Kattentongen zijn klassieke koekjes die in het frans de prachtige naam Langues de chat hebben. Een eenvoudig koekje, maar super lekker bij de koffie of bij chocolade mousse als dessert.
Kattentongen zijn van die koekjes die je echt heel eenvoudig zelf kunt maken. Een eenvoudig recept en een korte baktijd. Ik zie ze niet zoveel meer en dat is eigenlijk zonde, want wanneer je ze weer eens geproefd hebt, komen er vast herinneringen boven.
Deze klassieke ‘langues de chat’ zijn namelijk van die koekjes die je vroeger vaak in de koektrommels zag liggen. Zowel in deze vorm, maar je wanneer je ze proeft herinner je vast ook de kleine ronde koekjes met vulling ertussen die van hetzelfde koekjes beslag zijn gemaakt.

Deze koekjes zijn verslavend lekker om zo uit je eigen koektrommel te eten, al dan niet gedipt in chocolade. Maar het zijn ook superleuke koekjes om te serveren bij je dessert, waarbij de combinatie met chocolade mousse echt fantastisch is!
Maar eigenlijk passen ze wel bij elke soort mousse of ander zacht dessert. Denk ook eens aan een zabaglione met fruit. Het zachte van je dessert en het krokante van het koekje. Probeer het maar eens!
Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!
Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?
Naar recept gaanIngrediënten en materiaal voor kattentongen
Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten
- Boter
Omdat je het koekje maakt met een beslag wat je roert (roerdeeg) is het belangrijk dat je boter zacht is. Haal het dus op tijd uit de koelkast. Is het toch te koud dan lees je hier tips hoe je boter snel op temperatuur kunt laten komen. Smelt de boter niet, want gesmolten boter (al dan niet weer opgesteven) heeft een andere structuur en daardoor zul je ook een ander bakresultaat krijgen. - Bloem
Je kunt voor deze koekjes gewone bloem gebruiken. - Poedersuiker
Je gebruikt voor dit kattentongen beslag poedersuiker. Dat lost niet alleen gemakkelijker op in het roerdeeg, maar zorgt er ook voor dat je koekjes beter uitvloeien dan met kristalsuiker. - Vanille
De smaakmaker in dit koekjes is vanille. Hiervoor kun je prima vanille-extract gebruiken voor een lekkere smaak. Wil je er een echt luxe koekje van maken, dan kun je ook het merg uit een vanille stokje gebruiken, waardoor je de zwarte vanille stipjes ziet, maar dat is in dit koekjes niet noodzakelijk.
Benodigde bakspullen
- Bakpapier of een siliconen bakmatje
Bak de koekjes op bakpapier, dan krijg je ze gemakkelijk en snel van de bakplaat af. Je kunt hiervoor ook prima een siliconen bakmatje gebruiken. Doordat een siliconen bakmatje iets anders van structuur is dan bakpapier, vloeien de koekjes op bakpapier iets gemakkelijker uit. - Spuitzak en spuitmondje
Omdat roerdeeg een slap beslag is, kun je deze koekjes het beste opspuiten voor een mooi en regelmatig eindresultaat. Je kunt hiervoor wegwerp spuitzakken gebruiken, maar ook prima een spuitzak die je vaker kunt gebruiken. Een rond spuitmondje geeft een mooi strak resultaat. Ik gebruik voor deze kattentongen een spuitmondje tussen de 8-10mm.
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Tips voor het maken van deze koekjes
- Verhoudingen van het recept
Dit koekjesdeeg is heel gemakkelijk te onthouden. Je gebruikt van de basis ingrediënten gelijke delen boter, poedersuiker en bloem. Een eitje om te binden en als smaakmaker wat zout en vanille. - Roerdeeg
De techniek die je voor deze kattentongen gebruikt is roerdeeg. Dat betekent dat je de ingrediënten alleen maar even door elkaar hoeft te roeren, dus dat is weinig werk. Het beslag is daardoor ook redelijk vloeibaar, waardoor je deze koekjes met een spuitzak opspuit. - Voldoende tussenruimte
Roerdeeg zorgt ervoor dat je weinig lucht in je koekjesdeeg krijgt. Hierdoor loopt het beslag voor kattentongen ook wat meer uit dan voor bijvoorbeeld spritskoekjes van wrijfdeeg of goudse moppen van zetdeeg. Hou met het opspuiten dus voldoende ruimte tussen de opgespoten koekjes.

Veel voorkomende vragen
Kattentongen bewaar je net als andere koekjes in een metalen koektrommel of in een luchtdichte plastic opbergdoos. Eenmaal luchtdicht verpakt kun je de koekjes gerust enkele weken bewaren.
Wanneer je twee koekjes op elkaar wilt serveren met een vulling ertussen, dan is deze vanille botercrème heel erg lekker!


Handig om te gebruiken
- bakpapier
- bakplaat
- spuitzak met rond spuitmondje van ca 1 cm
Ingrediënten
- 150 gr boter kamertemperatuur
- 150 gr poedersuiker
- 0,25 tl zout
- 2 tl vanille extract
- 1 ei ei M
- 150 gr bloem
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180C
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat
Deeg maken
- Doe de zachte boter met de poedersuiker, het zout en het vanille extract in een kom en roer tot het glad en zacht is.
- Roer het ei erdoor tot het volledig opgenomen is
- Voeg de bloem toe en roer tot een samenhangend deeg
- Doe het deeg in de spuitzak
Opspuiten en bakken
- Spuit staafjes van 7-8 cm op het bakpapier met voldoende tussenruimte, want het deeg loopt tijdens het bakken flink uit
- Bak de koekjes in ca 10 minuten gaar. Ze zijn klaar wanneer de randjes bruin worden.
- Laat de koekjes op een rooster afkoelen
Ook lekker!
Vind je dit recept leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere koekjes recepten voor je! Ze zijn alle drie met dezelfde roerdeeg techniek gemaakt, dus dan kun je daarmee mooi even oefenen.
welke bloem gebruik ik,zelfreizende of patteserie bloem
gewone bloem (tarwebloem of patentbloem)
Deze koekjes zijn te lekker ik heb ze rond gemaakt met botercrème ertussen. Heerlijk!
Wat een leuke site. Ik kijk veel naar Cees holtkamp op food tube en naar jouw recepten. Leerzaam en duidelijk.zijn jouw aanwijzingen.
Dank voor alle info tot nu toe.
Groet Sjuul.