voor chocolade decoraties maken?

Dat kan natuurlijk ook! Ga daarvoor naar je tekstverwerkingsprogramma (Pages of Word) en plak een aantal symbolen op je blad. Ook via internet kun je leuke plaatjes of symbolen downloaden. Houd er echter wel rekening mee dat er niet teveel dunne lijntjes zijn, want die maken je decoratie breekbaar. Ook een ingewikkeld patroon is niet handig om te kiezen, wanneer je de chocolade iets te dik spuit zul je al snel het patroon niet meer zien.

Wat heb je nodig voor de chocolade decoraties?

Natuurlijk heb je getempereerde chocolade nodig. Tempereer dit op de manier die jij het handigste vind. Daarnaast heb je natuurlijk het sjabloon nodig en een spuitzak of een eigen gevouwen cornetje. De chocolade decoraties spuit je niet direct op het papieren sjabloon, maar je legt er een stuk accetaatfolie over. Deze zijn in handige vellen bij Bouwhuis of de meeste hobbywinkels wel te koop.

Welke vorm zou jij willen maken als chocolade decoratie?

chocolade decoraties sjabloon, patesserie.com

Chocolade decoraties maken (obv sjabloon)

Maak je eigen leuke chocoladedecoraties voor op taart, cake of dessert
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Gang: Snack
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • getempereerde chocolade naar keuze

Extra nodig

 • accetaatfolie of vellen
 • sjabloon
 • cornetje of spuitzak

Bereidingswijze

 • Print het sjabloon uit en leg dit op je werkbank
 • Vouw een cornetje
 • Smelt de chocolade en tempereer deze op de manier die jij het handigste vindt.
 • Pak een cornetje van bakpapier of neem een kleine spuitzak en vul dit met de getempereerde chocolade
 • Leg het vel accetaatfolie op het sjabloon
 • Knip een klein puntje van je cornetje of spuitzak af en volg de lijntjes van je sjablonen om de chocolade decoraties te maken
 • Eventueel kun je steeds een nieuw vel accetaatfolie op je sjabloonpapier leggen om meerdere chocolade decoraties tegelijk te maken
 • Laat de chocolade uitharden (evt een paar minuten in de koelkast) en haal ze dan voorzichtig van de folie
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

4 REACTIES

 1. 5 sterren
  Heel leuk en inspirerend artikel surtout met die link naar het tempereren. Met verschillende tuinfeesten in het vizier…. Alleen die accetaatfolie blijkt op rol en 8cm breed? Kan beperkend werken, niet?

4 from 7 votes (6 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.