In de herfst en de winter zijn ze te krijgen: Steenperen! De peer die geschikt om stoofpeertjes te maken. In dit blogartikel vertel ik je hoe je de lekkerste stoofperen maakt, hoe ze mooi rood worden én hoe je ze kunt maken zonder dat ze uren op het gasfornuis hoeven te staan.

Stoofperen zijn niet alleen lekker om als ‘groente’ te eten bij de warme maaltijd, je kunt ze ook prima verwerken in recepten voor taart, gebak en koekjes. En dus hoef je stoofperen dus ook niet alleen maar met de kerst te eten, maar kun je er het hele winterseizoen plezier van hebben.

Stoofperen maak je van harde peren, ook wel steenperen genoemd. Deze zijn niet geschikt zijn om zo uit de hand te eten als fruit. De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman, een kleine peer die mooi rood kookt en je prima in zijn geheel kunt serveren. Maar ook het ras Saint Remy is erg geschikt. De peer Doyenne de Comice is zowel als handpeer en stoofpeer te gebruiken.

Vaak vind je in tuinen ook nog wel oude rassen perenbomen met heerlijke steenperen. De stoofperen worden meestal in oktober geoogst en kunnen in bv de kelder op een koele en donkere plaats bewaard worden.

rode stoofpeertjes in een kom, waarvan een doormidden gesneden is

RODE STOOFPEERTJES MAKEN

Stoofpeertjes krijg je mooi zacht door ze lange tijd te stoven op een heel lage warmtebron. Het beste laat je het vocht niet koken, maar hou je het heet, tegen de kook aan. Stoofpeertjes kun je maken met rode wijn, rode port, water met bessensap of bessenlikeur en wanneer je hele goede steenperen hebt zelfs alleen met water. Je kunt aan dit stoofwater extra smaakmakers toevoegen voor de lekkerste stoofpeertjes. Denk hierbij aan sinaasappel, kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs.

De truc om stoofperen mooi rood te krijgen is ze heel langzaam en zacht te stoven. Hoe langer je ze kunt stoven deste roder ze zullen worden. In de steenperen zit namelijk een stofje wat voor de rode kleur zorgt als de ph-waarde (zuurgraad) van de peren veranderd. Dit gebeurd bij verwarmen. Natuurlijk helpt een rode vloeistof als wijn, port of bessensap mee aan het verkrijgen van een mooie rode kleur.

STOOFPEERTJES UIT DE HOOIKIST

Wanneer je stoofperen niet een hele dag op een klein gaspitje wil laten sudderen, dan kun je een ouderwetse hooikist maken. Een hooikist is een was vroeger een houten kist met hooi, waarin een pan met hete inhoud werd gezet. Door de isolerende werking van de hooi, bleef de pan mooi heet en kon de inhoud garen. Tegenwoordig kun je zelf heel eenvoudig een hooikist maken, door een isolerende bak (thermo-bak of een koelbox) te gebruiken.

Wikkel je pan met gloeiendhete inhoud in een wollen deken en schuif deze in je koelbox (leg deze eventueel op de zijkant). Zorg dat je de isolatie-bak goed vol zit, stop ‘m eventueel vol met extra handdoeken, want luchtgaten laten de pan sneller afkoelen. Sluit de box af en laat het zo minimaal een nacht staan. Je kunt de hooikist niet alleen voor stoofperen gebruiken, maar ook voor stoofvlees en curries. Een hooikist is eigenlijk een soort slowcooker maar dan zonder stekker ;-).

Tips voor stoofperen maken in de hooikist

  • Breng de stoofperen in de gewenste vloeistof aan de kook
  • Sluit de pan af met een deksel of met huishoudfolie en deksel, zorg dat er niks uit de pan kan ontsnappen
  • Wikkel de pan in een wollen deken en zet deze in de hooikist.
  • Vul de eventuele luchtgaten in de kist op met doeken en sluit de hooikist dan af.
  • Laat de hooikist minimaal 6 maar het liefst de hele nacht/dag dicht.
  • Check na deze tijd de inhoud. Is de inhoud wat afgekoeld en zijn de peertjes nog niet rood genoeg? Breng de pan dan nog een keer aan de kook en zet het weer opnieuw in de hooikist. Is het nog wel heet en de kleur is nog niet rood genoeg, dan sluit je de kist snel weer en laat je het nog enkele uren staan.
  • Haal daarna de pan uit de hooikist en laat volledig afkoelen. De volgende dag zullen de peertjes nog iets roder zijn geworden.
Een schaal met rode stoofpeertjes.

Wat heb je nodig om rode stoofpeertjes te maken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Peren
    Kies bij stoofperen voor steenperen, dat zijn harde peren die je niet als fruit uit de hand kunt eten. Denk hierbij aan bv Gieser Wildeman.
  • Suiker
    Om de peertjes iets zoeter te maken voeg je een beetje suiker toe. Bruine basterdsuiker geeft niet alleen een heerlijke smaak, maar de donkere kleur helpt ook mee om de peertjes donkerder te laten verkleuren.
  • Vloeistof
    Je kunt peren stoven in rode wijn, rode port en bessenlikeur. Wil je liever geen alcohol gebruiken dan kun je ook bessensap of rode druivensap gebruiken. Leng de wijn, port, likeur of sappen aan met water. De verhoudingen kun je aanpassen aan je eigen smaak.
  • Smaakmakers
    In het stoofvocht is het erg lekker om nog wat specerijen toe te voegen. Bij mij gaat er standaard een kaneelstokje bij, maar ook steranijs, een vanille stokje, kardemom of een kleine kruidnagel en sinaasappel zijn erg lekker.

Hoe maak je stoofperen

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

  • Stoofperen moet je schillen. Je kunt de stoofperen het beste met een dunschiller schillen. Wanneer je de peertjes heel wil laten schil je ze rondom en laat je het steeltjes zitten. Heb je redelijk grote exemplaren, dan kun je ze ook halveren of in vieren snijden met een scherp mes. Pas op, want steenperen zijn redelijk stuk om door te snijden. Je kunt de klokhuizen verwijderen, maar dat hoeft niet.

Stoofperen koken

  • Doe de stoofperen in een ruime pan.
  • Giet de wijn, port of bessensap erbij en doe er zoveel water bij totdat de stoofperen helemaal onder water staan.
  • Voeg de suiker en de smaakmakers toe.
  • Breng de pan aan de kook.

Stoofperen stoven

  • Zodra de pan met stoofperen kookt, zet je de pan op het kleinste pitje, het liefst nog met een vlamverdeler eronder. Doe het deksel op de pan en hou de vloeistof warm, net tegen de kook aan. Stoof de peren zo 3-4 uren totdat ze mooi rood en zacht zijn. Laat de peren in het kookvocht volledig afkoelen.
  • Je kunt de pan ook van de warmtebron afhalen en de peren verder laten stoven in de hooikist. Dek de pan daarvoor helemaal af, wikkel ‘m in een wollen deken en zet ‘m in de door jou gemaakte hooikist. Laat dit minimaal 6-8 uren staan voordat je de inhoud gaat checken, maar langer kan ook. Wanneer de pan teveel afkoelt (en lauwwarm is) kun je de pan nog een keer aan de kook brengen en het stoven herhalen. Zodra ze rood en zacht zijn, haal je de pan uit de hooikist en laat je de peren in het kookvocht volledig afkoelen.
  • Je kunt de stoofperen ook in de slowcooker maken, hou dan rekening met 4-5 uren.

Serveren

  • Stoofperen kun je warm of koud serveren of gebruiken in toetjes en gebak. Wil je ze warm serveren? Warm ze dan in hun kookvocht op totdat ze volledig warm zijn, laat het liever niet koken.
  • Serveren met stoofperensaus? Neem wat kookvocht, breng dat aan de kook en bindt dat met een klein beetje maizena of aardappelzetmeel

Serveertips

Stoofperen zijn lekker tijdens het kerstdiner met wat ingekookt en gebonden kookvocht. Ook zijn stukjes stoofpeer heerlijk in vanillevla of door de yoghurt. Daarnaast kun je ze verwerken in cake, op taarten en gebakjes. Enkele van mijn favoriete recepten met stoofpeer zijn:

Veel voorkomende vragen


Kan ik de wijn in stoofpeertjes vervangen?

Ja je kun de wijn prima vervangen door bessensap, port, bessenlikeur of rode druivensap

Waarom worden mijn stoofperen niet rood?

Stoofperen hebben tijd nodig om rood te worden. Daarnaast worden ze het mooiste rood wanneer de temperatuur onder het kookpunt gehouden wordt.

Hoe bewaar ik stoofpeertjes.

Je kunt stoofpeertjes een paar dagen in de koelkast bewaren. Ook kun je stoofperen invriezen.

Een schaal met rode stoofpeertjes.

Recept: Stoofpeertje maken

Stoofperen in een schaaltje.

Stoofperen maken

Heerlijke rode stoofperen te gebruiken in taarten, gebak of toetjes.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Gang: Bijgerecht, voorgerecht
Keuken: dutch, nederland
Porties: 4
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • 1 grote kookpan met deksel
  • 1 dunschiller

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofpeertjes ongeschild
  • 1 fles rode wijn of port
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker ca 50 gram
  • 1 sinaasappel in parten
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Schil de stoofpeertjes en snij ze eventueel doormidden of in parten

Koken

  • Doe de peren in de pan, schenk de wijn erbij en voeg net zoveel water toe totdat de peertjes helemaal onder water staan.
  • Voeg prik de kruidnagel in de sinaasappel en voeg dit tezamen met de kaneel en steranijs toe aan het kookvocht.
  • Breng de pan aan de kook.

Stoven

  • Dek de pan af en zet 'm op de kleinste warmtebron op de laagste stand, zodat de de inhoud niet verder kookt maar tegen het kookpunt aanblijft en zacht stooft. Stoof de peren in 3-5 uren gaar.
  • Je kunt de pan ook in een hooikist zetten. Hou dan rekening met een stooftijd van minstens 8 uren. (hoe langer deste beter)
  • Zodra de stoofperen gaar en mooi rood zijn laat je ze volledig afkoelen in het kookvocht. Ze zullen nog roder worden

Handige tips

Bewaar de stoofperen in hun kookvocht in de koelkast. je kunt stoofperen ook prima invriezen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker:

Bewaar dit recept

1 REACTIE

  1. Lekker hoor stoofperen, de Gieserwildeman vind ik het lekkerste peertje hiervoor. Afgelopen seizoen heb ik maar liefst ruim 20 kilo gestoofd in de boerestoof een soort hooimadam. Daarna heet in potten gedaan en afgevuld met het hete vocht, deksel erop en aflaten koelen.
    Stoofperen en appels weck ik niet het gaat zo ook prima nooit problemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.