Een chocoladecake kun je heel snel tot een mooi gebakje maken. Kijk maar eens met deze chocoladecake met cacaojuice ganache! Dit is chocolade gebakje bomvol chocoladesmaak met een verrassend frisse twist waar je op verjaardagen en feestjes zeker hoge ogen mee gaat scoren.
Met chocolade kun je qua bakken ontzettend veel kanten op. Mijn lijst met chocolade recepten is dan ook enorm lang. In dit recept komen verschillende technieken voorbij, waardoor dit het ideale recept is om te oefenen met je chocolade technieken.
Het eindresultaat is een traktatie vol chocoladesmaak en door het gebruik van cacaojuice (of een ander fruitsap) niet al té zwaar van smaak! Bovendien is het erg leuk om alle ingrediënten uit de cacaovrucht te gebruiken in een recept, te weten: cacaopoeder, chocolade en witte chocolade (cacaoboter dus) én het sap van het vruchtvlees wat om de cacaobonen heen zit.
Handig: Je kunt deze chocolade gebakjes heel gemakkelijk in kleinere porties snijden. Hierdoor is het recept ook heel geschikt is voor high-tea’s, feestjes of cateringopdrachten.
Beter leren bakken: Werken aan je chocolade technieken
Dit recept bestaat uit drie onderdelen: een chocoladecake, 2 soorten chocoladeganache met cacaojuice en een chocolade decoratie. Drie verschillende technieken waarmee je dus mee aan de slag kunt. Is dit wat teveel van het goede? Dan kun je ook prima keuzes maken en je richten op één techniek.
Alleen de cake
Richt je op het bakken van een mooie rechte chocolade cake, maak de ganache later of kies slagroom als topping (ook lekker). Kies als chocoladedecoratie iets wat al kant en klaar is of laat het weg.
Alleen de ganache
Je kunt deze cake bakken, maar ook gerust voor een andere soort cake kiezen. Eentje die jou vertrouwd is (brownies?) of haal een kant en klare cake en snij deze in dikke repen. Ook hier kun je het chocolaatje weglaten of vervangen door iets wat al kant en klaar is. De ganache moet sowieso een flinke tijd opstijven, dus dat is wellicht ook een prima moment om toch ook naar de andere technieken te kijken.
Alleen de chocolade decoratie
Hiermee kun je prima het tempereren oefenen. Geslaagde resultaten kun je prima bewaren en de mislukkingen weer opnieuw smelten en decoreren. Ga hier mee aan de slag en bewaar de mooie exemplaren. Dan heb je ze alvast klaar als je met dit recept aan de slag gaat.
Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!
Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?
Naar recept gaanWat heb je nodig voor dit recept?
Dit zijn de belangrijkste ingrediënten
- Bloemsoorten en cacaopoeder
De basis voor deze cake is gewone tarwebloem met wat maizena en flink wat cacaopoeder voor de volle chocoladesmaak. Er zijn verschillende soorten cacaopoeder te krijgen, waarbij de één wat donkerder is dan de andere. Dit heeft ook effect op de kleur van het eindresultaat. Kies wel altijd cacaopoeder zonder suiker en andere toevoegingen (dus geen mix voor chocolademelk) - Chocolade
Voor de ganache soorten gebruik je melk en witte chocolade, voor de decoratie pure chocolade. Qua decoratie kun je prima wisselen qua ‘kleur’ chocolade, voor de ganache kan dit ook, maar dan veranderen de verhoudingen met de cacaojuice wel! Voor een goede smaak van de chocolade kies ik voor chocolade die gemaakt is van Nederlandse chocolademakers als de Chocolatemakers of Heinde & Verre. In deze chocolades zitten geen extra toevoegingen die je in een reep chocolade uit de supermarkt vaak wel aantreft. - Cacaojuice
Voor de ganache gebruik je normaal gesproken room en chocolade, maar die room kun je prima vervangen door een ander ‘vocht’. Cacaojuice is het sap wat uit de cacaopod komt en heeft een tropische smaak, wat de ganache lekker fris maakt. Ik gebruik deze cacaojuice, maar je hebt ook andere varianten. Die van KOA is nog intenser van smaak, Kumasi juist minder (meer geschikt voor drankjes). Heb je geen cacaojuice? Dan kun je het ook vervangen door bv sap/puree van fruit. Passievrucht is een lekkere optie. - Boter
Ganache krijgt mede zijn romigheid door de vetten die in slagroom zitten. Een ganache met alleen fruitsap is dus iets minder romig van structuur. Dit los je op door eventueel wat boter aan de ganache toe te voegen. - Mycryo of cacaoboter
Voor het tempereren van kleine hoeveelheden chocolade vind ik gevriesdroogde cacaoboter (mycryo) ontzettend handig en gemakkelijk in gebruik. Dit gaat je een hoop temperen-frustraties wegnemen. Je koopt mycryo hier en het gaat ontzettend lang mee.
Benodigde bakspullen
- Bakvorm
De cake bak je in een vierkante ‘bakring’ van 20×20 op de bakplaat. Een (brownie) bakvorm van 20×20 kan ook prima. Bekleed de vorm dan wel met bakpapier. Wil je dit recept in een andere maat maken, kijk dan bij deze omrekentabellen voor het omrekenen van het recept. - Spuitzakken en spuitmondjes
De ganache gaat in kleine spuitzakken. Omdat je twee kleuren hebt, zijn doorzichtige exemplaren handig. Qua spuitmondjes kun je zelf je eigen keuze maken, maar deze heb ik gebruikt: Stervorming spuitmondje van 11 mm en de ronde is de Wilton 2A. - Staafmixer
Voor een mooie egale ganache is het belangrijk dat je een fijne emulsie maakt van de gesmolten chocolade met het vocht. Door het met de staafmixer te mengen krijg je een prachtig glad resultaat. - Acetaatfolie
Mooie chocolade decoraties met een glanzende achterkant maak je op een gladde ondergrond. Gebruik hiervoor acetaatfolie wat je zowel in losse vellen als op een rol kunt krijgen. Dat laatste is ook ideaal voor het maken van strakke no-bake taarten, dus handig om in huis te hebben.
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je dit recept?
Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.
Let op: dit recept bevat componenten die veel rusttijd nodig hebben. Begin dus op tijd en lees het recept vooraf goed door.
Naar recept gaanVoorbereiding cake
- Start altijd met het voorverwarmen van de oven.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de randen in met bakspray. Gebruik je een dichte bakvorm? Bekleed deze dan met bakpapier.
- Zet al je ingrediënten klaar en zorg dat alles op kamertemperatuur is. (boter, eieren, yoghurt)
Cakebeslag maken & bakken
- Je mengt eerst de droge ingrediënten en voegt daarna de boter toe zodat je de structuur van ‘nat zand’ krijgt.
- Daarna voeg je de natte ingrediënten toe: het ei en de yoghurt. Door even kort te mixen krijg je toch een mooi beslag, ondanks dat het redelijk stevig is. Vergeet niet om de randen van de kom en eventueel de bodem even goed bij te schrapen, zodat je geen klontjes in je beslag krijgt.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm en bak het in ca 30 minuten op 180C gaar.
Ganache maken
- Om een goede ganache te maken is het handig om sowieso even deze tips voor melkchocolade ganache en witte chocolade ganache door te lezen.
- Hak de chocolades in kleine stukjes en doe elk apart in een kom.
- Verwarm je normaal gesproken de room en giet je deze op de chocoladestukjes om ze te laten smelten, in dit recept doe je het andersom. Eerst de chocolade smelten en dan het vocht erbij. Dat doe ik omdat ik de cacaojuice niet wil koken, want dat vind ik zonde van de smaak. Een ander soort fruitpuree kun je prima koken en op de chocolade gieten, kies de methode die jij prettig vind.
- Smelt de chocolade altijd au-bain-marie! Haal de kom van de pan met water wanneer de chocolade zo goed al volledig gesmolten is. Door de warmte van de kom smelt het laatste ook. Roer dit even goed door.
- Roer de cacaojuice (op kamertemperatuur!) bij de gesmolten chocolade en roer net zolang totdat het goed gemengd is. Wellicht moet je iets bijwarmen als je cacaojuice te koud was. Ziet het er wat geschift uit? Geen probleem, dat komt met de staafmixer wel weer goed.
- Laat het chocolademengsel afkoelen tot ca 30-40C, doe dan de boter er in kleine blokjes bij en zet de staafmixer erop voor een super glad en glanzend resultaat.
- Laat beide ganache soorten op kamertemperatuur een aantal uren opstijven. Minimaal 5-6 uren, maar een hele nacht is ook prima. Het blijft redelijk lang vloeibaar, maar heb geduld, het komt goed!
- Doe de beide ganache soorten in een spuitzak met spuitmondje en leg apart (niet in de koelkast!)
Chocolade decoraties maken
- Voor het maken van chocolade decoraties moet je chocolade tempereren. Zodra de chocolade getempereerd is moet je even doorwerken, dus zorg dat alles klaar staat.
- Decoraties kun je heel goed op acetaatfolie maken. Gebruik hiervoor aparte losse vellen of een reep van dit soort rollen acetaatfolie welke je ook voor no-bake taarten kunt gebruiken.
- ‘Plak’ de acetaatfolie op je werkvlak met wat bakspray of olie zodat het niet kan verschuiven.
- Smelt de chocolade altijd au-bain-marie
- Tempereren van chocolade kan op verschillende manieren. Voor kleine hoeveelheden vind ik deze manier met mycryo het beste werken.
- Voor het maken van blaadjes/veertjes, check hier mijn tutorial.
Samenstellen
- Snij de afgekoelde cake in de gewenst aantal porties.
- Spuit als eerste de melk chocolade ganache op de cakejes en vul de overgebleven gaatjes met kleine toefjes witte chocolade ganache.
- Maak het af met een chocolade decoratie.
Serveertips
Met dit recept maak je 10 mooie cake-gebakjes, door de vierkante cake eerst te halveren en daarna elke helft in 5 repen te snijden. Je kunt ze echter ook in kleinere blokjes serveren, waardoor ze ideaal zijn voor high-tea’s, sweet-tables en als toetje tijdens ‘walking-dinners’.
Variaties en allergenen
Glutenvrij
Je kunt de cake prima vervangen door een ander soort glutenvrije cake, al dan niet zelf gemaakt.
Vegan
Gebruik hiervoor je favoriete vegan-cake naar keuze. Qua chocolade is het even opletten, maar met name Heinde & Verre heeft een heerlijke (prijswinnende!) vegan-melk chocolade voor je ganache. Qua vegan witte chocolade opties heb ik zelf nog geen écht goede exemplaren gevonden, maar ik weet dat de Chocoladeverkopers altijd een goede selectie hebben.
Andere smaken
De smaak te pakken? Ga dan eens los op variaties. Vanillecake met ganaches die met rood fruit als framboos of cranberry gemaakt zijn. Of maak je ganaches eens met mango/passievrucht en combineer het met vanille óf chocoladecake.
Veel voorkomende vragen
Het leuke aan dit recept is dat je alle elementen van de cacaopod gebruikt, maar wil je de cacaojuice toch vervangen, gebruik dan een combinatie van passievrucht en mango voor een lekker fris en tropisch resultaat.
Bewaar de ganache tot gebruik buiten de koelkast. Zodra je cakes gedecoreerd zijn, zijn ze buiten de koelkast een dag houdbaar. In de koelkast bewaar je ze het beste in een taartdoos voor enkele dagen. In de vriezer kun je ze zeker tot 3 maanden bewaren.
Cacaojuice van Pacha de Cacao is verkrijgbaar via hun eigen webshop en hier.
Koa cacaojuice is voor de consumenten in Nederland nog niet verkrijgbaar.
Andere soorten vind ik meer geschikt om ze te drinken en niet te verwerken in dit recept omdat de smaak dan teweinig naar voren komt.
Recept: Chocoladecake met cacaojuice ganache
Handig om te gebruiken
- 1 vierkante bakring 20×20 of bakvorm van 20×20
- bakpapier
- acetaatfolie
- staafmixer
- kom en pan met water voor au-bain-marie
Ingrediënten
Voor de cake
- 115 gram suiker
- 80 gram bloem
- 1 theelepel maizena
- 50 gram cacao
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 0,5 theelepel bakingsoda
- snuf zout
- 90 gram boter
- 1,5 ei
- 100 ml yoghurt
Voor de melk chocolade ganache
- 150 gram melkchocolade
- 150 ml cacaojuice
- 50 gram boter
Voor de witte chocolade ganache
- 100 gram witte chocolade
- 50 ml cacaojuice
- 30 gram boter
Voor de chocolade decoraties
- 100 gram pure chocolade
- 1 gram mycryo optioneel
Bereidingswijze
Voor de cake
- Verwarm de oven voor op 165C.
- Vet de bakvorm in en zet deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Doe de droge ingredienten in de kom van je mixer en mix dit even kort doorelkaar zodat het goed gemengd is.115 gram suiker, 80 gram bloem, 1 theelepel maizena, 50 gram cacao, 0,5 theelepel bakpoeder, 0,5 theelepel bakingsoda, snuf zout
- Doe de boter in blokjes bij de droge ingredienten en mix dit totdat je de structuur hebt van nat zand.90 gram boter
- Voeg het ei toe en schraap tussendoor de zijkanten van de kom goed schoon.1,5 ei
- Voeg de yoghurt toe en zodra het er goed doorheen gemengd is mix je het geheel nog even 1-2 minuten op de hoogste stand om er wat meer luchtigheid in te krijgen100 ml yoghurt
- Verdeel het beslag de bakvorm en strijk het glad Bak de cake in ca 30 minuten gaar. Laat de cake op een cakerooster volledige af koelen voordat je 'm gaat decoreren.
Voor de chocolade ganache
- Smelt de melk chocolade au-bain-marie en haal de kom van de pan met water.150 gram melkchocolade
- Roer de chocolade goed door en meng dit met de cacaojuice. Roer net zolang totdat het volledig gemengd is.150 ml cacaojuice
- Wanneer de ganache ca 30-40C is voeg je de boter toe en mix je het met de staafmixer tot een gladde en glanzende ganache.50 gram boter
- Laat de ganache in ca 5 uren op kamertemperatuur opstijven.
- Doe de ganache in een spuitzak met een spuitmondje en bewaar tot gebruik.
- Herhaal dit voor een witte chocolade ganache100 gram witte chocolade, 50 ml cacaojuice, 30 gram boter
Voor de chocolade decoraties
- Zet de acetaatfolie met de bakspray vast op je werkvlak.
- Smelt de pure chocolade au-bain-marie en tempereer het met de mycryo.100 gram pure chocolade, 1 gram mycryo
- Maak de chocolade decoraties naar keuze.
Handige tips
Bewaar de ganache tot aan gebruik op kamertemperatuur. Je kunt de gedecoreerde cakes 1 dag buiten de koelkast bewaren, tot 4-5 dagen in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer. Serveer op kamertemperatuur.
Ook lekker!
Nog wat cacaojuice over of de smaak van chocolade te pakken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!