Sloffentaarten zijn inmiddels niet meer uit het taart assortiment weg te denken. En terecht want ze zijn heerlijk. Die krokante, maar toch ook wat taaiige bodem die een prachtige gerezen zijkant laat zien. Maar hoe maak je nu zelf zo’n heerlijke sloffentaart? Het begint bij de bodem en dus deel ik mijn recept voor sloffendeeg voor je. En aangezien die hier en daar wat afwijkt van de internet standaard ook de nodige tips en trucs zodat jij ook van die fantastische sloffentaarten kunt maken.

Het voordeel van internet is dat je er heel veel kunt vinden. Waaronder natuurlijk fantastische recepten voor jou als bakliefhebber. Toch zit er ook een nadeel aan, want wie heeft het erop gezet en klopt dat wel. Wanneer een recept populair wordt, zie je dat dat recept zich snel vermenigvuldigd, waardoor dat recept de standaard wordt. Toch wil dat niet altijd zeggen dat dat recept volledig correct is. Zo zie ik regelmatig recepten voorbij komen, waarbij ik toch een andere visie heb. Dat komt heel vaak voor bij chocolade, maar ook bij sloffendeeg en dus geef ik je vandaag het recept wat ik gebruik én mijn visie erop. Aan de hand daarvan kun jij zelf besluiten welke handelingen en methode het beste bij jou past.

Over chocolade recepten ben ik wat minder coulant… bonbons maken door chocolade te smelten en dan ‘op te laten stijven’ in de koelkast zijn wat mij betreft niks waard. Bonbons maak je door chocolade te tempereren. Alleen dan krijg je een mooie krak én hoef je niet bang te zijn voor smeltgevaar. Chocolade en koelkast zijn in de basis al geen vrienden… Maar ik dwaal af. Waar was ik… juist… sloffendeeg.

Sloffendeeg; hoe maak je het

  • Als eerste klop je de boter met de suiker tot een romig geheel. Neem hiervoor de tijd en wanneer je een keukenmachine gebruikt, kun je daarvoor het beste het vlinderhulpstuk gebruiken. Zet je machine niet op de allerhoogste stand, maar klop het rustig door tot je een mooie egale massa hebt.
  • Gebruik basterdsuiker voor een lekker resultaat. Basterdsuiker bevat invertsuiker, waardoor het beter oplost in het deeg. Bovendien karameliseert het beter waardoor je een mooie kleur aan je deeg krijgt en trekt het vocht aan voor de kenmerkende smeuïge structuur. Je kunt zelf kiezen voor witte, gele of bruine basterdsuiker. De werking is gelijk, het zorgt alleen voor een andere kleur en hoe donkerder de suiker, deste voller de smaak van het deeg.
  • Je kunt zowel bakingsoda als bakpoeder gebruiken als rijsmiddel. Hou er wel rekening mee dat wanneer je bakingsoda gebruikt er dan ook een zuur element in je deeg zit zoals het citroenrasp. Gebruik je dat niet dan is bakpoeder een optie, maar dan wel in een andere verhouding. 1 deel bakingsoda staat ongeveer gelijk aan 3 delen bakpoeder. Voor kleinere recepten kies ik meestal bakpoeder omdat het dan wat nauwkeuriger af te wegen is.
  • Sloffendeeg bak je altijd in een vorm. Daardoor kan het deeg mooi rijzen en trekt het zich als het ware aan de rand van de vorm omhoog. Indien je geen vorm gebruikt, krijg je die typische structuur niet aan de zijkanten van je sloffenbodem.
  • Rol het deeg uit tot ca 0,8- 1 cm dikte. Te dun deeg zal een minder mooi resultaat geven.
  • Steek met je bakvorm het deeg uit, daarmee krijg je een mooie strakke rand aan je gebak
sloffendeeg basisrecept

Wel of geen vulling in je gebakken sloffenbodem

Een sloffenbodem maak je traditioneel met een meegebakken amandelspijs vulling. Hiermee kun je natuurlijk ook variëren. Liever geen amandel? Dan kan alleen banketbakkersroom ook. Een snelle en simpelere versie is zonder vulling, kan ook al spreken we dan eigenlijk meer van een bretonse zandtaart bodem.

De vulling zorgt er echter wel voor dat je die mooie smeuïge structuur krijgt. En dat maakt het sloffendeeg juist uniek.

Voor het basis recept heb je ongeveer 250-300 gr nodig, of dat nu de amandelvulling is zoals onderstaand aangegeven of banketbakkersroom. De banketbakkersroom bak je in dat geval ook mee met de bodem.

Wat kun je ermee maken?

Een sloffentaart bestaat eigenlijk altijd uit een gebakken bodem met daarom een crème en (vers) fruit. Die crème daar kun je naar hartelust mee variëren. Denk aan banketbakkersroom, zwitserse room, een roomkaasvulling of zelfs een lekkere smeuïge karamel. Het is ook mogelijk om een bavaroisvulling erop te doen. Als decoratie kun je naast fruit ook kiezen voor noten of vlaaivulling.

Dit deeg is ook heerlijk voor kleine gebakjes, die je bijvoorbeeld in siliconenmatjes kunt bakken. In dat geval maak je het deeg wél iets dunner, waardoor het in verhouding staat met de diameter van het gebakje. Kleinere vormen bak je op een iets hogere temperatuur en zijn in 6-8 minuten vaak al gebakken. Wanneer je deeg een mooie goudbruine kleur heeft is het klaar.

Enkele voorbeelden van recepten zijn:
monchou sloffentaart
sloffentaart met zwitsere room en aardbeien
Fruittaartjes op sloffenbodem

Extra opmerkingen

Ik zie veel sloffentaart recepten op het internet waarbij diverse methodes en bakinstructies voorbij zie komen. Daarom wil ik het volgende nog even opmerken.

  • Bakringen of sloffenringen heb ik nog nooit ingevet. Dit deeg is een redelijk vet deeg en zodra het goed gebakken is laat het los van de rand.
  • Om de werkende stof (bakpoeder/bakingsoda) zijn werk te kunnen laten is het belangrijk dat de bodem lekker bakt. Bak ‘m dus gerust op 200C en dus iets korter dan in de meeste andere recepten.
  • Wanneer je ervoor zorgt dat je het deeg niet al te lang doorkneed, kun je het prima direct verwerken en hoef je het niet te laten rusten. Heb je flink lang gekneed? Dan ontstaat er een elastisch glutennetwerk, leuk voor brood maar niet voor deze bodem. In dat geval minimaal 30 minuten laten rusten in de koelkast.
  • Een typische ovalen bakvorm hoort bij een slof, maar heb je die nu niet, dan is een ronde bakring (of de rand van je springvorm) ook prima te gebruiken.
  • Onderstaand sloffendeeg is voldoende voor een ronde vorm van 24cm doorsnee of 2 ovale vormen van 24×9.
  • Het sloffendeeg kun je in de koelkast maximaal 3 dagen bewaren, daarna is de werking van de baksoda of bakpoeder nagenoeg verdwenen. In de vriezer kun je het deeg wél langer bewaren. Daar blijft het goed in folie ingepakt zeker 3 maanden goed. Laat het deeg een nacht in de koelkast of in een paar uurtjes op kamertemperatuur rustig ontdooien.
  • De gebakken bodems zijn ook prima in de vriezer te bewaren.
sloffendeeg basisrecept

Sloffendeeg

Heerlijke bodem voor diverse taarten
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 22 minuten
Totale tijd: 37 minuten
Gang: Taart
Keuken: dutch
Porties: 10
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 150 gr boter
  • 125 gr basterdsuiker
  • 230 gr bloem
  • 1 eidooier
  • 10 gr bakpoeder
  • citroenrasp
  • snuf zout

Voor de vulling

Bereidingswijze

Voor de amandelvulling

  • Meng het amandelspijs met de citroenrasp, de boter en het ei.
  • Roer het mooi los tot een gladde vulling zonder klontjes.
  • Doe in een spuitzak en leg opzij

Voor het deeg

  • Doe boter met de suiker, het ei, de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit goed door elkaar.
  • Zeef het bakpoeder en de bloem boven de kom met het botermengsel.
  • Meng alles tot een mooi homogeen deeg.
  • Wikkel in folie en leg tot gebruik in de koelkast.

Bakken van de taart

  • Verwarm de oven voor op 200C
  • Leg het siliconen bakmaktje of een vel bakpapier op een bakplaat en zet daarop de taartring
  • Rol het deeg uit tot ca 7-10 mm dik en steek met de taartvorm het deeg uit. Leg de deegbodem in de vorm op de bakplaat
  • Spuit de amandelvulling op de taartbodem, maar laat rondom een rand van ca 1-2 cm vrij
  • Bak de sloffenbodem in ca 20-25 minuten gaar en goudbruin
  • Laat iets afkoelen in de vorm, haal dan de taartring eraf en laat volledig afkoelen.

Handige tips

Houd rekening met verschillende baktijden en oventemperaturen bij kleinere of grotere vormen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

24 REACTIES

  1. Goedendag
    Voor het maken van Abrikozen koekjes had ik veel moeite voor het uitrollen van de deeg nochtans gebruikte ik bloem en bestrooide ik dat op mijn deeg maar het kleefde zo erg dat ik mijn rondjes moest afsteken met mes
    wat ik verkeerd heb gedaan weet ik niet ik heb het recept gevolgt
    Graag zou ik willen weten wat er mis zou kunnen zijn
    Dank bij voorbaat
    Remi

    • Dan is de boter te warm, dit kan al doordat je warme handen hebt, het in de keuken lekker warm is of te lang mixen.
      In dat geval tussentijds even laten afkoelen in de vriezer of koelkast.

  2. Hoi Tessa,
    Vraagje, ik heb mijn slof in de vriezer gedaan.
    Hoe kan ik het beste deze weer ontdooien? In of uit de verpakking en buiten of juist in de koelkast hihi?

    Dankjewel alvast

  3. 5 sterren
    De mon Chou sloffen taart was een groot succes. Leuk om te maken goed recept en duidelijke aanwijzingen. Ik heb de frangipane gemaakt van amandel meel.

  4. Mijn slof is altijd taai en hard. Bijna niet te eten met een vorkje. Hoe kan dit. Het smaakt naar gebakken koekjes. Wat doe ik fout?

  5. 5 sterren
    Lekker, i.v.m. met een notenallergie heb ik de frangipane gemaakt van “zelf gemalen” zonnebloempittenmeel. Dit blijkt voor mij een waardevolle vervanger van het amandelmeel.

  6. Mijn eerste slof was perfect, al de volgende hard aan de randen. Vandaag niets met de (warme) handen aangeraakt. Boter met suiker in de keukenmachine opgeklopt, eidooier erbij en daarna pattiseriebloem met bakpoeder. Kort nog even doorgedraaid en de sloffenringen gevuld. 20 minuten op 180 graden en ze zijn perfect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.